• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Toka është e sheshtë apo e rrumbullakët?!

Pergjigja do ishte shume e gjate sepse jane shume faktore qe do duhej te listoja, ama po te jap nje te shpejte si e mendoj une.
Ne te gjitha civilizimet antike pa perjashtim,bota ka qene e rrafshet, pra tregohet e rrafshet, Greket* Egjiptianet, ne Talmud eshte e tille, Veda etj etj.
Ne shekullin e 15 filloi teoria ose me mire kulti i diellit, e quajtur ndryshe Heliocentrizmi me planetet, galaksite e cfare dijme te gjithe nga mesimet zyrtare.
Lexo pak mbi traktatin e Antartikes, Operation Dominic, High-Jump, General Byrd, apo New Schwabe te Naziteve.. etj, keto jane tema te fresketa te shekullit te kaluar.
Eratosteni i ka gjetur rrezen tokes dy mije e kusur vjet me pare. Ti thua greket e dinin token te sheshte.

Eratosteni i ka gjetur rrezen tokes dy mije e kusur vjet me pare. Ti thua greket e dinin token te sheshte.
Erastoteni ja ka fut kot. E kam pare teorine e tij.
Tani nese sipas teje je plaglk me gomar ben qe sorollatet e del ne konkluzion se toka eshte glob..ca te them, besoje.

Cilat jane argumentet shkencore te atyre qe mendojne se toka eshte e rrafshet?

Cilat jane argumentet shkencore te atyre qe mendojne se toka eshte e rrafshet?
Kerkoi ne internet se jane interesante (edhe argetuese)

Per shembull ato thote qe dielli eshte shume after tokes, dhe po ta imagjinosh token si nje pjate, dielli i vjen verdalle ne forme rrethore pergjate cepit te pjates duke formuar keshtu diten dhe naten.

Per efektin e gravitetit ata thone qe toka e sheshte leviz lart me nxitim rreth 9.8 m/s2 aq sa c'eshte nxitimi i renies se lire..

Si ka mundësi që të jetë e sheshtë toka shoku Pax deorum: kur çdo hënë, planet, apo yll në univers, është vetëm në forëm sferike?
Pikerisht, sipas teje nga shperthimi i materies si ka mundesi qe dolen te gjithe rrumbullket e jo si koka me cepa🤣?

Pikerisht, sipas teje nga shperthimi i materies si ka mundesi qe dolen te gjithe rrumbullket e jo si koka me cepa🤣?
Në fillim shoku pax deorum pluhuri i materjës ka veti gravitacionale që e bashkon atë me njëra tjetrën deri sa formohen trupa më të mëdhenj.

Dhe kur këta trupa qellor arijnë madhësinë e hënave apo edhe më të mëdhenj bëhen sferike, sepse presioni që krijohet në bërthamën e trupit qiellor nga pesha e dendësisë së materies, e bënë atë më të nxehtë në qëndër që do të thotë edhe më të lëngshëm me llavë.

Pra, një trup qiellor i qulltë në hapësirë bëhet i remulakët, pikërisht si pikat e shiut kur janë duke rënë nga qielli. ;)

Në fillim shoku pax deorum pluhuri i materjës ka veti gravitacionale që e bashkon atë me njëra tjetrën deri sa formohen trupa më të mëdhenj.

Dhe kur këta trupa qellor arijnë madhësinë e hënave apo edhe më të mëdhenj bëhen sferike, sepse presioni që krijohet në bërthamën e trupit qiellor nga pesha e dendësisë së materies, e bënë atë më të nxehtë në qëndër që do të thotë edhe më të lëngshëm me llavë.

Pra, një trup qiellor i qulltë në hapësirë bëhet i remulakët, pikërisht si pikat e shiut kur janë duke rënë nga qielli. ;)
Ne kte shkrim do qeshja dhe une me te madhe por normalisht nuk do e bej sepse sme ka hije.
Kjo eshte teme delikate dhe si e tille duhet te trajtohet, se cdo kendveshtrim i kundert duket cmenduri ose budallek.
Ketu japim te gjithe mendimin tane dhe besoj asnje person inteligjent nuk synon te binde apo te devijoje besimin ose formen e te menduarit te askuj.
Tani do te jap nje shembull, dhe ky cfare thote shkenca zyrtare sot; Ne equator toka rrotullohet me 1600km/h, po ashtu sistemi jone diellor* rrotullohet ne 107000km/h, galaxia jone diku ne 720000km/h por ka dhe me, universi eshte ne expansion e siper dhe ketu i ke te dhenat zyrtare qe shkenca jep The universe is expanding at a rate, not a speed. That rate is about 70 km/s/Mpc. In simpler language, if a galaxy is 10 Mpc (about 32.6 million light-years) away then the expansion of the universe will carry it away from us at 700 km/s.
Tani, ti nese i beson keto, per mua debati jone mbi kte teme mbaron ketu 😉

Ne kte shkrim do qeshja dhe une me te madhe por normalisht nuk do e bej sepse sme ka hije.
Kjo eshte teme delikate dhe si e tille duhet te trajtohet, se cdo kendveshtrim i kundert duket cmenduri ose budallek.
Ketu japim te gjithe mendimin tane dhe besoj asnje person inteligjent nuk synon te binde apo te devijoje besimin ose formen e te menduarit te askuj.
Tani do te jap nje shembull, dhe ky cfare thote shkenca zyrtare sot; Ne equator toka rrotullohet me 1600km/h, po ashtu sistemi jone diellor* rrotullohet ne 107000km/h, galaxia jone diku ne 720000km/h por ka dhe me, universi eshte ne expansion e siper dhe ketu i ke te dhenat zyrtare qe shkenca jep The universe is expanding at a rate, not a speed. That rate is about 70 km/s/Mpc. In simpler language, if a galaxy is 10 Mpc (about 32.6 million light-years) away then the expansion of the universe will carry it away from us at 700 km/s.
Tani, ti nese i beson keto, per mua debati jone mbi kte teme mbaron ketu 😉
Më erdhi në mëndje një problem I tetëvjeçares...
Në një tren me shpejtësi 300 km/h një pasagjer ecën me 3 km/h .
Me çfarë shpejtësie lëviz ai në lidhje me një person në stacion ?

Përgjigje e: Toka është e rrafshët, jo e rrumbullakët!

Totti - S’ka Tokë te sheshte dhe mblidhe mendjen per kete.

Merr 4 shembuj te thjeshte

1- Kur fillon nje avalançe ajo eshte e sheshte dhe sa vjen/rreshqet nga nje top i vogël behet nje top i madh.
2- Kur nje brumbull gjen bajga lope te sheshtë. Mblidh dhe rrotullo nga e sheshte behet top i vogel. Me shume e rrotullon, aq me shume 💩 grumbullon.
3- Nje aeroplan kur fluturon nuk iken drejt, por ul hunden poshtë dhe i lakohet formës se Tokes … se perndryshe do dilte nga ORBITA dhe do perfundonte ne SPACE
4- Ke parë gurë te sheshte dhe me cepa brigjeve te lumit? Jo. Pse? Sepse cdo qe qe e merr rrjedha, ai object rrotullohet (nga ku humbet cepat) dhe behet qark ose si vezë. Perndryshe nuk do guxoje te ecje ne breg te lumit, se do te shponin cepat e gurëve

Nje object po u rrotullua, doemos do t’i humbasi vijen lineare te sheshte dhe do behet qarkore.

Back