• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Nuset e pikturuara në Kosovë

[ une ne fakt e njoh personalisht edhe modelen ne foto ]
Te gjitha jane FAKE. Te fabrikuara ose apropriated nga pakica jokombtare qe bredhin neper keto hapesira.
Nuk ka asgje shqiptare ne to. Por..., ka qene projekt iu ka dasht paret lekte dallarat a eurat..., dhe psete mos e mbushim...

Te shqiptaret etnik, Nuses ( ndonese edhe kjo mund te kete qene e huazuar ), i eshte vnu kana... Ne duar!
Grafe ornamentike qe sot mund te gjinden ap preferohen per tatuime - por padyshim te perkohshme. Qe zbeheshin vet dhe hiqeshin per nje jave, eventualisht dy.
Kana në të vërtetë osht Hena, bimë egjiptase, që ka shërbyer qysh në kohën e faraonëve për të skuqur flokët.

Në këtë mes nuk besoj të ketë huazim, për sa kohë që simbolet e gjejnë veten në kontekstin shqiptar. Poashtu nëse bëjmë krahasim me mbetjet iliro-shqiptare në mesin e jugosllavëve, sidomos në Bosne te katolikët e atyshëm, hapësira që ngjyroset është e njëjta dmth duart, llanët e duarve, etj.

Krejt çka ka ndryshu është bima me të cilën është prodhuar ngjyra. Do të ishte interesant me dit, se me cilën bimë i kanë prodhu ngjyrat ilirët.

Sa kam lexu Kelmendi ka përdorur Shqemëzen me shumicë, qoftë për ngjyrë të verdhë, qoftë të kuqe, por kjo u ka shërbyer për rrobe, nuk e di a u ka shërbyer edhe për ngjyrosje të lëkurës.

Përgjigje e: Nuset e pikturuara në Kosovë

1. Ndergjegja etnike edhe nacionalizmi jane koncepte moderne.
2. Libri nuk i pershkruan Pomaket si "nomad" por thote qe, midis ketyre popujve qe Turqia deshiron ti asimiloje ka edhe element nomad. Dmthn nga te gjithe ata popuj.

Deri sa Pomaket nuk kan lidhje te ngusht kombetare, dmthn qe ata nuk e ndjehnin veten e tyre si Bullgare. Keshtu qe keta Pomaket, s'jan Bullgar sipas ndergjegjes tyre. Sic thote edhe libri, ata s'ishin as Turq.

Mendoj se bien poshte disa nga ato propozimete e meparshme te tua.

Populli ne cdo vend qe eshte present eshte "autokton" derisa te provosh te kunderten. S'ke sjell as nje fakt qe te lidhet me ato levizje qe shprehe me pare.

Historia e Botes, 1907, f.533

"Pjesa më e madhe e racës në këto krahina është e krishterë, por në Maqedoninë Lindore një pjesë e popullsisë bullgare është zyrtarisht muslimane. Këta bullgarë myslimanë të njohur si Pomakë janë një racë e guximshme pa ligj, grabitqare, shumë të degraduar nga fqinjët e tyre; ata kanë pak njohuri për parimet e Islamit dhe shpesh mbajnë emra të krishterë. Pothuajse e gjithë bujqësia në Maqedoni është në duart e bullgarëve, dhe ata gjithashtu renditen në mesin e zejtarëve më të zgjuar dhe më induktivë të qyteteve. Gjatë korrjes bullgarët zbresin herë pas here në Greqi ku gjejnë punë si korrës. Kolonitë e këtyre njerëzve në Shqipëri datojnë nga Mbretëria e Parë bullgare."

Back