Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Shkronja "nj".

Përgjigje e: Shkronja "nj".

Mos je gje tape sot? Apo je ne udheheqje te bagetise?

Po flasim per alfabetin apo per fonemen? Une po flisja per alfabetin aty per vete. Dhe arsyeja pse permenda shume qarte qe Kroatet dhe glagolitikun kur thashe se Kroatet kane jetuar ngjate nesh per mijevjecare, nderkohe qe ata kishin dhe ne 'nuk' kishim alfabet donte te thoshte dicka. Per ata qe nuk jane tape domethene.

Sipas IPA edhe ne italisht kemi nje glide [i solle perkufizimet, apo do merremi me bishtin e dhelpres?]. Shiko menyren e te shkruarit te fonemes me alfabetikun (1 tingull 1 germe)

- > agnello (ah-NNYEH-lloh) [aɲ'ɲɛllo], "lamb"

Dhe italianet e shqiptojne 'gn' sikur ne 'nj'. Ne tableat e IPA, 'nj' jone eshte identike me shqiptimin e 'gn' italiane. E kam sjelle po kete shembull per gjuhen shqipe.

Une nuk shikoj pse duhet te zgjatet nje debat ku shumica nga ne nuk ka pergatitje fonetike. Me duket idotesi te fillojme te ngaterrohemi ne ndryshimin e alfabetit e me the te thashe, kur tere debati behet per klasifikimin dhe se cfare quhet apo duhet quajtur nje foneme. E kuptoj edhe anen tjeter, qe ne sezonin e kampinonatit ka shume njerez qe nuk dine ku t'i konsumojne 'urrate' me qe ekipi yne nuk klasifikohet kurre ne te tilla turnamente.
eh, mua nuk me ndodh dhe aq ralle te jem tap, por tani jam sober-enderron-

S'ka te beje me temen!!!

Teksa po kaloja rruges gjeta nje reklame te shkruar nje feste qe do behej diku,ku ne te ish shkruar e fjala FESTIVAL.

Po mendoja t'ju pyesja se nga e ka prejardhjen kjo fjale?

S'ka te beje me temen!!!

Teksa po kaloja rruges gjeta nje reklame te shkruar nje feste qe do behej diku,ku ne te ish shkruar e fjala FESTIVAL.

latinisht eshte! por dhe s'eshte, ka te ngjare shume shume te jete rrenje mjaft e vjeter shqipe. do e them me poshte pse.

ferie, fesie, sinonime te cilat dikur kishin kuptimin dita e lutjes, te dyja fjalet.

me kohe ferie ndryshoi kuptimin, quhet ditet e pushimit(psh pushimet e gushtit).
kurse fesia prodhoi festa, dhe kjo e fundit dhe festival.

e megjithate kam nje ide, fjala shqipe FE(religjion), e ka vrare ndonjeri mendjen?

fe ka qene sinonim i dies, pra dites si dhe dias,,, dita e diellit, zeusit, zotit.

kjo eshte feja...a nuk ka nje dite te caktuar, e diela per te krishteret te cilet i luten zotit.

perfundimisht perpara fjales latine fesie(dite e zotit) ka qene thjesht fjala shqipe fe.

ps. e megjithate e diela eshte pagane, kjo eshte e qarte, e diela e diellit, ashtu si ne anglisht sunday, dhe ne gjuhet e tjera gjermanike gjithashtu....domenica(it) ka lidhje me dominus(pra zoti),,,, kam diskutuar per dominus me zet ne nje teme tjeter.

fe, eshte me e lashte se te krishteret.

germa "f" dhe "th" jane shume shpesh te ndershkembyeshme, si ne rastin felle/thelle(te dyja variante shqipe), si dhe ne rastet mjaft te shpeshta ne latinisht dhe ne greqisht.

keshtu qe kemi fe dhe θεός/theós(greqisht).

fe dhe zot, i bie te jene sinonime.
------------------------------------------------------------------
por fe ka dhene me pas dhe fides(lat) me vone fiducia(it), si dhe faith(engl)=besim(shqip)

nga fe del fjala tjeter shqipe, fejese, a nuk i japin besen njeri tjetrit dy te dashuruar? ...fidanzato(it), fiance(engl)

mund te vazhdoja akoma, por po e le me kaq>>>>>,,,,,......

cfar ironie lol

nje agnostik si une tu shpjegoje fetareve se nga vjen fjala fe:D

se kam per ty, do e lexojne dhe fetaret ate postim me siper.

Ta mbush nje gote raki te zier dy here prej thane se κανει καλο για την καρδια:p

Jo per gje se ika t'fal sabahun`dance`

Vet i shpik keto sinonimet ti?:d

Ta mbush nje gote raki te zier dy here prej thane se κανει καλο για την καρδια:p
e di mer qe esht e mir per zemren por ma con trurin per lesh.

Jo per gje se ika t'fal sabahun`dance`

Vet i shpik keto sinonimet ti?:d

jo, nuk kam shpikur asgje, bera vetem lidhjen e fjaleve ne gjuhe te ndryshme(te gjitha ato qe kam thene jane sinonime, mund te verifikohen, pervec deduksionit tim te fundit fe=zot).

ka nje rregull te gjithepranuar, fjalet me te shkurtra, ose thjesht rrenjet, jane ato me te vjetrat.

keshtu fe eshte me e vjeter se fesie(lat) dhe fides(lat).

Mos je gje tape sot? Apo je ne udheheqje te bagetise?

Po flasim per alfabetin apo per fonemen? Une po flisja per alfabetin aty per vete. Dhe arsyeja pse permenda shume qarte qe Kroatet dhe glagolitikun kur thashe se Kroatet kane jetuar ngjate nesh per mijevjecare, nderkohe qe ata kishin dhe ne 'nuk' kishim alfabet donte te thoshte dicka. Per ata qe nuk jane tape domethene.
jo, per ata qe nuk jane tape domethene, dhe ne kishim nje alfabet, te pakten keshtu e kane thene latinet, shqiptaret dhe pse kane nje gjuhe te ndryshme nga latinishtja, perdorin shkronja latine.:D

keshtu qe shqipja ka perdorur alfabetin latin, qe ne krye te heres, qe kur u pushtua nga roma....shume perpara se te dilnin ne skene cirilet dhe metodet(domethon glagolitikun) bullgare, me First Bulgarian Empire...ketu doli glagolitiku.
tani se ku ka vajtur kjo literature shqipe e vjeter dhe nga ka humbur, esht muhabet tjeter.
demin qe i ka bere turqia shqiperise, nuk matet me asgje ne kete bote...zhduku cdo gjurme te shqipes se shkruar, ndaloi dhe shkrimin e saj. e te tjeret i lejoi.

bagetite, udhehiqi vet lol.

S'ka te beje me temen!!!

latinishtja; e modernizuar nga anglishtja.

jo, per ata qe nuk jane tape domethene, dhe ne kishim nje alfabet, te pakten keshtu e kane thene latinet, shqiptaret dhe pse kane nje gjuhe te ndryshme nga latinishtja, perdorin shkronja latine.:D

keshtu qe shqipja ka perdorur alfabetin latin, qe ne krye te heres, qe kur u pushtua nga roma....shume perpara se te dilnin ne skene cirilet dhe metodet(domethon glagolitikun) bullgare, me First Bulgarian Empire...ketu doli glagolitiku.
tani se ku ka vajtur kjo literature shqipe e vjeter dhe nga ka humbur, esht muhabet tjeter.
demin qe i ka bere turqia shqiperise, nuk matet me asgje ne kete bote...zhduku cdo gjurme te shqipes se shkruar, ndaloi dhe shkrimin e saj. e te tjeret i lejoi.

bagetite, udhehiqi vet lol.

latinishtja ka perdorur alfabetin e shqipes
sepse shqipja eshte gjuha e pare fonetike, ...

Hey sport, qe kur nuk lejohen perkedheljet? Apo kete nuk j'ua lejon kanuni? A nuk jemi ketu per fun, Anjezke?

Si nuk lejohen perkdheljet! Po si - edhe Kanuni i lejon. Une mbase jam ketu per "fun", por Anjeza eshte "all about sex" xhanem.

Si nuk lejohen perkdheljet! Po si - edhe Kanuni i lejon. Une mbase jam ketu per "fun", por Anjeza eshte "all about sex" xhanem.

Anjeza is all about sex? Qe kur kshuja?!?! Nuk e dinja. Care to explain how or why? -boh-

eshte e ngaterruar, me lehte spjegohet nj si lajthitje

``4`` From my neighbourhood where I came from, this is called "Mind blown". If Mayans predicted this thing "kaq te ngaterruar", so should you! I am telling you man, it is very easy to explain..so keep trying. :p :p :p

Ok then, from now on, I would like calling you Johnny Bravo, but even he has nothing on you man! Hey sport, you are better! -gezuar-

Pyetje jasht temes :p

A di te me tregoj ndokush nga ju, cka eshte kjo puna 'zetit'? psh. 'njezet', 'dyzet'..

A nuk mund te themi 'dydhjete', 'katerdhjete'?

Nga na erdhi ky 'zet'-i, le te me tregoje dikush se nuk e di..

Pyetje jasht temes :p

A di te me tregoj ndokush nga ju, cka eshte kjo puna 'zetit'? psh. 'njezet', 'dyzet'..

A nuk mund te themi 'dydhjete', 'katerdhjete'?

Nga na erdhi ky 'zet'-i, le te me tregoje dikush se nuk e di..

x 1... 2... 3... 4... 5... 6... 7... 8... 9... 10..
1-10 (x): një dy tre katër pesë gjashtë shtatë tetë nëntë dhjetë
11-20 (10+x): njëmbëdhjetë dymbëdhjetë trembëdhjetë katërmbëdhjetë pesëmbëdhjetë gjashtëmbëdhjetë shtatëmbëdhjetë tetëmbëdhjetë nëntëmbëdhjetë njëzet (zet?)
10-100 (10x): dhjetë njëzet (zet?) tridhjetë dyzet pesëdhjetë gjashtëdhjetë shtatëdhjetë tetëdhjetë nëntëdhjetë njëqind (qind)

Wictionary e jep: Proto-Albanian/wdžáti

Vetem nje-zet dhe dy-zet kane mbrapashtesen zet. Nuk e di nga veriu i Shqiperise per njezet si i thone, por 40-katerdhjet i thone. Pse? Edhe mua ke ka shkuar ne mendje kjo.

Twenty, forty

Zwanzig, vierzig

Dvadeset, ceterdeset

!!

Gon, duhet të jetë si puna e eleven (11) në anglisht, që s'ka lidhje me numrat e tjerë.

shqip - njëmbëdhjetë (një mbi dhjetë)
anglisht - eleven (???) sipas logjikës duhet të ishte oneone

Çdo gjuhë ka logjikën, rregullat, por edhe akrobacitë e saj dhe nuk duhet t'i shikojmë me syrin "për t'i gjetur gabime". Gjuhët thjesht duhen mësuar dhe folur, ashtu siç janë.
.

Back