• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Incident i rëndë në Fier, tre adoleshente dhunojnë dhe filmojnë një bashkëmoshataren

Nein, nein ... ishte nje mllef momenti, frustrim, dhe ishte shokuese kur e sheh videon dhe ato pamjet. Por, perseri nje denim teper te merituar duhet te marrin edhe prinderit, por edhe vajzat dhunuese. Shqetesuese ishte se gjithcka dukej si nje skenar, e paramenduar, plus e incizuar me vetedije. Nuk eshte se rasti lindi si konflikt casti, momenti - dhe ne jurispodence, veprat ndahen me paramendim dhe afekt, dhe denimet jane te ndryshme.

Gjithsesi, ketu duket se ka deshtuar nje zinxhir i tere, duke nisur nga familja (qe konsiderohet baza e gjithckaje), sistemi edukativ dhe ne fund kulmi vjen nga mos-reagimi i institucioneve, qe nuk kane reaguar ne fillim, por eshte dashur te publikohet videoja.
Ne kete moshe eshte shoqeria qe ka ndikimin me te madh. Por cfare pret nga adoleshentet kur ne cdo ambjent ku jane, ngado nga kthejne syte, degjojne e shikojne vetem bosa, makina te shtrenjta, kenge me alkol e drogera, te rinj qe i bejne lavde pasurise, te pasurit sa me sh b**cha, diva e aura, lek e pube, e bla bla.. nje jete ne rrjete sociale qe meton vetem antivleren. kush o ktu thoshte ai adioni, i am a bitch thoshte ajo grejsa. (Se kto 2ja mkane dale kte kohe) por ka pafund. Femijet e sotem s'duan as prinderit t'u flasin per edukaten...se nese flasin ne menyre letrare dhe me edukate bullizohen si te dobet. Ne thjesht po vjelim frytet e degjenerimit shoqeror ku kemi arritur. Dhe faji eshte i te gjitheve; sistemi; teknologjia; televizioni; arti; prinderi.

I kan terbuar telenovelat dhe tik tok. Shyqyr qe perfundoj me kaq, sepse ne usa keto ngjarje perfundojne me vrasje.

Duhet te denohet kush ka mbushur moshen per burg. Por prinderit perse ne burg te perjetshem, ke vran, e ke pren.

rama jot vrau 3 veta ne protestene 21 janarit, betonizoj gjith tiranen, shiti shqiperin ziostve ta kthejne ne gaza, po mbron vjedhjen e belines, kurse ti i ke dal ne mbrojtje, dhe e nxjer te pafajshem.

Keta prinder duhet te denohen me burgim te perjetshem pa bere asgje?!

Bruh

Babai ka nje rol shume te rendesishem ne kete moshe e kam thene edhe e them..duhet grushti i burrit te perplaset ne tavoline dhe tja shtrengoj vidat ne kete moshe...sa te futen ne shkolle e te dalin ne jete... se ne kete moshe jepet drejtimi i jetes .femrat cte bejne..nuk mund te bej edhe mamane edashur dhe te jap autorité.. me mamane bejne cte duan...
duhet burre...me ze e trashe..dhe me aturotet qe ti tregoj muskujt ..se mz te bute nuk.marrin vesh ne kete moshe...

• Like
Reactions: par
Babai ka nje rol shume te rendesishem ne kete moshe e kam thene edhe e them..duhet grushti i burrit te perplaset ne tavoline dhe tja shtrengoj vidat ne kete moshe...sa te futen ne shkolle e te dalin ne jete... se ne kete moshe jepet drejtimi i jetes .femrat cte bejne..nuk mund te bej edhe mamane edashur dhe te jap autorité.. me mamane bejne cte duan...
duhet burre...me ze e trashe..dhe me aturotet qe ti tregoj muskujt ..se mz te bute nuk.marrin vesh ne kete moshe...
Problemi qëndron edhe tek mashkulli që ka probleme personaliteti, ku ka humbur kontrollin mbi familjen.
Rregullat nuk përditësohen sa herë të na nevojiten nga sugjerime rrjetesh sociale apo programe televizive
Pastaj qahen bishtpëllumbat nga prindërimi jonë!

Nëna e edukon gocën.

Mund të jetë edhe po edhe jo kjo që thua ti.
Problemi i edukimit të fëmijëve nuk mund ti lihet në dorë vetëm familjes, apo vetëm shkollës apo vetëm shtetit me ligje apo mediave etj. Duhet që të gjithë kta komponentë të shoqërisë të lëvizin në sinkron pra në të njëjtin drejtim >> të bashkojnë forcat dhe të koordinohen për të edukuar brezin e ri pra fëmijët.
Ky mision i madh duhet të nisë që në vogëli sepse nqs fëmijët rriten bëhen 17-18 - 20 vjeç pa asnjë kontroll dhe detyrim familjar apo shoqëror - vështirë se e mbledh më situatën. Nuk marrin vesh më fare as me dru e as me fjalë.
Ndoshta e kam gabim sepse unë nuk kam kalamoj dhe shumë gjëra nuk i kuptoj qartë, por nga ana teorike mendoj që kjo rrugë që propozova mund të jetë e frytshme, pra duhet të përpiqen të gjithë për të zgjidhur këtë problem madhor të fëmijëve adoleshentë.

Mund të jetë edhe po edhe jo kjo që thua ti.
Problemi i edukimit të fëmijëve nuk mund ti lihet në dorë vetëm familjes, apo vetëm shkollës apo vetëm shtetit me ligje apo mediave etj. Duhet që të gjithë kta komponentë të shoqërisë të lëvizin në sinkron pra në të njëjtin drejtim >> të bashkojnë forcat dhe të koordinohen për të edukuar brezin e ri pra fëmijët.
Ky mision i madh duhet të nisë që në vogëli sepse nqs fëmijët rriten bëhen 17-18 - 20 vjeç pa asnjë kontroll dhe detyrim familjar apo shoqëror - vështirë se e mbledh më situatën. Nuk marrin vesh më fare as me dru e as me fjalë.
Ndoshta e kam gabim sepse unë nuk kam kalamoj dhe shumë gjëra nuk i kuptoj qartë, por nga ana teorike mendoj që kjo rrugë që propozova mund të jetë e frytshme, pra duhet të përpiqen të gjithë për të zgjidhur këtë problem madhor të fëmijëve adoleshentë.
Je rehat ti që ske,çi do të plasin buzën!

Marya ka të drejtë
Vajza do një baba të marr shembull, e jo një baba që jep shembull negativë.
Këtu kam shkruar edhe më parë.
Vajzat ndjekin rrugën e babës, sepse e shohin si udhëheqës.
Jo par, nuk është tamam ashtu..
Vetë proverbi i vjetër i popllit tonë thotë :
" shifi nonën - merr gocën"
Nuk thoshte - shifi babën 😂🤗🍺🍺🍻

• Haha
Marya ka të drejtë
Vajza do një baba të marr shembull, e jo një baba që jep shembull negativë.
Këtu kam shkruar edhe më parë.
Vajzat ndjekin rrugën e babës, sepse e shohin si udhëheqës.
Vajza është pasqyrë e nënës..kur sheh nënën në shtëpi që dhunon babain normale që do bëhet e dhunshme.

• Haha
Jo par, nuk është tamam ashtu..
Vetë proverbi i vjetër i popllit tonë thotë :
" shifi nonën - merr gocën"
Nuk thoshte - shifi babën 😂🤗🍺🍺🍻
Babës i shihet puna, e jo bukuria
E proverbi e ka fjalën për anën estetike mendoj.
Gjithsesi edukatën e merr nga të dy prindërit, por, por i qëndroj argumentit të Marya, e nuk i heq asnjë presje
Vajza ka nevojë për një shembull pozitivë të babës.

Vajza është pasqyrë e nënës..kur sheh nënën në shtëpi që dhunon babain normale që do bëhet e dhunshme.
Kthehu tek komenti im nr 64, e hajde diskutojmë prapë.
Kur hyn kollovarë, je i paaftë për të ndarë shapin prej sheqerit si mashkull, etj, etj
Gjithsesi jo të gjitha rastet ngjasojnë

Paska qënë burrë i mënçur.
Ka ardhe kohë e keqe shumë, ka shumë njërëz që pranojnë që të jesh prind sot është shumë e vështirë, je me gjak të ngrirë gjithë ditën sapo fëmija del nga dera e shpise...
ambienti jashtë është bërë xhungël
- ta rrahin apo të vrasin fëmijën kot së kot
- ta shtypin pijanecet dhe halabaket me makinë
- ushqimet me kimikate të rënda dhe hormone, ndikojnë negativisht në zhvillimin psiko-motor të fëmijëve
- shkollat janë bërë më shumë qendra gallate apo bullizmi sesa institucione serioze ku merren dituri dhe edukatë civile
Jo më kot brekëdhjerët e politikës shqiptare i dërgojnë fëmijët e tyre jashtë shtetit për shkollim.
- prindët me rroga mizerabel bëjnë lodhje për të përmbushur kërkesat normale të fëmijëve të tyre
- jashtë shpise dominojnë më shumë modelet negative shoqërore, sesa modelet pozitive
- ligjet dhe agjencitë zbatuese të ligjeve nuk i tutelojne plotësisht fëmijët sepse iu a lënë në dorë prindërve ti tutelojne, janë prindët që duhet të vendosin se çfarë programi TV është i përshtatshëm për ta dhe çfarë është i dëmshëm sepse ligji për të ndaluar dhunën në media mungon ose nuk zbatohet, duhet të jenë prindërit ti shpjegojnë fëmijëve çfarë është e drejtë dhe çfarë është e gabuar.
- Fëmijët kanë mbetur vetëm, prindët kanë mbetur vetëm në punën e tyre.

Babës i shihet puna, e jo bukuria
E proverbi e ka fjalën për anën estetike mendoj.
Gjithsesi edukatën e merr nga të dy prindërit, por, por i qëndroj argumentit të Marya, e nuk i heq asnjë presje
Vajza ka nevojë për një shembull pozitivë të babës.
Po çfarë bukurie ka nëna e vajzës o par, kur ajo mund të jetë 55-60 vjeçe dhe vajza 25-27 vjeçe plot celulit dhe me gjokthin ke kërthiza? 😂 😂 😂
Po baba te bukur nuk paska që duhet parë vetëm nena nga ana estetike?
Dreq o punë, çfarë më duhet të shkruaj ✍️... 🙈
Le ti lëmë shakatë dhe banalitetet dhe të flasim seriozisht.
- Familjet shqiptare tradicionalisht janë patriarkale, pra roli kryesor u takon burrave.
Mirpo zakoni e kërkonte që burrat të merren me anën ekonomike (bje lekun n'shpi - kan pas thonë) ndërsa gratë e administronin ekonominë (lekun) e shpise.
Më banale akoma : Burrat punonin dhe binin thesin e millit nshpi / grate bonin bukën në magje apo shtronin pete byreku.
Kur djemtë e shpise rriteshin ata shkonin dhe ndihmonin babanë në punët e ndryshme jashtë shtëpisë / ndërsa kur vajzat rriteshin ndihmonin nënën në punët e shtëpisë dhe në kuzhinë apo govate me la liveret.
Kur vajzat kalonin nga fëmijëria në pubertet dhe adoleshencë të hershme - iu hapeshin nënave dhe jo baballarëve. Është e natyrshme - fiziologjia e femrave është shumë e ndryshme nga ajo e burrave.
Po kështu ndodhte edhe me djemtë, ata më shumë iu hapeshin vëllezërve me të mëdhenj që ishin bërë burra ose babait të tyre.
Raportet familjare më të lehta për tu menaxhuar ishin raportet
Nënë - bijë
Baba - djalë
Gjyshe - mbesë
Gjysh - nip
Motër - motër
Vlla - vlla.
Kjo ka qenë dhe mbetet shtylla kryesore e menaxhimit të raporteve dhe problematikave familjare apo individuale.
Rastet te veçanta që dilnin përtej kësaj skeme ka pasur dhe do ketë - dhe janë të mirëpritura sepse do të thotë që atë boshllëk që nuk e mbush dot njeri prind /e mbush prindi tjetër.
Duke iu kthyer përsëri traditës thuhej gjithnjë (në përgjithësi)
Vajza e filanes...
I biri i filanit..
Pa i hequr asnjë meritë asnjërit prind do të thuhej që disa çështje janë më të menaxhueshme nga nëna e fëmijës / dhe disa çështje të tjera janë më të menaxhueshme nga babai i fëmijës.
Prindi që harxhon më shumë kohë me fëmijën, rritjen, ushqimin, kontrollin, edukimin, etj etj të fëmijës - është Nëna sepse ajo është më shumë prezente në shpi.

• Like
Po çfarë bukurie ka nëna e vajzës o par, kur ajo mund të jetë 55-60 vjeçe dhe vajza 25-27 vjeçe plot celulit dhe me gjokthin ke kërthiza? 😂 😂 😂
Po baba te bukur nuk paska që duhet parë vetëm nena nga ana estetike?
Dreq o punë, çfarë më duhet të shkruaj ✍️... 🙈
Le ti lëmë shakatë dhe banalitetet dhe të flasim seriozisht.
- Familjet shqiptare tradicionalisht janë patriarkale, pra roli kryesor u takon burrave.
Mirpo zakoni e kërkonte që burrat të merren me anën ekonomike (bje lekun n'shpi - kan pas thonë) ndërsa gratë e administronin ekonominë (lekun) e shpise.
Më banale akoma : Burrat punonin dhe binin thesin e millit nshpi / grate bonin bukën në magje apo shtronin pete byreku.
Kur djemtë e shpise rriteshin ata shkonin dhe ndihmonin babanë në punët e ndryshme jashtë shtëpisë / ndërsa kur vajzat rriteshin ndihmonin nënën në punët e shtëpisë dhe në kuzhinë apo govate me la liveret.
Kur vajzat kalonin nga fëmijëria në pubertet dhe adoleshencë të hershme - iu hapeshin nënave dhe jo baballarëve. Është e natyrshme - fiziologjia e femrave është shumë e ndryshme nga ajo e burrave.
Po kështu ndodhte edhe me djemtë, ata më shumë iu hapeshin vëllezërve me të mëdhenj që ishin bërë burra ose babait të tyre.
Raportet familjare më të lehta për tu menaxhuar ishin raportet
Nënë - bijë
Baba - djalë
Gjyshe - mbesë
Gjysh - nip
Motër - motër
Vlla - vlla.
Kjo ka qenë dhe mbetet shtylla kryesore e menaxhimit të raporteve dhe problematikave familjare apo individuale.
Rastet te veçanta që dilnin përtej kësaj skeme ka pasur dhe do ketë - dhe janë të mirëpritura sepse do të thotë që atë boshllëk që nuk e mbush dot njeri prind /e mbush prindi tjetër.
Duke iu kthyer përsëri traditës thuhej gjithnjë (në përgjithësi)
Vajza e filanes...
I biri i filanit..
Pa i hequr asnjë meritë asnjërit prind do të thuhej që disa çështje janë më të menaxhueshme nga nëna e fëmijës / dhe disa çështje të tjera janë më të menaxhueshme nga babai i fëmijës.
Prindi që harxhon më shumë kohë me fëmijën, rritjen, ushqimin, kontrollin, edukimin, etj etj të fëmijës - është Nëna sepse ajo është më shumë prezente në shpi.
Je krejt i saktë
Por roli i babës në një familje patriakale është thelbësor.

Je krejt i saktë
Por roli i babës në një familje patriakale është thelbësore.
Patjetër mik i dashur, nuk kam asnjë kundërshtim sepse një burrë serioz, i mençur, punëtor dhe i rregullt - mban në udhë të drejtë edhe bashkëshorten e tij, pra nënën e fëmijëve të tij.
Kush dhunon gruan e tij, kush e trajton atë si leckë pa respekt dhe pa dashuri bashkëshortore, kush nuk konsultohet kurrë me të por bën çfarë ti thotë mendja e tij - ka shumë gjasa që ti bjerë çatia kokës dhe familja të shndërrohet në rrumpallhone ku gjithsecili bën atë që i shkrepet në mendje, pra humb serioziteti dhe uniteti familjar.
🍺🍺🍻🤗

• Like
Patjetër mik i dashur, nuk kam asnjë kundërshtim sepse një burrë serioz, i mençur, punëtor dhe i rregullt - mban në udhë të drejtë edhe bashkëshorten e tij, pra nënën e fëmijëve të tij.
Kush dhunon gruan e tij, kush e trajton atë si leckë pa respekt dhe pa dashuri bashkëshortore, kush nuk konsultohet kurrë me të por bën çfarë ti thotë mendja e tij - ka shumë gjasa që ti bjerë çatia kokës dhe familja të shndërrohet në rrumpallhone ku gjithsecili bën atë që i shkrepet në mendje, pra humb serioziteti dhe uniteti familjar.
🍺🍺🍻🤗
Kam përballë një familja shqiptarësh nga Kosova, e desha ta fotografoj teksa i ati merr mbi shpinë të bijën kur del nga deti (vajza diku 7/9 vjeçe), por për shkaqe privatësie nuk e bëra
Krejt të mirëkuptueshëm jemi

Back