Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Lajme, doli në dritë edhe një tjetër etimolog, Andi Zeneli, i rangut Dalipaj.

Ti nuk ke aftësi ta lexojsh as një rresht nga Martin Camaj që shkroi para 70 vitësh në gegnishten e del këtu e thua- se ato shkrimet në Luginen e Hindusit janë të shkruara para 7000 vitësh në GEGNISHTE ?!
PSE NUK NA LESHON KJO TOKË ?!!

Keshtu thoni edhe per Homerin...ka shkrua gegnishten....lumet na per juve se ju kemi turpi botes

Kekrush neper shkrimet e veta, nuk e ka shpreh vedin ma mire ne Gegnisht se sa At Gjergj Fishta....kerkush!

Qeshark po bëhësh kur nuk di ti kthejsh pergjigjien e duhur një anëtarit të sjellshëm por ti zgjodhe gjuhën e një arrogantit apo delitanti, PSE ?

Sepse je një ngucakes një antipatik që din vetem se si të zgerdhihet kur temat janë serioze.

Si e mbron ti një tematik si kjo e Dalipajt kur ai thotë se, Amanet nga arabe do thotë PASJET në shqip...?

Agron Dalipaj : "Fjalëformimi duket se nis nga rotacioni i natyrshëm i buzoreve v : b : p (si te varka : barka; ballamar : pallamar) ose kalim direkt v : p (vampor : pampor), kësisoji:
VASIJET < BASIJET (v : b) <
PASIJET (b : p).
Ky rotacion është i përputhshëm me ligje fonetike të njohura dhe shfaqet edhe në shqipe.
Duke e ndarë sipas embriomorfemave, formën e fundit të fjalës, përfitojmë:
PASIJET < PAS-I-JET, ku:
▪︎ PAS < BAS (p : b) < (M)BAS = ajo që vjen më vonë, ajo që vjen mbas, si dhe:
▪︎ JET(Ë) = jetë.
Sikompozita është PAS-I-JETË = “ajo që vlen pas jetës së dikujt”.

Nëse kjo quhet Albanologj dhe etimologji atehere vajti për lesh Agroni, duhet të lidhet sepse dëmton e huton opinionin shqiptar.
Dhe në fund gjoja se i jep leje çdo lexuesit që të kundershtoje etimologjin e tij në këtë rast ku VASIJETEN e kthen në shqip "PASIJET" tuj rrokollisur kaskad pas kaskade hiqe një shkronjë shtoje një tjetër dhe thotë se : "Çdokush, nëse mundet, mund të sjellë një motivim etimologjik më bindës sesa ky që del prej shqipes".
Gomarlleku s është ndryshe kurse ti @Hello Kitty ti bëhesh advokati dreçit !...
~~~~~ vijo vijo~~~~
Më para kemi patur divizën "i gjithë populli ushtar", tani do e ndryshojmë, do e bëjmë "i gjithë populli etimolog lol
Ej Zot, të bëhesh etimolog nga divani i shtëpisë, i thonë kësaj, në një kohë që etimologjia është disiplina më e vështirë e gjuhësisë. Nuk ka byth kush të merret me etimologji, ndaj e vuajmë sot këtë gjendje dhe përfitojnë sharlatanët si Dalipaj.
Hajde më sfido me prova, thotë ai, kur vetë nuk jep asnjë provë të mirëqenë. Po sfidohet budallallëku? O e ke , o s'e ke.

Më para kemi patur divizën "i gjithë populli ushtar", tani do e ndryshojmë, do e bëjmë "i gjithë populli etimolog lol
Ej Zot, të bëhesh etimolog nga divani i shtëpisë, i thonë kësaj, në një kohë që etimologjia është disiplina më e vështirë e gjuhësisë. Nuk ka byth kush të merret me etimologji, ndaj e vuajmë sot këtë gjendje dhe përfitojnë sharlatanët si Dalipaj.
Hajde më sfido me prova, thotë ai, kur vetë nuk jep asnjë provë të mirëqenë. Po sfidohet budallallëku? O e ke , o s'e ke.
Po ti çke, pse shqetësohesh... se mos je etimologe dhe i kupton këto punë... ti qenke si unë

Po ti çke, pse shqetësohesh... se mos je etimologe dhe i kupton këto punë... ti qenke si unë
Unë e ti, jo e jo, po asnjë etimolog nuk ka as këtu, as gjetkë. Të paktën unë e pranoj. Keq janë ata që besojnë se janë.

Unë e ti, jo e jo, po asnjë etimolog nuk ka as këtu, as gjetkë. Të paktën unë e pranoj. Keq janë ata që besojnë se janë.
Po pra ... ne thjesht lexojmë ata që marrin vesh...
6000 vjet gjuhë thanë ata ... e u ngritën këta mediokrit dhe i kindërshtuan... e kupton që na mbyti injoranca që kemi në krye ?

Last edited:
Po pra ... ne thjesht lexojmë ata që marrin vesh...
6000 vjet gjuhë thanë ata ... e unë ngritën këta mediokrit dhe i kindërshtuan... e kupton që na mbyti injoranca që kemi në krye ?
Këtu qëmdron problemi, se siç e kam thënë dhe në një koment më lart, nuk është thënë kështu. Dalipaj me kompani keqinterpretojnë fjalët dhe nga mosdija dhe budallallëku, krijojnë armiq të gjuhës shqipe, kur në fakt janë ata që po e përdhosin shqipen me teoritë qesharake që shpikin.

Këtu qëmdron problemi, se siç e kam thënë dhe në një koment më lart, nuk është thënë kështu. Dalipaj me kompani keqinterpretojnë fjalët dhe nga mosdija dhe budallallëku, krijojnë armiq të gjuhës shqipe, kur në fakt janë ata që po e përdhosin shqipen me teoritë qesharake që shpikin.
Etimologe nuk qenke...si historiane qenke me keq se unë 🙈
Mos të del gjë edhe në ëndërr Dalipaj?
Se me atë e paske kunjin.🤣🤣

Etimologe nuk qenke...si historiane qenke me keq se unë 🙈
Mos të del gjë edhe në ëndërr Dalipaj?
Se me atë e paske kunjin.🤣🤣
Ouu me këto batuta dylekëshe.
Ore duhet të dini një gjë, që unë e pranoj që soji juaj dominon. Mjafton të lexosh komentet në Youtube në videot ku del Xhevat Lloshi e gjuhëtarë të tjerë dhe janë masakër. Në 200 komente vetëm dy mbrojnë Lloshin, të tjerët e shajnë, a thua se ka mbetur Lloshi për mendimin e injorantëve. Shajnë e ofendojnë gjuhëtarët, kur vetë shkruajnë ku therret qameti. Po s'është gjuhësia sport për të gjithë, o rob Zoti. Të merret me gjuhësi ai që të paktën, minimalisht, e respekton gjuhën duke u munduar ta shkruajë mirë atë. Ne të tjerët do hamë kokoshka.
Sa për historinë, nëse dhe ti ke mbaruar për histori si unë, ok e pranoj, nëse jo, vazhdo ha kokoshka dhe ti.

Last edited:
Ouu me këto batuta dylekëshe.
Ore duhet të dini një gjë, që unë e pranoj që soji juaj dominon. Mjafton të lexosh komentet në Youtube në videot ku del Xhevat Lloshi e gjuhëtarë të tjerë dhe janë masakër. Në 200 komente vetëm dy mbrojnë Lloshin, të tjerët e shajnë, a thua se ka mbetur Lloshi për mendimin e injorantëve. Shajnë e ofendojnë gjuhëtarët, kur vetë shkruajnë ku të therret qameti. Po s'është gjuhësia sport për të gjithë, o rob Zoti. Të merret me gjuhësi ai që të paktën, minimalisht, e respekton gjuhën duke u munduar ta shkruajë mirë ata.
Sa për historinë, nëse dhe ti ke mbaruar për histori si unë, ok e pranoj, nëse jo, vazhdo ha kokoshka.
Unë përdor faktet dhe logjikën....
Le t'a nisim pak diskutimin nga fillimi...
Si historiane që je ...kemi këto fakte
1- E vërtetuar...zbulimi ne Lin 8500 vjeçar
2- E vërtetuar...gjuha shqipe mbi 6000 vjeçare
3- E vërtetuar... Ilirët 1200 vjet p.e.s
4-E vërtetuar...Ilirët flisnin shqip.

Atëherë cili është konkluzioni juaj si historiane.
Çfare jemi ne shqiptarët? Të ardhur nga Uralet? Nëse PO...erdhëm para apo pas dyndjes sllave!😁

Last edited:
Adriana, e replikocva unë

Dikush qe nuk ka patur kurre perfitime nuk mund ta kuptoje boten mediokre hipokrite shpirt shiturish!

Ne kete qe thash bejne pjese ata qe perfituan e lepine kepuce baltaxhinjsh!

Shqiperia ndodhet ne kete derexhe meshire sepse ajka,elita nuk gjeten veten ne të.

Vendin e zune elastiket pa shtylle kurrizore,morale.

Kam te aferm qe mbaruan shkollen e bashkuar "Skenderbeu" e ngelen pa pune.

Mbaruan arsimin e larte e punojne serave ne vendet jashte Shqiperise.

Ne vend te tyre drejtora,profesora,dekana jane keta te vetullbashkuarit qe nxjerrin libra qe shqipja eshte 95% e fjaleve te huazuara.

Investojne per te nxjerre gjenerata budallenjsh,sa etiketohemi si populli me iq me te ulet ne kontinent fale ketyre rrace degjeneruar akademutesh u qr!

Te me ndjejnë "nje pjese"

Le t'a nisma pak diskutimin nga fillimi...

Çfare jemi ne shqiptarët? Të ardhur nga Uralet? Nëse PO...erdhëm para apo pas dyndjes sllave!😁
Unë përkrah ato që ne mund të mbrojmë. Çfarë dimë ne?
Dimë që ilirët janë identifikuar si popull në mijëvjeçarin e II para krishtit. Ky është fakt. Pavarësisht se këta fqinjët tanë na akuzojnë si popullsi e ardhur nga turqit nga Kaukazet, ne, jo vetëm që kemi dëshmi arkeologjike, etnografike, gjuhësore etj që e dëshmojnë vazhdimësinë iliro-arbërore-shqiptare, por dhe thjesht si logjikë, thuhet, nëse nuk e provon të kundërtën, do pranosh realitetin. Pra, këta thonë kanë ardhur nga Kaukazet në shek XIV, po si? Qysh? Çfarë ndodhi me ilirët? Pse për ilirët e veriut ne e pranojmë që u asimiluam, po për Ilirinë e jugut pse e kanë të vështirë ta pranojnë që ata rezistuan dhe ne jemi pasardhës të tyre. Ne jemi në gjendje të dëshmojmë lëvizjet e popujve në shekujt VI-VII, nuk qenkemi në gjendje të dëshmojmë diçka që ka ndodhur në shekullin XIV?
Ah, kur lexoj këta serbët që shprehen që ilirët janë paraardhësit tanë dhe ishin tribu serbe, ça emri t'u vësh?
Gjuha shqipe në parim pranohet që është e vjetër. Këtu nuk ka asnjë pikë dyshimi. Para 6000 vjetësh gjuha shqipe bëri shkëputjen nga trungu i gjuhëve indoevropiane dhe krijoi degën e saj që nuk ka lidhje me gjuhët kryesore. Nuk e di saktësisht ku bazohen, por gjithmonë kjo lidhet dhe me procesin e krijimit tonë si popull. Studiuesit marrin parasysh shumë të dhëna kur dalin në përfundime të tilla.
Nëse pranojmë që ne jemi pasardhës të ilirëve, detyrimisht flasim të njëjtën gjuhë ( kuptohet të transformuar si çdo gjuhë tjetër). Gjatë periudhës së etnogjenezës në Evropë pati transformime të fuiqshme. U krijuan popuj të rinj, u përzienë popuj e në këtë katrahurë popujsh do ndryshonte dhe gjuha. Është pikërisht koha kur bëhet kalimi nga gjuhët antike të parashekullit të V , në gjuhët tashmë të tjetërsuara që fillojnë të identifikohen si të tilla pas shekullit VIII. Nuk mund të kuptosh këtë transformim gjuhësor pa kuptuar periudhën e etnogjenezës që erdhi pas lëvizjeve të mëdha të popujve.
Dmth kjo është lidhja që bëhet midis historisë dhe gjuhësisë. Është e pamundur që një etimolog të arrijë të analizojë fjalën pa njohur periudhën që e prodhoi atë. Gjuha ndryshon, por kjo nuk e humbet vlerën e lashtësisë së saj. Dmth, nëse italishtja sot është e dokumentuar vetëm pas shekullit të X, ne nuk mund ta mohojmë që ajo është pasardhëse e gjuhës latine. Gjuha jonë e sotme është shumë e ndryshme nga ajo e Buzukut, por kjo nuk ia zbeh vlerat asaj. Gjuha do vazhdojë të evolojë dhe ndryshojë. Do marrë dhe fjalë të huaja, si po merr sot, por nuk i vjen vdekja nga kjo. E kemi dëshmuar. Huazuam me mijëra turqizma nga Perandoria Osmane, ku i ke sot? Sa të rinj njeh sot që i thonë dritares penxhere apo fjalë të tjera që brezi ynë i ka përdorur më shumë? Asnjë ose shumë pak. Gjuha vetpastrohet dhe çfarë është e huaj, ashtu siç vjen ikën.
Sa të ketë shqiptarë gjuha do mbijetojë. Problemi është se po shuhemi si popull nga emigrimi masiv. Është llogaritur që në brezin e katërt në emigrim gjuha zhduket plotësisht. Kësaj duhet t'i trëmbemi.
Më fal, por është shumë temë e gjatë.
Ps: nuk dua të hap debat tjetër, por nuk besoj tek çështja pellazgjike. O do jemi pellazg, o do jemi ilir. Ilirët ishin indo evropianë, pellazgët, nëse kanë ekzistuar, kanë qenë më herët, para indoevropian. O njëri, o tjetri.

Last edited:
Po pse pranon qe qënke historiane dhe jo faktin qe edhe etimolloget egzistojne?

Etimollogjia ben fjale per shqiperimin dhe jo perkthimin. Translation vs Transliteration

E kush nga cdo njeri nuk eshte ne gjendje te shqiperoje fjalet, nese do i duhet te komunikoje me dike tjeter?

Po pse pranon qe qënke historiane dhe jo faktin qe edhe etimolloget egzistojne?

Etimollogjia ben fjale per shqiperimin dhe jo perkthimin. Translation vs Transliteration

E kush nga cdo njeri nuk eshte ne gjendje te shqiperoje fjalet, nese do i duhet te komunikoje me dike tjeter?
Të jesh etimologe duhet të jesh njohëse e shkrimeve të vjetra. Ku do i bazosh studimet e tua, kur dokumentet e vjetra janë shkruar në gjuhë që sot nuk fliten më? A bazohet etimologjia te fjala? Merre fjalën ashtu siç është shkruar atëherë dhe analizoje. E nuk mjafton të njohësh vetëm një gjuhë, sepse do fillosh të analizosh fjalën krahasuar me format që ka ajo fjalë dhe në gjuhët e tjera, që të kuptosh pastaj, çfarë është e jona e çfarë nuk është e jona. Për më tepër, duhet të dish historinë e gjuhësisë për të kuptuar si ka ndryshuar fjala dhe shkaqet që kanë sjellë këtë transformim. Ka shumë gjëra që unë nuk i shpjegoj dot, se është çështje teknike për të cilën unë nuk jam e fushës.

The GREATER the interest in a given field, the less likely the research’s findings are to be TRUE.

===== QE KETU E VERTETA E FERMERVE TE LINIT====
Lorena Kodra: Zbulim nënujor në Liqenin e Ohrit, vendbanimi neolitik daton i para 8000 viteve (FOTO) 04 Shtator, 2021 15:48

Vendbanimi që ndodhet mes Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut tashmë është provuar se ka qenë i banuar nga mesi i Mijëvjeçarit të 5-të deri në Epokën e Bronzit (Mijëvjeçari i 2-të).

Sipas studiuesve nga Universiteti i Bernës, datimi u bë i mundur për shkak se druri ishte i privuar nga oksigjeni nën ujë, duke i rezistuar algave apo erozionit bakterial. Nivele të tilla të ruajtjes janë gjetur më parë vetëm në rajonet alpine.

Pranë drurëve që u morën për analizë, u gjetën edhe bimë të kultivuara.

Në një njoftim për shtyp, Universiteti thotë se zbulimi është me rëndësi të veçantë pasi kjo zonë ka luajtur një rol kyç në përhapjen e bujqësisë. “Fermerët e parë në Europë jetuan këtu”, thonë studiuesit.

“Mbarështuesit e hershëm të bagëtisë dhe fermerët nga Anadolli arritën së pari në rajonin e Egjeut, veçanërisht në Greqinë veriore, dhe më pas në Evropën Qendrore përmes Italisë jugore dhe Ballkanit më shumë se 8 000 vjet më parë.”.( do thotë rreth 6300 para krishti.

Studiuesit, të cilët e kryen kërkimin e tyre si pjesë e programit EXPLO të Këshillit Evropian të Kërkimit “Eksplorimi i dinamikës dhe shkaqeve të ndryshimit të përdorimit të tokës parahistorike në djepin e bujqësisë evropiane”.

P.S: Fajtor mbetet Adrian Athanasi i cili mashtroi tv shikuesit me këtë LAJME te Mbrapsht, ata erdhen si fermer prej Anatolis se me pare në Ballkan e tere Europen pas shkrirjes së akullbajave kishin mbetur vetem disa groupe endacakesh gjuetar por që as gjahu me nuk mbijetoi se nuk kishte as flor as faune per 12 000 vite, pra edhe njerezit e shpellave iken...per fat te mirë që erdhen keta fermer se ku ta di une se në cilin cep te Europës në do ngarenim pas me mamutve...
==============================

ANALIZAT E VJETERSIS SE
GJUHES SHQIPE:

*FUNDI ENIGMES SE GJUHES SHQIPE

Ma e vjetra sipas shkences eshte familja balto- sllave + indo- iranike+ kelto- germanike: te vjetra 6981 vite !

Pastaj ndahen ne vitin 4981 para krishti
Krijohen tri grupe te reja:

Indo- iranike; rreth 4981 si kelte+ italike+ germanike.indo iranike

Balto- Slllave eshte më e vjeter se shqipja e ndarë prej familjes së parë 6981 dhe te dyten herë prej italike- keltike ndahet para 6465 vitesh si dhe para greke- armene-shqipe 6135

(A. Dalipaj thote:

Gamba(këmba)....ne itali konsiderohet fjalë me prejardhje të paditur..

Dhe analizon <gja-mba> dmth një gjë që mban ....dhe ky është funksioni i fjalës që e jep vetëm shqipja.

Si mund t'a kundërshtoni këtë?

Kreksi : Nuk ka fjale te pa ditur se edhe françezet e kane <gamba> [zhamba] por ne latine qe po del më e vjetër se shqipja për :
“kam” thuhet [camp] kam-p edhe në greke të vjetër;
Po <këmban- en> e kishes kush e mban këtë kumban që kumbon e cila gumon apo kumon?!

Qe merreni lapsin e një fletore dhe llogaritni kush është më e vjetër e kush jo, se kur dhe ku u formuan këto gjuhë dhe se, cila është më e vjetër : “K” apo “G” ...i keni këtu prandaj mos u lodhni me teorit humoristique iluzioniste dalipovjane e kocaqiane...!

ANALIZAT E VJETERSIS SE GJUHES SHQIPE NE FAMILJEN INDOE-UROPIANE
==========================
Grupit kryesor (me mbështetje të
probabilitetit të lartë të pasmë)
Mesatarja (vjet B.P.)(Pro-ind-euro:
=========================
[balto-sllave]+[italike ++++++++6981
++++++++ gjermanike + kelte)=6981
indo-iranike==============6981
Tokariane===============6932÷
Anatolike===============6932
-Italike+Gjermanisht+Kelte)=6465
-greko-armenisht=======6135
-shqipe=============6135
-italike=============5564
-iraniane==========5520
-indike===========5520
-armene========5310
-greke=========5310
-kelte========4889
-gjermanike===4889
-baltike ====3663
-sllave====3603
Si perfundim: te tana këto gjuhë u linden diku largë Ballkanit por për këto 5000 vitët e fundit e dijmi se shqipja u zhvillua si Greqishtja dhe Armenishtja diku largë Ballkanit, në rrethin e vargmaleve të pakapercyeshme të Kaukazit veriore dhe atij jugor edhe se deri me sot nuk u gjet një lidhje gjenetike e atjeshme, pra në munges të kësaj deshmis, shkenceëtarët nuk mund të vendosin me hamendje per arsyen se nuk u gjet lidhja mes DNA- e Veriut të Kaukazit me atë të JUGUT por dyshimi ka se mos ndoshta kaluan përmes Ballkani armenet prej Veriut të Kaukazit për tu vendosur në Jug të Kaukazit, një rrugëtim tuj kalua Ballkani e Bosforin e gjithë Turquin aktuale, rrethë 5000 kilométra rrotull kur vija aurore do ti bashkonte këto dy pika brenda pakë ditësh.

Mirëpo kur paten rastin të huzonin fjalë të njëjta armenet e shqiptarët ?

U ndajten prej balto- sllave + kelte +gjermanike× italike= të vjetra 6981 vite, shqipja+ greke+ armene ndahen prej tyre 700 vite më vonë; pra 6981-- 6135 = 700 vite!

Shqipja ndahet prej këtyre gjuhëve atje diku në djepin e Jamajave/ shpellave artificiale/ jama nga këto gjuhë në ver të Danubit e jo në Ballkan siç pretendojnë disa (Kocaqi e Dalipaj) pra, këto gjuhë ishin të perbashkëta me këto gjuhë në Ukrainen e sotme e njohur me emrin kultura Kurgane që u perhapen në tërë Europën rrethë 4500 para Krishtit mirëpo në Ballkan kishin ardhur menjehere banorët e parë pas shkrirjes së Akullnajave që zgjati nga 22 000 para Krishti e deri në Holocen, 8700 para krishti, do thotë se, nuk ka ekzistue popull vendas autokton në Ballkan fare se nuk kishin mbetur aty më as kafshët e egra të gjuetis dhe banorët e vetëm iken drejtë Afrikës veriore, Tunizis e Algjeris ku klima ishte më e butë, njashtu edhe ata njerëz që jetonin në Italie iken këmbë përmes Sicilis sepse deti Mesdhe ishte 38 metra më i ulët por u ngrit neveli që nga 8700 para krishti.

A ishin këta fermeret e parë Anatolian të Linit që populluan Ballkanin ?

Ky ishte grupi dytë që u nda atje në veri prej Ukraines i cili erdhi 2000 vite më vonë dhe e gjeti tokën e punuar prej fermerve Anatolian por gjuhën ua imponuan këta të fundit, indo-evropianët e veriut, pra Jamajasit e Ukraines që u ndan në grupe para 6981 vitësh, do thotë aty rreth 5180 para krishtit u nda shqipja prej balto-sllavisgtës dhe italike latine e keltike, pra, si shihet në detaje nga Revista Skencore amerikane e vitit 2023 që bëri namin në botën e gjuhëve indo-evropiane këtu shihet se me cilat gjuhë shqipja pati kontakte shihet se ata jetonin atje në Baltik e jo në Ballkan në mesin e këtyre fqinjëve të tyre : balto-sllave]+[italike +gjermanike + kelte)=6981 dhe prej balto - sllave që janë më të vjetra se shqipja e cila u nda 700 vite pas familjes balto -sllave e kelte/ latine gjermane që u ndajten 6135 vite më parë !

Mbi cilat baza është bërë ky studim shkencor ?

Të analizojmi etimologjin e disa fjalëve më kryesore:
1.) zog = shqip
2.) zok= armenishte
1.) zar = armene
2.) zjarr= shqipe
3.) požar= sllave

Të analizojmi edhe marredhenjet mes gjuhëve keltike- Gjermanike.
1.) Peśkēd = bretone.fr.
2.) Peśkit= shqipe.
3.) Peśkēt = latine.

Këtu vlen edhe për disa fjalë të perbashkëta që fliten edhe sot:
1.) Gámbë/ gembe= kelte
2.) Campe = latine
3.) Kamp'h= greke

Këto janë më së 2000 gjuhë draviane Hinduise nga e cila dy tri degëzime prej tyre formuan gjuhët që sot janë indo-europiane që i ruajti gjuha shqipe:
<bab> është ( ati) fjalë fine skithe-hungareze që ne kuptojmi se është e jona.
Poashtu fjalët draviane si:
<çorape> është edhe kjo draviane...
<giv>
< liv>
<vive>
<long vie>
<ziv>
<živ> pastaj ndahet në :
<živjet>
<jet- gat>
< tungat jeta> shkurtohet në :
<tung> ..dhe në fund kush do besonte sot apo pas 2000 vitësh se kjo :
<Tung> ka rrënjën nga indo-europiane giv ?!

-Poashtu për “terr” terrë (mbétém në erresire), terr iu fshi rrokja <neb> prej <ténèbre> dhe mbetem në :
<te- (neb)- rrë !
Terrë !

Te marrim fjalën foljen enigmatike <nuk> ose <nok> që në shqipe ka kuptimin për të nuk një lule, një pem një filet lisi mirëpo në spanolle kjo nuk gjen kuptimin e plotë kur thuhet:
<Tek kjera, nok tekjera> loja e famshme që bëhët me një lule ku nuken petalet e saj duke perseritur fjalë :
< te dua nuk té dua> në shqipe.
< te kjera nok tekjera> spanolle, mirëpo nok spanjolle është <jo> nuk por në veshin ton tingllon veprimin urdhnues <nuke> dhe <nuk> s’është.

S'ka formim as djep as nënë të gjuhëve në Ballkan sepse nuk i lejonte klima që të sedanterizohëshin njerëzit e parë që mirreshin vetëm se me gjahun, ata nuk kishin vendebanim të caktuar, kur klima ishte në favorin e tyre ata endeshin duke ndjekur Mamutin e Bizonin ose drenin nga Siberia në Pirineje mirëpo epoka e Akullnajave ndaloi këtë rtugetim, iken bishta poashtu dhe njeriu de hko te gjuante gjahë atje ku Ishte klima më e favorshme.

Perfundimi: sikur të mos ishte ky Akulli ndoshta ne do ishim nëna e gjuhëve e popujve të Europës por s' jemi sepse të tjerët janë më të vjetër se shqipja që u formua atje te kurganet /gurkanet e Ukraines e Krimes.

Qe pra ky është ai fajtori
kryesor që n'a ka penguar që të jemi të parët e EUROPËS e ndoshta të botës !

Screenshot_2025-12-08-21-21-14-14.jpgScreenshot_2025-12-08-21-38-15-12.jpg

Screenshot_2025-12-08-21-40-34-09.jpg

Last edited:
  • Dislike
Reactions: 3d1
Dalipaj shpreh atë që thotë Zheji...
Petro ka folur për algoritmin që ndodhet në gjuhën shqipe me të cilën zbërthehetn gjithë gjuhët e botës.
Kjo nuk do të thotë se shqipja është gjuha e parë dhe më e vjetra, kjo do të thotë se në gjuhën shqipe janë ruajtur më mirë dhe më pastër se në ç'do gjuhë tjetër elementet e gjuhës së parë. Prandaj shumë fjalë që në shqip kanë ende kuptim , gjenden në gjuhët e tjera si rudimente të pa kuptimta

Tani lëreni Dalipin dhe rrëmbeni nga një gur e i bini Petros

ANALIZAT E VJETERSIS SE
GJUHES SHQIPE:

*FUNDI ENIGMES SE GJUHES SHQIPE

Ma e vjetra sipas shkences eshte familja balto- sllave + indo- iranike+ kelto- germanike: te vjetra 6981 vite !

Pastaj ndahen ne vitin 4981 para krishti
Krijohen tri grupe te reja:

Indo- iranike; rreth 4981 si kelte+ italike+ germanike.indo iranike

Balto- Slllave eshte më e vjeter se shqipja e ndarë prej familjes së parë 6981 dhe te dyten herë prej italike- keltike ndahet para 6465 vitesh si dhe para greke- armene-shqipe 6135

(A. Dalipaj thote:

Gamba(këmba)....ne itali konsiderohet fjalë me prejardhje të paditur..

Dhe analizon <gja-mba> dmth një gjë që mban ....dhe ky është funksioni i fjalës që e jep vetëm shqipja.

Si mund t'a kundërshtoni këtë?

Kreksi : Nuk ka fjale te pa ditur se edhe françezet e kane <gamba> [zhamba] por ne latine qe po del më e vjetër se shqipja për :
“kam” thuhet [camp] kam-p edhe në greke të vjetër;
Po <këmban- en> e kishes kush e mban këtë kumban që kumbon e cila gumon apo kumon?!

Qe merreni lapsin e një fletore dhe llogaritni kush është më e vjetër e kush jo, se kur dhe ku u formuan këto gjuhë dhe se, cila është më e vjetër : “K” apo “G” ...i keni këtu prandaj mos u lodhni me teorit humoristique iluzioniste dalipovjane e kocaqiane...!

ANALIZAT E VJETERSIS SE GJUHES SHQIPE NE FAMILJEN INDOE-UROPIANE
Grupit kryesor (me mbështetje të
probabilitetit të lartë të pasmë)
Mesatarja (vjet B.P.)(Pro-ind-euro:
=========================
[balto-sllave]+[italike ++++++++6981
++++++++ gjermanike + kelte)=6981
indo-iranike==============6981
Tokariane===============6932÷
Anatolike===============6932
-Italike+Gjermanisht+Kelte)=6465
-greko-armenisht=======6135
-shqipe=============6135
-italike=============5564
-iraniane==========5520
-indike===========5520
-armene========5310
-greke=========5310
-kelte========4889
-gjermanike===4889
-baltike ====3663
-sllave====3603
Si perfundim: te tana këto gjuhë u linden diku largë Ballkanit por për këto 5000 vitët e fundit e dijmi se shqipja u zhvillua si Greqishtja dhe Armenishtja diku largë Ballkanit, në rrethin e vargmaleve të pakapercyeshme të Kaukazit veriore dhe atij jugor edhe se deri me sot nuk u gjet një lidhje gjenetike e atjeshme, pra në munges të kësaj deshmis, shkenceëtarët nuk mund të vendosin me hamendje per arsyen se nuk u gjet lidhja mes DNA- e Veriut të Kaukazit me atë të JUGUT por dyshimi ka se mos ndoshta kaluan përmes Ballkani armenet prej Veriut të Kaukazit për tu vendosur në Jug të Kaukazit, një rrugëtim tuj kalua Ballkani e Bosforin e gjithë Turquin aktuale, rrethë 5000 kilométra rrotull kur vija aurore do ti bashkonte këto dy pika brenda pakë ditësh.

Mirëpo kur paten rastin të huzonin fjalë të njëjta armenet e shqiptarët ?

U ndajten prej balto- sllave + kelte +gjermanike× italike= të vjetra 6981 vite, shqipja+ greke+ armene ndahen prej tyre 700 vite më vonë; pra 6981-- 6135 = 700 vite!

Shqipja ndahet prej këtyre gjuhëve atje diku në djepin e Jamajave/ shpellave artificiale/ jama nga këto gjuhë në ver të Danubit e jo në Ballkan siç pretendojnë disa (Kocaqi e Dalipaj) pra, këto gjuhë ishin të perbashkëta me këto gjuhë në Ukrainen e sotme e njohur me emrin kultura Kurgane që u perhapen në tërë Europën rrethë 4500 para Krishtit mirëpo në Ballkan kishin ardhur menjehere banorët e parë pas shkrirjes së Akullnajave që zgjati nga 22 000 para Krishti e deri në Holocen, 8700 para krishti, do thotë se, nuk ka ekzistue popull vendas autokton në Ballkan fare se nuk kishin mbetur aty më as kafshët e egra të gjuetis dhe banorët e vetëm iken drejtë Afrikës veriore, Tunizis e Algjeris ku klima ishte më e butë, njashtu edhe ata njerëz që jetonin në Italie iken këmbë përmes Sicilis sepse deti Mesdhe ishte 38 metra më i ulët por u ngrit neveli që nga 8700 para krishti.

A ishin këta fermeret e parë Anatolian të Linit që populluan Ballkanin ?

Ky ishte grupi dytë që u nda atje në veri prej Ukraines i cili erdhi 2000 vite më vonë dhe e gjeti tokën e punuar prej fermerve Anatolian por gjuhën ua imponuan këta të fundit, indo-evropianët e veriut, pra Jamajasit e Ukraines që u ndan në grupe para 6981 vitësh, do thotë aty rreth 5180 para krishtit u nda shqipja prej balto-sllavisgtës dhe italike latine e keltike, pra, si shihet në detaje nga Revista Skencore amerikane e vitit 2023 që bëri namin në botën e gjuhëve indo-evropiane këtu shihet se me cilat gjuhë shqipja pati kontakte shihet se ata jetonin atje në Baltik e jo në Ballkan në mesin e këtyre fqinjëve të tyre : balto-sllave]+[italike +gjermanike + kelte)=6981 dhe prej balto - sllave që janë më të vjetra se shqipja e cila u nda 700 vite pas familjes balto -sllave e kelte/ latine gjermane që u ndajten 6135 vite më parë !

Mbi cilat baza është bërë ky studim shkencor ?

Të analizojmi etimologjin e disa fjalëve më kryesore:
1.) zog = shqip
2.) zok= armenishte
1.) zar = armene
2.) zjarr= shqipe
3.) požar= sllave

Të analizojmi edhe marredhenjet mes gjuhëve keltike- Gjermanike.
1.) Peśkēd = bretone.fr.
2.) Peśkit= shqipe.
3.) Peśkēt = latine.

Këtu vlen edhe për disa fjalë të perbashkëta që fliten edhe sot:
1.) Gámbë/ gembe= kelte
2.) Campe = latine
3.) Kamp'h= greke

Këto janë më së 2000 gjuhë draviane Hinduise nga e cila dy tri degëzime prej tyre formuan gjuhët që sot janë indo-europiane që i ruajti gjuha shqipe:
<bab> është ( ati) fjalë fine skithe-hungareze që ne kuptojmi se është e jona.
Poashtu fjalët draviane si:
<çorape> është edhe kjo draviane...
<giv>
< liv>
<vive>
<long vie>
<ziv>
<živ> pastaj ndahet në :
<živjet>
<jet- gat>
< tungat jeta> shkurtohet në :
<tung> ..dhe në fund kush do besonte sot apo pas 2000 vitësh se kjo :
<Tung> ka rrënjën nga indo-europiane giv ?!

-Poashtu për “terr” terrë (mbétém në erresire), terr iu fshi rrokja <neb> prej <ténèbre> dhe mbetem në :
<te- (neb)- rrë !
Terrë !

Te marrim fjalën foljen enigmatike <nuk> ose <nok> që në shqipe ka kuptimin për të nuk një lule, një pem një filet lisi mirëpo në spanolle kjo nuk gjen kuptimin e plotë kur thuhet:
<Tek kjera, nok tekjera> loja e famshme që bëhët me një lule ku nuken petalet e saj duke perseritur fjalë :
< te dua nuk té dua> në shqipe.
< te kjera nok tekjera> spanolle, mirëpo nok spanjolle është <jo> nuk por në veshin ton tingllon veprimin urdhnues <nuke> dhe <nuk> s’është.

S'ka formim as djep as nënë të gjuhëve në Ballkan sepse nuk i lejonte klima që të sedanterizohëshin njerëzit e parë që mirreshin vetëm se me gjahun, ata nuk kishin vendebanim të caktuar, kur klima ishte në favorin e tyre ata endeshin duke ndjekur Mamutin e Bizonin ose drenin nga Siberia në Pirineje mirëpo epoka e Akullnajave ndaloi këtë rtugetim, iken bishta poashtu dhe njeriu de hko te gjuante gjahë atje ku Ishte klima më e favorshme.

Perfundimi: sikur të mos ishte ky Akulli ndoshta ne do ishim nëna e gjuhëve e popujve të Europës por s' jemi sepse të tjerët janë më të vjetër se shqipja që u formua atje te kurganet /gurkanet e Ukraines e Krimes.

Qe pra ky është ai fajtori
kryesor që n'a ka penguar që të jemi të parët e EUROPËS e ndoshta të botës !

View attachment 330473
Pse nuk shkuan ne beograd keta fshataret e pare por shkuan ne LIN 😂😂
O kreks boll se nuk qesh dot më...
Kete teorine tende as per hale nuk e perdor dot

Pse nuk shkuan ne beograd keta fshataret e pare por shkuan ne LIN 😂😂
O kreks boll se nuk qesh dot më...
Kete teorine tende as per hale nuk e perdor dot
Pse të zgjidhni Science & Vie?

INFORMACION SHKENCOR I PASUR DHE I VERIFIKUAR

Që nga viti 1913, gazetarët tanë kanë punuar pa u lodhur çdo ditë për t'ju informuar dhe për të luftuar pseudoshkencën. Science & Vie është zhvilluar gjithmonë për t'u përshtatur me lexuesit e saj dhe për të mbuluar informacionin dhe lajmet shkencore në mënyrën më të rëndësishme.

MOS LËR KURRË NJË PYETJE PA PËRGJIGJE PËRSËRI

Ne jemi të përkushtuar për të deshifruar zbulimet e pabesueshme të shkencës, shpresat e saj të jashtëzakonshme dhe enigmat e saj marramendëse.

REVISTA KRYESORE NË FUSHËN E SHKENCËS

Duke u abonuar në Science & Vie, ju bashkoheni me qindra mijëra lexues që na kanë besuar.

AKSES I PAKUFIZUAR NË TË GJITHË PËRMBAJTJEN TONË, PA RREZIK

Vetëm abonentët kanë akses të plotë në faqen e internetit, aplikacionin dhe revistën (të shtypur ose dixhitale) të Science & Vie. Ofertat tona pa angazhime mund të anulohen në çdo kohë nëse ndryshoni mendje.

Back