Po çfarë bukurie ka nëna e vajzës o par, kur ajo mund të jetë 55-60 vjeçe dhe vajza 25-27 vjeçe plot celulit dhe me gjokthin ke kërthiza?

Po baba te bukur nuk paska që duhet parë vetëm nena nga ana estetike?
Dreq o punë, çfarë më duhet të shkruaj

...

Le ti lëmë shakatë dhe banalitetet dhe të flasim seriozisht.
- Familjet shqiptare tradicionalisht janë patriarkale, pra roli kryesor u takon burrave.
Mirpo zakoni e kërkonte që burrat të merren me anën ekonomike (bje lekun n'shpi - kan pas thonë) ndërsa gratë e administronin ekonominë (lekun) e shpise.
Më banale akoma : Burrat punonin dhe binin thesin e millit nshpi / grate bonin bukën në magje apo shtronin pete byreku.
Kur djemtë e shpise rriteshin ata shkonin dhe ndihmonin babanë në punët e ndryshme jashtë shtëpisë / ndërsa kur vajzat rriteshin ndihmonin nënën në punët e shtëpisë dhe në kuzhinë apo govate me la liveret.
Kur vajzat kalonin nga fëmijëria në pubertet dhe adoleshencë të hershme - iu hapeshin nënave dhe jo baballarëve. Është e natyrshme - fiziologjia e femrave është shumë e ndryshme nga ajo e burrave.
Po kështu ndodhte edhe me djemtë, ata më shumë iu hapeshin vëllezërve me të mëdhenj që ishin bërë burra ose babait të tyre.
Raportet familjare më të lehta për tu menaxhuar ishin raportet
Nënë - bijë
Baba - djalë
Gjyshe - mbesë
Gjysh - nip
Motër - motër
Vlla - vlla.
Kjo ka qenë dhe mbetet shtylla kryesore e menaxhimit të raporteve dhe problematikave familjare apo individuale.
Rastet te veçanta që dilnin përtej kësaj skeme ka pasur dhe do ketë - dhe janë të mirëpritura sepse do të thotë që atë boshllëk që nuk e mbush dot njeri prind /e mbush prindi tjetër.
Duke iu kthyer përsëri traditës thuhej gjithnjë (në përgjithësi)
Vajza e filanes...
I biri i filanit..
Pa i hequr asnjë meritë asnjërit prind do të thuhej që disa çështje janë më të menaxhueshme nga nëna e fëmijës / dhe disa çështje të tjera janë më të menaxhueshme nga babai i fëmijës.
Prindi që harxhon më shumë kohë me fëmijën, rritjen, ushqimin, kontrollin, edukimin, etj etj të fëmijës - është Nëna sepse ajo është më shumë prezente në shpi.