• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Gabimet Logjike

Kush është logjika dhe kush është arsyeja për ty ? Më jep disa shembuj të një arsyetimi.
Disa shembuj jo, se pertoj e me duket e kote me thene te drejten. Por ja po te jap nje shembull ku llogjika informale aplikohet, por calon arsyetimi.

Menoni i Platonit dhe llogjika e reminishences. Nese nuk e njeh, te lutem kerkoje se pertoj te shkruaj gjate.
Konkluzionet e Platonit bien poshte, me nje shembull te vetem. Nje person me te meta mendore nuk do arrinte dot ne ato rezultate gjeometrike, as me ndihmen e maieutikes te sokratit. Bie poshte dualiteti i trupit dhe shpirtit sipas Platonit, sepse tashme ne e dime qe inteligjenca varet edhe nga organiciteti i trurit qe nuk eshte njesoj tek te gjithe.
Llogjika eshte statike, ndersa arsyetimi jo, ky shprehet me te folurin dhe ka nenkuptime edhe te pathena kur perdoret.
Prandaj ndryshojne me njeri-tjetrin.

Disa shembuj jo, se pertoj e me duket e kote me thene te drejten. Por ja po te jap nje shembull ku llogjika informale aplikohet, por calon arsyetimi.

Menoni i Platonit dhe llogjika e reminishences. Nese nuk e njeh, te lutem kerkoje se pertoj te shkruaj gjate.
Konkluzionet e Platonit bien poshte, me nje shembull te vetem. Nje person me te meta mendore nuk do arrinte dot ne ato rezultate gjeometrike, as me ndihmen e maieutikes te sokratit. Bie poshte dualiteti i trupit dhe shpirtit sipas Platonit, sepse tashme ne e dime qe inteligjenca varet edhe nga organiciteti i trurit qe nuk eshte njesoj tek te gjithe.
Llogjika eshte statike, ndersa arsyetimi jo, ky shprehet me te folurin dhe ka nenkuptime edhe te pathena kur perdoret.
Prandaj ndryshojne me njeri-tjetrin.
Që të qartësohemi pak, në diskutimet e Platonit ose Sokratit (më mirë), është përdorur diakektika sokratike dhe jo arsyetimi. Fakti që ti nuk më dhe qoftë dhe një shembull të vetëm të arsyetimit tregon që ti nuk e di si ndërtohet arsyetimi. Më ndërto një argument.

Që të qartësohemi pak, në diskutimet e Platonit ose Sokratit (më mirë), është përdorur diakektika sokratike dhe jo arsyetimi. Fakti që ti nuk më dhe qoftë dhe një shembull të vetëm të arsyetimit tregon që ti nuk e di si ndërtohet arsyetimi. Më ndërto një argument.
Une ne fakt thashe te kunderten e kesaj qe ke kuptuar ti. Lexoje edhe njehere po ashtu. :)

Une ne fakt thashe te kunderten e kesaj qe ke kuptuar ti. Lexoje edhe njehere po ashtu. :)
Duhet ta kisha kërkuar që në fillim këtë gjë që mos të rrinim të merreshim jo logjika jo arsyeja, më ndërto një arsyetim. Si do e bësh ?

Nuk ke bërë asnjë lloj arsyetimi atje. Kur ta formulosh një atëhere do jemi ok.
Te pyeta dicka sot … se c’fare kuptimi ka ky “ Gabimi llogjik “ ne Shqip ? Apo e ngaterron me ide dhe teori te gabuara ?

Te pyeta dicka sot … se c’fare kuptimi ka ky “ Gabimi llogjik “ ne Shqip ? Apo e ngaterron me ide dhe teori te gabuara ?
Është term shkencor. Gabim logjik është një gabim në arsyetim i cili e bën një argument të keq të duket mirë.

Është term shkencor. Gabim logjik është një gabim në arsyetim i cili e bën një argument të keq të duket mirë.

Ide dhe supozime fallso dhe te gabuara dmth ? Dicka qe nuk eshte e vertete ?

Është e rëndësishme të vihen në dukje. Në fakt akoma më mirë do ishte të vendosja më shumë këtu që kur të bëhet ndonjë debat, të shikoheshin si referencë për të përmirësuar të tjerët dhe veten.
Nuk mendoj se të tjerët përmirësohen duke i lexuar këto. Karakteri është i lindur dhe disa gjëra nuk ndryshojnë dot. Debati sjell përplasje mendimesh dhe interesash dhe njerëzit e dobët nxehen, nuk e kontrollojnë dot veten dhe hidhen në sulme personale. Kështu ndihen dhe veprojnë ashtu siç ndihen.

Nuk mendoj se të tjerët përmirësohen duke i lexuar këto. Karakteri është i lindur dhe disa gjëra nuk ndryshojnë dot. Debati sjell përplasje mendimesh dhe interesash dhe njerëzit e dobët nxehen, nuk e kontrollojnë dot veten dhe hidhen në sulme personale. Kështu ndihen dhe veprojnë ashtu siç ndihen.
Patjetër që përmirësohen. Kërkon kohë ? Po ! Kërkon durim ? Po ! Mjafton të kesh dëshirën dhe pasionin !

Patjetër që përmirësohen. Kërkon kohë ? Po ! Kërkon durim ? Po ! Mjafton të kesh dëshirën dhe pasionin !
Mund të ketë dhe njerëz që përmirësohen, por jo në atë numër dhe përqindje që mendojmë ne. Por në përgjithësi kjo puna e debatit sot mua më duket më shumë si trashëgimi nga e kaluara, më tepër si një formalitet se sa një nevojë e kohës, që zgjidh problemet.

Merr si shembull parlamentet sot, që janë kuvendet kombëtare që vendosin për ligje të rëndësishme. Ti mendon se parlamentarët ndryshojnë mendje gjatë fjalimeve dhe debateve që zhvillojnë aty? As mos e ço në mendje! Deputët e kanë ndarë mendjen që pa shkuar në parlament se si do të votojnë. U ka thënë kryetari i partisë, e votojnë të gjithë në grup, që të mundin partinë kundërshtare. Debati dhe fjalimet nuk pinë ujë.

Ndoshta dikur funksiononin, për shembull në kohët e senatit romak, ose në kuvendet e pleqësive të fshatrave, por ishin ndryshe gjërat. Sot shoqëria është shumë e polarizuar, shumë e përçarë dhe grupet kundërshtare janë të mbështjella rreth idhujve e kryetarëve të tyre. Zhvillohen fjalime e debate sa për të thënë, por që nuk kanë ndonjë ndikim tek votat.

Këto nuk quhen "gabime logjike" po "falsitete logjike", dhe pjesa dërmuese e tyre bëhen me qëllim e paramendim të plotë dhe malinj.

Këto nuk quhen "gabime logjike" po "falsitete logjike", dhe pjesa dërmuese e tyre bëhen me qëllim e paramendim të plotë dhe malinj.
Quaje si të duash; për mua gabime logjike për ty falsitet logjik, ideja është e njëjtë.

Quaje si të duash; për mua gabime logjike për ty falsitet logjik, ideja është e njëjtë.

Nuk është e njejtë. Të ishte e njejtë - nuk quhej falsitet.
Gabimet janë në mënyrë inherente, të paqëllimshme. Falsitetet janë të gatuara mire e me recetë, që të duken si të pagabuara.

Do e diskutonim Baptist, por më duhet të fle shoku se kam që në 8:00 të mëngjesit të ditës së djeshme që rri non-stop në forum. Natën e mirë !

I ka diskutuar keto goxha gjerë dhe gjatë e në mënyrë mjaft mirë të sistemuar Borix, rrotull vitit 2007. Por jo këtu.

[ unë dje kam fjetur nga 22 e pardjeshit, deri në 7 të mëngjesit, andaj kam qenë top, se nuk e sforcoj veten kot pa qenë duke hulumtuar thellësitë e ekzistencës së Universit ].

Last edited:
Nuk besoj se ka gabim llogjik!
Besoj se njeriu gabon kur e humbet llogjiken!

llogjika mund te jete objektive por dhe subjektive
Në njëfarë mënyre, pikëpamjet e Partisë, u imponoheshin më mirë njerëzve që nuk i kuptonin ato. Ata mund të mashtroheshin dhe të pranonin dhunimin më flagrant të realitetit sepse ata nuk e kuptonin poshtërsinë e asaj që kërkohej prej tyre dhe nuk qenë të interesuar për ngjarjet publike, që të mund të vinin re se çfarë ndodhte. Mungesa e aftësisë për të kuptuar i shmangte nga çmendja. Ata gëlltisnin çdo gjë dhe ajo që gëlltisnin, nuk i dëmtonte, sepse nuk linte gjë prapa, njëlloj si një kokërr misri që kalon pa u tretur në trupin e një zogu.
George Orwell- 1984

@Persona foto kerkove, foto te solla.

1702518056972.png

Në njëfarë mënyre, pikëpamjet e Partisë, u imponoheshin më mirë njerëzve që nuk i kuptonin ato. Ata mund të mashtroheshin dhe të pranonin dhunimin më flagrant të realitetit sepse ata nuk e kuptonin poshtërsinë e asaj që kërkohej prej tyre dhe nuk qenë të interesuar për ngjarjet publike, që të mund të vinin re se çfarë ndodhte. Mungesa e aftësisë për të kuptuar i shmangte nga çmendja. Ata gëlltisnin çdo gjë dhe ajo që gëlltisnin, nuk i dëmtonte, sepse nuk linte gjë prapa, njëlloj si një kokërr misri që kalon pa u tretur në trupin e një zogu.
George Orwell- 1984

@Persona foto kerkove, foto te solla.

View attachment 222847

Saktesisht menyra se si eshte ngritur deri nesupremaci dhe si eshte mbajtur ne fuqi dhe ekzekuruar pa asnje ndergjegjesi diktatura ne Shqiperi.

Back