Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Propaganda serbe në kërkim te sllavishtes së lashtë në Ballkan dhe Egje

Përgjigje e: Propaganda serbe në kërkim te sllavishtes së lashtë në Ballkan dhe Egje

enigma.jpg

Lexim te kendshem: http://dualibra.com/wp-content/uploads/2012/04/ENIGMA.pdf

Përgjigje e: Propaganda serbe në kërkim te sllavishtes së lashtë në Ballkan dhe Egje

Perkthimi i sakët nga Enigma faqe 322 kreksi--- 323
Botim i vitit 1991 nga origjinali, mirëpo në versionin e botuar shqip nuk e kamë gjetur këtë permbajtje; per çfare arsyeje eshet bere ky cungim ?

Pse iu fshihet lexuesit shqiptar kjo pjesë e Enigmes ?

"Për të dëshmuar se shqiptarët Toskë te sotëm e kanë marrur emrin nga Etruskët të cilët erdhen nga Italia për tu vëndosur në këto vise të quajtur Toskënia dallohet nga gjysma e shqipëtarëve tjarë.

"Dhe për t'iu bërë ballë këtyre toskëve që imigruan në Shqipëri, pjesa tjetër e shqiptarëve ishin indigjenë vëndas, në viset që quhët Gheghënia...."!
"Edhe një dëshmi tjetër se shqipëtarët Toskë janë pasardhësit e Etruskëve të vjetër, të ardhur nga Italia...dhe u vëndosën në Shqipërinë e mesme, në ato vise ku Pol Emili i kishte shkatërrrua rreth 168 164 para krishti, dhe nga kjo kohë, edhe sot dialekti i tyre, mëgjithëse të vëndosur më afër Greqisë dhe nê kontakt më ta, ngjanë më shumë si tek latinët se sa tê grekëve të vjetër."

Pra, gjuha shqipe që gjuhëtarët dhe etnologet e kanë anashkaluar apo harruar, gjuhë e cila ka aftëisnë të na japi provat e ekzistencës dhe mbijetesës së Pellazgëve dhe se ende edhe sot kjo gjuhë neve na mundëson ta deshifrojmi gjuhën Etruske ose të quajtur gjuha shqipe e dialektit Toskë që fllitet sot në Gadishullin Ballkanik dhe më gjerë ...."

perktheu; kreksi

Postimi N°20:http://www.forum-al.com/showpost.php?p=570103&postcount=20

Tek mbishkrimet e Karrisë, Robert D'Angeli pershkruan tentimet e deshifrimeve të mbishkrimeve në një permbledhje të ktyre teksteve dy gjuhësore, (karriane dhe greke në volumin e famshëm Titulli Asiae Minoris vol. titull Lyciae, 1901,) dijetarët nuk pajtohën më këto deshifrime, ku shumica e tyre pohojnë se, tekstet likiane janë të shkruara në gjuhën indo-gjermanike, poashtu edhe më parë studiuesi Grotefend pohonte se:
"gjuha likiane ishte indo-gjermanike."

Pra sipas teksteve në fjalë, tjerë studiues pohojnë se:

"këto mbishkrime të zbuluara në Azinë e vogël janë në gjuhën sllave, do thotë ariane ose pellazgjishtës së vjetër", -ky ishte mendimi i Shodzkos.

Ndërsa Konder ka gjetur se; "gjuha karriane është një dialekt më origjinë nga popujt e Vanit, do thotë Albania dhe Armenia e Kaukazit."

Robert D'Angjeli:Enigma e gjuhës shqipe
Ne gjurmë te shkrimeve pellazge nxjerrur nga Enigma, Robert D'Angjeli botim vit 1991

Perkthimi i sakët nga Enigma faqe 322 kreksi--- 323
Botim i vitit 1991 nga origjinali, mirëpo në versionin e botuar shqip nuk e kamë gjetur këtë permbajtje; per çfare arsyeje eshet bere ky cungim ?

Pse iu fshihet lexuesit shqiptar kjo pjesë e Enigmes ?

"Për të dëshmuar se shqiptarët Toskë te sotëm e kanë marrur emrin nga Etruskët të cilët erdhen nga Italia për tu vëndosur në këto vise të quajtur Toskënia dallohet nga gjysma e shqipëtarëve tjarë.

"Dhe për t'iu bërë ballë këtyre toskëve që imigruan në Shqipëri, pjesa tjetër e shqiptarëve ishin indigjenë vëndas, në viset që quhët Gheghënia...."!
"Edhe një dëshmi tjetër se shqipëtarët Toskë janë pasardhësit e Etruskëve të vjetër, të ardhur nga Italia...dhe u vëndosën në Shqipërinë e mesme, në ato vise ku Pol Emili i kishte shkatërrrua rreth 168 164 para krishti, dhe nga kjo kohë, edhe sot dialekti i tyre, mëgjithëse të vëndosur më afër Greqisë dhe nê kontakt më ta, ngjanë më shumë si tek latinët se sa tê grekëve të vjetër."

Pra, gjuha shqipe që gjuhëtarët dhe etnologet e kanë anashkaluar apo harruar, gjuhë e cila ka aftëisnë të na japi provat e ekzistencës dhe mbijetesës së Pellazgëve dhe se ende edhe sot kjo gjuhë neve na mundëson ta deshifrojmi gjuhën Etruske ose të quajtur gjuha shqipe e dialektit Toskë që fllitet sot në Gadishullin Ballkanik dhe më gjerë ...."

perktheu; kreksi
pra ti dhe anzhelia thua qe tosket jane te erdhur nga toscana ne epir, kane spostuar greket e epirit ne jug eeeeeeee:p

kreks retard, s'ka c'te fshihet hic asgje. tosket jane epirote-shqiptare autoktone. nuk jane etruske. kapish?

anzhelia eshte nje cope hajvani, hipotezat e tij idiote i kemi pare vite me pare ne nje forum tjeter.

personalisht e njoh toscanen ku e ku me mire se anzheli hajvani, kam jetuar atje.

ku i ka faktet, deshmite, provat e nje migrimi nga toscana per ne shqiperi te etruskeve ky anzheli debili?
ose po i pate ti, silli, ti shohim nje me nje.

Kreksi, une po hap librin e d'Angely te botuar ne shqip e nuk shikoj asgje te tille. Librin e kam ne shtepi. Po nuk besove ta nxjerr ne foto me emrin Zet. Cili kapitull i ka theniet qe parashtron?

Ne se, sic thua, jane ne origjinalin frengjisht, a mundesh te na vesh nje fotokopje te nenvizuar te origjinalit ku jane keto citate? Falemderit.

kreksi, ke degjuar ti dhe anzhelia per aquilii gens ose ?!

nja dy pinjolle te shquar te tyre.
Gaius Aquillius Tuscus
Manius Aquillius Tuscus

migrimi ka qene ne kah te kundert, tosket e epirit--->aquilii gens moren pjese aktive ne themelimin e romes, bashke me vellezerit e tyre dardane.

kam ca gjera interesante...ne momentin e duhur.

mund te google-osh ne internet duke perdorur emrat dhe emertimet qe te dhashe, por do gjesh informacion mjaft te manget dhe gjysem te pasakte:D

tuscia, e di qe bie ne lazio( afer romes) dhe jo ne toscana, e di kur toscana e ka marre emrin toscana?

a mos do te thuash ti dhe anzhelia qe dhe shqiptaret e kosoves(dardanet) kane migruar nga roma per ne kosove?

emri i shqipeve, nuk eshte aq i ri sa mendohet(mesjeta e vone), dhe ska lidhje me skifteret dhe skitet, por me shqiponjat.

Ti kthehemi pikpamjeve etnike dhe te shofim se, cilës rac i perkasim, asaj aziatike apo europiane ?

SHQIPTARET RAC EUROPIANE DINARIKE dhe AUTOKTONE

"Nuk e di nëse gjuhëtarët janë pajtuar rreth prejardhjes së gjuhës shqipe, mirëpo besoj se antropologët pajtohën plotësishtë për vëndin që i takon kësaj race. Dhe që prej tani, edhese kërkimet nuk kanë perfunduar krejtësishtë, ne mund ti vëndosim Shqiptarët në njërin prej grupit të klasifikimit të tanishëm të racave europiane ku pjesa më e madhe i takon races Dinarike".

Deshmuar nga Antropologu Eugene Pittard në vepren e tij botuar më 1924 pasi qe vetë profesori e vizitoj dhe vertetoj në vendin e ngjarjes autoktoninë shqiptare por jo akund nuk e thote se janë te races Pellazge por Dinarike, sepse ishte e ditur në këtë kohë se, kurrë nuk ka patur pelalzge autoktonë ne keto vende por, ishin vetem se nje popullsi emigrate e cila iku në Italië e Azië të vogël ku lidhjeetnike nuk pati populli shqiptar me ta perpos huazimeve gjuhësore që eshte një diskutim tjetër por, sa i perket races e prejardhjes, ne nuk kemi lidhje me te ashtuquajturit pellazge, rac e bardh apo belalshki ose si i quajne shpeshehere barbarët e bardhë, Bellaci, bellci nag erdhi edhe emri pelalzg, vetem se gerrma "p" nuk shkruhet si duhet prej Homerit e tjerve ose kopjet ndoshta pas tij gabimishte vijuan këtë drejtim duke i quajtur pellazg në vendë te quehshin bellaci, perndryshe familje skitësh apo shki dhe tani këta shkiet moderne kanë filluar kohëve te fundit ti revandkoje te parët e tyre edhe këta me kerkesat se, edhe këta janë pasrdhes te pellazgve e jo asnjehere nuk kanë guximin te thoshin se, pellazgët ishin po ata skitët e dikurshëm qe ishin poashtu dikur edhe fqinjët e këtyre grekve atje në brigjet e Kaspikut !

o8yrt1.jpg

Te shofim se si e vlersonë gjuhën shqipe Robert D'Angjeli në "Enigma"

Sipas Robert D'Angeli "Enigma" autori thotë kështu:

"....shumica e gjuhëve dhe dialekteve pellazgjike të vjetra kanë humbur prej kohesh, njashtu si humbi gjuha hitite, etruske, lidiane e bizantine, por edhe ka edhe të tjera që kanë shpetuar, disa gjuhë në Azinë e vogël, në Toskanë, dhe bregdetin Adriatikë, dhe nëse sot ende ndihen elemente Pellazgjke në Greqi, në Italië, në Sicilië në Korzikë si dhe Sardenjë e tjera, mos të harrojmi se, duke u bazuar në të dhënat tjera, ne nuk do kerkonim nga shqiptarët e sotëm që kanë nevojën të reformohen, që për shkaqe të situatës gjeografike dhe shkaqet e rrëthanave tjera, janë vonuar për sa i përketë civilizimit të sotëm, ti permbledhin të gjithë termat e të gjitha format që i flisnin popujt e vjetër Pellazgë dhe duke iu falemenderuar kontaktit të tyre më popuj të ndryshëm, sot shqiptarët e kanë zhvilluar dhe perfekcionuar gjuhën e tyre gjatë mivjeçarëve të kaluar përmes huazimeve të duhura e të pasururuara."

SHQIPTARET RAC EUROPIANE DINARIKE dhe AUTOKTONE

"Nuk e di nëse gjuhëtarët janë pajtuar rreth prejardhjes së gjuhës shqipe, mirëpo besoj se antropologët pajtohën plotësishtë për vëndin që i takon kësaj race. Dhe që prej tani, edhese kërkimet nuk kanë perfunduar krejtësishtë, ne mund ti vëndosim Shqiptarët në njërin prej grupit të klasifikimit të tanishëm të racave europiane ku pjesa më e madhe i takon races Dinarike".

Deshmuar nga Antropologu Eugene Pittard në vepren e tij botuar më 1924 pasi qe vetë profesori e vizitoj dhe vertetoj në vendin e ngjarjes autoktoninë shqiptare por jo akund nuk e thote se janë te races Pellazge por Dinarike !

Tema vijon me pyetjet qe i shtruam në fillim te kësaj temes:

Cilat janë pretendimet serbe rreth problematikes Pellazge ?

Para 15 vitesh, Liljana Crepajac shkruante se, atje në Skoci ku edhe eshte profesoresh ne univerzitetine Edimburgit doli me lajmin se ka zbuluar fjalen e vjeter serbe "praotec" =babagjyshi ose "parababai" e vjeter 2000 vjete gdhendur ne një guri atje ne veri te Skocisë..? Si ka mundesi kjo do thoshit...por, do ju spjegoj me vone..keni pasiancen ju lutemi..nuk jane gennjeshtra keto mbishkrime jo, te gjitha jane te verteta por, problemi eshte se, keta sebet genjene veten e tyre mashtrojen opinionin serbë dhe fitojne para njesoj si Arefi e Kocaqi qe mashtruan opinionin shqiptar me shpikjet pellazge duke na i shitur ato vlera gjoaj se ishin pellazge te stergjyshve tane dhe se ne jemi pasardhesit e pellazgeve, pra, te njeten genjeshter dhe mashtrim e bejne edhe keta serbet, nuk e di kush kopjon ketu njeri tjetrin por shkenca eshte nemjerim prej etyr sharlatanve mashtrues, se ne realitet, as ne as serbet nuk i shkruam as nuk krijuam kurrefare qytetrimi as nuk sunduam mbi egjiptin as serbet e as ne, por mjerimi nuk eshte ndryshe, keta qe i kryejten gjitha keto vepra ishin skitet, nje popullesi as sllave as pellazge, as shqiptare as mesdhetare por, ishin nomad dhe mergimtar qe pershkuan tere boten antieke nga nje skaj ne tjetrin 1400 vite para Homerit, 900 vite para luftes se Trojes ! E sot edhe ne si serbet kopjojmi prej tyre se si te mashtrojmi e te perhapim propaganda te mbrapshta ne kurriz te popullit shqiptar.. por edhe ata serbet su mbushen mend, njehere synon ta quanin Kosoven djepin e trye te qytetrimit por tani akne shkuar edhe me largë..edhe me lagë reandikojne sundimin e egjiptiT ..para Katapanos te Kocaqit e Arefit.. lol !

Mjerimi i shkences se sotme nuk eshte ndryshekur kemi nejrez matuf qe shesin libra prpagandistike em permbajtje mashtruese...por, vetem zoti e di se, kush i ka porositur keta qe te veprojne keshtu ? Per interes te kujt e bejne këtë?

FJALA+SERBE.jpg

Tjetri akademik serbë, Budimir Milan pas një studimi te gjate prej dekadash ka mbrojtur një tem ne vitet 60-ta rreth mbishkrimeve protosllave në Greqine para Homerike dhe gjithë egjeune Krete (Kreta=kretanje=qarkullim levizje ) si dhe një fjalë te gjetur nga Dionisi i cili e ka nxjerru një rrefim nag papirueset egjiptian ku aty thuhet se, kur faraoni Seozirisi(jo as Ozirisi as Sezostrisi) 3000 vite para krishti kaloi edhe neper Traki si dhe Atik (â tik=â si thik perpjet, shpat sh. kreksi) ku aty faroni zbulon nga banoret e atikes një lloj pije me bazë nga elbi qe vendasit e quanin "zitoum"një birrë e preferuar vendase..dhe tani ky akademiku serbë Budimiri pohon se, ka gjetur fjalen me te vjetër serbe te shkruar ndonjehere ne dokumentet egjiptase se, "zito" apo "zitum" do thotë prej drithi qe kuptohet permes gjuhës sllavishte dhe te gjitha keto publikime propagandistike kanë marrur jehonë tek opinioni serbë me bindjen e tyre te plotë se, serbët kanë jetuar në Ballkan para krishti dhe se kjo historia konvenccionale siaps tyr gjykohet iu eshte bere me te pa drejtë.

Jo vetem mbishkriemt egjiptase por edhe ato nga Linearet A e B te gjithat lexohen sot dhe deshifrohen permes gjuhes serbe, mandej, deshmohet sipas tyre(shif. imazhet) se dikur ata ishin sundimtar te gjithe Azisë Egjiptit, Adriatikut e gjithë Egjeut !

Ju lutemi lexues te dashtun, mos u shqetsoni e mso ngurroni, kah fundi do perpiqem te ju sqaroj se, ku fshifet ketu intriga dhe si shfrytzohet një popull i lashte qe ishin skitet ose stergjysherit e pellazgeve keta te fundit qe i revandikojmi edhe ne, por do eshtronim pytjen, si ka mundesi kjo qe keto shkrime te lashta te kuptohen sot me gjuhen serbe kur ato jane te shkruara 2500 vite paar se te vinin serbet në Ballkan ?

Pritni pra se do sqarohemi mos nxitoni...se, kjo eshte e vertete, se, te gjitha keto shkrime kuptohen permes sllavishtes si edhe ato tabletat e Kretes Linear A e B poahtu jane te kuptushme ne dy gjuhë, ju lutemi, mos i bini murit me kokë, se keto shkrime dygjuhesore kuptohen permes shqipes dhe sllavishtes, ku me to mirem prej vitesh, do ua sjelli dis shmbuj kah fundi...por, ju do me thoni, more kreksi, paske luajtur menç apo ç'ke keshtu, qenke i fshirë,, te paskan fluturua trut apo ç'ka ndodhur me ty keshtu ? ..lol !

....pritni pak !(por po ju garantoj se, këto kuptohn me sllavishten dhe shqipen mirepo problemi eshte se, keto tableta nuk jane te shkruara as nga te paret tane e as nga te paret e serbeve, po atehere ? ...roman fikcioni je t'uj na tregu ketu o kreksi apo paske luajt menç... do me thoshit, apo mos je tranu, te apskan hup ment apo paske fluturuaaaaa ti..?

Te me lejoni së pari para se te vijmi tek propagandat serbe, te pasurohemi njehere se si i pershkruan edhe dijetari i enigmes robert d'Angjeli keto mbishkrime ne te njejten kohë me Budimirin.

Tek mbishkrimet e Karrisë, Robert D'Angeli pershkruan tentimet e deshifrimeve të mbishkrimeve në një permbledhje të ktyre teksteve dy gjuhësore, (karriane dhe greke në volumin e famshëm Titulli Asiae Minoris vol. titull Lyciae, 1901,) dijetarët nuk pajtohën më këto deshifrime, ku shumica e tyre pohojnë se, tekstet likiane janë të shkruara në gjuhën indo-gjermanike, poashtu edhe më parë studiuesi Grotefend pohonte se:

"këto mbishkrime të zbuluara në Azinë e vogël janë në gjuhën sllave, do thotë ariane ose pellazgjishtës së vjetër", -ky ishte mendimi i Shodzkos.

Ndërsa Konder ka gjetur se; "gjuha karriane është një dialekt më origjinë nga popujt e Vanit, do thotë Albania dhe Armenia e Kaukazit."

Ne gjurmë te shkrimeve pellazge nxjerrur nga Enigma, Robert D'Angjeli botim vit 1991 (perktheu kreksi nga origjinali, mos e kerkkoni ne shqipe se nuk do at gjeni kete, si gjithemon, lexuesit shqiptar i vihen perdet si kuajve qe te mso shofin se çka behet anash, te shofi vetem perpara)

Kush janë Budimir Milan dhe Ljiljana Crepajac ?

The first group consists of the works dealing with the research of pre-classical languages and cultures in the Balkans, Asia Minor and the Apennines. Milan Budimir's chief merit in this field relates to the gathering and explaining of the volumnious lexical material of the languages of the pre-Greek Indo- Europeans, as well as to the establishing of the phonetic laws of these languages. (PRE GREEK)Une i them atij Albpeagianit se ky Budimiri mbron interesat serbe me pretendime se te gjitha shkrimet para greke jane serbe.. e ai e di se çkfa pergjigjie me kthene ? ..;jo, ky Budimiri eshte i mirë, ka shkrua bukur per iliret..;pra, ose ky Albpelasgi eshte qorr ose une...njeri po...!

According to the literary tradition, these, pre- Greek ancients are called the Pelasgians (Πελασγοί), but Milan Budimir calls them (Πελάσται), proceeding from the form Πελαστικέ (which appears in the scholias of Homer's Iliad 16, 223), from the onomastic material in the field (Παλαιστή, toponym in Epirus; Palaestinus, older name for Strymon etc.), as well as from some common nouns proved by evidence (Πενέσται, name for the conquered population in classical Thessaly; Πελάσται, name for the farmers bound to the land in Attic).

Me tutje në një paragraf tjetër Angjeli shkruan:

Ne gjurmë te shkrimeve pellazge nxjerrur nga Enigma, Robert D'Angjeli botim vit 1991?

Deshifrime nga Robert D'Angeli nga libri Enigma
shkrimevet pellazge dhe gjuha e tyre ?

=ZIVAIE=ZIVAE=VIE qe do thotë Rroftë !(sipas dorshkrimit te D'Anjgelit)
=ZIVAJ=VIVE ! =Rroftë ! shendet ! Santé !

këtu kemi mbishkrimet karriene egjiptiene deshifruar sipas D'Angjelit;

Nuk e kuptoj se, çka e ka shtyrë një autorë te gjuhës frenge që te spjegoje dhe te beje pershkrimin e kësaj fjale "zivae"=vie ne gjuhen sllave ?
=ŽIVAJ= perfundon me "j" saktesishte si tek sllavishtja me shkronja latine ?

Fullscreen+capture+05042014+150124.jpg

Migracionet e hershme para-sllave nga Lindja në Perendim dhe kjo eshte arsyeja pse ne mashtrohemi në këtë drejtim e mendojmi se, disa fjale shqipe qe i hasim edhe tek popujt tjere janë me rrenje nga gjuha jone shqipe, gabim i madh, ne duhet te sherohemi nga kjo smundje..Dhe jo vetem ne por, te njejten gjë e bëjnë edhe perfaqsues serbë nëpër univerzitetet e ndryshme europiane duke perhapur propaganda pastaj tek opinionini i gjërë serbë me te dhena ekskluzive ku, gjoja se eshtë zbuluar në Skoci një mbishkrim në gjuhën serbe i shkruar para 2000 itesh atje në maje te Skocisë dhe këtë lajm e perhap Akademikja Liljana
1536426_692118980819401_337553680_n.jpg
Tjetri akademik serbë, Budimir Milan pas një studimi te gjate prej dekadash ka mbrojtur një tem ne vitet 60-ta rreth mbishkrimeve protosllave në Greqine para Homerike dhe gjithë egjeune Krete (Kreta=kretanje=qarkullim levizje ) si dhe një fjalë te gjetur nga Dionisi i cili e ka nxjerru një rrefim nag papirueset egjiptian ku aty thuhet se, kur faraoni Seozirisi(jo as Ozirisi as Sezostrisi) 3000 vite para krishti kaloi edhe neper Traki si dhe Atik (â tik=â si thik perpjet, shpat sh. kreksi) ku aty faroni zbulon nga banoret e atikes një lloj pije me bazë nga elbi qe vendasit e quanin "zitoum"një birrë e preferuar vendase..dhe tani ky akademiku serbë Budimiri pohon se, ka gjetur fjalen me te vjetër serbe te shkruar ndonjehere ne dokumentet egjiptase se, "zito" apo "zitum" do thotë prej drithi qe kuptohet permes gjuhës sllavishte dhe te gjitha keto publikime propagandistike kanë marrur jehonë tek opinioni serbë me bindjen e tyre te plotë se, serbët kanë jetuar në Ballkan para krishti dhe se kjo historia konvenccionale siaps tyr gjykohet iu eshte bere me te pa drejtë.

Jo vetem mbishkriemt egjiptase por edhe ato nga Linearet A e B te gjithat lexohen sot dhe deshifrohen permes gjuhes serbe, mandej, deshmohet sipas tyre(shif. imazhet) se dikur ata ishin sundimtar te gjithe Azisë Egjiptit, Adriatikut e gjithë Egjeut !

Ju lutemi lexues te dashtun, mos u shqetsoni e mso ngurroni, kah fundi do perpiqem te ju sqaroj se, ku fshifet ketu intriga dhe si shfrytzohet një popull i lashte qe ishin skitet ose stergjysherit e pellazgeve keta te fundit qe i revandikojmi edhe ne, por do eshtronim pytjen, si ka mundesi kjo qe keto shkrime te lashta te kuptohen sot me gjuhen serbe kur ato jane te shkruara 2500 vite paar se te vinin serbet në Ballkan ?

Pritni pra se do sqarohemi mos nxitoni...se, kjo eshte e vertete, se, te gjitha keto shkrime kuptohen permes sllavishtes si edhe ato tabletat e Kretes Linear A e B poahtu jane te kuptushme ne dy gjuhë, ju lutemi, mos i bini murit me kokë, se keto shkrime dygjuhesore kuptohen permes shqipes dhe sllavishtes, ku me to mirem prej vitesh, do ua sjelli dis shmbuj kah fundi...por, ju do me thoni, more kreksi, paske luajtur menç apo ç'ke keshtu, qenke i fshirë,, te paskan fluturua trut apo ç'ka ndodhur me ty keshtu ? ..lol !

....pritni pak !(por po ju garantoj se, kÊto kuptohn me sllavishten dhe shqipen mirepo problemi eshte se, keto tableta nuk jane te shkruara as nga te paret tane e as nga te paret e serbeve, po atehere ? ...roman fikcioni je t'uj na tregu ketu o kreksi apo paske luajt menç... do me thoshit, apo mos je tranu, te apskan hup ment apo paske fluturuaaaaa ti..?

Te me lejoni së pari para se te vijmi tek propagandat serbe, te pasurohemi njehere se si i pershkruan edhe dijetari i enigmes robert d'Angjeli keto mbishkrime ne te njejten kohë me Budimirin.

Ne gjurmë te shkrimeve pellazge nxjerrur nga Enigma, Robert D'Angjeli botim vit 1991 (perktheu kreksi nga origjinali, mos e kerkkoni ne shqipe se nuk do at gjeni kete, si gjithemon, lexuesit shqiptar i vihen perdet si kuajve qe te mso shofin se çka behet anash, te shofi vetem perpara)

The first group consists of the works dealing with the research of pre-classical languages and cultures in the Balkans, Asia Minor and the Apennines. Milan Budimir's chief merit in this field relates to the gathering and explaining of the volumnious lexical material of the languages of the pre-Greek Indo- Europeans, as well as to the establishing of the phonetic laws of these languages.

According to the literary tradition, these, pre- Greek ancients are called the Pelasgians (Πελασγοί), but Milan Budimir calls them (Πελάσται), proceeding from the form Πελαστικέ (which appears in the scholias of Homer's Iliad 16, 223), from the onomastic material in the field (Παλαιστή, toponym in Epirus; Palaestinus, older name for Strymon etc.), as well as from some common nouns proved by evidence (Πενέσται, name for the conquered population in classical Thessaly; Πελάσται, name for the farmers bound to the land in Attic).

Me tutje në një paragraf tjetër Angjeli shkruan:

Ne gjurmë te shkrimeve pellazge nxjerrur nga Enigma, Robert D'Angjeli botim vit 1991?

Deshifrime nga Robert D'Angeli nga libri Enigma
shkrimevet pellazge dhe gjuha e tyre ?

=ZIVAIE=ZIVAE=VIE qe do thotë Rroftë !(sipas dorshkrimit te D'Anjgelit)
=ZIVAJ=VIVE ! =Rroftë ! shendet ! Santé !

këtu kemi mbishkrimet karriene egjiptiene deshifruar sipas D'Angjelit;

Nuk e kuptoj se, çka e ka shtyrë një autorë te gjuhës frenge që te spjegoje dhe te beje pershkrimin e kësaj fjale "zivae"=vie ne gjuhen sllave ?
=ŽIVAJ= perfundon me "j" saktesishte si tek sllavishtja me shkronja latine ?

The first group consists of the works dealing with the research of pre-classical languages and cultures in the Balkans, Asia Minor and the Apennines. Milan Budimir's chief merit in this field relates to the gathering and explaining of the volumnious lexical material of the languages of the pre-Greek Indo- Europeans, as well as to the establishing of the phonetic laws of these languages.

According to the literary tradition, these, pre- Greek ancients are called the Pelasgians (Πελασγοί), but Milan Budimir calls them (Πελάσται), proceeding from the form Πελαστικέ (which appears in

problemi kryesor eshte qe s'kemi kurrfare gjuhe sllave para shekullit 9 te erresimit te civilizimit shqiptar

problem akoma me akut eshte se gjuha sllave del si gjuhe qe nuk eshte folur kurre para shekullit 9 nga askush ne bote.

problemi kryesor eshte qe s'kemi kurrfare gjuhe sllave para shekullit 9 te erresimit te civilizimit shqiptar

problem akoma me akut eshte se gjuha sllave del si gjuhe qe nuk eshte folur kurre para shekullit 9 nga askush ne bote.

Po patet mundesi dhe besoj se nuk jam jashte teme a dini ose mund te na thoni dicka rreth kesaj teorie ku:
- nje forumrusoist ne nje teme tjeter ai shkruajti se :
......... pse shkova nga forumi serb,...... ata vertetonin se vatikan ka krijuar ghuhen shqipe........
.
Do tjua dija shum per nder ne qofte se ndani dicka qe dini rreth kesaj hipoteze me ne per kete.

Nuk eshte nevoja per te shpalosur me teper se aq - le te dokumentoje kush te mundet se ka ekzistuar gjuha sllave para shekullit 9 si e folur apo shekullit 8 si e shkruar po mundi
- ne nuk kemi kohe te merremi me fantazira qe i referohen faktit te kryer te ekzistimit te asaj gjuhe sot. Per ashtu mund te shpikim gjithfar fatazirash historike duke iu referuar esperantos.

Le te urdherojne ruset le te dokumentojne se vatikani e ka krijuar shqipen - ska problem.

Te nderuar lexues te këtij forumi: e hapim këtë tem rreth një problematike e cila mendoj se tani ka ardhur momenti që më tej nuk do mbetet tabu para lexuesit shqiptar në lidhje me synimet e propagandes serbe e cila tenton te revandikoje trashegimsine e saj jo vetëm se kulturore në viset e Ballkanit dhe Egjeut por edhe perkatësin etnike serbe permes toponimeve që sot janë te ditura dhe kuptohën përmes sllavishtës, a duhet te flasim rreth kësaj problematike dhe cilat janë pikpamjet tona në perpjekjet e tyre ?

Cilat janë synimet e verteta te akademisë serbe në kërkim të një trashigimsijes së tyre të lashtë në kulturat e dikurshme te popujve te Ballkanit dhe Egjeut ?

Cilat janë pretendimet e tyre kryesore rreth problematikes Pellazge ?

Në çka bazohen sot studiuesit serbë për te trasheguar qytetrimet vjetra Egjeane ?

Cilat janë mendimet serbe rreth toponimeve te vjetra qe i quajnë proto-sllave ?

A ka ekzitua vertetë ndonjëherë proto-sllaishtja ?

Cilat janë mendimet e studiuesve serbë rreth prejardhjes shqiptare ?

Pse dhe në ç'ka bazohën serbët që kërkojnë edhe ata përmes pellazgëve lidhjet gjuhësore serbe në mbishkrimet e vjetra egjeane dhe egjiptiane ?

Marrëdhenjet gjuhësore serbe-shqiptare sipas Anila Omarit, pre cilês epokë datojnë ato ?

Cilat janë edhe pretendimet e sllovenve rreth etruskve dhe revandikimet e tyre tek trashigimsija etruske dhe mezape ?

Një urnë e gjetur në Vojvodinë dhe ngjajshmëria me tjeteren në Etrurie...

Fullscreen+capture+03042014+115152-001.jpg

Toskanë:

http://2.bp.blogspot.com/-bSg5Eb_yl...00/Fullscreen+capture+03042014+115255-003.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-rVsPtNpxo...00/Fullscreen+capture+03042014+115436-002.jpg

Në këtë imazh shofim një robër lufte gdhendur nga një relief egjiptianë i shekullit XIII-tê para krishti, i kohes së sulmeve te Popujve te Detit që sulmuan Egjiptin por e humben luftën mirëpo serbët sot pretendojnë gjoja se, ata ishin sundimtar te Egjiptit dhe se fshifen pas emrit te Sarmatve: sipas propagandes serbe në imazh, ata ishin sundimtar te gjithë Egjeut, Egjiptit e Azisë së vogël...

SAMATI.jpg

cool-shipe, atashkiet, jo shkitet...LOL : ..po bejne propaganda mes tyre se gjoja para 4000 vitesh serbet sundonin egjiptin, po ne athua ç'benim, mbi ke sundonim ?

cool-shipe, atashkiet, jo shkitet...LOL : ..po bejne propaganda mes tyre se gjoja para 4000 vitesh serbet sundonin egjiptin, po ne athua ç'benim, mbi ke sundonim ?

Ne fakt (e ne rast se nuk po e sheh vet) - je ti vet ai qe po e ben kete propagande.

Po patet mundesi dhe besoj se nuk jam jashte teme a dini ose mund te na thoni dicka rreth kesaj teorie ku:
- nje forumrusoist ne nje teme tjeter ai shkruajti se :

Citim:
Postimi origjinal është bërë nga Rusnod Shiko postimin
......... pse shkova nga forumi serb,...... ata vertetonin se vatikan ka krijuar ghuhen shqipe........
.
.
Do tjua dija shum per nder ne qofte se ndani dicka qe dini rreth kesaj hipoteze me ne per kete.
dihet gjeresisht qe ruset dhe serbet jane idiote, nuk ka nje teze te tille sepse nuk mund te mbeshtetet askund. as si hipoteze nuk mund te krijohet,,,nje hipoteze banale me e pakta mund te kerkoje ca fakte te mjegullta dhe te dyshimta.
budallenjte e serbise dhe te rusise as qe mund ti kene, sepse s'ka, perfshir dhe kreksin.

Ilirët sipas Konrad Malte Brune

"Gjuha e ilirve të vjetër dhe e shqiptarve modernë, është një idiom e veçantë, dhe se origjina e saj shtyhet më shekujt mbrapa në historinë e Europës der në ato kohëra që nuk mbahën mendë, ku gjuhët, greke, iberike, keltike, sllave, teutonike e gotike formohën secila në sferat e saja"

"Te gjitha gjuhët Europiane kanë disa shënja të ngjajëshme mes tyre; nëse gjejmi gjuhën Iliriane në këto kushte dëshmohët se populli ilirianë ishin në lidhje familiare qysh herët me racat tjera europiane"

"Është e vërtetë se emrin e Albanëve "Albani" dhe të Albanapolisit nuk e hasim tek autorët para Ptolemeut. Mirëpo, në Mont Albiens nga Strboni mundët të merrte të njëjtin vendë si Monts Albanes që e gjëjmi tek Ptolemeu edhe pse këto vargmale ndajnë Kroacinë e sotme nga Dalmacia dhe një pjese të Bosnjës.."

" ...Ilirët dhe thrakët, ishin popujt e vetëm të Furopës të cilët vizatonin trupin e tyre me gjilpëra pra, bënin tatuazhe, një stil ndryshe nga traditat e keltëve, të cilët vepronin ndryshe; thjeshtë, ata e ngjyrosnin tërë trupin me ngjyrë...prandaj, Straboni, gjithandej, i dallon ilirët nga keltët..."

=Definicioni i gjuhes ilire=

Lexojeni ju lutemi, se ç'fare po zihet kohêve te fundit rreth gjuhês shqipe; sa mê mjeshtri, me dinakeri, te gjithë këta studiuesit e huaj këto 20 vitet e fundit, me te gjitha menyrat mundohen qê ne ti pelqejmi keta studiues e autorë, ku mê nê fund do na therrin pas shpine si shumë e shumê te tjerë...ky tani sa lavderon shqipen aqê shumê e qon ne qiell dhe ne fund na e bashkon me sllavishten e vjeter, ky shkon drejte e tek sllavishtja e vjeter...me çka, e vertete êshtê se, Pellazget, keta qe tere bota shqiptare u ngrit e i perqafoj, sikur te ishin stergjysherit tanë, se , keshtu e thane disa autor te huaj, por jo studies...e tani me ne fund po tentohet me çdo kusht te vehen krye me krye edhe sllavishtja e vjeter, baltishtja, pellazgjishtja qe ishin bijat e Skiteve dhe me ato tentohet te kyqet edhe shqipja dale nga dale ...

Por m'varet edhe nga lexuesit, dikush lexon edhe mes rreshtave, dikush edhe para hundes se tij nuk sheh po t'ia sjellish kete shenim se kupton, e tera i duket bardh...

Do te thote se, lavdatat per shqipen nuk po ndalen, ne menyre qe ne si kurban te trashemi derisa te dhjamosemi mirê e pastaj prite thiken me dy teha !

...E pastaj ky stdiuesi shton se: “Sllavishtja e vjetër dhe gjuhët balltike—edhe lituanezët do binin dakord, u pëlqen apo jo—janë si binjakë. Por këta binjakë nuk do mund të rrinin bashkë pa trinjakun e tyre, shqipen.”

Tekst i huazuar:"Albanologu 88-vjeçar, që ka kryer studimet e Harvardit, duke mbrojtur disertacionin e tij për të folmen e arbëreshëve të Vakaricës, që mbetet edhe sot studimi më i gjerë përshkrues fonetik, qysh prej ’54-ës, merr pjesë në këtë konferencë, duke prezantuar veprën e tij më të fundit “Studime krahasuese për shqipen”, botuar nga Akademia e Shkencave në Prishtinë. Ky botim voluminoz ka hyrë në Bibliotekën e Qendrës së Studimeve Albanologjike, redaktuar dhe përgatitur nga studiuesi Rexhep Ismajli, njëkohësisht dhe përkthyesi i veprës së bashku me emra të tjerë akademikësh, pjesëmarrës në përkthim. Ndërsa vetë Hamp i munduar nga pleqëria, por jo nga fenomeni i një albanologu që për gjysmë shekulli nuk rresht së nxjerri nga ilirishtja fjalë krahasuese që e çojnë në bllokun e gjuhëve të vjetra ilire, ku hyn dhe mesapishtja. Kjo është teza e tij, që siç duket bashkë me jetën e këtij albanisti amerikan, do të mbyllë edhe kapitullin e debateve mbi shqipen. Ndërsa ai po i afrohet gjithnjë e më shumë rrënjës, duke zbuluar përditë fjalë si befasia që na dha dje Hamp, ku studiuesi Rexhep Ismajli tregon dimensionin e një etimologu të klasit ekstra në botë.

Profesor Eric Hamp edhe një herë sot iu kthye çështjes së gjuhës shqipe, natyrisht nga pozita e një indoevropianisti duke e vendosur atë në aspektin indoevropian, në kuadër të grupit veriperëndimor të gjuhëve indoevropiane, në aspektin ballkanik pastaj, pak më vonë, janë faza më të vona këto, në lidhje me ilirishten dhe me bllokun e gjuhëve të vjetra ilire ku hyn dhe mesapishtja.

Për prejardhjen e shqipes nga ilirishtja ka shumë. Ka një histori prej shekullit XVIII nga Johan Lehman Tunman dhe pastaj në botën e sotme, pas Çabejt kemi Cimochowski dhe autoritete të tjera, të gjithë këta që janë marrë me albanologjinë në një farë mënyre janë në këto rrjedha të të menduarit.

Profesor Hamp ka këtë avantazh se depërton shumë më thellë në interpretimet paraindoevropiane dhe të gjitha këto lidhje i bën bashkë.

Ka shkruar rreth 4000 artikuj shkencorë gjatë jetës së vet.Ajo që i intereson ende më shumë se gjithçka është gjurmimi i dialekteve maleve e fshatrave mes të folmeve arbëreshe e arvanitase, e pastaj kthimi nëpër salla leksionesh ku e ftojnë papushim, duke derdhur me një përpikmëri detaji gati monstruoze, thesin e tij të pafund të dijes. Njohuritë e tij në dialektetet e humbura të Europës që rrallë i interesojnë kujt, si në shqipet e ndryshme, gjuhët e vdekura ose gati të vdekura mes skocezëve, galëve, e bretonëve, dhe bukuria në lidhjen që Hamp u bën dialekteve të gjalla me dhjetëra gjuhë të vdekura dhjetëra mijëra vjet të shkuara, por që ai i njeh dhe përdor lehtësisht, janë mahnitëse.

Konrad Malte Brune:
"Apiani, i cili na ka lën njê hitrori te luftêrave romake nê Iliri,tregon se; " Tre bijtë e Polifemit, te quajtur Keltus, Galates dhe Ilirius bêhën sundimtar të tre popujve që moren emrat sipas tyre; Keltët, Galët dhe Ilirët; Bijtë e Iliriusit ishin, Autarius, Enkeleus, Dardanus, Moedus, Taulantius, Perrhebus, Kishte vajzat me emrin; Partha, Daorta, Dasera rtj...Autariusi, biri i madh i Iliriusit, kishte dy djemë; Poeonius ose Pannonius dhe Skordikus, Poeoniusi ose Pannoniusi, kishin njê djalê qê quhej Triballus.

Aristofani i thotë dy tri fjalë në gjuhën tribale, ilire, tek "Zogjët" fjalët në një komedi, nê shekullin e V-të para krishti, përmes njê personazhi të quajtur Triball, i cili thotë këto fjalë; "Nabasatreu" dhe "Saunazaribanktokruza"

Jaque Zeller:
Njashtu siç ishin shqiptarët për një kohë te gjatë në perandorinë osmane, stërgjyshêrit e tyre ishin për perandorinë romake.

" Gjuha shqipe është një idiom e veçantë, dhe se origjina e saj shtyhet më shekujt mbrapa në historinë e Europës deri në ato kohëra që nuk mbahën mendë, ku gjuhët tjera formohën secila në sferat e saja"=nëse e kam perkthyer si duhet, por do e rishikoj, mendoj se këtu malte Brune thotë; "gjuhêt tjera formhen(themelohen, krijohen) "NË SEFERAT E SAJA"="në sferat e gjuhës shqipe" ose; mendoj se autori ka dashur tê thoje se, gjuha shqipe kishte shumê sfera, ose te themi dialekte, njêsoj si kemi edhe sot, psh dialekti i tetoves mund te pêrmbaje një sfer =(hapsirë=një territor) ajo e veriore psh. sfera ose zona
Pannoniane ndoshta ka patur një dialekt tjetër, kështu që, i terê gadishulli Ilirikë kanë folur te njejten gjuhë por me dialekte te veçanta, por me pushtimet e fundit sllave, dal ngadale, nga fushat pjellore, lumejtë, popullêsia autoktone i lêshon kêto zona per të gjetutr strehim në malet e larta te Alpeve shqiptare...kêshtu e thotë njê autor bizantin, Jordanes apo Prokopi.. po e gjeta do e sjelli...Pra, qe nga kjo ekzod, me siguri gjuhet ilire u ripertrinë, pas shekullit VII pas krishti...

Tani, kur e shohim gjeografinê e shtrirjes ilire, po flasim per kohêrat më te moçme, dikur per rreth tyre kishte edhe banor e popuj tjerë, ku ndoshta aty kane filluar edhe kêmbimet e patjeter edhe huazimet e gjuheve me popujt tjerê...por, jam i sigurt se sulmet sllave kanê arritur ti bashkojnê keto sfera=rrathët e gjuhëve ilire nê njê rreth mê te ngushtê, por gjurmet e gjuhes se ketyre rratheve qê lanê gjithandej per rreth fqinjeve te tyre, vijuan te fliten edhe me tej... pa patur kontakte me berthêmen qe e kishte formuar...
Mendoj se nuk êshtë teori e gabushme kjo nga Malte Brune, njê dashamir i madh i gjuhes si dhe mbrojtes i madh i autoktonise shqiptare si dhe mbeshtet tezen se iliret jane shqiptaret modernë...!
=============================
Reagimi i Konrad Malte Brune, ndaj teorisë së Pukevillit

Kalojmi tani tek Pukevilli; (ketu kemi vetem pjesen e dytë...)
Së pari, nuk është dinjitoze nga ai që ta injoroje këtë qështje, ku, nëse ishte në dijeni për punimet e mëparshme të dijetarve para tij, pse e ka fshehur këtë padrejtësi ndaj këtyre dijetarve aqë të famshëm ?
Mirëpo, më kryesore është që të shohim nëse historiani i ri ka dhënë argumente të reja në favor të kësaj hipoteze.

Në vendë që ti kërkoje arsyjet për të dhënë prova se Albania ka hyrë vetëm se nga interpretimi në tekstin e Ptolemeut se, në Ilirië nuk egzistonte në kohërat e vjetra ky emër, pra kërkimet e para qe duhej ti ndërmerrte Pukevilli në interesin e sistemit të tij, ku ai afirmon se, Albanët kanë ardhur në Iliri nga Kaukazi në kohëra që nuk mbahen mendë...?

Pra, nëse shqiptarët janë banor të Ilirsë që prej kohëve të lashta "që nuk mbahën mendë", pra këtu ç'do diskutim merrë fund !

Ne nuk kërkojmi diçka më tepër se kjo, gjithëqka që ka ndodhur në kohërat para historike, nuk i interesojnë askujt !
Mirëpo, nga momenti kur prisnja nga Pukevilli që të na i spjegoje këto migracionet që nuk mbahën mendë, të këtyre popujve të kaukazit drejtë Ilirisë e Maqedonisë, e shohim se ai anon mënjëherë tek disa gjeograf orientalistë të kohës moderne duke i kërkuar disa fise tartare hunike e mongole të cilët banonin në Kaukaz, ndoshta në shekullin VI-të pas krishti, e ndoshta edhe më vonë, në shekullin e XII-të, sepse Pukevilli këtë e le të pa percaktuar, ngase edhe këta gjeografët orientalistë nuk e thojnë se, kur egzistonin këto fise nga pikpamja kronologjike. Mirëpo pa vendosjen kronologjike së paku të perafërt të këtyre popujve të Kaukazit, dhe pa asnjë indikacion të epokës së migrimit të tyre në rrethinë të Greqisë, ne hecim absolitishtë mbi dallgë, vetëm duke bërë kërkime te disa emrave të ngjajshëm që nuk japin kurrfarë provash, sepse, këto mund te aplikohën në dy migracione në drejtime te kunderta. Si për shembull; të pranojmi se Geglasët e Shqiperisë të ishin Gegét e Kaukazit, që t'ia plotsojmi deshirën Pukevillit, ç'ka mundemi të përfundojmi këtu ?

Gegét, thotë Pukevilli, erdhen nga Kaukazi në Ilirië, mirëpo dikush tjetër do thoshte më të njëjtat arsyje se, Gegét janë të ardhur nga Iliria në Kaukaz ?
Si e shohim edhe në ditët tona, një grup e boshnjakëve migron në Nubië ku atje do të kishte patur mundësi të krijonte një komb po ti kishim lën të qetë.

Poashtu të gjitha këto homonime që nuk japin asnjë provë se a ishin te sakta apo jo, humbin të gjitha te drejtat nga ana jonë, sidomos kur vrëjmi se janë të imagjinuara, si për shembull; Doskët e Kaukazit, që i shkruajmi njësoj si "Tuski", janë sipas autorit, Toskët e Shqiperisë ?
Mirëpo kjo ngjajshmëri, e vetmja që autori e spjegon, bëhët e pa kuptimtë kur i shohim se Toskët janë një emër thirrës që vjenë nga një lum që quhët =Takson, dhe tjetra se, =Tuski= ngjason më shumë në "Toskanë" në Italië dhe në Toskëri si fis i Shqipërisë.

Herat tjera Pukevilli i pershtat më lehtësi disa emra të pa sakët si për shmbull; emri =Scheptechepes=, që e ka gjetur tek një gjeografë Armenian, i intuazmuar Pukevilli përmes këtij emri gjën emrin "shqiptarët" megjithatë i vrenë këta të njejtit "shqiptar" edhe tek Plini me emrin =Skirtari,= pra, ne dyshojmi se emri =Sheteship= është vetëm se ngatrrim i emrit "Sebapsish", një fshatë i Abkazisë.

Shpeshëherë Pukevilli kerkon nga etimologjia e largët kurse origjina natyrale gjindet në vendin e duhur; për shembull, ai do ti ngjes =Mirditët e Shqipërisë= më Mardët ose Mardaitët si dhe disa fise tjera persane. Mirëpo tek një citim nga Don Kasiusi, ku ai na mëson se në malet, në mes Maqedonisë, Trakës dhe Mesisë, kishte dy popuj;= Serdët =dhe Merklët=, të parët pra, Serdët quhën edhe me emrin Sardikas(Sofia në Bullgari) kurse fqinjët e tyre Mardët shtriheshin deri në Shkup dhe te burimi i Vardarit, pse të kerkohët koti në Persi kur i gjëjmi këta emra edhe në Maqedoni ?

Ishim tepër të habitur ti shohim Daboët, popull i madh nomad i brigjeve të detit Kaspikë cituar nga Pukevilli se i ngjason fisit shqiptar =Dardët= dardanët.

Asgjë nuk ka të perbashkët nga burimet e vjetra se =Dahoe= vjenë nga Kaspiku në Shqipëri. Fjala =dard= është emri i një shtize në gjuhën kelte dhe mund të thuhet pa mëdyshje se, ky është emri i vjetër i =dardanëve=, fqinjë të ilirve, ose të njejtë si ilirët, pra nuk ka asnjë arsye që =dardet= të kërkohën atje në Tartari.

Poashtu Pukevilli mundohet të kërkoj tek emri =Antivari =emrin e një popllate aziatike =Antibarrani=, zoti e di se për ç'farë arsyje, kërkon tek këta origjinën e =Mirditëve= sipas Marditve e =Mardëve te Kaukazit= ?

Fatkeqsija e këtij Antivarit, sot Bari në Mal të Zi, se, ky vendë nuk njihet nga antikiteti më këtë emër, por sipas Bruzen, emri Antivari vjenë natyrishtë sipas =Barit =në Italië dhe se Antivari ndodhet përkundër këtij emri =Anti= Vari=, pra, indikon pozicionin gjeografikë përballë Barit dhe nuk ka kurrfarë lidhje më =Antibarranët e kaukazit !

Pra, ne nuk do të humbasim kohën tonë që të ndjekim hap pas hapi dijetarin e njohur dhe të konsiderueshëm në një rrugë të cilën e ka humbur nderlidhjen, duhet ti thëmi njëherë e pergjithëmon: Tabloja e juaj e klasifikimeve të fiseve shqiptare është një sherbim i vlersuar që i keni dhënë shkencës, mirëpo, ju e keni torthurua pa patur nevoj fare nga një veprim i shtrembruar si të një gjeniut Budbek, ju kshillojmi pra, në emrin e shkencës, në emrin tuaj te shquar, fshini këta rrema e citime të shtrëmbuara në edicionet e ardhshme, dhurojani këto homonime ndonjë amatori tjetër që të perfitoni nga hapsira e shfryzuar ku do na mësoni gjëra pozitive mbi dialektet shqiptare, mbi zakonet dhe gramatiken shqiptare; këto janë mënyrat e verteta për të gjetur origjinen e tyre dhe asnjëri nuk është si ju në gjendje ta kryej këtë detyr.

Pasi qe e rrahëm hipotezen kaukaziane, aqë dobët të treguar nga Pukevilli, ne presim edhe pytjen më banale;

Athua, se ç'ka do të shtoni në vendë të këtyre gabimeve që keni paraqitur në këtë libër ?

Mirëpo ne shohim se, egzistojnë arsyjet e paluhatshme për të parë tek Shqiptarët vetëm se një popull te vjetër Europianë !

perktheu; kreksi

Fatbardha Demi:

"Shpesh, kam lexuar nëpër shkrime të ndryshme se “viti 2012 është viti i kombit shqiptar”. Sigurisht, shumica e lidhin këtë shprehje me rastin e 100-vjetorit të formimit të shtetit tonë, më 1912. Dhe ku ka më bukur se sa këtë përvjetor, ta nisësh me një ngjarje madhore në një Institucion si Universiteti i Sorbonës, siç qe mbrojtja e doktoraturës nga historiani shqiptar, Arif Mati, “Kërkime mbi pellazgët, origjinën e civilizimit grek” (3 janar 2012).
Na erdhi keq vetëm për Ambasadën e Shqipërisë në Paris, së cilës nuk i kishte ardhur akoma viti 2012 dhe, rrjedhimisht, nuk morën pjesë".

Arif Mati: "Disa, këto studime shqiptare mbi pellazgët, i gjykojnë “për qëllime politike” apo i hedhin poshtë, sepse “nuk janë pranuar përgjithësisht”.

Arif Mati:"Ky studim dëshmon që pellazgët nuk janë zhdukur si popull, por janë asimiluar, tjetërsuar dhe mbijetuar në ditët e sotme, tek popullsia e kombit arbër. Se, në studimin e trashëgimisë të popullsisë arbërore, gjendet material i bollshëm, për të zbuluar mendësinë, deshifruar shkrimet, emërtimet dhe domethënien e shumë simboleve “misterioze” apo fakteve historike të Lashtësisë së hershme".

Arif Mati:"Po, kush ishin këta pellazgë, që u “sorollatën” si zot të deteve (deti Jon) dhe iu dhanë atribute të Perëndive, Mbretërve të tyre të famshëm? (shiko Niko Stillo “Etruskishtja Toskërishte”).
Këta banorë të parë europianë, që u shtuan në shumë “fise” dhe “fara”, i lanë jo vetëm një arkiv të pasur gjuhësor, por edhe të zbulimeve shkencore, kulturore dhe fetare, shoqërive të mëvonshme në Europë dhe bashkëkohëse në Afrikën Veriore, Azinë e Afërme dhe të Largët e deri përtej Oqeaneve. Gjithashtu, krijuan modele të drejtimit të shtetit dhe të edukimit të elitave të ardhshme, që frymëzuan edhe intelektualët e Rilindjes europiane të shek. 18-19. (3)
Një trashëgimi kaq e pasur e lashtësisë europiane, e krijuar gjatë 50 000 – 150 000 viteve, sepse gjuhët e njeriut të sotëm mendohet të jenë zhvilluar gjatë kësaj periudhe kohore (4) nuk mund t’i mbanin vetëm shpatullat disa shekullore të Greqisë, që fillon me shek. 6 p.k. me botimin e poemave të Homerit".

Fatbardha Demi: Studimi dëshmon se ka ardhur koha të mësohet nga brezi i ri, e vërteta historike dhe jo sajesat politike, të autorëve të lashtë e të ditëve tona. Për këtë qëllim, është e domosdoshme të rishikohet SKEMA e trajtimit të lashtësisë, nga ana e historiografisë europiane dhe asaj botërore.
Dhënia e titullit “Doktor në shkencën e historisë së Antikitetit (Greqia parahelenike) e Universitetit të Sorbonës”, dëshmoi vlerësimin më të lartë të punës së A. Matit, e nëpërkëmbur dhe e shpërfillur nga Albanologjia zyrtare shqiptare dhe një profesionalizëm shkencor të akademikëve francezë, Dominique Briquel, Charles Guittard dhe Guillaume Bonnet.

Arif Mati:"Në rast se Bashkimi Europian synon në një unifikim të politikave ekonomike, ushtarake dhe drejtuese, atëherë mund të themi në mënyrë figurative, se ai po shkon drejt modelit të “Europës” së popujve pellazgë, që shtrihej jo në kufijtë e sotëm kontinentalë, por në atë, që ne e emërtojmë “Hapësira Mesdhetare”. Kjo hapësirë përfshinte pjesën më të madhe të Kontinentit Europian, Azisë së Afërme dhe pjesën veriore të Afrikës.
Niveli shoqëror, kultura fetare, zbulimet e shumta: në ndërtim, në përdorimin e pasurive natyrore, njohjes së ligjeve të natyrës, etj. e kësaj Europe Pellazgjike, rrezatohej në hapësira shumë më të largëta, nëpërmjet rrugëve tregtare (“rruga e mëndafshit” u fillua prej tyre) dhe pushtimeve koloniale (Veriut të Europës së sotme, të Azisë së Mesme dhe të Largët), duke u bërë një burim grumbullimi të pasurive marramendëse të dinastive të tyre".

Arif Mati:“Të gjithë udhëheqësit e mëdhenj fetare, prej Moisiut deri te Krishti, kanë qenë Initiates të Mistereve Egjiptiane (të shkollës së Thotit pellazg – shën. im). Kjo shpjegon se përse të gjitha fetë, në dukje të ndryshme, kanë një bërthamë të përbashkët ngjashmërie, besimin tek Zoti, besimin te pavdeksia dhe kanë një kod etik (18)
Në shekujt që pasuan “qëndra” e kësaj “Europe Pellazgjike” shkëlqeu në politikë , shkencë dhe kulture në jugun ballkanik (Athinë, Spart), bregun perendimor te Azise se Afert dhe gadishullin italik (Perandorinë Romake) pothuaj me po atë territor gjeografik.

Arif Mati: "Në këtë hapësirë Pellazgjike, komunikimet tregëtare, kulturore, fetare apo fushatat pushtuese midis fiseve dhe farave të një gjaku (siç ndodhi në Trojë), nuk u shkëputën asnjëherë, dhe sot i befasojnë dhe i çoroditin studiuesit me ngjashmëritë e dukshme ndërtimore, të poçerisë, perëndive dhe sidomos toponimeve, të aritura deri në ditët tona.
Kudo në këtë hapsirë, ata ndiheshin si në shtëpinë e tyre. Kudo gjenin fise të ngjashme, me po atë gjuhë të folur në dialekte të ndryshme, por shumë të qartë për të gjithë".

Arif Mati:“Nje gje eshte e sigurt, se pellazget dhe etrusket kuptoheshin midis tyre: sintaksa dhe struktura e gjuhes etruske rigjendet ne shqipen e sotme, prej me shume se 2000 vjetesh me pas, pa folur per toponime dhe antroponime te shumta te cilat shpjegohen fale kesaj gjuhe“

Arif Mati:"Sulmet e popullsive të huaja, të cilët ishin në kërkim të vëndeve të begata dhe të përshtatshme klimaterike, nga Veriu dhe Lindja, gradualisht e shkatëruan “Europën Pellazgjike. Këtu, tretet Historia dhjetra-mije vjeçare e “Europës Pellazgjike” dhe ndërtohet Historia e Lashtësisë dymijë vjeçare e Europës Indo-Europiane, që studiohet sot".

Arif Mati: "Kjo histori, në tekstet mësimore, fillon me pushtimin e Kontinentit nga fiset “indo-europiane ”nga Azia e Largët".

Ne studimin e tij “Gjuhesia Ballkanike”
Pr. Shaban Demiraj:“Të dhënat arkeologjike dhe historike dëshmojnë se Gadishulli Ballkanik ka qenë i banuar nga popuj të ndryshëm edhe para ardhjes së fiseve i.e. (=indoevropiane), që e kanë “indoevropianizuar” atë prej kohësh të hershme"

Arif Mati: "Ky është edhe “blloku” i parë që duhet shëmbur nga “muri” i Historisë së sotme të Lashtësisë". Arif Mati: “Nuk ka patur pushtim të Europës nga Azia, përpara atij të Hunëve, të Alainëve, të Avarëve , në shk 4/5 e të bullgarëve në shk 6/7 apo të magjarëve (hungarezëve) në shk 9 pas Krishtit".

Dhe për tu habitur, mungojnë si gjithëmonë pushtimet sllave/serbe, pse ?

Arif Mati:“A nuk është lajthitje të këmbngulish të emërtosh pa prova të prekshme, sikur të jetë “greke” gjithshka që në të vërtetë nuk ka qënë e tillë? Fraza “përpara mbritjes së grekëve”, e përmëndur nga autorët antike, (Hekate i Miletit dhe Herodoti etj)…do të jetë shpërfillur nga autorë të shumtë moderne” (23) “Nëse ne kerkojmë në legjendat e lashta, mitet historike apo shkrimet më të lashta greke, nuk do të gjejmë asnjë gjurmë të emrit grek, apo Graikos, Helenëve apo Dorianëve!”

Arif Mati: "Arësyet e mohimit të “Europës Pellazgjike” janë të shumta" ...?!

Arif Mati:“Shqiptaret jane jo vetem pasardhesit direkt te Ilireve, por njëkohësisht edhe “të një gjinie” me vëllezerit e tyre të gjakut Thrake, Frigjasit, Getët, Dakët, Epirotët dhe Maqedonasit, të gjithë të dalë nga populli i pamatë etnik pellazgjik”

Reagime rreth sajimit=rishkrimit te historisë
Prof. dr. Skënder Rizaj:«Me fjalë të tjera, mbi substratin e kombit pellazg fillojnë të lindin kombet e rinj: ilir-shqiptar, armen, indian, iranian, helen (grek), arab etj. Për këtë arsye edhe në gjuhën armene, indiane, iraniane, greke, hebreje dhe arabe ka fjalë pellazgjike- ilire-shqipe».

Duhet te habitemi, patjetër se, problemi pellazgjikë krijohet nga nga vetë ne shqiptarët dhe atë nga mos dija jonë, sidomos këtyre 10 viteve te fundit.Te thuhët se edhe hindushtja që sot në Indi jetojnë më shumë se 1 Miliard banorë, dhe se kjo gjuhë e tyre paska rrënjët nga pellazgjitshtja e gadishullit tonë, është një papergjegjësi nga studiuesit apo shkrimtar te librave me këto permbajtje historike që i lidhin doemosdo me bindjet e tyre se edhe ne populli shqiptar jemi pellazgë, por që librat shkëncorë si dhe Akademia jonë si dhe europiane, e kanë studiuar mirë deri në rrënjë problemin pellagë dhe sot asnjë Univerzitet i botës nuk mirret me pelazgët, ndoshta ne do thoshim se, "jo, e bëjnë se na e kanë inati"..si jemi mësuar..etj.

Pellazgjishtja:
"Gjuha e pellazgëve, një gjuhë e panjohur: disa të dhëna nxirren në mënyrë të terthortë. Janë veshtruar si mbeturina të Pellazgëve disa fjalë të greqishtës dhe disa emra vendesh, personash e perëndish me disa prapashtesa të veçanta, që nuk kanë të njejtat tipare fonetike që nuk karakterizojnë greqishten.
Janë bërë përpjkje për të zbuluar lidhjet e pellazgjishtës me gjuhë të tjera indoeuropiane dhe janë sjellë të dhëna me interes që kanë çuar përpra trajtimin e këtij problemi.
Pellazgjishtën e kanë afruar atë herë më ilirishtën dhe nëpërmjet saj me shqipen, herë me trakishten, herë me gjuhët gjermanike dhe =BALTO-SLLAVE=, herë me gjuhët =anatolike= etj.
Megjithatë përkatësia etnike e pellazgëve dhe përkatësia gjuhësore e tyre nuk janë zgjidhur përfundimishtë.

Që në shekullin XVII-të por veçanërisht me Rilindasit e shekullit XIX-të u hodh e u trajtua teza e lidhjes së pellazgëve me shqiptarët dhe të pellazgjishtës me shqipen, nga studiues shqiptarë e të huaj.
Për të treguar lashtësinë e popullit tonë, tezën prejardhjes pellazge të shqiptarëve e shtjelluan sidomos rilindësit Jeronim De Rada, Pashko Vasa, Naim Frashëri, Sami Frashëri etj, dhe e popullarizoi nëpër Europë veçanërishtë albanologu Hahn.

Përgatiti për Fjalorin Enciklopedik Shqiptar 1985
Seit Mansaku

Ndërsa, autori tjetër, Robert d'Angjeli e thotë edhe më ndryshe...për ata që kanë pasin leximin dhe kuptimin se çka do thotë autori rreth pellazgëve e ilirve... i mbetet pergjegjësija lexusit, unë nuk mundem ti ndihmoje, i kam thënë te gjithat rreth hulumtimeve mbi pellazgët në dosjet tek profili, dhe e thëmë haptas, unë mbeshtes vetëm Akademin e shkëncave të Shqipërisë, nuk e perkrahi tezen pellazge por vetem atë Ilire..Qe këtu edhe versioni tjetër i studiueve të tjerë, që pas shembjes së sistemit socialistë bota shqiptare infektohet me mite e përralla pellazgjike, pa e ditur deri me sot, se, kush ishin pellazgët dhe nga vinin ata e qfarë gjuhe flisnin..Ndërsa, në një tom tjetër botuar në Tiranë, nga Enigma lexojmi këtë:
Enigma, faqe, 80,

Robert d'Angjeli: "Ilirët janë i njëjti popull me trakët që te dy janë të racës pellazge: pra te bardh. Origjina e tyre e parë duke përfshirë skitët, bie në Turkmenistanin e sotëm; atje u shfaqën stërgjyshët(stregjyshët)
e tyre të parë, me kalimin e kohës, nën shtytjen e mongolëve që vinin nga Lindja, trakët, ilirËt dhe skitët u detyruan pak nga pak, që të shkonin më në perëndim.."

Kurse Verisioni në Internet në te gjitha gjuhët është kështu;

Robert d'Angjeli: "Tregimin e tij autori i Enigmes e fillon nga vitet 2500 dhe 1800 para krishtit, gjatë migrimeve të ilirëve, trakëve dhe skitëve, që të gjithë pellazgë, që vinin nga Turkmenistani i Azisë, të shtyrë nga mongolët të cilët vinin nga lindja. Autori përshkruan migrimet që arrijnë në Karpatet dhe duke vazhduar më tej, qoftë drejt Vienës, Venecies apo Detit të Zi, dhe Detit Kaspik, Thrakës së sotme, pra Bullgarisë, Maqedonisë, etj..drejtë Shqipërisë dhe bregut të Adriatikut". ...

Si e shohim, sipas këtyre studiuesve(shkruesve), Turkmenistani na qenka djepi i pellazgëve dhe i yni ?

Pritni ju lutemi se nuk ka perfunduar, autorë mbi autorë, shkrues mbi shkrues; "Enigma faqe: 377, botimi 1991, perkthim nga origjinali. tek kapitulli; Origjina e Serbëve lexojmi këtë;

Robert d'Angjeli: "Territori që përfshinë jugosllavinë e sotme, para qfaqqjes së serbëve në këto vise, ishte e banuar prej kohërave që s'mbahen mend, nga pellazgët ku pastaj vijnë dhe iu shtohën më vonë, në fillim të mijvjeçarit të III-të para krishti popullësi tjera gjithashtu pellazgjike, që vinin nga territoret e Polonisë dhe Gjermanisë së sotme, të cilve, banorët autoktonë iu dhanë emrin Ilirianë, që do thotë sipas gjuhës së sotme shqipe: =të lyëritë=ose të ngjyer me dhjam, ose te dhjamosurit, ose té zgyturit ! Më kohën këta imigrant të Veiut dhe autoktonë (vendas) pasi që ishin të njëjtës rac dhe flisnin gati të njëjten gjuhë: pellazgjike, u shkrijten dhe vijuan pastaj te quhën te gjithë Ilirë".

Vijiojmi edhe më tej ?

Tek mbishkrimet e Karrisë, Robert D'Angeli pershkruan tentimet e deshifrimeve të mbishkrimeve në një permbledhje të ktyre teksteve dy gjuhësore, karriene dhe greke në volumin e famshëm Titulli Asiae Minoris vol. titull Lyciae, 1901, mirëpo dijetarët nuk pajtohën më këto deshifrime:

Robert d'Angjeli: "ku shumica e tyre pohojnë se tekstet likiane janë të shkruara në gjuhën indo-gjermanike, poashtu edhe më parë studiuesi Grotefend pohonte se gjuha likiane ishte indo-gjermanike, sipas teksteve në fjalë, ndersa studiues tjerë pohojnë se, këto mbishkrime të zbuluara në Azinë e vogël janë në gjuhën sllave, do thotë ariane ose pellazgjishtës së vjetër, ky ishte mendimi i Shodzkos, ndërsa Konder ka gjetur se gjuha karriene është një dialekt më origjinë nga popujt e Vanit, do thotë Albania dhe Armenia e Kaukazit".

Perkthimi i sakët nga Enigma faqe 322 --- 323 Botim viti 1991 nga origjinali, mirëpo në versionin e botuar shqip nuk e kamë hasur këtë permbajtje; shtrohet pyetja, pse ?
Pse iu fshihen lexuesit shqiptar ky paragraf si dhe shumë tjera ? ...shkojmi edhe më tutje se, diku dreçi është ulur këmbëkryq e neve ende nuk e kemi kuptuar apo jemi të verbër, preferojmi se çka na thonë te huajt e jo Akademia jonë, pse ?

Robert d'Angjeli: "Për të dëshmuar se shqiptarët Toskë tê sotëm e kanë marrur emrin nga Etruskët të cilët erdhen nga Italia për tu vëndosur në këto vise të quajtur Toskënia dallohet nga gjysma e shqipëtarëve tjerë".

Robert d'Angjeli: "Dhe për t'iu bërë ballë këtyre toskëve që imigruan në Shqipëri, pjessa tjetër e shqiptarëve ishin indigjenë, vëndas, në viset që quhët Gheghënia....!

Robert d'Angjeli: "Edhe një dëshmi tjetër se shqipëtarët Toskë janë pasardhësit e Etruskëve të vjetër, të ardhur nga Italia...dhe vëndosën në Shqipërinë e mesme, në ato vise ku Pol Emili i kishte shkatërrrua rreth 168 164 para krishti, dhe nga kjo kohë, edhe sot dialekti i tyre, mëgjithëse të vëndosur më afër Greqisë dhe nê kontakt më ta, ngjanë më shumë si tek latinët se sa tê grekëve të vjetër."

Robert d'Angjeli: "Pra, gjuha shqipe që gjuhëtarët dhe etnologet e kanë anashkaluar apo harruar, gjuhë e cila ka aftëisnë të na japi provat e egzistencës dhe mbijetesës së Pellazgëve dhe se, ende edhe sot kjo gjuhë neve na mundëson ta deshifrojmi gjuhën Etruske ose të quajtur gjuha shqipe e dialektit Toskë që fllitet sot në Gadishullin Ballkanik dhe më gjerë ...."
RD. Enigma 1991,

Ta lexojmi edhe këtë definicion me vëmendje ju lutemi; Sipas Robert D'Angeli, nxjerrur nga Enigma, botim i vitit 1991.

Robert d'Abgjeli: "...shumica e gjuhëve edhe dialekteve pellazgjike të vjetra kanë humbur prej kohesh, njashtu si humbi gjuha hitite, etruske, lidiane e bizantine, por edhe ka edhe të tjera që kanë shpetuar, disa gjuhë në Azinë e vogël, në Toskanë, dhe bregdetin Adriatikë, dhe nëse sot ende ndihen elemente pellazgjke në Greqi, në Italië, në Sicilië në Korzikë si dhe Sardenjë e tjera.."

Robert d'Angjeli: "Mos të harrojmi se, duke u bazuar në të dhënat tjera, ne nuk do kerkonim nga shqiptari i sotëm, që ka nevojë të riformohet, i cili për shkaqe të situatës gjeografike dhe shkaqet e rrëthanave tjera, është vonuar për sa i përketë civilizimit të sotëm: "ti permbledhin të gjithë termat e të gjitha format që i flisnin popujt e vjetër pellazgë =dhe, duke iu falemenderuar kontaktit të tyre më popuj të ndryshëm"
"sot shqiptarët e kanë zhvilluar dhe "perfekcionuar" gjuhën "e tyre" gjatë mivjeçarve të kaluar përmes huazimeve të duhura" e "të pasururuara".
Ta lexojmi me kujdes ju lutemi ...flm !

Robert d'Angjeli: "duke iu falemenderuar =kontaktit të tyre "më popuj të ndryshëm sot shqiptarët e kanë zhvilluar dhe "perfekcionuar" gjuhën "e tyre".....
"përmes huazimeve të duhura" e
"të pasururuara".

Ata që mundohën ta shembin AKADEMINË TONË dhe tezën ILIRE për mendimin tim gabohën !
Te VETMIT që sot e kundershtojnë tezen ILIRE dhe e INJOROJNË Akademinë TONË JANË SERBËT por ne nuk do të ndryshojmi historinë sipas deshirës së tyre, pra, ne do MBESIM ILIRË dhe krenar që sot JEMI SHQIPTAR !

Dhe për ta perfunduar kulmin, 20 vite pasi që Râ Akademia, ra edhe pushteti...secili sot çpik teori në vete, ku deri dje ishim Ilirë, sot dojmi te jemi pellazgë, po nesër athua do zgjohëmi më ç'farë prejardhje ?...

Është për tu habitur se si ndodhi kjo që, pikërishtë, këto 20 vite në momentin kur Shqipëria është në situat të vështirë ekonomike, papunësi e madhe por askush nuk e qanë hallin, vetëm shtypshkronjat lulzojnë, nuk njohin krizen...libra shtypen me tona, dhe kjo e fundit ëshë një libër nga studiuesja, Anila Omari, këtu keni intervisten:

Albert Zholi: "-Cilat janë prejardhjet e dy gjuhëve dhe a kanë ndikim ato tek njëra-tjetra"?

Anila Omari:"Gjuha shqipe dhe gjuha serbe janë gjuhë të familjes indo-europiane dhe në këtë rrafsh mund të kenë pika të përbashkëta të trashëguara nga paraardhëset e tyre"....

Veni re: Nuk e di se si nuk po na lëshon tokaaaaa ?!..."mund të kenë pika të përbashkëta të trashëguara nga paraardhëset e tyre" te perbashkët ? ?!
Ju lutemi: Mbi ç'farë bazash mbështetet autorja Anila Omari se, me sa e di, ne populli shqiptar nuk kemi me serbët asnje stergjysh te perbashkët ?

Prof. dr. Skënder Rizaj; "Gjykuar sipas këtyre burimeve shkencore të dorësa së parë etnonomet pellgaz (sipas metatezës (venkëmbimit): pellazg, ilir, shqiptar (alban, arban, arnaut) janë sinonime. Pellgazët (pellazgët) – ilirët- shqiptarët janë popull hyjnor. Edhe gjuha e tyre (pellazgjishtja (pellazgjishtja) – ilirishtja- shqipja është gjuhë hyjnore dhe universale, gjuhë kjo e cila nga koha e Profetit Adam (Adem) e deri para 3400 vjetëve është përdorur nga të gjithë popujt e rruzullit tokësor".

Ju lutemi miq te nderuar, duhet te zgjohet opinioni ndaj këtyre sajusve të historisë së Re, ne kërkojmi mos ndryshimin e historisë sonë nga Turqia, por, si ka mundësi kjo që sot, historianët shqiptar me titujt Dr. Pr...te shkruajnë historinë epopullit shqiptar, te cilët e thonë se; " i tërë rruzulli toksorë fliste shqip" ?
Këto propozime të sajuesve të rinjë është çmenduri ! Te shohim edhe më tej..

Prof. dr. Skënder Rizaj: "Porse, për shkak të mëkateve të bëra i Plotfuqishmi dhe i Gjithëdijshmi All-llah në Babiloni të Mesopotamisë jo vetëm që i dënoi pellazgët mëkatarë me dënime të ndryshme, me fenomene natyrore, por edhe gjuhën e tyre e ka përziër në mënyrë që të mos mundin më të merren vesh ndërmjet vedi. Në këtë mënyrë, nga gjuha universale dhe unike Zoti krijoi tri familje gjuhësore: Familjen gjuhësore evroindiane (e jo indoevropiane siç pohojnë indoveropeistët) shqipja, armenishtja, gjuhët gjermane, greqishtja; gjuhët kelte; gjuhët indiane- sanskrite; gjuhët iraniane (persiane); gjuhët balto-sllave; gjuhët italo-latine); Familjen gjuhësore semite fenikishtja, hebraishtja, arabishtja, etiopishtja..."...

... ô Zot, shpetoje popullin shqiptar nga padituria !
Nuk i kuptoj disa, pse te kerkohën teori e teza tjera rreth origjines shqiptare kur është e njohur se ne jemi pasrdhes te ilirve dhe te gjitha Enciklopedit e botes si dhe univerzitetet na njohin si pasardhes te ilirve, perpos akademisë serbe...

Për mendimin tim ky është kulmi dhe tragjedia e jonë që na vjenë nga historianët shqiptar te cilët nxjerrin teori absurde si kjo;=" i tërë rruzulli toksorë fliste shqip"

... kjo është çmenduri, duhët të cenzurohën këto libra, imagjinojeni që këto libra bien në dorë te studentëve e nxënësve te shkollave fillore, sa kohë duhet te shkoje pastaj që kËta student te binden se kjo nuk është e verteta por krijim në trurin e një autori, do ishte tragjike të thuhet se këta janë historianë shqiptar, sepse, Akademia jonë e shkencave nuk e thotë këtë definicion fantezistë për historinë e gjuhës shqipe ..prandaj duhet patur kujdes sot që mos ta psojmi neser...I lus studentët shqiptar, mos te infektohën nga librat e autorve jashtë studimeve Akademike.

Skender Rizaj:"shqipja është gjuhë hyjnore dhe universale, gjuhë kjo e cila nga koha e Profetit Adam (Adem) e deri para 3400 vjetëve është përdorur nga të gjithë popujt e rruzullit tokësor".

Robert d'Angjeli: "duke iu falemenderuar =kontaktit= të tyre =më popuj të ndryshëm=sot shqiptarët e kanë zhvilluar dhe =perfekcionuar=gjuhën e tyre gjatë mivjeçarve të kaluar përmes huazimeve të duhura e të pasururuara"

Arif Mati:"Sulmet e popullsive të huaja, të cilët ishin në kërkim të vëndeve të begata dhe të përshtatshme klimaterike, nga Veriu dhe Lindja, gradualisht e shkatëruan “Europën Pellazgjike. Këtu, tretet Historia dhjetra-mije vjeçare e “Europës Pellazgjike” dhe ndërtohet Historia e Lashtësisë dymijë vjeçare e Europës Indo-Europiane, që studiohet sot".

Pr. Shaban Demiraj:“Të dhënat arkeologjike dhe historike dëshmojnë se Gadishulli Ballkanik ka qenë i banuar nga popuj të ndryshëm edhe para ardhjes së fiseve i.e. (=indoevropiane), që e kanë “indoevropianizuar” atë prej kohësh të hershme"

Arif Mati: "Kjo histori, në tekstet mësimore, fillon me pushtimin e Kontinentit nga fiset “indo-europiane ”nga Azia e Largët".

Arif Mati: "Ky është edhe “blloku” i parë që duhet shëmbur nga “muri” i Historisë së sotme të Lashtësisë". Arif Mati: “Nuk ka patur pushtim të Europës nga Azia, përpara atij të Hunëve, të Alainëve, të Avarëve , në shk 4/5 e të bullgarëve në shk 6/7 apo të magjarëve (hungarezëve) në shk 9 pas Krishtit".

Anila Omari:"Gjuha shqipe dhe gjuha serbe janë gjuhë të familjes indo-europiane dhe në këtë rrafsh mund të kenë pika të përbashkëta të trashëguara nga paraardhëset e tyre"

ô Zot, shpetoje popullin shqiptar nga mbaruesit e historisë !

Anila Omari:"Gjuha shqipe dhe gjuha serbe janë gjuhë të familjes indo-europiane dhe në këtë rrafsh mund të kenë pika të përbashkëta të trashëguara nga paraardhëset e tyre"
megjithse kto tezat me IE jane bullshit.
kjo e shastisura anila omari a e ka pare pemen e gjuheve, ku eshte shqipja dhe ku eshte serbishtja? per gjuhe serbe mund te flitet, nese mund te flitet- vetem pas shekullit te X.
ajde femra truthara hajde:D

kot per kuriozitet googlova ne internet, sepse as qe kisha iden qe ne kete bote na ekzistoka nje anila omari...thjesht kshu si pamje, ja vlen vetem per nje one night stand:p jo per gje tjeter.

as halete nuk e ve une te pastroje kete.

Back