ANALIZAT E VJETERSIS SE
GJUHES SHQIPE:
*FUNDI ENIGMES SE GJUHES SHQIPE
Ma e vjetra sipas shkences eshte familja balto- sllave + indo- iranike+ kelto- germanike: te vjetra 6981 vite !
Pastaj ndahen ne vitin 4981 para krishti
Krijohen tri grupe te reja:
Indo- iranike; rreth 4981 si kelte+ italike+ germanike.indo iranike
Balto- Slllave eshte më e vjeter se shqipja e ndarë prej familjes së parë 6981 dhe te dyten herë prej italike- keltike ndahet para 6465 vitesh si dhe para greke- armene-shqipe 6135
(A. Dalipaj thote:
Gamba(këmba)....ne itali konsiderohet fjalë me prejardhje të paditur..
Dhe analizon <gja-mba> dmth një gjë që mban ....dhe ky është funksioni i fjalës që e jep vetëm shqipja.
Si mund t'a kundërshtoni këtë?
Kreksi : Nuk ka fjale te pa ditur se edhe françezet e kane <gamba> [zhamba] por ne latine qe po del më e vjetër se shqipja për :
“kam” thuhet [camp] kam-p edhe në greke të vjetër;
Po <këmban- en> e kishes kush e mban këtë kumban që kumbon e cila gumon apo kumon?!
Qe merreni lapsin e një fletore dhe llogaritni kush është më e vjetër e kush jo, se kur dhe ku u formuan këto gjuhë dhe se, cila është më e vjetër : “K” apo “G” ...i keni këtu prandaj mos u lodhni me teorit humoristique iluzioniste dalipovjane e kocaqiane...!
ANALIZAT E VJETERSIS SE GJUHES SHQIPE NE FAMILJEN INDOE-UROPIANE
==========================
Grupit kryesor (me mbështetje të
probabilitetit të lartë të pasmë)
Mesatarja (vjet B.P.)(Pro-ind-euro:
=========================
[balto-sllave]+[italike ++++++++6981
++++++++ gjermanike + kelte)=6981
indo-iranike==============6981
Tokariane===============6932÷
Anatolike===============6932
-Italike+Gjermanisht+Kelte)=6465
-greko-armenisht=======6135
-shqipe=============6135
-italike=============5564
-iraniane==========5520
-indike===========5520
-armene========5310
-greke=========5310
-kelte========4889
-gjermanike===4889
-baltike ====3663
-sllave====3603
==========================
Si perfundim: te tana këto gjuhë u linden diku largë Ballkanit por për këto 5000 vitët e fundit e dijmi se shqipja u zhvillua si Greqishtja dhe Armenishtja diku largë Ballkanit, në rrethin e vargmaleve të pakapercyeshme të Kaukazit veriore dhe atij jugor edhe se deri me sot nuk u gjet një lidhje gjenetike e atjeshme, pra në munges të kësaj deshmis, shkenceëtarët nuk mund të vendosin me hamendje per arsyen se nuk u gjet lidhja mes DNA- e Veriut të Kaukazit me atë të JUGUT por dyshimi ka se mos ndoshta kaluan përmes Ballkani armenet prej Veriut të Kaukazit për tu vendosur në Jug të Kaukazit, një rrugëtim tuj kalua Ballkani e Bosforin e gjithë Turquin aktuale, rrethë 5000 kilométra rrotull kur vija aurore do ti bashkonte këto dy pika brenda pakë ditësh.
Mirëpo kur paten rastin të huzonin fjalë të njëjta armenet e shqiptarët ?
U ndajten prej balto- sllave + kelte +gjermanike× italike= të vjetra 6981 vite, shqipja+ greke+ armene ndahen prej tyre 700 vite më vonë; pra 6981-- 6135 = 700 vite!
Shqipja ndahet prej këtyre gjuhëve atje diku në djepin e Jamajave/ shpellave artificiale/ jama nga këto gjuhë në ver të Danubit e jo në Ballkan siç pretendojnë disa (Kocaqi e Dalipaj) pra, këto gjuhë ishin të perbashkëta me këto gjuhë në Ukrainen e sotme e njohur me emrin kultura Kurgane që u perhapen në tërë Europën rrethë 4500 para Krishtit mirëpo në Ballkan kishin ardhur menjehere banorët e parë pas shkrirjes së Akullnajave që zgjati nga 22 000 para Krishti e deri në Holocen, 8700 para krishti, do thotë se, nuk ka ekzistue popull vendas autokton në Ballkan fare se nuk kishin mbetur aty më as kafshët e egra të gjuetis dhe banorët e vetëm iken drejtë Afrikës veriore, Tunizis e Algjeris ku klima ishte më e butë, njashtu edhe ata njerëz që jetonin në Italie iken këmbë përmes Sicilis sepse deti Mesdhe ishte 38 metra më i ulët por u ngrit neveli që nga 8700 para krishti.
A ishin këta fermeret e parë Anatolian të Linit që populluan Ballkanin ?
Ky ishte grupi dytë që u nda atje në veri prej Ukraines i cili erdhi 2000 vite më vonë dhe e gjeti tokën e punuar prej fermerve Anatolian por gjuhën ua imponuan këta të fundit, indo-evropianët e veriut, pra Jamajasit e Ukraines që u ndan në grupe para 6981 vitësh, do thotë aty rreth 5180 para krishtit u nda shqipja prej balto-sllavisgtës dhe italike latine e keltike, pra, si shihet në detaje nga Revista Skencore amerikane e vitit 2023 që bëri namin në botën e gjuhëve indo-evropiane këtu shihet se me cilat gjuhë shqipja pati kontakte shihet se ata jetonin atje në Baltik e jo në Ballkan në mesin e këtyre fqinjëve të tyre : balto-sllave]+[italike +gjermanike + kelte)=6981 dhe prej balto - sllave që janë më të vjetra se shqipja e cila u nda 700 vite pas familjes balto -sllave e kelte/ latine gjermane që u ndajten 6135 vite më parë !
Mbi cilat baza është bërë ky studim shkencor ?
Të analizojmi etimologjin e disa fjalëve më kryesore:
1.) zog = shqip
2.) zok= armenishte
1.) zar = armene
2.) zjarr= shqipe
3.) požar= sllave
Të analizojmi edhe marredhenjet mes gjuhëve keltike- Gjermanike.
1.) Peśkēd = bretone.fr.
2.) Peśkit= shqipe.
3.) Peśkēt = latine.
Këtu vlen edhe për disa fjalë të perbashkëta që fliten edhe sot:
1.) Gámbë/ gembe= kelte
2.) Campe = latine
3.) Kamp'h= greke
Këto janë më së 2000 gjuhë draviane Hinduise nga e cila dy tri degëzime prej tyre formuan gjuhët që sot janë indo-europiane që i ruajti gjuha shqipe:
<bab> është ( ati) fjalë fine skithe-hungareze që ne kuptojmi se është e jona.
Poashtu fjalët draviane si:
<çorape> është edhe kjo draviane...
<giv>
< liv>
<vive>
<long vie>
<ziv>
<živ> pastaj ndahet në :
<živjet>
<jet- gat>
< tungat jeta> shkurtohet në :
<tung> ..dhe në fund kush do besonte sot apo pas 2000 vitësh se kjo :
<Tung> ka rrënjën nga indo-europiane giv ?!
-Poashtu për “terr” terrë (mbétém në erresire), terr iu fshi rrokja <neb> prej <ténèbre> dhe mbetem në :
<te- (neb)- rrë !
Terrë !
Te marrim fjalën foljen enigmatike <nuk> ose <nok> që në shqipe ka kuptimin për të nuk një lule, një pem një filet lisi mirëpo në spanolle kjo nuk gjen kuptimin e plotë kur thuhet:
<Tek kjera, nok tekjera> loja e famshme që bëhët me një lule ku nuken petalet e saj duke perseritur fjalë :
< te dua nuk té dua> në shqipe.
< te kjera nok tekjera> spanolle, mirëpo nok spanjolle është <jo> nuk por në veshin ton tingllon veprimin urdhnues <nuke> dhe <nuk> s’është.
S'ka formim as djep as nënë të gjuhëve në Ballkan sepse nuk i lejonte klima që të sedanterizohëshin njerëzit e parë që mirreshin vetëm se me gjahun, ata nuk kishin vendebanim të caktuar, kur klima ishte në favorin e tyre ata endeshin duke ndjekur Mamutin e Bizonin ose drenin nga Siberia në Pirineje mirëpo epoka e Akullnajave ndaloi këtë rtugetim, iken bishta poashtu dhe njeriu de hko te gjuante gjahë atje ku Ishte klima më e favorshme.
Perfundimi: sikur të mos ishte ky Akulli ndoshta ne do ishim nëna e gjuhëve e popujve të Europës por s' jemi sepse të tjerët janë më të vjetër se shqipja që u formua atje te kurganet /gurkanet e Ukraines e Krimes.
Qe pra ky është ai fajtori
kryesor që n'a ka penguar që të jemi të parët e EUROPËS e ndoshta të botës !
View attachment 330473