Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Si te behemi te bukur ne shpirt !

Status
Temë e mbyllur.
Përgjigje e: Si te behemi te bukur ne shpirt !

Nese pyetja nuk kish lindur, ju, pse u pergjigjet?

Sepse kisha nje imazh me te mire per thellesine e kuptimit te disave.

Nuk thashe se nuk ka lindur aftesia e te berit te pyetjes, por se nuk shikoj te ekzistojne kushtet qe nje individ t'ja kete bere ate pyetje vetvetes. Se paku, asnje nga individed qe kane shkruar ne kete teme, pavaresisht se cfare mendojne per vetveten.

Sepse kisha nje imazh me te mire per thellesine e kuptimit te disave.

Nuk thashe se nuk ka lindur aftesia e te berit te pyetjes, por se nuk shikoj te ekzistojne kushtet qe nje individ t'ja kete bere ate pyetje vetvetes. Se paku, asnje nga individed qe kane shkruar ne kete teme, pavaresisht se cfare mendojne per vetveten.

Une zakonisht citoj postimet qe mund te me prekin. Per te mos kaluar ne nje situate ndoshta te keqkuptuar, pyeta. Sepse ne fakt, ne ate postim ka disa elemente qe une duhet te te falenderoj qe m'i valevit here pas here ne sy per te me bere te shoh me thelle ne vetveten time. (edhe sikur t'i kesh per anetare te tjere)
Doja thjesht te te thoja Faleminderit!

Askush. Pyetja nuk ka lindur.

Zet, duhesh te kesh kujdes sepse cdo shkronje e juaj e prek dikend dhe ka mundesi qe ja prish shpirtin ndokujt :)

Pershendetje :)

Une zakonisht citoj postimet qe mund te me prekin. Per te mos kaluar ne nje situate ndoshta te keqkuptuar, pyeta. Sepse ne fakt, ne ate postim ka disa elemente qe une duhet te te falenderoj qe m'i valevit here pas here ne sy per te me bere te shoh me thelle ne vet veten time. (edhe sikur t'i kesh per anetare te tjere)
Doja thjesht te te thoja Faleminderit!

Nuk eshte filozofia ime. Por ne se te ndihmon personalisht qe ta konsiderosh te tille, nuk kam ndonje kundershtim.

Une jam thuajse e bindur se askush s'lind i keq, behet i keq. Pajtohem me idene me lart te Ajnej.
Jo vetem kaq, por shoh nje ekuivalence te jashtezakonshme mes shprehjes se, te gjithe femijet lindin artiste, por shume pak e mbajne rrugen e artit ne jete.
*
"Every child is born an artist, the problem is to remain one once they grow up." Pablo Picasso
*
Te njejten gje shoh dhe tek shpirti. Cdo shpirt lind i bukur. Cdo femije eshte nje engjell. Nese mbetet apo jo i tille, kjo varet se sa e lejon shpirtin e tij te "ngjyhet" ne ujrat e hirta e jetes. Te rralle jane ata qe e shmangin femijen brenda vetes nga keto ujra.

Nuk eshte filozofia ime. Por ne se te ndihmon personalisht qe ta konsiderosh te tille, nuk kam ndonje kundershtim.

Cdo gje qe me ben te kthehem tek vetja eshte nje ndihme per mua.
(sepse nuk ka gje me me vlere ne kete jete se rikthimi tek vetja, tek thellesia e humneres qe mbran brenda vetes, tek analiza qe i ben vetvets per te percaktuar caqet nese i ka kapercyer ato apo jo, pra qe te kane bere te jesh ndryshe apo jo. Edhe nje warning ka rendesine e vet. Nese dikush te flakerin nje pamflete si "ke ndryshuar" psh, kjo duhet te vleresohet vecse pozitivisht. Pse? Sepse e quaj kujdes per unin e tjetrit, prandaj dhe duhet falenderuar).

Prsh Lumi.
Meqe lexova te gjitha komentet, nje pyetje kam "Je i sigurte se njerezit lindin te persosur?" Dmth "Te mire"?

Pershendetje Regina,

Mendoj qe po, lindin te persosur dhe te padjallezuar,por varesisht se ne cfare familje rriten dhe shoqerin qe e kane ashtu dhe behen.

Kam pare Regina shume dokumentare por edhe ne Amerike raste kur kriminelet zakonisht ishin si femije te abuzuar ose ishin jetim.

Keto gjera Regina ndikojn edhe ne prishjen e nje shpirti te njeriut.

Ne fakt shpirti nuk prishet, por ashtu duket para te tjereve si " i prishur "
Kam lexuar me qindra libra psikologjik, kam hasur tek personat qe kane probleme sociale, keta personat gjithmone marrin pergjigje negative nga njerzit jo qe jane persona negative, por sjelljet qe marrin nga komplekset psikologjike qe kane.

Si te behemi te bukur ne shpirt !

Ne lidhje me temen, i lutem hapeses se dhe pse jam permbajtur te mos bej nje koment deri tani, do doja ta beja nje (pa patur absolutisht asgje me hapesen - pra ju lutem shmangini keqkuptimet)

Menyra se si eshte shtjelluar postimi i pare i temes une e perkthej: "Si te beheni hipokrit ne shpirt".
Keto libra jane libra komerciale qe tentojne te "rregullojne" me plasticitet shpirtin e nje njeriu ne syte e te tjereve, apo me mire trukun qe nje shpirt duhet te kete.
Dhe kam dashur ta them prej ditesh kete por e kam frenuar veten per shkak se s'dua te kem konfrontime, por meqe deshira per ta thene e tejkalon mosdeshiren per ta thene, e shkruajta. Mundet lirisht te gjuani me domate :)

Zet, duhesh te kesh kujdes sepse cdo shkronje e juaj e prek dikend dhe ka mundesi qe ja prish shpirtin ndokujt :)

Pershendetje :)

Tung. Lumi.

Ai ishte qellimi. Por jo per Kulpren.

E bardha permbledh ne vetvete shume te zeze. Pa u kthyer ne gri. Duket gjithnje si drite e bardhe nga jashte, pavaresisht spektrit te gjere te ngjyrave perberese. Kete drite te 'bardhe' une e quaj njeri.

Madje edhe ngjyra e perceptuar ndryshon bazuar ne llojin e prizmit ose te syve qe e perceptojne, ne vetevete duke mbetur e njejte.

Une jam thuajse e bindur se askush s'lind i keq, behet i keq. Pajtohem me idene me lart te Ajnej.
Jo vetem kaq, por shoh nje ekuivalence te jashtezakonshme mes shprehjes se, te gjithe femijet lindin artiste, por shume pak e mbajne rrugen e artit ne jete.
*
"Every child is born an artist, the problem is to remain one once they grow up." Pablo Picasso
*
Te njejten gje shoh dhe tek shpirti. Cdo shpirt lind i bukur. Cdo femije eshte nje engjell. Nese mbetet apo jo i tille, kjo varet se sa e lejon shpirtin e tij te "ngjyhet" ne ujrat e hirta e jetes. Te rralle jane ata qe e shmangin femijen brenda vetes nga keto ujra.

Beson ne Zot ti?

Pershendetje Regina,

Mendoj qe po, lindin te persosur dhe te padjallezuar,por varesisht se ne cfare familje rriten dhe shoqerin qe e kane ashtu dhe behen.

Kam pare Regina shume dokumentare por edhe ne Amerike raste kur kriminelet zakonisht ishin si femije te abuzuar ose ishin jetim.

Keto gjera Regina ndikojn edhe ne prishjen e nje shpirti te njeriut.

Ne fakt shpirti nuk prishet, por ashtu duket para te tjereve si " i prishur "
Kam lexuar me qindra libra psikologjik, kam hasur tek personat qe kane probleme sociale, keta personat gjithmone marrin pergjigje negative nga njerzit jo qe jane persona negative, por sjelljet qe marrin nga komplekset psikologjike qe kane.

Tani, ose nuk ke lexuar librat e duhur, ose nje zot e di cfare shkruajne librat e psikologjise keto kohe. :)

Njeriu i 'mire' ose 'keq' deften aftesine e vete te "ruajtjes" ose "konservimit" ne faza te ndryshme . Kur risku eshte i madh, njeriu duket si agresiv dhe i keq. Kur nuk ka risk per te, hyn tek kova e 'miresise'.

Ne lidhje me temen, i lutem hapeses se dhe pse jam permbajtur te mos bej nje koment deri tani, do doja ta beja nje (pa patur absolutisht asgje me hapesen - pra ju lutem shmangini keqkuptimet)

Menyra se si eshte shtjelluar postimi i pare i temes une e perkthej: "Si te beheni hipokrit ne shpirt".
Keto libra jane libra komerciale qe tentojne te "rregullojne" me plasticitet shpirtin e nje njeriu ne syte e te tjereve, apo me mire trukun qe nje shpirt duhet te kete.
Dhe kam dashur ta them prej ditesh kete por e kam frenuar veten per shkak se s'dua te kem konfrontime, por meqe deshira per ta thene e tejkalon mosdeshiren per ta thene, e shkruajta. Mundet lirisht te gjuani me domate :)

Njerezit qe 'behen' hipokrite une i vendos nje shkalle me lart se ata qe jane por nuk e kuptojne kete gje. Ashte aftesi jo e vogel psikologjike te njohesh vetveten.

ps. [paraprakishte njoftoj se nuk ka lidhje me personin tend por me komentin tend, keshtu qe me kurse sqarimet!]

Besoj Zet, dhe kam nje vizion shume te vecante per te, te cilin druaj ta ndaj me te tjeret.

Keshtu mendova.
Komenti respektiv eshte normal per kendveshtrimin tend. Por nuk eshte per ata qe nuk besojne, ose mendojne qe jane 'independent thinkers'.

Tani, ose nuk ke lexuar librat e duhur, ose nje zot e di cfare shkruajne librat e psikologjise keto kohe.

Zet, aq shume libra kam lexuar e kam fjalen te psikologjis sa qe shpesh here e pyes veten se cfare po perfitoj ne kembim te leximit te shumt !

Nje personit qe ka problem social , pra ne anglisht social anxiety, apo ankth social. Personi qe e ka humb vetbesimin ai gjithmon kujton qe njerzit e tjere e shiqojn me shiqim te ndryshem dhe me shiqim negative. Kete shiqim e merr ai person si reagim i trurit te tije sepse ai mbrenda ne vete beson qe po i ndodh kjo gje dhe vertete do i ndodhe.

Kjo e bene qe shpirti i tije te duket qe eshte ne ferr. Edhe pse ne realitet nuk eshte ne ferr por psiqikisht e ka programuar ne jeten e tije te jete i sulmuar me keto gjera.

Kur nje person beson qe do ja dal per diqka, ai vertet do ja dal, por keta persona besimin e kane te manget edhe pse pohojn me ze, por thelle nuk besojne dhe deshtojne fatalisht.

Per keto gjera jame ne gjendje te debatoj me cilin do njeri.

Ne fakt njerezit nuk lindin te tille, se po te lindin te persosur, do te kishin mundesine te jetonin "Pergjithmone"
E kupton kete perkufizim. Nga natyra ne jemi njerez te vdekshem, dhe gabimet qe bejme gjithnje na bejne te jemi te tille.
Shembull. Foshnja kur lind, nuk kupton asgje perreth tij, pra duhet mbrojtur nga vete e ema, por nuk mbetet tere jeten foshnje, se me kohen rritet...
Por kur foshnja /femija duke pare se si funksionon bota perreth, levizjet e njeriut qe ka perballe, nena, babai... nuk ben gje tjeter vec i imiton ato. Ashtu me rradhe, derisa plaket, dhe me pas le nje jete, qe vetem ai si "Person" e di se si e ka jetuar. Perkufizimi i fjales lind i persosur, dhe i mire eshte shume larg realitetit. Shume te rralle jane njerezit me te tille personalitet, sepse ne karakterin e tyre ka edhe deshira te demshme, qe e bejne njeriun te beje gabime, pa kuptuar se eshte duke i bere, ose eshte i vetedijshem qe po i ben.
Jo vetem kaq, por te zhvilloje nje personalitet, qe nuk i dihet do ti pershtatet atij apo jo.

Lumi flm per pergjigjen.

Regina,

Te kuptoj une shume mire ty, por ja qe shume gjera s'qarohen ndryshe, shembull po e fillojm me nje gje te thjesht, po filloj me turpin, njeriu kur turperohet, skuqet dhe ndihet ne siklet, gje qe kete beba /foshnja nuk di ta beje dhe nuk di ta shfaq por e meson me kohe. Si femije te gjithe jane si femije " pa sherr ", por me kohe siq e the ti e marrin kahjen pozitive apo negative.

Shembull ke ndegjuar kur thuhet qe eshte e shkruar nga Zoti keshtu te ndodhe, por Zoti te gjithev ju ka dhene 2 drejtime, drejtimi pozitive dhe negative, je ti ai/ajo qe e zgjedh drejtimin.

Njerzit ne psikologji behen pozitiv apo negative sipas mendimeve te tyre qe i kane, disa jane ata qe marrin mendime negative nga te tjeret dhe pastaj kane probleme t'i luftojn apo i luftojn nese kane nje vullnet te fort dhe kane nje familje te shendosh, por imagjino ata qe kane familje jo normale si do t'i luftojn mendimet negative.

Te imagjinosh ke 2 opsione- o me sy mbyllur, o me sy hapur... :D

- Kurse realiteti I ka rrenjet e thella . Nese dikush eshte I/e interesuar me thelle ..persa I perket shpirtit te lige te lindur... dhe nuk binden qe k'to njerez jane te lindur, dhe nuk behen kurre te mire ... Mund te lexoni Librin " The Castle in the Forest" e shpjegon me qarte dicka te tille.

Ps...Ashtu eshte Regina, sic lindin te mire lindin edhe te keqinj..qe mund te identifikohen ne 1 moshe goxha te vogel.

Zet, aq shume libra kam lexuar e kam fjalen te psikologjis sa qe shpesh here e pyes veten se cfare po perjeton ne kembim te leximit te shumt !

Nje personit qe ka problem social , pra ne anglisht social anxiety, apo ankth social. Personi qe e ka humb vetbesimin ai gjithmon kujton qe njerzit e tjere e shiqojn me shiqim te ndryshem dhe me shiqim negative. Kete shiqim e merr ai person si reagim i trurit te tije sepse ai mbrenda ne vete beson qe po i ndodh kjo gje dhe vertete do i ndodhe.

Kjo e bene qe shpirti i tije te duket qe eshte ne ferr. Edhe pse ne realitet nuk eshte ne ferr por psiqikisht e ka programuar ne jeten e tije te jete i sulmuar me keto gjera.

Kur nje person beson qe do ja dal per diqka, ai vertet do ja dal, por keta persona besimin e kane te manget edhe pse pohojn me ze, por thelle nuk besojne dhe deshtojne fatalisht.

Per keto gjera jame ne gjendje te debatoj me cilin do njeri.

Pse me duket si Joseph Murphy? :D

Quhet, sikur e shprehte Nietzsche, "Will to Power". Ky koncept duhet kuptuar drejt, se ka nje varg abuzimesh dhe idiotesishe lidhur me te.

Status
Temë e mbyllur.
Back