Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Kuriozitete te ndryshme!

@DUA

Para shume vjetesh, para se te ma mbyllinin sherbimet sekrete faqen ne FB,une kisha mbi 14 mij ndjekes.
Zace Isalm Kastrioti sot ka 10 mij dhe gjithe super reklamime ne media.

@Xha Tani kupton ti qe une jam njeriu i dashur i popullit? :)

1753999285394.jpeg

• Hugs
Reactions: DUA

Sa kushtonte jeta e një skllavi në Romën e Lashtë?

Çmimi vendosej në bazë të moshës, gjinisë, gjendjes fizike apo veçantisë

Në Romën Antike një skllav nuk mund të kushtonte më shumë se 30 mijë denarë. Ky çmim, gjetur në Dekretin e Perandorisë Romake të vitit 301 të e.s., shërbente më tepër si një tavan limit, pra një shifër maksimale që më tepër vlente si rregull për t’u ndjekur, por jo domosdoshmërisht respektohej.
Çmimi i një skllavi varej nga shumë faktorë, ndër të cilët, mosha, gjinia, gjendja fizike, specialiteti apo veçantia.

Për historianët, të vendosësh një ekuivalent të vlerës monetare të një denari të kohës së lavdishme të Romës Antike nuk është e thjeshtë, dhe ndoshta asnjëherë e saktë.
Por përafërsisht, sipas tyre, sot një denar do të kishte vlerën e 20-25 euro, dhe kështu një skllav që kishte vlerë të madhe, maksimumi i çmimit do të ishte rreth 700 mijë euro. Një skllav i zakonshëm mund të shitej edhe mes 500-1500 denarë, pra rreth 10 mijë-30 mijë euro.

Papua Guinea e Re me 8 milion banoré që flasin 800 gjuhë!!
Tingëllon si "scoope" dhe shumë e çuditshme, por është e vërtetë!

Papa Guinea e Re, një vend me 8 milion banorë në Paqësorin Jugor,që kufizohet me Australinë, flet plot 800 gjuhë të ndryshme.
Shkaku kryesor është fakti që vendi ka një numër të madh fisesh, të cilat po ashtu, jetojnë në një numër të madh të ndryshëm ishujsh, shpeshherë prej shekujsh pa komunikim me njëri-tjetrin. Por, sigurisht që shkak tjetër jo i vogël është historia mjaft e shkurtër e vetqeverisjes.

Papua Guinea e Re, ka qenë koloni angleze për afro 100 vjet, nga e cila fitoi pavarësinë vetëm në vitin 1975.
Gjithsesi, shkencëtarët e linguistikës, e konsiderojnë ekzistencën dhe mbijetesën e 800 gjuhëve, një pasuri të jashtëzakonshme gjuhësore, e cila meriton një interes të veçantë.
Vendi megjithatë, ka 4 gjuhë zyrtare: Hiri, Motu, Gjuhën e shenjave dhe Tok Pisin. Kjo e fundit, është një lloj varianti bazik i anglishtes, lindur si pasojë e kolonializmit të gjatë britanik. Gjuhët e tjera fliten përgjithësisht nga mijëra, deri në dhjetra persona.

Shpata legjendare në gur ekziston vërtet, por nuk ka të bëjë fare me Mbretin Artur. Kjo relike mesjetare ndodhet në Itali, konkretisht në Toskanë, dhe ka një histori interesante që mund të mos e dini.
Nuk u nxor, por u ngul në gur. Dhe jo nga një mbret i ardhshëm, por nga një kalorës që po hiqte dorë nga pushteti dhe dhuna.
Shpata daton që nga viti 1180 dhe është vepër e San Galgano Guidotti, një fisnik toskan me një jetë të shthurur i cili, pas një vizioni mistik, vendosi të braktiste armët dhe jetën tokësore. Si një gjest simbolik i konvertimit të tij, ai e nguli shpatën e tij në shkëmbin e malit Montesiepi, duke e transformuar atë në një kryq.
Sot mund ta vizitoni këtë relike në Rotonda di Montesiepi, pranë rrënojave evokuese të Abacisë së San Galganos. Një copë legjende e bërë realitet, e cila përmbys plotësisht kuptimin e mitit Arturian.
Historia e vërtetë është shpesh më e habitshme sesa trillimi.
Mar nga FB

View attachment 299235
Kam qene disa dite ne nje agriturisem ne San Galgano dhe e kam pare. Por ne fakt gjeja me impresioninuese qe pashe ishte nje tip meshe e burrave naten ne kishen la cati e pa dyer, aty afer. Nuk e di te kujt urdheri ishin por ishin te gjithe me pelerina te gjata te errta. Nuk ndejta shume sepse u gjenda rastesisht aty.

Lëndët bazë të jetës mund të vijnë nga hapësira!

Studime të fundit konfirmojnë se të pestaa bazat nukleike të nevojshme për formimin e ADN-së dhe ARN-së, adenina, guanina, citozina, timina dhe uracili, janë gjetur në meteoritë të pasur me karbon, si Murchison, Murray dhe Tagish Lake.

Këto baza janë themeli i materialit gjenetik dhe u identifikuan me teknika të avancuara, përfshirë nxjerrjen e butë me ujë dhe spektrometrin e masës ultra-sensitive, që mund të kapë koncentrime deri në pjesë për trilion.

Meteoritët janë copëza gurësh të shkëputura nga hapësira që nuk janë djegur plotësisht kur kanë hyrë në fërkim me atmosferën dhe kanë arritur të bien mbi sipërfaqen e tokës.

Zbulimi, botuar në Nature Communications, shton vlerë mbi gjetjet e mëparshme të adeninës, guaninës dhe uracilit, ndërsa citozina dhe timina ishin më parë të pazbulueshme për shkak të strukturave të tyre kimike të brishta. Këto rezultate mbështesin teorinë se blloqet molekulare të jetës mund të kenë origjinën në hapësirë dhe të kenë mbërritur në Tokë përmes goditjeve të meteoriteve gjatë formimit të hershëm të planetit.
Prandaj, jeta në Tokë mund të ketë një lidhje të drejtpërdrejtë me universin.

Është bo nji eksperiment në Hollandë....

Quando i social sono tutti bot: una simulazione shock svela i limiti della moderazione online - EduNews24 AMP https://share.google/TMPxvD9tcgHggLQLn

Ky përfundim gjen jehonë edhe në debatin ndërkombëtar mbi platformat dixhitale, me një numër në rritje ekspertësh që bëjnë thirrje për qeverisje të përbashkët dhe transparente të orientuar drejt të mirës së përbashkët, si dhe për bashkëpunim më të madh midis autoriteteve publike, kompanive, zhvilluesve dhe komuniteteve të përdoruesve.

Implikimet për shoqërinë dhe kërkimet e ardhshme​

Implikimet e këtij hulumtimi janë të shumta dhe shtrihen përtej rastit emblematik të eksperimentit të robotëve të rrjeteve sociale. Gjetjet, para së gjithash, paraqesin sfida të rëndësishme për politikëbërësit, të cilët thirren të ripërcaktojnë rregulloret dhe sistemet e mbikëqyrjes së platformave, duke investuar në modele qeverisjeje që janë vërtet efektive kundër polarizimit dhe gjuhës së urrejtjes.

Për kompanitë e teknologjisë, kjo është një thirrje zgjimi që tregon nevojën për të marrë përgjegjësi më të madhe për ndikimet sociale të produkteve të tyre. Ato duhet të investojnë në kërkim, trajnim dhe mjete më të sofistikuara monitorimi të afta të parashikojnë forma të reja abuzimi dhe manipulimi.

Akademia dhe kërkimi shkencor gjithashtu mund të nxjerrin mësime të rëndësishme nga ky simulim: përdorimi i rrjeteve bot si modele eksperimentale hap perspektiva krejtësisht të reja për studimin e sjelljes online, duke lejuar testimin e hipotezave, vlerësimin e strategjive dhe rafinimin e teknologjive të ndërhyrjes.

Përmbledhje dhe përfundime përfundimtare​

Si përfundim, simulimi i kryer nga Universiteti i Amsterdamit tregon se luftimi i polarizimit dhe urrejtjes në rrjetet sociale kërkon shumë më tepër sesa teknologji të sofistikuara filtrimi dhe strategji moderimi. Përkundrazi, kërkon një rishikim të thellë të dinamikave sociale, ekonomike dhe të komunikimit që qeverisin platformat tona dixhitale.

Pikat kryesore që dalin nga hulumtimi:

* Asnjë nga strategjitë aktuale të ndërhyrjes nuk ka rezultuar efektive kundër polarizimit dhe gjuhës së urrejtjes. * Burimet kronologjike mund të favorizojnë dukshmërinë e përmbajtjes ekstremiste. * Sistemet automatike të moderimit kanë tendencë të përshtaten, por ato rrezikojnë të prodhojnë reagime negative dhe të papritura. * Modelet e mediave sociale në përdorim sot janë të brishta dhe mund të mos jenë të qëndrueshme në planin afatgjatë.

Detyra tani u takon studiuesve, institucioneve, kompanive dhe përdoruesve: vetëm duke zhvilluar ndërgjegjësimin, të menduarit kritik dhe inovacionin do të jetë e mundur të imagjinohen rrjete sociale më të drejta dhe transparente, të cilat janë në gjendje të përballojnë sfidat e tregjeve të reja globale.

Se mo na i fusni edhe këtu në forumt.. se pastaj o më mirë me fol me veten

Last edited:
Ne brazil nje person mund ta ul burgimin me 4 dite per cdo liber qe lexon dhe shkruan permbledhjen e librit
FB_IMG_1765274040205.jpg

Sokrati... follozofi i madh...
Nuk ka shkruar kurrë asgjë...
Nuk e donte shkrimin, e konsideronte të dëmshëm për dialogun dhe për memorien

po atehere perse gjemonte bota ,
Sokrati keshtu e Sokrati ashtu ?

cdo te thote ky lajm ?

E vërtetë është. Shumë gjëra që ka thënë ai janë transmetuar nga Platoni.

Back