daniel00
(ノ˵ ͡• ͜ʖ ͡•˵)ノ♡*

Imami Hassan Chalghoumi i Drancy, pranë Parisit, u mahnit nga ajo që Izraeli po bën tani në Iran. Ai shkroi:
Unë, djali i Ismailit, imam, mysliman, njeri i paqes, paraqes këtu dëshminë time të sinqertë për këtë popull të jashtëzakonshëm:
Duhet ta pranoj: Unë besoj në fe dhe mrekulli.
Por ka diçka tek ky popull - populli i Izraelit - që jep ndjesinë e të qenit, në realitet, një mrekulli e gjallë.
Një popull që faraonët u përpoqën ta zhduknin 3,000 vjet më parë… dhe dështuan.
Një popull që babilonasit u përpoqën ta shkatërronin 2,500 vjet më parë… dhe dështuan.
Një popull që romakët donin ta zhduknin 2,000 vjet më parë… dhe dështuan.
Një popull që nazistët u përpoqën ta zhduknin 80 vjet më parë… dhe dështuan. Një popull kundër të cilit arabët bënë pesë luftëra për t'i zhdukur nga harta... dhe dështuan.
Ata janë një popull i vogël në numër, por i pajisur me një forcë unike, një bekim hyjnor.
Kudo që vendosin duart, ata ia dalin mbanë. Në financë, tregti, shkencë, filozofi, letërsi...
Një tokë shkretinore e transformuar në një kopsht, pa naftë apo gaz, por me liri, demokraci, inteligjencë dhe vullnet.
Ata janë një popull që i dha botës Ajnshtajnin, Njutonin, Kafkën, Karl Marksin, Niçen, Spinozën, Frojdin... dhe shumë të tjerë që kanë lënë gjurmë në njerëzim.
Ka realitete që as arsyeja dhe as logjika nuk mund t'i shpjegojnë.
Ka vetëm një fjalë për këtë: mrekulli.
Për dy vjet e gjysmë, ky popull ka luftuar në pesë fronte.
Thuhej se do të lodheshin, se ishin gati të shembeshin...
Megjithatë, ata e surprizojnë botën duke hapur një front të ri kundër një armiku iranian që mbjell frikë tek shumë njerëz, madje edhe midis regjimeve arabe.
Ky popull, pavarësisht numrit të vogël, zotëron guximin e fisnikëve, mençurinë e profetëve, durimin e të drejtëve dhe vendosmërinë e të mbijetuarve.
Si mund të ishte ndryshe, duke ditur se janë pasardhës të Abrahamit, Solomonit, Davidit, Moisiut, Jakobit, Jozefit... dhe të 1,523 profetëve dhe të dërguarve nga prejardhja e tyre?
Ata janë populli që solli monoteizmin dhe besimin në një Zot në botë.
Një popull i shtyrë nga etja për jetë, punë, inovacion dhe vazhdimësi që ka zgjatur për më shumë se 4,000 vjet.
Vërtet, nuk gjej fjalë tjetër për t'i përshkruar ata përveç: populli mrekulli.
Nëse arabët do të kishin një vizion të qartë, ata do të zgjidhnin t'i bashkoheshin këtij populli, të mësonin prej tyre, të bashkëpunonin me ta...
Ndoshta arabët do të ndikoheshin nga dija, mençuria dhe nderi i tyre.
Hassan Chalghoumi
Imam
Intervistë në frengjisht me përkthim anglisht.
Kënaqësi ta dëgjosh, një musliman paqësor, që shpreh veç dashuri mes feve, islamit dhe judaizmit, predikon dashuri mes popujve, arabë dhe izraelitë.
Last edited: