Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Kenge te Gadishullit Ballkanik II

Anëtar
Sep 2, 2014
Postime
16,169
Pikët
113
Vendndodhja
zemra e alpeve Österreich

Novi Fosili: ❤️

Za dobra stara vremena!​

Bilo je osam, na trgu cvijeca
ja sam te cekao na kraju price
kada si rekla, mi necemo vise
odmahnuh rukom, ma sto me se tice

Al' ne bi' ni Bogu priznao tada
sve je moje u vodu palo
sad mirno kazem, lagati necu
onoga dana i vrijeme je stalo

Ref.
Kako je dobro vidjeti te opet
staviti ruke na tvoja ramena
kao nekad poljubi me njezno
za ona dobra, dobra
dobra stara vremena

Stvarno sam htio, vidjeti te opet
sa istim smijehom, na usnama tvojim
pricaj o kisi, o bilo cemu
ne pricaj o sebi, jos toga se bojim

Neka sam proklet ako i danas
postoji nacin, da objasnim sebe
ne zelim nikog, i sve mi se cini
da citav sam zivot volio tebe

Ref.

Ma, bas je dobro vidjeti te opet
staviti ruke na tvoja ramena
kao nekad poljubi me njezno
za ona dobra, dobra
dobra stara vremena!

(Prijavite grešku u tekstu, ko zna bolje od mene 👍😊)
Fun Fact:
купио сам патике на суботом тржиште , али после 10 дана укапирао сам да је било пишен : aBibas и не- ADIDAS! 🙈🙈🙈

The band "Plavi Orkestar" was started in 1982 by four teenagers – vocalist Saša Lošić ("Loša") guitarist Srđan Krošnjar, bass guitarist Gordan Džamonja and drummer Admir Ćeremida ("Ćera II")
In 1983, the four were joined by experienced guitarist- Mladen Pavičić ("Pava")

Na Bozicno jutro sneno i mutno
u kaputu ocevom, malcice prevelikom
dosao sam na njena vrata
da joj kazem bas da odlazim.

(Mengjesin e Krishtlindjeve, disi i pergjumur dhe i heshtur
me pallton e babait [hedhur kraheve] paksa e madhe per mua,
erdha perpara portes se shtepise se saj
per ti thene qe > vertet do te largohem!)

Jer nitko nije znao
sakrit' suze k'o Marina
imala je oci boje vena
boje vena,..... boje Dunava.

(askush nuk dinte [ishte e zonja] qe ti fshihte lotet si Marina,
i kishte syte ngjyre venash [ngjyre bojqielli si venat e gjakut]
ngjyre venash... ngjyre si Danubi)

U-je, u-je, je
boje vena, boje Dunava
u-je, u-je, je

Ref. 2x
A ja, ja ne mogu bez nje
boze, boze spasi me!
(dhe une, une nuk mundem [te jetoj] pa te
o Zot, me shpeto! [nga kjo dashuri kaqe madhe]

U-u-u, ne mogu bez nje
boze, boze spasi me!

Ko to voli da popije
ko ne moze bez rakije
Jugosloveni, Jugosloveni.....:)

Ko ne moze bez kafane
ko je u njoj cim osvane
Jugosloveni.......

Ko u krvi puno psuje
svalera se i lumpuje
ko je zivac kad se dira
ko se brzo iznervira

Jugosloveni, Jugosloveni
(2x)

Ko ne moze bez pasulja
i bez ljute sljivovice
bez kupusa kiseloga
belog luka, slaninice

Jugosloveni, Jugosloveni
(2x)
🎸🎸🎸🎸🎸🎸

Ko to zenu svoju neda
a tudje bi sve od reda
ko u radno vreme stane
skoci malo do kafane

Jugosloveni, Jugosloveni
(2x)

Ko je krvlju steko sve
cetere's osme reko ne
politiku svoju tera
bez Rusa i Amera

Jugosloveni, Jugosloveni
(4x)
``sak````sak````sak``
(@Samiu - jeli bre majstore, mozda i ti u taj vremena si bio malo "Jugosloveni" ? 😛-hug--gezuar-``sak``)

Ko to voli da popije
ko ne moze bez rakije
Jugosloveni, Jugosloveni.....:)

Ko ne moze bez kafane
ko je u njoj cim osvane
Jugosloveni.......

Ko u krvi puno psuje
svalera se i lumpuje
ko je zivac kad se dira
ko se brzo iznervira

Jugosloveni, Jugosloveni
(2x)

Ko ne moze bez pasulja
i bez ljute sljivovice
bez kupusa kiseloga
belog luka, slaninice

Jugosloveni, Jugosloveni
(2x)
🎸🎸🎸🎸🎸🎸

Ko to zenu svoju neda
a tudje bi sve od reda
ko u radno vreme stane
skoci malo do kafane

Jugosloveni, Jugosloveni
(2x)

Ko je krvlju steko sve
cetere's osme reko ne
politiku svoju tera
bez Rusa i Amera

Jugosloveni, Jugosloveni
(4x)
``sak````sak````sak``
(@Samiu - jeli bre majstore, mozda i ti u taj vremena si bio malo "Jugosloveni" ? 😛-hug--gezuar-``sak``)
Hahaha...jel' bre ti burazsru?...odakle ti tako ljepo prićat' to stariji jugoslovenskog jezika?-qesh-

Eeeh mer Bablok... ma kujtove një ndodhi historike rinore, të viteve të shkollës së mesme Bablok..nuk po e tregoj historinë, por si përfundim...
Donin t'më kurorëzonin atë kohë, me një gocë srbe(e bukur ka qenë shejtanja...``fumato``) si "jugoslovenskog, bratsvo-jedinsrvog simbola"(simbo i vllaznim-bashkimit jugosllav)...`dance`-gezuar-

@BABA nga DURRSI
Ne ish-Jugosllavi, populli me i qyteteruar ne aspektin artistik, kane qene kroatet.
Edhe nga radiot qe degjoheshin asokohe nga ky vend, shquhej radio Zagrebi.
Faktikisht muzika me me nivel qe eshte krijuar asokohe, ka qene ato te krijuesve dhe interpretuesve kroate.
Popujt e tjere perberes te atij vendi, perfshire shqiptaret, kane qene krijues dhe interpretues te folklorit ose te turbofolkut, per te degraduar me tej ne tallava.
Shqiptaret ne ish-Jugosllavi, vetem nga mesi i viteve '70, nisen te krijojne dhe interpretojne krijime te rrymave moderne muzikore. Dhe ata, ndonese ne pakice (per aresye te nivelit kulturor te popullates), arriten te krijojne disa grupe muzikore qe u bene shume te njohura ne skenat shqiptare ne ish-Jugosllavi, por krejtesisht te panjohura ne Shqiperine e sterizoluar.
Edhe ne kohen e sotme, kroatet jane kurora kulturore e popujve te Ballkanit dhe se kufiri politik i ketij shteti eshte njekohesisht dhe kufiri qe ndan kulturen perendimore nga ajo orientale.

Last edited:
@BABA nga DURRSI
Ne ish-Jugosllavi, populli me i qyteteruar ne aspektin artistik, kane qene kroatet.
Edhe nga radiot qe degjoheshin asokohe nga ky vend, shquhej radio Zagrebi.
Faktikisht muzika me me nivel qe eshte krijuar asokohe, ka qene ato te krijuesve dhe interpretuesve kroate.
Popujt e tjere perberes te atij vendi, perfshire shqiptaret, kane qene krijues dhe interpretues te folklorit ose te turbofolkut, per te degraduar me tej ne tallava.
Shqiptaret ne ish-Jugosllavi, vetem nga mesi i viteve '70, nisen te krijojne dhe interpretojne krijime te rrymave moderne muzikore. Dhe ata, ndonese ne pakice (per aresye te nivelit kulturor te popullates), arriten te krijojne disa grupe muzikore qe u bene shume te njohura ne skenat shqiptare ne ish-Jugosllavi, por krejtesisht te panjohura ne Shqiperine e sterizoluar.
Edhe ne kohen e sotme, kroatet jane kurora kulturore e popujve te Ballkanit dhe se kufiri politik i ketij shteti eshte njekohesisht dhe kufiri qe ndan kulturen perendimore nga ajo orientale.
Pershendetje e dashur, ndjese per per vonesen ne pergjigje (pas 15 ditesh) por kam pasur edhe une hallet e mia dhe nuk kam qene prezent shume.
Atehere lerme te sqaroj disa koncepte/nocione ne lidhje me kte teme dhe postimet qe kryen ktu:
- Shqiptaret me banim ne RPSSH e asaj kohe, (pra dora e vjeter si puna ime, @SystemA, Drague, etj) nuk e kishin haberin sesi ishte e konfiguruar Yugoslavia e asaj kohe. Neve nuk i kuptonim diferencat etnike-kulturore te popujve te ish YU te asaj kohe, sepse na dukeshin te gjithe njesoj,(Jugo) pra e thene ne zhargonin e asaj kohe, per neve ketej kufirit > ata konsideroheshin te gjithe "Jugosllave" . Pse kshu?
- Sepse jo vetem linja zyrtare e Yugosllavise se Marshall TITO-s perpiqej me cdo kusht qe te shuante nacionalizmat e semure brenda shoqerise multi-etnike dhe multi-religjiose jugosllave, por i meshonte shume teorise dhe fillit te kuq komunist qe e mbante lidhur si nje tufe kallinjsh gruri tere shoqerine e ex-YU qe asokohe quhej "Bratsva Jedinstvo" -(Bashkim Vellazerim).
Popujt e ex-YU, (narode i narodnosti Jugosllavie) ishin te lidhur midis tyre pikerisht nga Ideologjia Komuniste, dhe jo nga traditat, zakonet, historia, gjuha, religjioni, botkuptimi, etj etj.....
Me shkoqur: Nje kroat Katolik dhe ndoshta me rrenje Ustaše nuk kishte asgje te perbashket me nje serb Orthodox dhe ndoshta me rrenje Četnic, apo me nje Bosanac Muslims, apo dicka me larg akoma me nje Maqonas semi-Bullgar, dhe aq me teper me Shqiptar (albanac) te KS. por ajo qe i lidhte keta te gjithe sebashku, ishte ideologjia komuniste e kohes, ndjenja e solidaritetit qe kishin luftuar perkrah njeri- tjetrit kunder armiqve te perbashket, ne WW.II. etj.
Pertej kesaj intro historike, duhet nenvizuar doemos qe YU e TITOs ishte shume e hapur ndaj te gjithave korrenteve artistike te kohes, influencave kulturale evropiane, teorive marxiste apo liberal-komuniste etj qe qarkullonin asokohe ne mbare Evropen e ndare midis Eurokomunizmit dhe Imperializmit Anglo Amerikan apo URSSS!
Me pak fjale: TITO i ex-YU mendonte qe Yugoslavia mund te ishte pa asnje problem nje shtet i Lire dhe i hapur me boten Perendimore dhe nje shtet multikultural apo multiIreligjioz, por me kusht qe kjo qe kjo "Liberta" kurrsesi MOS te cenonte jo vetem pushtetin e tij por edhe vete "Bratsvo Jedinstvo" mbi te cilin ishte themeluar vete YU si shtet dhe si shoqeri.
Cfar do te thote ne realitet ky konstatim?
- Do te thote qe ne fushen e Artit dhe Krijimtarise, Kinematografise, Teatrit, Sportit, Turizmit, Musikes dhe Aktiviteteve Rinore, etj etj- nuk kishte asnje asnje tabu dhe limit, perkundrazi e paraqiste Yugoslavia si nje shtet modern dhe "suvremena" (bashkekohor) ne arenen nderkombtrare te kohes!
##############################
Cfar ndodh nga kendveshtrimi e RPSSH se asaj kohe?
Ndodh qe:
- Shqiptaret nuk kuptojne aspak diferencat etniko-kulturore midis narode i narodnosti Jugoslavie.....
Kjo eshte aq e vertet saqe vete Zdravko Colic ne koncertin etij ne TIRANE rrefen nje detaj shume domethenes :
-Kur drejtuesi i emisionit Pandi Laco e pyet nga se buron kjo dashamirsi dhe fame e Čoles (kshu- quhet me perkedheli ne ambjente musikore te YU-Prostoras Zdravko Čolić) , ai do te pegjigjej me sinqeritete dhe vertet sipas botkuptimit te ex-YU dhe teorise se "Bratsvo Jedinstvo" pra (Vellazerim dhe Bashkim- midis popujve te Yugoslavia te post-1945:
"Une kam qene shume shok i ngushte me kengetarin shqiptar (kosovar) Gazmend Pallaska dhe me te cilin kemi pasur shume bashkepunime musikore ne RTP (Radio Televisioni i Prishtines) , dhe ndoshta prej ketij bashkepunimi musikor te perbashket, kam edhe shume njohje dhe,popullaritet edhe ne Kosove. Une i dua shqiptaret dhe mahnimetem me progresin e Shqiperise"
- Shqiptaret e viteve 70-80-90 nuk kuptojne se ku mbaron realiteti dhe ku fillon propaganda e "Bratsvo Jedinstvo" qe me vone, pergjate viteve '90 do te kthehej ne "Bratsvo-Ubitsvo".
Ja nje bashkepunim i Čolić me Gazmend Pallaska:

Yugoslavia: Jugovizija 1984.

Tvoje oci mi govore - to si ti,
tako si njezna, to ja sad osecam,
dok te gledam znam, postojim i ja,
ti si sav moj san,
noc mi dodje kao suncan dan.

Da li si stvarno tako blizu, kazi mi,
tvoje mi lice sa ove slike govori,
ti si sav moj san,

Balerina, balerina,
noci su duge, a ja sam sam,
balerina, samo slika, ja i moj san,
samo san.....

Da li si stvarno tako blizu, kazi mi,
tvoje mi lice sa ove slike govori,
ti si sav moj san,

Balerina, balerina,
noci su duge, a ja sam sam,
balerina, samo slika, ja i moj san,
🌹❤️🎹🎹🎹

Pershendetje e dashur, ndjese per per vonesen ne pergjigje (pas 15 ditesh) por kam pasur edhe une hallet e mia dhe nuk kam qene prezent shume.
Atehere lerme te sqaroj disa koncepte/nocione ne lidhje me kte teme dhe postimet qe kryen ktu:
- Shqiptaret me banim ne RPSSH e asaj kohe, (pra dora e vjeter si puna ime, @SystemA, Drague, etj) nuk e kishin haberin sesi ishte e konfiguruar Yugoslavia e asaj kohe. Neve nuk i kuptonim diferencat etnike-kulturore te popujve te ish YU te asaj kohe, sepse na dukeshin te gjithe njesoj,(Jugo) pra e thene ne zhargonin e asaj kohe, per neve ketej kufirit > ata konsideroheshin te gjithe "Jugosllave" . Pse kshu?
- Sepse jo vetem linja zyrtare e Yugosllavise se Marshall TITO-s perpiqej me cdo kusht qe te shuante nacionalizmat e semure brenda shoqerise multi-etnike dhe multi-religjiose jugosllave, por i meshonte shume teorise dhe fillit te kuq komunist qe e mbante lidhur si nje tufe kallinjsh gruri tere shoqerine e ex-YU qe asokohe quhej "Bratsva Jedinstvo" -(Bashkim Vellazerim).
Popujt e ex-YU, (narode i narodnosti Jugosllavie) ishin te lidhur midis tyre pikerisht nga Ideologjia Komuniste, dhe jo nga traditat, zakonet, historia, gjuha, religjioni, botkuptimi, etj etj.....
Me shkoqur: Nje kroat Katolik dhe ndoshta me rrenje Ustaše nuk kishte asgje te perbashket me nje serb Orthodox dhe ndoshta me rrenje Četnic, apo me nje Bosanac Muslims, apo dicka me larg akoma me nje Maqonas semi-Bullgar, dhe aq me teper me Shqiptar (albanac) te KS. por ajo qe i lidhte keta te gjithe sebashku, ishte ideologjia komuniste e kohes, ndjenja e solidaritetit qe kishin luftuar perkrah njeri- tjetrit kunder armiqve te perbashket, ne WW.II. etj.
Pertej kesaj intro historike, duhet nenvizuar doemos qe YU e TITOs ishte shume e hapur ndaj te gjithave korrenteve artistike te kohes, influencave kulturale evropiane, teorive marxiste apo liberal-komuniste etj qe qarkullonin asokohe ne mbare Evropen e ndare midis Eurokomunizmit dhe Imperializmit Anglo Amerikan apo URSSS!
Me pak fjale: TITO i ex-YU mendonte qe Yugoslavia mund te ishte pa asnje problem nje shtet i Lire dhe i hapur me boten Perendimore dhe nje shtet multikultural apo multiIreligjioz, por me kusht qe kjo qe kjo "Liberta" kurrsesi MOS te cenonte jo vetem pushtetin e tij por edhe vete "Bratsvo Jedinstvo" mbi te cilin ishte themeluar vete YU si shtet dhe si shoqeri.
Cfar do te thote ne realitet ky konstatim?
- Do te thote qe ne fushen e Artit dhe Krijimtarise, Kinematografise, Teatrit, Sportit, Turizmit, Musikes dhe Aktiviteteve Rinore, etj etj- nuk kishte asnje asnje tabu dhe limit, perkundrazi e paraqiste Yugoslavia si nje shtet modern dhe "suvremena" (bashkekohor) ne arenen nderkombtrare te kohes!
##############################
Cfar ndodh nga kendveshtrimi e RPSSH se asaj kohe?
Ndodh qe:
- Shqiptaret nuk kuptojne aspak diferencat etniko-kulturore midis narode i narodnosti Jugoslavie.....
Kjo eshte aq e vertet saqe vete Zdravko Colic ne koncertin etij ne TIRANE rrefen nje detaj shume domethenes :
-Kur drejtuesi i emisionit Pandi Laco e pyet nga se buron kjo dashamirsi dhe fame e Čoles (kshu- quhet me perkedheli ne ambjente musikore te YU-Prostoras Zdravko Čolić) , ai do te pegjigjej me sinqeritete dhe vertet sipas botkuptimit te ex-YU dhe teorise se "Bratsvo Jedinstvo" pra (Vellazerim dhe Bashkim- midis popujve te Yugoslavia te post-1945:
"Une kam qene shume shok i ngushte me kengetarin shqiptar (kosovar) Gazmend Pallaska dhe me te cilin kemi pasur shume bashkepunime musikore ne RTP (Radio Televisioni i Prishtines) , dhe ndoshta prej ketij bashkepunimi musikor te perbashket, kam edhe shume njohje dhe,popullaritet edhe ne Kosove. Une i dua shqiptaret dhe mahnimetem me progresin e Shqiperise"
- Shqiptaret e viteve 70-80-90 nuk kuptojne se ku mbaron realiteti dhe ku fillon propaganda e "Bratsvo Jedinstvo" qe me vone, pergjate viteve '90 do te kthehej ne "Bratsvo-Ubitsvo".
Ja nje bashkepunim i Čolić me Gazmend Pallaska:

Te falenderoj sinqerisht per kohen dhe pergjigjen.
Te gjitha qe ke thene me lart qendrojne.
Zdravko premtoi se do rikthehej per nje koncert ne Shqiperi po siç duket mosha ben te veten.

Back