Ai nuk ishte përbindëshi që historia dikur e imagjinonte.
Për dekada, fjala “Neandertal” përdorej si fyerje—diçka primitive, e ngadaltë, më pak njerëzore. Por e vërteta është shumë më tronditëse… dhe shumë më e fuqishme.
Mashkulli Homo neanderthalensis ishte i ndërtuar për mbijetesë në një botë ku shumica prej nesh nuk do të zgjaste as një ditë. I shkurtër, muskuloz dhe jashtëzakonisht i fortë, trupi i tij ishte i përshtatur në mënyrë perfekte për të ftohtin brutal të Evropës së Epokës së Akullit. Kraharori i gjerë, gjymtyrët e trasha, kockat e dendura—çdo pjesë e tij e projektuar për të ruajtur nxehtësinë dhe për të përballuar vështirësitë.
Por forca ishte vetëm një pjesë e historisë së tij.
Brenda kafkës së tij ndodhej një tru po aq i madh—ndonjëherë edhe më i madh—se ai i njerëzve modernë. Ky nuk ishte një gjuetar pa mend që endet verbërisht nëpër borë. Ky ishte një njeri që mendonte, vëzhgonte dhe përshtatej.
Ai gjuante në grupe të koordinuara, duke rrëzuar kafshë të mëdha si bizonë dhe drerë nga afër. Pa armë me rreze të gjatë. Pa siguri. Vetëm kohëzim, bashkëpunim dhe guxim. Një gabim i vetëm mund të nënkuptonte vdekjen.
Dhe megjithatë… ata kishin sukses.
Ai dinte të bënte vegla, të formësonte gurin me saktësi dhe të përdorte zjarrin jo vetëm për ngrohje, por për mbijetesë. Dëshmitë tregojnë se ai kujdesej për të plagosurit, ushqente ata që nuk mund të gjuanin dhe qëndronte me grupin e tij gjatë dimrave të ashpër.
Kjo nuk është sjellje primitive.
Kjo është njerëzi.
Disa meshkuj neandertalë jetuan me lëndime serioze—kocka të thyera, gjymtyrë të dëmtuara—dhe prapë mbijetuan për vite. Jo sepse ishin të fortë vetëm… por sepse të tjerët refuzonin t’i linin të vdisnin.
Ata i varrosnin të vdekurit.
Mund të kenë përdorur simbole.
Me gjasë kishin gjuhë.
Dhe ndoshta e vërteta më befasuese nga të gjitha—
Ata nuk u zhdukën plotësisht.
Kur Homo sapiens u takua me neandertalët, ata nuk konkurruan vetëm… ata u lidhën. Sot, shumë njerëz ende mbajnë ADN neandertale, një kujtesë e heshtur se këto dy botë dikur u ndërthurën.
Mashkulli neandertal nuk ishte më pak se ne.
Ai ishte ndryshe.
Më i fortë në mënyra që ne nuk jemi.
I përshtatur për një botë ku ne nuk do të mund të mbijetonim kurrë.
Dhe për mijëra vite…
Ai qëndroi në këmbë,
përballë akullit, errësirës dhe vetë zhdukjes.