• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Fiset e Gegnise.

Ti ca ke? Ti je Ilir lol. Don't worry 😬
Paraardhesit e mi llogaritet qe kane ardhe prej fshatit Brisk, qe gjendet afer Shestanit ne Mal te Zi, drejt e ne Thaç. Prej aty kane ardhe e kane hy n'Kosove (Kamenice afer Novoberdes) para rreth 300 vjetve. Dtth rreth 1700-es. Gjenetikisht jemi me te afert me Krasniqen, Nikajt, Gashin e Gurit, Deltar Bratoshet e Kastratit. Pastaj me Shkrelin e Hotin e me deren e Gjonmarkagjoneve te Mirdites, kapedanet e Mirdites 😃. Pra jem J2b-L283, konkretisht PH1751.

Ti a i takon naj fare fisi verior, a ki histori familjare qe thone se i takon filan fisi. Thjesht per kurreshtje me qe jemi ne teme po te pyes.

Ciles statistikë mer 😂
Koncentrimi më i lartë i J2b është në Shqipëri. Po ti shtojmë dhe R1B po ashtu haplogrup Ilir, është e qartë.
Shqiptarët e Shqipërisë kanë me tepër prejardhje Ilire. Në Kosovë është dominance trakase me e madhe se ne shqiperi. Përputhet dhe më të dhënat historike. Dardanët ishin popullsi trakase, të dominuar gjithmonë nga mbretërit dhe elita Ilire.

1000011401.jpg

Paraardhesit e mi llogaritet qe kane ardhe prej fshatit Brisk, qe gjendet afer Shestanit ne Mal te Zi, drejt e ne Thaç. Prej aty kane ardhe e kane hy n'Kosove (Kamenice afer Novoberdes) para rreth 300 vjetve. Dtth rreth 1700-es. Gjenetikisht jemi me te afert me Krasniqen, Nikajt, Gashin e Gurit, Deltar Bratoshet e Kastratit. Pastaj me Shkrelin e Hotin e me deren e Gjonmarkagjoneve te Mirdites, kapedanet e Mirdites 😃. Pra jem J2b-L283, konkretisht PH1751.

Ti a i takon naj fare fisi verior, a ki histori familjare qe thone se i takon filan fisi. Thjesht per kurreshtje me qe jemi ne teme po te pyes.
Po. I takoj një fisi shumë të njohur. Që nga mesjeta dhe deri në kohët moderne që po flasim.
Kemi dhe stemë mesjetare.

Dy Ilirë që bëjnë sherr me njoni tjetrin 😂

Ciles statistikë mer 😂
Koncentrimi më i lartë i J2b është në Shqipëri. Po ti shtojmë dhe R1B po ashtu haplogrup Ilir, është e qartë.
Shqiptarët e Shqipërisë kanë me tepër prejardhje Ilire. Në Kosovë është dominance trakase me e madhe se ne shqiperi. Përputhet dhe më të dhënat historike. Dardanët ishin popullsi trakase, të dominuar gjithmonë nga mbretërit dhe elita Ilire.

View attachment 351998
Tash ne Kosove ke mas shumti J2b-L283. Ne Shqiprri nuk mrrin as 15%, osht 14.8%. Edhe ajo osht shumica dermuese e perqendrume n'Veri . A ne Kosove shkon 20%. Mirepo edhe n'Kosove ka hy vone kjo linje. Fillimisht me Leken ka depertu pak ktu, pastaj ne vitet 1700 e knej ka ardhe masovikisht prej Malsise.

I ke te dhenat per nje pjese te mire te fiseve ketu larte. Fiset kane qene si shtrte n'veti, edhe kane luftu per territore, jone zgjonu e jone ngushtu, tu u thirrun n'Kanun t'Lekes, edhe sipas fuqise qe e kane Pase.

Shembull i ke Nikajt qe i kane qu Mavriqt krejt prej atyhit, i kane bo me ike n'Mal t'Zi. E ki kufinin e Nikajve me Shalen qe e kane shenju me gjak, edhe sot quhet Kufi Gjaku simbas Kanunit. Dtth bajraktari i Shales, edhe bajraktari i Nikajve kane dale n'dy luftim ne maje te bjeshkes, ku bajraktari i Nikajve ka triumfu, edhe aty osht vnu kufini i gjakut. I ki Deltal Bratosht e Kuqit te Drekaloviçit qe kane ardhe n'Kastrat edhe i kane qu pothujse krejt at popullsin vendase prej atyhit. E ki Shkrelin qe vjen edhe e pushton fisin anas Xhajin aty n'Shkrel. Pastaj vijne Gashi i Gurit e Krasniqi. E ki shembullin ma t'mire qysh jau kemi kape vendet shkijeve n'Kosove komplet linja J2b-L283-PH1751 qe gjendet nen Gash te Gurit, nen Kastrat, Krasniq e Hot.

Kto jon qujt malsort ilir; fiset e Bosnjes qe kane kriju dominance n'Mal t'Zi, masanej n'Malsi t'Shipnise kane bo edhe organizim te te gjitha fiseve, edhe ne fund ne Kosove!

Ky eshte realiteti.

Me fantazija nuk jetohet. Edhe une muj me saju ne imagjinat skenario ku dal une ma i forti prej krejtve ama realiteti ma i nderlikum del.

Kuqi jan E-V13 nuk e di prej nga e bone lidhjen Bratosht Drekalt, e ke edhe hakmarrjen e Kuqit ndaj Kastratit: http://www.albanianliterature.net/legends/legend_15.html 200 burra te Kuqit ja masakrojn Kastratit burrat ne shpelle ku jau zene. Edhe motivi banal, ai i Kastratit e masakron nje femij te Triepshit, dhe keta e zejne dhe e marin hakun.

Gashi i Gurit qe po i thu ti thirret Luzha ne fakt, keta kane be kerkese dhe lutje Ages Bardhit me ju bashkangjit fisit Bardhit (keta jane gjeneza edhe dega ma e fort e Gashit) edhe Shipshanit qe veqse jan quajt si fis Gash.

Edhe njeher po e perseris, individualisht Kelmendi ka argumentin mat fort per fisin me te fuqishem Malsor, nuk kane bo mall fiset tjera ne kohen e vet. :D: https://tiranaairportinfo.com/familja-kelmendi.html

Ja ketu ne dokument popullsi edhe luftetar ma shume 1841 ka pas Berisha si fis individual, mirepo Kelmendi mbas luftes Austro-Osmane ngaqe kane luftu fuqishem ne anen e Austrise eshte persekutu specificikisht nga Osmanet dhe kane fillu te bien ne numer.

Screenshot 2026-05-14 at 00.16.22.png

Nuk po hi ma thelle.

Atëherë nuk i përket Dardanëve por Ardianëve. Shestani është ne krahun perëndimor të liqenit të Shkodrës. Nga ajo zonë e kam një ancestor dhe unë. Pastaj prej aty në kohën e mesjetës në Krahinën e Hasit.

Last edited:
Tash ne Kosove ke mas shumti J2b-L283. Ne Shqiprri nuk mrrin as 15%, osht 14.8%. Edhe ajo osht shumica dermuese e perqendrume n'Veri . A ne Kosove shkon 20%. Mirepo edhe n'Kosove ka hy vone kjo linje. Fillimisht me Leken ka depertu pak ktu, pastaj ne vitet 1700 e knej ka ardhe masovikisht prej Malsise.
Në Kosovë është më e madhe linja sllave R1a sesa J2b Ilire. Dhe po flas për shqiptarët e veriut të Kosovës, jo për serbët. Gjithë Kosova ka mbi 20 % në total DNA sllave.

Për Lek Dukagjinin e ke fjalën?

Në Kosovë është më e madhe linja sllave R1a sesa J2b Ilire. Dhe po flas për shqiptarët e veriut të Kosovës, jo për serbët. Gjithë Kosova ka mbi 20 % DNA sllave.
Shka je more tu thone?! Shko kshyri n'daç te projekti "Gjenetika Shqiptare", n'daç te projekti "Rrenjet" statistikat, edhe e sheh qe perqindja ma e nalt e J2b-L283 osht n'Kosove. EV13 eshte geni me perqindjen ma t'larte brenda Kosoves, pastaj eshte R1b, masnej vjen J2b-L283. Çfare R1a, po t'nin dikush! Ku kokshe tu i mare kto informata t'gabume!

Last edited:
Shka je more tu thone?! Shko kshyri n'daç te projekti "Gjenetika Shqiptare", n'daç te projekti "Rrenjet" statistikat, edhe e sheh qe perqindja ma e nalt e J2b-L283 osht n'Kosove. EV1e eshte gjeni me perqindjen ma t'larte brenda Kosoves, pastaj eshte R1b, masnej vjen J2b-L283. Çfare R1a, po t'nin dikush! Ku kokshe tu i mare kto informata t'gabume!
Tek projekti rrënjët. Mbi 20% e shqiptarëve në Shqipëri dhe në Kosovë kanë DNA sllave. Sidomos në veriun e Kosovës përqindja është më e lartë.
Jam duke fol jo për serbët e Veriut te Kosovës. Ata vetë janë gjys për gjys sllave, gjysma tjetër shqiptare të serbizuar.

Me fantazija nuk jetohet. Edhe une muj me saju ne imagjinat skenario ku dal une ma i forti prej krejtve ama realiteti ma i nderlikum del.

Kuqi jan E-V13 nuk e di prej nga e bone lidhjen Bratosht Drekalt, e ke edhe hakmarrjen e Kuqit ndaj Kastratit: http://www.albanianliterature.net/legends/legend_15.html 200 burra te Kuqit ja masakrojn Kastratit burrat ne shpelle ku jau zene. Edhe motivi banal, ai i Kastratit e masakron nje femij te Triepshit, dhe keta e zejne dhe e marin hakun.

Gashi i Gurit qe po i thu ti thirret Luzha ne fakt, keta kane be kerkese dhe lutje Ages Bardhit me ju bashkangjit fisit Bardhit (keta jane gjeneza edhe dega ma e fort e Gashit) edhe Shipshanit qe veqse jan quajt si fis Gash.

Edhe njeher po e perseris, individualisht Kelmendi ka argumentin mat fort per fisin me te fuqishem Malsor, nuk kane bo mall fiset tjera ne kohen e vet. :D: https://tiranaairportinfo.com/familja-kelmendi.html

Ja ketu ne dokument popullsi edhe luftetar ma shume 1841 ka pas Berisha si fis individual, mirepo Kelmendi mbas luftes Austro-Osmane ngaqe kane luftu fuqishem ne anen e Austrise eshte persekutu specificikisht nga Osmanet dhe kane fillu te bien ne numer.

View attachment 352000

Nuk po hi ma thelle.
Lexo per Deltal Bratoshin e ardhun prej Drekaloviçit te Kuçit te futun ne Kastrat. Ai eshte PH1751. Bile edhe disa banor malazez te Moraçes ne zonen e Kolashinit kane dale PH1751, edhe kane gojdhane qe kane ardhe prej Kuçit, ndersa prejardhjen ma te larget prej Bosnjes e Dalmacise.

Kuçi i sotem eshte V13, sepse ka shku nje mase popullsie prej Berishes atje.

Une e kom pa nje histori tjeter; nje Rugovas e pret nje fmij bari te Kuçit, pastaj ata e nxjerrin hakun. Rugovasi eshte qujt Dem Alia. Rreth vitit 1850 llogaritet qe ka ndodhe kjo tragjedi.

Gashi i Gurit ka bo kerkese per bashkangjitje per shkak se nje pjese e madhe osht qu e osht ardhe n'Kosove, edhe ata aty kane met pak n'GegHysen. Edhe Krasniqi i vjeter osht qu prej atyhit edhe osht ardhe n'Kosove. Pastaj aty vijne te rijt, Kolmekshajt prej zones Hotit, edhe Nikajt gjithashtu.

Leka ka qene PH1751, udheheqes i te gjitha fiseve te Malsise e Dukagjinit. Pastaj edhe mocaniku i tij Pjeter Spani i Gashit te Gurit.

Tek projekti rrënjët. Mbi 20% e shqiptarëve në Shqipëri dhe në Kosovë kanë DNA sllave. Sidomos në veriun e Kosovës përqindja është më e lartë.
Jam duke fol jo për serbët e Veriut te Kosovës. Ata vetë janë gjys për gjys sllave, gjysma tjetër shqiptare të serbizuar.
Sbife R sllave, edhe R iliro-thrrake. R sllave s'figuron asnje trohe me perqindje n'Mitrovice!

Attachments

• Screenshot_2026-05-14-00-58-20-697_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2026-05-14-00-58-20-697_com.android.chrome-edit.jpg
    124.6 KB · Views: 3
Lexo per Deltal Bratoshin e ardhun prej Drekaloviçit te Kuçit te futun ne Kastrat. Ai eshte PH1751. Kuçi i sotem eshte V13, sepse ka shku nje mase popullsie prej Berishes atje.

Une e kom pa nje histori tjeter; nje Rugovas e pret nje fmij bari te Kuçit, pastaj ata e nxjerrin hakun. Rugovasi eshte qujt Dem Alia. Rreth vitit 1850 llogaritet qe ka ndodhe kjo tragjedi.

Gashi i Gurit ka bo kerkese per bashkangjitje per shkak se nje pjese e madhe osht qu e osht ardhe n'Kosove, edhe ata aty kane met pak n'GegHysen. Edhe Krasniqi i vjeter osht qu prej atyhit edhe osht ardhe n'Kosove. Pastaj aty vijne te rijt, Kolmekshajt prej zones Hotit, edhe Nikajt gjithashtu.

Leka ka qene PH1751, udheheqes i te gjitha fiseve te Malsise e Dukagjinit. Pastaj edhe mocaniku i tij Pjeter Spani i Gashit te Gurit.

Kuqi ska lidhje me as me Berishen e Bardh as me te Kuqen, nuk ma mer menja Kuqi i vertet te jene kon PH1751, Kuqi jan te dokumentum shume mire. Ja te Boshnjakt po e shoh nje artikull: https://bosnjackidnk.com/e-by165837-rod-kuca/

Robert Elsie i ka perpilu keto dokumente ne albanianhistory.net.

Gashi i Gurit asht emri edhe i Bardhit, Bardhi quhen Gashi i Gurit. Tash pse dhe si Luzha ne Kosov kan fillu me quajt Gash i Gurit veten nuk e di.

"Ku po del kjo flakë e verdhë
Gashit t'gurit si përherë
Gashit t'gurit renda -renda
I ka djemt ( Bajram Rama) me shtatë zemra.
Brahim Bardhi t'madhe briti
Po ku je Halil Brahimi
Lesho Kushtrimin te Shpend Zeqiri.
Gashianët nuk pranuan kompromisin me pashain turk siç na vertetojnë vargjet memoriale.
N'qafë të Morinës pasha ka dalë
U ka çue bajrakëve fjalë
A po vini me u pjek me mue
Me u dhanë vulat me u rehatue
Ka thirrë Gashin nuk i ka shkue.

Sbife R sllave, edhe R iliro-thrrake. R sllave s'figuron asnje trohe me perqindje n'Mitrovice!
Rajoni me më pak shqiptare me DNA sllave në Kosovë është Drenica.
Ndiq gjithashtu dhe shefin e projektit rrënjët, çfarë thotë për DNA sllave.
Për pjesën jugut shqiptar koncentrimin më të madh të DNA sllave e ka Gjirokastra dhe Çamëria.

I2a është DNA sllave. Drenica e ka vetëm 6.5 %
Drenica ka dominance të pastër Trakase EV13 me 64.5%.

Ilirët R1B dhe J2b janë pak më shumë se 22%
1000011402.png

Last edited:
Rajoni me më pak shqiptare me DNA sllave në Kosovë është Drenica.
Ndiq gjithashtu dhe shefin e projektit rrënjët, çfarë thotë për DNA sllave.
Për pjesën jugut shqiptar koncentrimin më të madh të DNA sllave e ka Gjirokastra dhe Çamëria.

I2a është DNA sllave. Drenica e ka vetëm 6.5 %
Drenica ka dominance të pastër Trakase EV13 me 64.5%.

Ilirët R1B dhe J2b janë pak më shumë se 22%
View attachment 352004
Shefin e ketij projekti e njoh dhe kam pase komunikim para ca kohe me te. Ky ia ka huç me shume do sene, po nejse. Qaty qaty jemi, po i ke ngatrru pak do gjana ti. 😅

Kuqi ska lidhje me as me Berishen e Bardh as me te Kuqen, nuk ma mer menja Kuqi i vertet te jene kon PH1751, Kuqi jan te dokumentum shume mire. Ja te Boshnjakt po e shoh nje artikull: https://bosnjackidnk.com/e-by165837-rod-kuca/

Robert Elsie i ka perpilu keto dokumente ne albanianhistory.net.

Gashi i Gurit asht emri edhe i Bardhit, Bardhi quhen Gashi i Gurit. Tash pse dhe si Luzha ne Kosov kan fillu me quajt Gash i Gurit veten nuk e di.
Old Sport, e ke ktu per fisin e Kastratit te publikum shkrimin, ne kete teme ku po bisedojme. Aty eshte e shenume qe Detal Bratoshi me 2mdy gra e me 6 djem vjen prej Drekoviçit te Kuçit ne majen e Veleçikut. Masnej bjen poshte n'Kastrat, edhe e krijon dominancen, e popullsine e vjeter vendase i qojne pothujse krejt prej atyhit.

Ndersa per Kuçin e tashtit qe ka dale dikur prej Berishes e ki te shenum ne librin At Zef Valentinit. Shife ktu:

Attachments

• Screenshot_2026-05-13-19-08-23-423_com.facebook.orca-edit.jpg
    Screenshot_2026-05-13-19-08-23-423_com.facebook.orca-edit.jpg
    67.9 KB · Views: 4
Ndersa Gashi i Gurit (Luzhes) ka qene ndryshe gjithe prej Gashit te Bardhit apo Shipshanit. E kane dijte te dyja palet qe nuk jone kurrgjo mes veti. Gashi i Gurit ka ardhe prej Vasojeviçit aty. Pra Gashi i Gurit duhet te jete Vasojeviçi origjinal, vella i Krasniqit, i Hotit e i Piperit. Kto pra jane fiset vllazen te Bosnjes, apo te Krajines.

Ke sjellë prova për argumentin tim ke tabela 😬
I-y3120, I-m253, Im223 janë DNA sllave. J-ma410 ashkenazi çifut. Dhe G janë gabele nga Azia qendrore lol.

PS. Nje shoku im i ngushtë, nacionalist i çmendur shqiptar bëri testin e DNA, i doli y-Haplogrupi serb R1a. I thash mos u mërzit, e rëndësishme është që ndjehesh shqiptar 😂 😂 😂. U nevrikos keq :p
S'ke ca i bën, gjenetika është shkencë.

Last edited:
I1-M253 nuk jane sllav, po gjermanik! Nejse.

Back