• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Pyetje për emigrantët

Ti ke vajtur si turist besoj jashte per t’ju larguar realitetit tend te perditshem. Per relax. Normal qe do ndihesh ashtu. Te gjithe ndjejne deshperim kur kthehen nga pushimet. Dhe te huajt qe ti i ke zili. Ne themi” Back to reality”. Une, ndryshe nga ti, ndjej trishtim kur iki nga Shqiperia. Pra per mua Shqiperia eshte ai vendi, qe edhe pse eshte kaotik, gjej qetesine shpirterore qe s’ma jep vendi ku jetoj.
Asnje vend nuk eshte perfekt Luci. Dicka do te te mungoje, kudo qe te jesh.
Besoj vendi ku kemi kaluar vitet e femijerise dhe adoleshences eahte ai qe na jep kte ndjesi. Un nuk i kam kto ndjenja qe ke ti per shqiprine psh. Ca moshe ke ikur?

….
Besoj vendi ku kemi kaluar vitet e femijerise dhe adoleshences eahte ai qe na jep kte ndjesi. Un nuk i kam kto ndjenja qe ke ti per shqiprine psh. Ca moshe ke ikur?
Kam ikur mbi 18. Ti duhet te kesh ikur shume e vogel. Situata jote eshte me ndryshe se ke jetuar dhe ne Greqi besoj: ne tri vende te dryshme, prandaj nuk ke ndjenja te forta per Shqiperine. Ti mbase ke me shume kujtime nga jeta ne Greqi, se ne Shqiperi.

Une nuk jam e mendimit qe sakrifica te lavderohet e idealizohet si dicka e bukur dhe pozitive. Mund te sakrifikosh nga halli, por atehere me vjen te them sa gjynah, me vjen keq qe pate kete fat dhe te eshte dashur te mbilodhesh e te sakrifikosh. Jo e kunderta, te thuash wow te lumte qe ke sakrifikuar, duhet te sakrifikosh ne jete. Kjo me duket pa sens duke pare jeten ne teresine e saj e per ate qe kemi mundesi te perceptojme e kuptojme nga jeta.

Gjithsesi, do ishte me interesante qe ata qe kane punuar ne te 2 vendet, shqiperi dhe jashte, te tregonin te dyja eksperiencat me te mirat dhe te keqijat, duke qene se ne pune kalojme pjesen me te madhe te dites dhe pa pune nuk mund te jetosh (perjashto pasaniket, keta nuk perbejne interes).
Pershendetje,

Sakrifica jo gjithmone eshte “te vuash” apo te jesh shenjtor. Sakrifica eshte prishja e rehatit. Ne te gjithe librat edukative kuptomi themelor eshte “rehati nuk sjell sukses”. Per te dhene shembuj elementare mund te permendet thjesht perkujdesi familjar . Qe nga rritja e femijes. Prindi sakrifikon qetesine, rehatin e tij. Qofte ne netet pa gjume, qofte ne te ushqyer a me pas ne kualitetin e jetes qe i dhuron te miturit . Por nuk mbaron ketu. Femija mban te njejtin emer edhe kur te jete i madh. Prindi, nje prind qe kerkon nga jeta t’i ofroje femijes me te miren e mundshme, sigurisht qe do te sakrifikoje rehatin ne nje menyre apo tjeter. Sakrifica eshte edhe te vish nga puna e te gatuash. Rehati do te ishte sic ben nje prind qe nuk mendon shume por porosit t’i vije gati. Duke i dhene vehtes dhe familjes nje genjeshter qe serviret si ushqim.
Ky ishte nje shembull shume i bute. Shembulli me i mire eshte te vrasesh mendjen. Se ka nje pjese derrmuese qe duan rehatine dhe mos prishjen e saj. Mendja duhet vene ne pune dhe duhet kuptuar se asnje qeveri , asnje shtet, ame apo i adoptuar, nuk do te miren e individit. Por nga ana tjeter cdo qeveri mundohet t’i mbaje qytetaret te kenaqur me ate qe ajo i ofron. Nese mendja del nga rehati dhe vepron, pra sakrifikon, kupton se cdo element qe duket i kenaqshem eshte genjeshter. Po. Ato reduktimet e rroges per pencion apo sigurime shoqerore, nese njeriu i ve menjabe vete , pa bere kompronis me vehten,do te mundet t’i ofroje pleqerise se tij nje fond shume here me te madh dhe te mjaftueshem sesa ai qe shteti i jep. Le te jemi realiste e te pranojme qe pencionet ne asnje shtet nuk e justifikojne ate pjese te rroges qe hiqet. Cdo muaj. Me ato te ardhura shteti investon. Pra te perdor ty per te shumuar ato para. Perse personi te mos i kontrolloje vet ato fonde?
Tjetra per t’u diskutuar eshte ideja komuniste qe eshte mbjellur tek njerzit. “Pasaniket nuk punojne apo s’kane nevoje”. Pasaniket si u bene te tille? Kapitali qe te vihet do shume pune. Por do edhe me shume qe te mbahet e te rritet. Jo qe nuk mban vet-veten por kerkon shume disipline relata me te. Disipline. Kjo ne vetvehte eshte sakrifice, mos-rehati.

Eshte shume e gjere si teme dhe mund te jap fakte pafund per te treguar se suksesin nuk ta jep shteti ku je, apo ku shkon por pikerisht ajo vendosmeria dhe te qenit gati te prishesh rehatin per t’u zhvilluar.

Meqe ra fjala te sakrificat. In order to achieve ur goals you have to sacrifice. Kjo vlen per cdo gje dhe kudo dhe nuk eshte gje e keqe. 🤨

Meqe ra fjala te sakrificat. In order to achieve ur goals you have to sacrifice. Kjo vlen per cdo gje dhe kudo dhe nuk eshte gje e keqe. 🤨

Mire pra mire por ne jete ka dhe njerez minimaliste dhe sjane te terhequr nga materiali as nga leket e medha ne banke.. eshte filozofia e tyre per jeten..

Mire pra mire por ne jete ka dhe njerez minimaliste dhe sjane te terhequr nga materiali as nga leket e medha ne banke.. eshte filozofia e tyre per jeten..
Kur them goals /qellime jo te gjitha jane materialiste. Varet ca kerkon mga vetja. Pak apo shume ne nje menyre apo tjeter te pakten 1 here a mos me shume do sakrifikoah ne jete. Vec me qene cope mishi qe thjesht merr fryme ✌️ lol

Nuk e di se çfarë do të thotë të jesh emigrant, por dua t'ju bëj një pyetje pa ju futur filozofisë. Shpesh ndjej paqe kur shikoj vende të huaja në video në krahasim me videot që flasin për Shqipërinë. Nuk e di kujt i ndodh kjo gjë, por ndjej një lloj sigurie që nuk e ndjej këtu në Shqipëri ku jetoj. Më japin një ndjesi tjetër vendet e huaja. Kam qenë në një shtet jashtë Shqipërisë dhe kam ndjerë sikur i kam përkitur atij vendi. Kur jam kthyer në Shqipëri, kam ndjerë njëlloj dëshpërimi, shikoja njerëz me fytyrë të vrarë dhe të lodhur nga jeta. I ndodh emigrantëve kjo gjë ? Domethënë; ndjeni paqe në vendin ku jetoni ?
i dashur biri im budalla, edhe turistet kur vijne ne shqiperi ndjehen super, te relaksuar, dhe kur kthehen ne vendet e tyre fillojne perseri te ndjehen te stresuar, njesoj si ty dhe ter shqiptaret aty,
te gjitha vendet jane thuajse njesoj apo aty-aty, sepse problemet jane pjese e pa ndare e jetes dhe njerzit prandaj ndjehen te relaksuar kur ikin ne nje vend tjeter per pushime,

i dashur biri im budalla, edhe turistet kur vijne ne shqiperi ndjehen super, te relaksuar, dhe kur kthehen ne vendet e tyre fillojne perseri te ndjehen te stresuar, njesoj si ty dhe ter shqiptaret aty,
te gjitha vendet jane thuajse njesoj apo aty-aty, sepse problemet jane pjese e pa ndare e jetes dhe njerzit prandaj ndjehen te relaksuar kur ikin ne nje vend tjeter per pushime,

Ti here me dukesh si prift, here si i moshuar Pjerr... po kurre si shkrimtar 😛

Po pra... ju te dy do e Benit nje dyshe pijanecesh te pa pare ma merr mendja 😛

Se kush e di sa e sa historira do keni ju te dy, per ti treguar njeri tjatrit 🤪
ai @drague ka histori plot me çupa-çups , ndersa plaku ka histori romantike, dashuri si vullkan por r parealizuar,
ai ka dhuruar gjithmon baterin qe ndodhet ne mes te trupit, ndersa plaku ka dhuruar nje her zemren e nje here shpirtin,
ai ka morr dhe fituar gjithmon lumturi e puthje, ndersa plaku ka fituar gjithmon zhgenjim dhe nje mut te madh 😁

Njerzit minimaliste nuk kane filozofi per jeten. Ata nuk kane asgje. E zeme ty te pelqen greqia , por per te siguruar pushime ne greqi te duhet te jetosh ne France. Pra po ben nje sakrifice ne nje fare menyre.
Ata qe nuk kane asgje e as nuk mundohen te ndryshojne, ata jane pa ambicje. Shumica e tyre jane perdoruesit e hashashit ketu ku jetoj une. Shteti legalizoi marijuanen per te vetmin qellim, qe t’u mpije egzistencen. Dhe ata jane te kenaqur me nje apartament te cilit shteti jua paguan dhe me ndihmen sociale te cilen e harxhojne per te blere hashashin dhe fast food-in. Keshtu i intereson shtetit t’i kete qytetaret. Por a eshte kjo nje jete e kenaqshme per dike qe nuk eshte i varur nga substancat?

Back