Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Pyetje për emigrantët

Jo. Eshte me e mira,rakia Gramshit.
Jo. Cdo krahine ka rakine e vet.

Dikur ne shqiperi mbaheshin nr 1 rakia e Skraparit dhe ajo e Permetit. Ndersa sot varet tek ai Xhaxhi qe e zjen.

Une kam thene per Rakine e Gramshit se kur isha te Sporti Shqiptar piva 4 vjet rrjesht dhe isha super..edhe me pas atje e merrja , se kisha nja dy shok te vjeter dhe kisha qene vet ne shtepine e njerit qe ja zjente babi vet..dhe ja sillnin leket kapar nga Durrsi dhe Tirana akoma pa e zier..

Pershendetje,

Sakrifica jo gjithmone eshte “te vuash” apo te jesh shenjtor. Sakrifica eshte prishja e rehatit. Ne te gjithe librat edukative kuptomi themelor eshte “rehati nuk sjell sukses”. Per te dhene shembuj elementare mund te permendet thjesht perkujdesi familjar . Qe nga rritja e femijes. Prindi sakrifikon qetesine, rehatin e tij. Qofte ne netet pa gjume, qofte ne te ushqyer a me pas ne kualitetin e jetes qe i dhuron te miturit . Por nuk mbaron ketu. Femija mban te njejtin emer edhe kur te jete i madh. Prindi, nje prind qe kerkon nga jeta t’i ofroje femijes me te miren e mundshme, sigurisht qe do te sakrifikoje rehatin ne nje menyre apo tjeter. Sakrifica eshte edhe te vish nga puna e te gatuash. Rehati do te ishte sic ben nje prind qe nuk mendon shume por porosit t’i vije gati. Duke i dhene vehtes dhe familjes nje genjeshter qe serviret si ushqim.
Ky ishte nje shembull shume i bute. Shembulli me i mire eshte te vrasesh mendjen. Se ka nje pjese derrmuese qe duan rehatine dhe mos prishjen e saj. Mendja duhet vene ne pune dhe duhet kuptuar se asnje qeveri , asnje shtet, ame apo i adoptuar, nuk do te miren e individit. Por nga ana tjeter cdo qeveri mundohet t’i mbaje qytetaret te kenaqur me ate qe ajo i ofron. Nese mendja del nga rehati dhe vepron, pra sakrifikon, kupton se cdo element qe duket i kenaqshem eshte genjeshter. Po. Ato reduktimet e rroges per pencion apo sigurime shoqerore, nese njeriu i ve menjabe vete , pa bere kompronis me vehten,do te mundet t’i ofroje pleqerise se tij nje fond shume here me te madh dhe te mjaftueshem sesa ai qe shteti i jep. Le te jemi realiste e te pranojme qe pencionet ne asnje shtet nuk e justifikojne ate pjese te rroges qe hiqet. Cdo muaj. Me ato te ardhura shteti investon. Pra te perdor ty per te shumuar ato para. Perse personi te mos i kontrolloje vet ato fonde?
Tjetra per t’u diskutuar eshte ideja komuniste qe eshte mbjellur tek njerzit. “Pasaniket nuk punojne apo s’kane nevoje”. Pasaniket si u bene te tille? Kapitali qe te vihet do shume pune. Por do edhe me shume qe te mbahet e te rritet. Jo qe nuk mban vet-veten por kerkon shume disipline relata me te. Disipline. Kjo ne vetvehte eshte sakrifice, mos-rehati.

Eshte shume e gjere si teme dhe mund te jap fakte pafund per te treguar se suksesin nuk ta jep shteti ku je, apo ku shkon por pikerisht ajo vendosmeria dhe te qenit gati te prishesh rehatin per t’u zhvilluar.
Ti i meshon suksesit, ndersa mua me duket budallek te prishesh rehatin per suksesin. Por kjo jam une, e kuptoj qe jam kunder rrymes dhe me vjen mire per veten time. Suksesi dhe perkujdesja ndaj femijes apo familjes per mua nuk mund te vihen kurre ne te njejten peshore, per shume arsye. :)
Ajo qe me beri te replikoja me teper eshte minimizimi i aspektit te punes me problematikat qe mund te sjelle nje ndryshim i tille, duke e kaluar kete ne plan te dyte (hajt se adaptohemi duke u sakrifikuar) vetem per qellim qe te jetosh ne vendin tend, nese puna ne vendin e huaj ka qene me e favorshme kuptohet. Edhe njehere, theksoj se ceshtja e punes eshte goxha me rendesi sepse reflektohet ne shume aspekte te tjera te jetes, nuk eshte vetem ceshtje suksesi.
Per me teper, po flasim per shqiperine, atje ku ne shtet duhet te votosh partine per ta mbajtur vendin e ne privat duhet te paguash "gjobat".
Pra, si ka qene per ty qasja ndaj ketyre kompromiseve?

Ti i meshon suksesit, ndersa mua me duket budallek te prishesh rehatin per suksesin. Por kjo jam une, e kuptoj qe jam kunder rrymes dhe me vjen mire per veten time. Suksesi dhe perkujdesja ndaj femijes apo familjes per mua nuk mund te vihen kurre ne te njejten peshore, per shume arsye. :)
Ajo qe me beri te replikoja me teper eshte minimizimi i aspektit te punes me problematikat qe mund te sjelle nje ndryshim i tille, duke e kaluar kete ne plan te dyte (hajt se adaptohemi duke u sakrifikuar) vetem per qellim qe te jetosh ne vendin tend, nese puna ne vendin e huaj ka qene me e favorshme kuptohet. Edhe njehere, theksoj se ceshtja e punes eshte goxha me rendesi sepse reflektohet ne shume aspekte te tjera te jetes, nuk eshte vetem ceshtje suksesi.
Per me teper, po flasim per shqiperine, atje ku ne shtet duhet te votosh partine per ta mbajtur vendin e ne privat duhet te paguash "gjobat".
Pra, si ka qene per ty qasja ndaj ketyre kompromiseve?
Suksesi eshte realizimi e nje piksynimi ne jete. Mbarimi i shkollles ne profilin e deshiruar eshte sukses. Cdo njeri ka piksynime sipas hapit ku mundet ta shtrije. Piksynimi eshte gjithmone nje tendosje me e forte sesa aq sa arrin normalisht. Pra thene ndryshe ,sakrifice. Nese ne edukim fizik kemi mesuar se trupi mund te perkulet, tendoset apo te hidhet ne permasa me te medha sipas stervitjes se rregullt, ne jete arritja e piksynimeve vjen duke provuar vehten ne aspektin e asaj qe jep per shoqerine. Thene kjo, suksesi (arritja e realizimit te deshires) vjen pas disa perpjekjeve dhe shtrengimeve qofshin keto fizike apo psikologjike.

Une personalisht Shqiperine nuk e kam lene me deshire. Fati desh qe te largohesha qe nga bankat e shkolles , pa marre ende nje formim profesional. Per kete arsye edhe nuk kam pasur mundesi te punoj apo te gjej arritjet e mia ne memedheun tim. Nuk e njoh personalisht shtrirjen profesionale apo shperblyese atje. Por kjo nuk do te thote se s’kam te aferm e kontakt me mikesha e miq qe te me sphegojne sesi funksionon. Ka mjaftueshem ashtu sic permende ti duke marre hije nga politika, por ka edhe te tjere , qofshin edhe nga ky forum (pa pasur nevoje te permend emra) qe me zotesi kane prekun suksesin dhe shijojne frutin e punes se tyre.

Une pa dashur te ofendoj askend, por e kam thene dhe e them se jam gati te kthehem e te punoj ne Shqiperi per aq kohe sa femijet e mi i kam rehatuar. Pak rendesi ka se ku.

Gjoba e maskaralliqe ka edhe ne bote. I kam prekur e ju kam treguar vendin. Mos edhe me te forta se ato qe degjojme se jepen ne Shqiperi. Situatat kritike e vene ne prove njeriun. Mua nuk me frikesojne. Perkundrazi , ua di per faleminderit sepse me forcojne. Por kurre nuk jam nenshtruar. Te qenurit Shqiptar ka nje veti magjike ne kete pike.

Sa i shëmtuar që qenka oh zot ! Ndoshta njeriu nuk është perfekt, askush nuk është perfekt në pamje po ky është zombie. Fytyra më e shëmtuar shqiptare që kam parë deri më sot.
Besoj ka probleme te shendetit mendor dhe shume njerez perjetojne dhe shformime ne fytyre. Kam njohur njehere nje frmer yll qe e kapi skizofrenia ne moshe 20 vjece dhe erdhi nje dite qe u shperfytyrua. 😳. Mendoj qe ka qene simpatik dikur. I hodha nje sy akountit te tij dhe djalin e kishte yll.

Besoj ka probleme te dhendetit mendor dhe shume njerez perjetojne dhe shformime ne fytyre. Mendoj qe ka qene simpatik dikur. I hodha nje sy akountit te tij dhe djalin e kishte yll.
Nuk e di gjendjen e tij nga aspekti i shëndetit mendor, por në fytyrë nuk e di domethënë...

Nuk e di gjendjen e tij nga aspekti i shëndetit mendor, por në fytyrë nuk e di domethënë...
Ai duket qe e shtremberon vet fytyren. E shtremberon se eshte i semure apo behet qesharak me deshire? Kjo me shtyu te futesha ne akauntin e tij. Mua mu duk sikur eshte cik i semure.

Back