Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Me tërhoqi vëmëndjen ky shkrim...

Status
Temë e mbyllur.
Përgjigje e: Me tërhoqi vëmëndjen ky shkrim...

Erdogan: Çfarë të bëjmë kur Amerika nuk dëshiron të punojë me ne?

Presidenti turk kërcënoi me kryerjen e operacioneve ushtarake kundër një "aleance ushtarake kurdë të Sirisë" (Aleanca Demokratike Siriane).
Siç raporton agjencia e lajmeve Fars, Rexhep Tajip Erdogan tha të shtunën pasdite se vendi i tij e kishte kundërshtuar grupin "Aleanca Demokratike Siriane" (PYD) dhe ndaj këtij grupi do të mbajë të njëjtin qëndrim që ka mbajtur ndaj ISIS-it. Duke deklaruar se Turqia patjetër do të vendosë sigurinë në kufijtë e saj jugorë me Sirinë, Erdogan shtoi: "Kur të kemi pastruar qytetet Afrin dhe Manbixh ( në provincën Alepo) nga terroristët e PYD-së, pronarët e tyre të vërtetë, do të kthehen në shtëpitë e tyre. " Erdogan gjithashtu iu referua ndihmave të ushtrisë amerikane për militantët kurdë dhe tha se përkundër premtimit të SHBA-së për mosarmatimin e Aleancës Demokratike Siriane, amerikanët kishin dorëzuar 4,000 kamionë me municione dhe automjete të blinduara për militantët kurdë të Sirisë. "Pala amerikane jo vetëm që arriti të shpërndajë këto armë përgjatë kufijve të Turqisë me Sirinë, por vazhdoi të ndajë një buxhet për militantët kurdë për vitin e ardhshëm," vazhdoi presidenti turk. Çfarë mund të bëjmë kur Shtetet e Bashkuara nuk dëshiron të punojë me ne", tha presidenti i Turqisë, duke kritikuar veprimet e SHBA dhe duke shtuar: “Shtetet e Bashkuara janë të vetëdijshme për interesat e tyre, por secili në rajon duhet ta dijë faktin se ne gjithsesi do ta eliminojmë këtë grup terrorist në një të ardhme jo shumë të largët .

-----------------------------------------------------------------------

Turqia do bleje raketa ajër-ajër nga Amerika.

Departamenti amerikan i mbrojtjes njoftoi se Turqia ka ndërmend të blejë raketa nga kompania Reytheon Co. që është një prej kompanive më të mëdha të prodhimit të raketave në botë.
Sipas një njoftimi të agjencisë Pars Today, kompania Reytheon Co., me qendër në Arizona ka nënshkruar një kontratë prej 634 miliard dollarë për prodhimin e raketave me rreze të mesme veprimi ajër-ajër. Pentagoni shtoi se raketat e prodhuara nga kjo kompani do të shiten vendeve si Turqia, Polonia, Indonezia, Maroku, Spanja, Rumania, Japonia, Koreja e Jugu, Katari dhe Bahrejni. Kompania Reytheon Co., është një prej 10 kompanive më të mëdha botërore në prodhimin e raketave tokë-tokë, ajër-ajër dhe sistemeve kundër raketave balistike. Kjo kompani është formuar për herë të parë në Amerikë në vitin 1922.

@duasesija

Si i bi kjo?????

Pragmatizem.....retardAl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Attachments

• 4bn415f1dd6406z8lu_800C450.jpg
    4bn415f1dd6406z8lu_800C450.jpg
    22.4 KB · Views: 107

"There's a reason education SUCKS, and it's the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It's never going to get any better, don't look for it, be happy with what you've got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the REAL owners, now. The REAL owners, the BIG WEALTHY business interests that control things and make all the important decisions -- forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. YOU DON'T. You have no choice. You have OWNERS. They OWN YOU. They own EVERYTHING. They own all the important land, they own and control the corporations; they've long since bought and paid for the Senate, the Congress, the State houses, the City Halls; they've got the judges in their back pockets, and they own all the big media companies so they control just about all the news and information you get to hear. They gotcha by the BALLS. They spend billions of dollars every year lobbying -- lobbying to get what they want. Well, we know what they want -- they want MORE for themselves and less for everybody else. But I'll tell you what they don't want. They DON'T want a population of citizens capable of critical thinking. They don't want well-informed, well-educated people capable of critical thinking. They're not interested in that, that doesn't help them. That's against their interests. That's right. They don't want people who are smart enough to sit around the kitchen table and figure out how badly they're getting FUCKED by system that threw them overboard 30 fuckin' years ago. They don't want that. You know what they want? They want OBEDIENT WORKERS. OBEDIENT WORKERS. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passably accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime, and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it."

Gezuar vitin qe do hyje motra dhe vellezer............... pasardhesit mos i leni si puna e pinokios!

Lumturi,bageti dhe pace ne jeten tuaj.

I imi Beni.

Kaq per kete VIT.

Tungi.

Erdogan: Çfarë të bëjmë kur Amerika nuk dëshiron të punojë me ne?
...
@duasesija

Si i bi kjo?????

Pragmatizem.....retardAl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ti besoj se e di qe me kohe ne Turqi prodhohen F-16, sigurisht me kompani, liçence, e teknologji amerikone. Ishin te nevojshme ne kohen e luftes se ftohte.

Tani duhen raketa per periudhen e pas-luftes se ftohte.

PS: plasa tu t'mesu, nxons i vshtir, por shum inteligjent!

Sa kohë duhet për të fituar milionin e parë në Shqipëri? Më shumë se dy shekuj!

1 milion dollarë, shumë as nuk i kanë parë dhe as nuk i kanë përfytyruar. Imagjinoni kartëmonedha me prerje prej 100 dollarësh të bëra bashkë, që e kalojnë lartësinë një metër dhe peshojnë mbi 10 kilogramë.
Për të bërë bashkë kaq shumë para, mesatarisht një shqiptari do t’i duhet që të punojë 2 shekuj e 19 vite e 11 muaj. Sipas të dhënave të marra nga databaza statistikore e UNECE (organizatë e Kombeve të Bashkuara), paga mesatare në Shqipëri përllogaritet rreth 379 dollarë, apo 4,548 dollarë në vit. Me këto nivele, më shumë se dyqind vjet (pa marrë në konsideratë inflacionin) do t’i duheshin një shqiptari për të pasur milionin e parë, duke u renditur kështu të fundit ndër vendet e marra në shqyrtim.

Nga të dhënat e përpunuara nga ‘Monitor’, 1 milion dollarë mund t’i realizosh më shpejt në Zvicër, ku e ardhura mesatare mujore përllogaritet të jetë mbi 7 mijë dollarë. Atje mjaftojnë vetëm 11 vite e 4 muaj për të bërë 1 milion dollarë.
Në pesë vendet e para, ku 1 milion dollarë bëhen më shpejt dhe më lehtë, katër janë vendet europiane si Zvicra, Luksemburgu, Danimarka, Norvegjia, ndërsa në vendin e pestë renditen Shtetet e Bashkuara të Amerikës.
Në Amerikë, një individi do t’i duhen mesatarisht 17 vjet për të pasur një milion dollarë, ndërsa të ardhurat mujore sipas UNECE llogariten të jenë 4,800 dollarë.
Vendet e Europës Perëndimorë kryesojnë në renditje, për sa i përket kohës më të vogël për të bërë 1 milion dollarë. Në vende si Gjermania, Franca, Mbretëria e Bashkuar dhe Holanda duhen më pak se 25 vite. Në shtetet fqinje si Italia dhe Greqia, milioni i parë kërkon përkatësisht 31 dhe 51 vjet.
Vendet e Europës Juglindore, postkomuniste, kërkojnë më shumë, madje shekuj, që një individ me të ardhura mesatare të bëjë një milion dollarë.
Në Bullgari duhet plot 1 shekull e 32 vite, në Bjellorusi thuajse 2 shekuj, ndërsa në Armeni dy shekuj e 15 vite, apo rreth 4 vjet më shpejt se ne. /Monitor

milioni_1514801130-3586039.png

http://www.gazetaexpress.com/lajme-...te-fituar-milionin-e-pare-ne-shqiperi-481387/

Kam menduar qe me shpejte i arrijne ke Jueseeja :D me nje: aj have a dream :D boooooooooom one million dollars para kembeve :D

Evropa ndërhyn në protestat në Iran.

Zëdhënësja e shefes së diplomacisë evropiane duke reaguar ndaj trazirave dhe protestave në Iran, ka pretenduar se protestat e disa ditëve të fundit në Iran po ndiqen nga Evropa e cila është në kontakt me autoritetet e Iranit.
Katerine Ray zëdhënëse e Federika Mogherini ka mbajtur qëndrim ndërhyrës ndaj protestave të disa qytetarëve iranianë dhe të disa elementëve oportunistë dhe destruktivë dhe ka thënë: Shpresojmë që në Iran të respektohet e drejta e protestave paqësore dhe e lirisë së shprehjes. Ndërsa Sigmar Gabriel ministër i jashtëm i Gjermanisë ditën e hënë me anë të një deklarate ndërhyrëse dhe pa i kushtuar aspak vëmendje veprimeve destruktive të disa elementëve oportunistë në protesta kërkoi nga qeveria e Iranit që protestueseve të lejohet të shprehin kërkesat e tyre në mënyrë paqësore. Boris Johnson sekretari britanik i jashtëm gjithashtu ka mbështetur protestat në Iran dhe pa përmendur aspak dhunën e përdorur nga protestuesit dhe prishjen e pronës publike kërkoi që në Iran të respektohen normat dhe dispozitat ndërkombëtare të të drejtave të njeriut. Prej ditës së enjte në Iran janë organizuar protesta që kanë nisur prej qytet Mashhad në verilindje të Iranit. Protestuesit kanë kërkuar të qartësohet gjendja e atyre personave që kanë humbur depozitat e tyre në shoqëritë kredituese në Iran. Këto protesta me mbështetjen e elementëve tëhuaj janë kthyer në protesta të dhunshme me prishjen e pronës publike. Donald Trump ka mbështetur hapur protestat e dhunshme të cilat kanë shkaktuar dëme materiale dhe në njerëz. Ndërkohë ministria e informacionit e Iranit ditën e hënë njoftoi zbulimin dhe kapjen e disa elementëve destruktivë në protestat e fundit të cilët janë shkaktar për trazirat e ndodhura gjatë protestave.

Jan 02, 2018 08:19 Europe.

Attachments

• 4bpl0efe3f02f5zdqm_800C450.jpg
    4bpl0efe3f02f5zdqm_800C450.jpg
    17.7 KB · Views: 93

Russia mette in guardia contro le inaccettabili interferenze straniere in Iran.

Il ministero degli Esteri russo ha condannato, oggi, l'ingerenza straniera negli affari interni dell'Iran, dopo che diversi paesi, compresi gli Stati Uniti, hanno approfittato delle recenti proteste nel paese persiano per esercitare pressione sull'Iran.
È una questione interna dell'Iran . L'ingerenza esterna che destabilizza la situazione è inammissibile, ha sottolineato il Ministero degli Affari Esteri russo in un comunicato.
Inoltre, ha espresso la speranza che "la situazione non si sviluppi in uno scenario di violenza e spargimento di sangue".
Dal 28 dicembre scorso, in alcune città in Iran, compresa la capitale Teheran, vi sono state proteste contro l'aumento dei prezzi di vari prodotti e la disoccupazione.

Shenimi IM eshte se......ruset kane kendveshtrim te drejte dhe ja perseja...c`picken e materu keni juve se qfar banet ne Teheran.Sepse kur te zbythen ne Vietnam,nuk po mujt me fitue ne Afganistan,ka gjasa dhe ne Iran.

Apropo....se ku i kam kqyr kta protestuesit <paqesore>.

Attachments

• 4bn482fbe597e4z1q2_800C450.jpg
    4bn482fbe597e4z1q2_800C450.jpg
    21.9 KB · Views: 90

Sa kohë duhet për të fituar milionin e parë në Shqipëri? Më shumë se dy shekuj!

1 milion dollarë, shumë as nuk i kanë parë dhe as nuk i kanë përfytyruar. Imagjinoni kartëmonedha me prerje prej 100 dollarësh të bëra bashkë, që e kalojnë lartësinë një metër dhe peshojnë mbi 10 kilogramë.
Për të bërë bashkë kaq shumë para, mesatarisht një shqiptari do t’i duhet që të punojë 2 shekuj e 19 vite e 11 muaj. Sipas të dhënave të marra nga databaza statistikore e UNECE (organizatë e Kombeve të Bashkuara), paga mesatare në Shqipëri përllogaritet rreth 379 dollarë, apo 4,548 dollarë në vit. Me këto nivele, më shumë se dyqind vjet (pa marrë në konsideratë inflacionin) do t’i duheshin një shqiptari për të pasur milionin e parë, duke u renditur kështu të fundit ndër vendet e marra në shqyrtim.

Nga të dhënat e përpunuara nga ‘Monitor’, 1 milion dollarë mund t’i realizosh më shpejt në Zvicër, ku e ardhura mesatare mujore përllogaritet të jetë mbi 7 mijë dollarë. Atje mjaftojnë vetëm 11 vite e 4 muaj për të bërë 1 milion dollarë.
Në pesë vendet e para, ku 1 milion dollarë bëhen më shpejt dhe më lehtë, katër janë vendet europiane si Zvicra, Luksemburgu, Danimarka, Norvegjia, ndërsa në vendin e pestë renditen Shtetet e Bashkuara të Amerikës.
Në Amerikë, një individi do t’i duhen mesatarisht 17 vjet për të pasur një milion dollarë, ndërsa të ardhurat mujore sipas UNECE llogariten të jenë 4,800 dollarë.
Vendet e Europës Perëndimorë kryesojnë në renditje, për sa i përket kohës më të vogël për të bërë 1 milion dollarë. Në vende si Gjermania, Franca, Mbretëria e Bashkuar dhe Holanda duhen më pak se 25 vite. Në shtetet fqinje si Italia dhe Greqia, milioni i parë kërkon përkatësisht 31 dhe 51 vjet.
Vendet e Europës Juglindore, postkomuniste, kërkojnë më shumë, madje shekuj, që një individ me të ardhura mesatare të bëjë një milion dollarë.
Në Bullgari duhet plot 1 shekull e 32 vite, në Bjellorusi thuajse 2 shekuj, ndërsa në Armeni dy shekuj e 15 vite, apo rreth 4 vjet më shpejt se ne. /Monitor

milioni_1514801130-3586039.png

http://www.gazetaexpress.com/lajme-...te-fituar-milionin-e-pare-ne-shqiperi-481387/

Kam menduar qe me shpejte i arrijne ke Jueseeja :D me nje: aj have a dream :D boooooooooom one million dollars para kembeve :D

Pa pasur qellim te te fyej ose te te kundershtoj kot me kot. C'i keni keto iditolliqe qe postoni ketu.C'jane keta gazetare idiote qe bejne te tilla sondazhe idote pa piken e kuptimit? Keta qe ka vene ky ketu liste , as nuk do hane as nuk do paguaj per veshje per transport per shtepi per qera etj? Do ju bjere rroga nga qielli cdo muaj ? Keta pjesetojne 1 milionshin me rrogen mujore dhe u be llogaria? Cdo gje eshte relative. Para ca dite i shpjegoja dikujt problemin e rroges se larte ne vendet e Evropes Veriore. Asnjerit nga keto vende qe jane ne krye te listes nuk ju ngelen ne xhep ne fund te muajit 6000 Euro , se do plaste inflacioni. Rroge e larte dhe cmime te larta.Qera te larta,cmim blerje per m2 te shtepive qe fillojne me mbi 3500 Euro per m2 e kacafiu. Kane rroga te larta te vendosura kohe me pare, per minimalisht 2 aresye(ka aresye te tjera plot) : Te ndalojne cdo njeri qe ka kursuer ca Euro te hyjne ne vendin e tyre (pra te ndalojne cdo njeri qe e mendon veten te pasur me ca euro ne xhep qe t'i hypi aeroplanit e te plaset aty) dhe e dyta : qe te kene mundesi qe te importojne per tregun e tyre cdo gje qe ata nuk mund ta prodhojne.Po te kishin rroga nga 1500 Euro ne muaj a do mund qe te blenin dhe te imprtonin ne vendin e tyre ( limone, portokalle, grure, etj. etj). Ceshtja shtrohet sa i ngelet cdo mua ne xhep nje personi qe punon ne keto vende ne fund te muajit. Ne nje diskutim qe beja me dike tjeter i shpjegoja qe nje familje me te ardhura 1500 Euro ne Shqiperi ( po qe se pranojme te bejme nje te tille llogari) mudn t'i kurseje ne fnd te muajit 300-500 Euro ne muaj dhe per 10 vjet te mund te kurseje nja 50.000 apo 60.000 Euro dhe te bleje nje shtepi me cmim 600-700 Euro m2.I ka hyre njeri llogarise se sa mund te kurseje nje familje ne Zvicer apo ne vendet e pershkruara me siper? Te themi do kursejne 3000 Euro ne muaj ( qe nuk ben vaki per nje familje mesatare > 36.000 Euro ne vit). Sa vite do i duhen te bleje nje nje shtepi qe kushton minimalisht 450.00 Euro ? Une pranova nje familje me rroge 1500 Euro ne muaj te ardhura ne Shqiperi qe eshte jo e zakoneshme sic nuk eshte e zakoneshme qe nje familje ne vendet e tabeles te kurseje rregullisht 3000 Euro ne muaj.
E di qe eshte e kote qe t'ju jap mend per vendet ku jetoni sic nuk mund te me jepni j'u mend per vendin dhe menyren ku jetoj, por .... jo cdo gje qe flututuron hahet. Secili i ben vete llogarite per ekonomine e tij. Ka nga ju qe mund te kene blere shtepi pa kerkuar kredi banke , por nuk besoj se jane nga ata qe kane plotesuar cdo gje , kane shkuar ne restorante e klube ,kane paguar taksat,arsimimin per femijet dhe me ato c'ju kane ngelur kane blere shtepite.Nejse... postim per diskutim ishte ky dhe mendova te diskutoj.
Ju uroj te gjitheve shendet dhe para.

Maqedonasit miliarda, shqiptarët miliona.

Në Buxhetin 2018, për ministrat shqiptarë janë rezervar shumë më pak para se sa për ministrat maqedonas të LSDM-së. Ministrat shqiptarë lëvizin mes 300 milionë deri në 600 milionë denarë, ndërsa ata maqedonas – vetëm tek Kultura kanë mbi 300 milionë denarë, derisa tek të gjithë të tjerat janë nga një miliard deri tek 43 miliard denarë, aq sa ka Ministria e Punës dhe Politikës Sociale.

Me zgjedhjen e ministrit të ri të Shëndetësisë, Venko Filipçe, pozicioni politik i partive shqiptare është ulur ndjeshëm në Qeverinë e Maqedonisë, ndërsa kjo situatë nuk ka qenë që nga zgjedhjet e vitit 2002. Edhe në zgjedhjet e vitit 1994 dhe 1998, shqiptarët kishim më shumë ministri ndonëse nuk ishin të kyçur në administratën shtetërore dhe në organet gjyqësore si pas konfliktit të vitit 2001, shkruan gazeta KOHA. Ndërkaq organika e Qeverisë edhe e administratës publike nuk ka ndryshuar nga qeverisja VMRO-BDI. Kjo e fundit mjaftohet me vetëm tre ministri atë të Ekonomisë, Drejtësinë dhe Ministrinë e Ambientit Jetësor, ndërsa RDK udhëheq me Ministrinë e Pushtetit Lokal. Këto ministri, edhe për nga buxheti për vitin 2018 dukshëm kanë më pak para se sa ministritë që udhëheq LSDM, ndërsa njëjtë si në kohën e qeverisjes së VMRO-së, Ministrisë së Ekonomisë nuk i kthehen kompetencat që i ka marrë zëvendëskryeministri për Ekonomi dhe Financa në krye të së cilës është Koço Angjushev. LSDM vazhdon të udhëheq me ministritë më kryesore – atë për Punë të Jashtme, me Punët e Brendshme, Mbrojtjen, Shëndetësinë, Financat, Arsimin, Punën dhe Politikën Sociale, Transportin, Bujqësinë, si dhe me Ministrinë e Shoqërisë Informatike dhe Administratës Publike. Në tre përbërjet e kaluara qeveritare, BDI ka udhëhequr me pesë ministri, ndër to edhe Arsimin gjatë përbërjes qeveritare 2014-2018 dhe 2002-2006, me Ministrinë e Shëndetësisë pas zgjedhjeve të 2008-ës, si dhe me Mbrojtjen pas zgjedhjeve të 2011-ës. Në secilën përbërje qeveritare gjatë zgjedhjeve të vitit 2002, 2008, 2011, 2014 dhe ato të fundit 2016 – BDI ka udhëhequr me Ministrinë e Ekonomisë dhe atë të Drejtësisë. E para lë shumë për të dëshiruar për investime kapitale që prekin interesin shqiptar, ndërsa e dyta po ashtu ka neglizhuar zbardhjen e shumë rasteve të montuara politike dhe vetëm tani në Qeveri me LSDM-në, rasti “Monstra” që u kthye në procedurë gjyqësore nga fillimi, ka shpresë se mund të zbardhet deri në fund. Siç shihet, LSDM ndonëse me vetëm 49 deputetë, ka më shumë ministri se sa VMRO që kishte 60 deputetë në zgjedhjet e vitit 2011 dhe 55 deputetë në zgjedhjet e vitit 2008. Partitë shqiptare, e më shumë BDI – duket që janë të pafuqishme të realizojnë atë që kishin premtuar para zgjedhjeve të 2016-ës – që Sekretariati për implementimin e Marrëveshjes së Ohrit të kalojë në Ministri për sistem politik dhe marrëdhënie midis komuniteteve. Ky propozim doli nga Analiza profesionale që iu bë Marrëveshjes së Ohrit nga Instituti Evropian i Paqes dhe ekspertë nga OSBE dhe ekspertë tjerë të pavarur nga organizata joqeveritare. Shqiptarët nuk dinë se çfarë është të udhëheqësh me Entin Shtetëror të Statistikave, Entin Gjeologjik të Maqedonisë dhe me Arkivin Shtetëror të Maqedonisë – tri organe administrative shtetërore ndër më të rëndësishmet në vend. Kuadro shqiptar nuk udhëheqin as me organet e pavarura shtetërore si Agjencia për Rini dhe Sport, Agjencia për Emigracion, Agjencia për Ushqim dhe Veterinari, si dhe Komisioni për bashkësitë fetare dhe grupet religjioze. Për momentin, është vakant edhe posti i ministrit pa resor që mbulon Investimet e huaja në vend që më parë udhëhoqi Ramiz Merko, tanimë kryetar i Komunës së Strugës. Kur jemi tek buxheti, ministritë që udhëheqin kuadrot shqiptare kanë buxhet shumë të vogël se sa ato që udhëheqin kuadro maqedonas, si p.sh. Ministria e Ambientit Jetësor ka buxhet 651 milionë e 300 mijë denarë, Ministria e Ekonomisë me 645 milionë e 575 mijë denarë, Pushteti Lokal me 443 milionë e 594 mijë denarë, Ministria e Drejtësisë me vetëm 320 milionë e 896 mijë denar. Nga sekretariatet, ai për çështje evropiane në krye me Bujar Osmanin ka buxhetin më të vogël nga të gjithë resorët qeveritar – edhe atë vetëm 105 milionë e 459 mijë denarë, ndërsa Sekretariati për implementimin e Marrëveshjes së Ohrit ka buxhet prej 641 milionë e 400 mijë denarëve. Nga ana tjetër, ministritë që udhëheqin kuadro të LSDM-së arrijnë shifra qindfish më të larta se sa ato që udhëheqin kuadrot shqiptare, madje deri në 43 miliard e 602.533 milionë denar që janë paraparë për Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale. Mbi 1 miliard denarë kanë edhe këto ministri: Ministria e Arsimit me 25 miliard e 179.444 milionë denar, Shëndetësia me 6 miliard e 674 milionë denarë, Ministria e Punëve të Brendshme me 10 miliardë e 241 milionë denarë, Ministria e Mbrojtjes 6 miliardë e 500 milionë denarë, Ministria për Transport dhe Lidhje me 6 miliard e 71 milionë denarë, Ministria e Financave me 2 miliard e 271 milionë denar, Ministria e Punëve të Jashtme me 1 miliard e 181 milionë denar, Ministria e Bujqësisë me 1 miliard e 172 milionë denar, Ministria e Informatikës dhe Administratës Publike me 1 miliard e 472 milionë denar. Vetëm Ministria e Kulturës me 353 milionë e 645 mijë denarë dhe Sekretariati për çështje ekonomike me 105 milionë e 450 mijë denarë, me të cilët udhëheq LSDM, janë në nivel të njëjtë me resorët qeveritar që udhëheqin shqiptarët. Në përqindje sa i përket sferave shoqërore prin Sigurimi Social dhe Mbrojtja e Fëmijëve me 32 për qind, zhvillimi ekonomik dhe puna e financave me 19 për qind, shëndetësia 14 për qind, arsimi, shkenca dhe sporti 11 për qind, siguria dhe rendi publik 5 për qind, ndërtimtaria, transporti, komunikimet dhe ekologjia 5 për qind, bujqësia 5 për qind, mbrojtja 3 për qind, Punë të Jashtme dhe eurointegrime 2 për qind, kultura 2 për qind, gjyqësori 1 për qind, si dhe zhvillim rajonal 1 për qind. Diskriminimi nuk është vetëm tek ministritë, por edhe në organet tjera shtetërore dhe po aq i dukshëm është edhe në Universitetet publike.

Koha.mk.

Shenimi IM: deshiroj ne kumanovo te jene mire me zivot.Thone qe Zaev novo godine e kaloj ne Thesaloniqiris,ndersa arvanitis Qipras ka rene dakord me skipetarin zajov per nome-n e novo te macedonise.Emri eshte akoma sekret.

Zdravo ne troje.

EU-Außenbeauftragte: Kuba wird niemals allein sein.

Havanna. Am vergangenen Freitag ist auf Kuba ein zweitägiger Besuch der Vertreterin der Europäischen Union für Sicherheit und Außenpolitik, Federica Mogherini, zu Ende gegangen. Die Diplomatin traf auch mit Präsident Raúl Castro zusammen. Bei dem ersten Arbeitsbesuch nach Inkrafttreten des Abkommens über politischen Dialog und Zusammenarbeit im vergangenen November wurde vor allem der Stand der Beziehungen zwischen Kuba und der EU erörtert. In scharfen Worten verurteilte Mogherini dabei auch die Wirtschafts- Handels- und Finanzblockade der USA gegen Kuba.

„Unabhängig von den politischen Veränderungen in Washington, lautet die Nachricht die ich hier überbringe: die Beziehungen zwischen der Europäischen Union und Kuba sind solide, stabil und vertrauensvoll“, versicherte Mogherini zu Beginn ihres Besuchs auf einer Konferenz im Universitätskollegium San Gerónimo in Havanna. „Wir stehen euch heute näher als jemals zuvor. Die Kubaner waren und werden niemals allein sein gegenüber denjenigen, die Mauern errichten und Türen schließen“, verwies Mogherini indirekt auf US-Präsident Donald Trump. Die Blockade sei „nicht die Lösung“, dies habe man auch gegenüber den USA erklärt.

Im Rahmen des zweitägigen Besuchs traf Mogherini mit zahlreichen kubanischen Persönlichkeiten aus Politik und Gesellschaft zusammen, unter anderem mit Kubas Handelsminister Rodrigo Malmierca, Außenminister Bruno Rodríguez, Parlamentspräsident Esteban Lazo, Havannas Stadthistoriker Eusebio Leal und zum Abschluss schließlich auch mit Präsident Raúl Castro. Das Treffen fand in „freundschaftlicher Atmosphäre“ statt, kommentierte die Parteizeitung Granma. Castro und Mogherini hätten die „gute Entwicklung“ der Beziehungen hervorgehoben. „Drei Besuche in drei Jahren sind ein Zeichen beider Parteien die Beziehungen weiterzuentwickeln“, kommentierte Außenhandelsminister Malmierca die Visite der EU-Repräsentantin.

In den Gesprächen wurden die verschiedenen Aspekte des im November 2017 provisorisch in Kraft getretenen Abkommens über politischen Dialog und Zusammenarbeit erörtert. Im Februar soll erstmals ein neuer EU-Kuba-Rat auf Ministerebene in Brüssel zusammenkommen. Dabei werden auch Fragen wie die Visapflicht, Handelsabkommen sowie die langfristige Zusammenarbeit zwischen Kuba und der EU diskutiert werden. „Die Europäische Union ist ein wichtiger Handels-, Wirtschafts- und Kulturpartner. Wir sehen ein Potential in der Steigerung des Handels und bei den Investitionen im Rahmen der langfristigen Entwicklungspläne unseres Landes bis zum Jahr 2030“, sagte Außenminister Rodríguez. In naher Zukunft sollen Abkommen in Höhe von insgesamt 50 Millionen Euro auf den Gebieten der erneuerbaren Energien, der Landwirtschaft und des kulturellen Austauschs geschlossen werden. Das neue Vertragswerk löst den 1996 eingeführten „Gemeinsamen Standpunkt“ der EU gegenüber Kuba ab, der unter anderem einen Systemwechsel auf der Insel forderte und von der damaligen rechtskonservativen spanischen Regierung unter Ministerpräsident José María Aznar vorangetrieben wurde. Kuba hat diese Position stets als Einmischung in innere Angelegenheiten verurteilt.

In dem neuen Abkommen, welches neben den politischen auch die Wirtschaftsbeziehungen zwischen Kuba und der EU auf eine neue Grundlage stellt, wurden kontroverse Themen als solche benannt, jedoch auch gegenseitiger Respekt und Souveränität als Grundlagen definiert. Die Abkehr von einer deutlichen Forderung nach einem Systemwechsel wurde vor allem von konservativen Regierungen in Osteuropa kritisiert, was zu Verzögerungen bei den mehr als zweijährigen Verhandlungen geführt hat. Nach dem provisorischen Inkrafttreten muss das Abkommen noch von den Parlamenten der 28 EU-Mitgliedsstaaten ratifiziert werden. Bisher haben lediglich sieben Länder zugestimmt, darunter auch die Bundesrepublik.

„Es gibt Unterschiede in unseren Visionen, aber die Bereitschaft zu Dialog und Zusammenarbeit besteht fort“, sagte Mogherini kurz vor ihrem Abflug in Havanna.

In Miami erntete Mogherinis Besuch indes scharfe Kritik von der exilkubanischen Dissidentengruppe „Forum für Rechte und Freiheiten“. In einer Erklärung verurteilte die Gruppe die neue Dialogbereitschaft der EU, da diese der kubanischen Regierung Legitimität verschaffe. Die neue US-Administration habe mit der Verschärfung der Sanktionen eine „effektive Wende hin zur Priorisierung der Menschenrechte“ vollzogen, während die EU bevorzuge, „der Diktatur volle Unterstützung zu leisten.

Shenimi im: usa e caubojsave,Eu-leshi e jona.
Por tash ka ardh puna....interesi jot dhe i imi....sepse planet marshall mbaruan,mbase gjejn i qeter.

Apropo qfar beri dikur Fidel Castro.....hapi kufijte dhe THA: kush te jete i pakenaqur apo kundra meje, ka AFAT te IKI.Pastaj....SINORET mbyllen.

RIP.

Attachments

• federica-1-580x366.jpg
    federica-1-580x366.jpg
    20.9 KB · Views: 77
  • mogherini_ncastro_januar_2018.jpg
    mogherini_ncastro_januar_2018.jpg
    20.6 KB · Views: 77

“Korrupsioni, akoma i lartë në Shqipëri”, zyrtari i Bashkisë së Tiranës aplikon për Lotarinë Amerikane
Në Shqipëri ndodh që edhe raportin e invaliditetit ta marrësh me mik. Jo vetëm ekonomia, por sidomos korrupsioni e zhvillimi i ngadalshëm e shuajnë shpresën tek rinia. Pandalshëm ajo kërkon alternativa jashtë Shqipërisë.
Orest Çipa, 29 vjeҫ, është shef i Sektorit të Koordinimit të 24 Njësive Administrative, që ka Bashkia e Tiranës, më e madhja në Shqipëri, me më shumë se 757 mijë banorë. Ai nuk e di nëse do të vazhdojë të punojë në Bashki apo jo në vitin që po vjen, 2018. Në ditët e para të janarit ai do të merret në intervistë nga Zyra për Çështjet Konsullore në Ambasadën Amerikane në Tiranë, pasi ka fituar aplikimin në Llotarinë Amerikane për të jetuar dhe punuar legalisht në SHBA.
“Në Bashkinë e Tiranës ka hapësira të mëdha për t’u rritur profesionalisht, për të pasuruar përvojat. Puna në Bashki më jep mundësi të njoh mirë problemet që kanë qytetarët dhe parë nga afër sesi funksionojnë gjërat në realitet. Të punosh në Bashkinë e Tiranës është një mundësi e shkëlqyer” , thotë për DW, Orest Çipa.
Por ai po përpiqet ta lërë këtë mundësi- edhe pse vetë e quan të shkëlqyer- për të shkuar drejt të panjohurës, ëndrrës amerikane. I arsimuar në universitetin e Tiranës për gazetari, ai ka kryer një master 3 vjeҫar për Drejtësi dhe Marrëdhënie Ndërkombëtare në Universitetin e Shangait, me përvoja të mira pune brenda dhe jashtë Shqipërisë, ka krijuar familjen e tij, është prind i një vajze të vogël. Megjithatë ai nuk ndihet i plotësuar në Tiranë. Gotën e tij në Shqipëri e sheh gjysëm bosh.
“Ka shumë faktorë që më bënë të aplikoj për të fituar Llotarinë Amerikane dhe u larguar nga Shqipëria. Janë faktorë ekonomikë por edhe të tjerë që nuk kanë të bëjnë me ekonominë. Ka një zhvillim të ngadalshëm shoqëror, emancipues, demokratizues. Psh ndjej një rënie të peshës, fuqisë së qytetarëve që i kërkojnë llogari qeverisjes dhe duan një rol më të madh. Ende indeksi i korrupsionit është goxha i lartë, ndër më të lartët në Ballkanin Perëndimor. Këtu ndodh që edhe raportin e invaliditetit, kur je invalid, duhet ta marrësh me mik. Dihet që sa më i lartë korrupsioni, aq më e lartë përqindja e njerëzve të arsimuar që kërkojnë të largohen. Korrupsioni fiton terren në kurriz të ndertimit të një shoqërie të bazuar në merita. Ka edhe faktorë të tjerë që lidhen me jetën e përditshme” thotë Orest Çipa.
Brain Drain- Ikja e “Trurit” nga Shqipëria me përmasa shqetësuese
Faktorët e tjerë i identifikon vetë Qeveria Rama 2. Në Strategjinë Kombëtare për Diasporën dhe Migracionin, 2018-.2024 krahas faktorit ekonomik janë identifikuar edhe faktorë të tillë si: “niveli i ulët i sigurisë publike, mungesa e besimit të qytetarëve në përmirësimin e situatës në vend, ku korrupsioni dhe krimi i organizuar paralizojnë funksionimin normal të institucioneve shtetërore”. Në Strategjinë Kombëtare, e përmendur më lart, vihet në dukje se fenomeni i largimit të trurit, i njohur si Brain Drain, i shfaqur në vitin 1990, menjëherë pas rënies së regjimit komunist, ka vazhduar edhe gjatë tranzicionit të vështirë post-komunist dhe nga viti në vit përmasat e tij janë bërë shqetësuese. Kjo pasi largimi i trurit nuk përfshin vetëm akademikët apo personat e kualifikuar të fushave të tjera. “Një numër i madh studentësh shqiptarë shkojnë në Itali dhe Greqi dhe më pas “truri” i vendit largohet drejt Gjermanisë, SHBA dhe Kanadasë” vihet në dukje në këtë dokument të Ministrisë së re të Diasporës.
Në Shqipëri nuk ka shifra të sakta zyrtare, lidhur me numrin e akademikëve, specialistëve, elitës intelektuale që është larguar për të jetuar dhe punuar në Perëndim. Dy destinacionet e preferuara SHBA dhe Kanadaja përtej Atlantikut e kanë futur në sistem marrjen e trurit përmes llotarive të përvitshme. Ndërsa në Gjermani po shkojnë të jetojnë dhe punojnë në mënyrë të ligjshme mjekë dhe infermierë të kualifikuar, pasi për ta ka nevojë. Shifrat e përafërta bëjnë fjalë për largimin e 1/3 së popullsisë së Shqipërisë.
Pasoja të rënda për Shqipërinë
Largimi i ajkës së intelektualëve dhe sidomos e rinisë ka pasoja të rënda: Shqipërisë i ikën pjesa më e mire e kapitalit njerëzor, lokomotiva e zhvillimit të saj ekonomik dhe social. Ikja e rinisë po tkurr aktivitetin dhe efektivitetin prodhues në sektorin privat dhe po ngadalëson ritmet e procesit të afrimit të Shqipërisë me BE, process i vlerësuar si katalizator i emancipimit shoqëror, zbatimit të ligjit dhe i kryerjes së refomave të mëdha.
“E di që ikja e njerëzve të arsimuar nga Shqipëria do të ketë një kosto të jashtëzakonshme në progresin ekonomik dhe social të vendit. Por kur mungojnë kushtet për të zhvilluar karrierën dhe ndjekur vokacionin tënd, i ҫfarëdo lloji qoftë ai, nuk të mbetet gjë tjetër vetëm të largohesh. Mendo rininë që jeton në qytete të vogla Kavajë, Tepelenë, Himarë, Laҫ, etj, ku nuk ndodh asgjë dhe ku nuk ka punë, ҫfarë mund të bëjnë përveҫ se të kërkojnë të largohen?” , thotë Orest Çipa.
Strategji për Brain Gain- për të fitur dhe mbajtur “trurin” në Shqipëri
Që të kërkosh të realizohesh si individ, të aspirosh një jetë më të mirë, është një nga të drejtat themelore të njeriut, kur kjo ndodh pa thyer ligje dhe rregulla të vendet pritës. Qeveria Rama 2 në hartimin e Strategjisë Kombëtare për të ndalur fenomenin e Brain Drain dhe kthyer atë në Brain Gain ka vendosur nxitjen dhe promovimin e emigracionit të përkohshëm dhe atij qarkullues për individë të kualifikuar dhe talentuar. Këtij qëllimi do t’i shërbejnë marrëveshjet me SHBA dhe Kanadanë për nxitjen e kthimit vullnetar në Shqipëri të emigrantëve të kulifikuar. Atyre do t’iu jepet mundësia të vijnë në Shqipëri dhe qëndruar pak kohë për konsultime, dhënie leksionesh, treinime, gjë që do të bëjë të mundur njëherazi regjistrimin e gjithë kapaciteteve intelektuale jashtë vendit. Ndërsa të rinjve dhe të rejave të talentuar do t’u ofrohen bursa për të studiuar jashtë vendit dhe vende pune, kur të mbarojnë studimet./dw/

Shqiperia eshte protektoriat amerikan.
Mos kerko gjelperen ne kashte.
SHQIP.

Dështon Reforma Territoriale/ Shpenzimet më të larta se në 2010
Tre vite nga nisja e zbatimit, Reforma Territoriale ka humbur funksionin e saj për të kursyer shpenzimet e personelit. Të dhënat për ecurinë e buxheteve bashkiake, publikuar nga financatvendore.al, tregojnë se shpenzimet për personelin arritën në fund të nëntëmujorit 2017 në 14.6 miliardë lekë më shumë se sa dyfishi i vitit 2010.

Ministria e Financave në relacionin e buxhetit 2018 referon se këto shpenzime u rriten për shkak të transferimit të disa funksioneve, në arsim, bujqësi dhe mirëmbajtjen e rrugëve rurale pushteti lokal.

Duke sqaruar këtë pjesë ministria e Financave bën me dije se, se gjatë viteve 2016-2017 për shkak të funksioneve të transferuara buxheti i bashkive është rritur me 7.6 miliardë lekë. Nga kjo shumë rreth 500 milionë lekë kanë shkuar për mirëmbajtjen e rrugëve që tashmë është funksioni i bashkive dhe konsiderohen si investime kapitale. Duke konsideruar se e gjithë pjesa e mbetur prej 7 miliardë lekësh ka shkuar vetëm për rrogat e funksioneve të transferuar, shpenzimet për personelin janë rritur në krahasim me 2010.

Në vitin 2010 kur ishin rreth 370 njësi vendore me gjithë komunat, shpenzimet për personelin ishin 7.3 miliardë lekë për periudhën 9 mujore, ndërsa në të njëjtën periudhe të 2017, duke zbritur fondin e funksioneve të transferuara ( 14.6 mld lekë -7.1 mld lekë =7.5 mld lekë) shikohet se shpenzimet e personelit të vjetër bashkiak janë në rritje.

Gjithashtu pesha e shpenzimeve për personelin vendor në raport me totalin e shpenzimeve ka ardhur me rritje te ndjeshme pas reformës territoriale, nga 18% në vitin 2010 në gati 25% për 9 mujorin 2017.

Rritja e shpenzimeve të personelit dhe atyre operative nuk pajtohet me objektivin madhor të reformës administrative dhe territoriale, rritjes së eficiencës operacionale dhe tkurrjes së kostove administrative.

Shpenzimet kapitale shënuan një kthesë të rëndësishme pozitive gjatë kësaj periudhe, kthesë që mund të jetë nxitur deri diku prej zgjedhjeve të përgjithshme të vitit 2017.

Në total bashkitë investuan rreth 20.4 miliard lekë, rreth 2.4 herë më të larta krahasuar me nivelin e regjistruar një vit më parë, sipas të dhënave nga portali i financave vendore. Fokusi kryesor i shpenzimeve kapitale të financuara nga të dy nivelet e qeverisjes mbetet infrastruktura e transportit, strehimi, urbanistika dhe ujësjellës-kanalizimet. Luhatjet e forta në nivelin e investimeve varen nga një mori faktorësh përfshirë këtu transfertat nga ministritë e linjës dhe nga FZHR, por edhe nga kuadri ligjor për prokurimin publik i cili kërkon ndjekjen e disa proceseve të cilat mund të kërkojnë një periudhë kohe edhe më të gjatë se 3-4 muaj./ Monitor
IPc5OMG.png

FvwlNXC.png

Caktohet data e valës së re të zgjerimit të BE.

Bashkimi Evropian është duke përgatitur premtimin që 2025-ta të jetë afati i fundit kohor i valës tjetër të zgjerimit, që nënkupton pranimin e disa shteteve.
Por që mosmarrëveshjet për çështje të ndryshme në Ballkan thuhet se mund t’i mbajnë gjërat pezull, shkruan Euobserver. “Partnerët e Ballkanit Perëndimor tash e kanë një dritare historike si mundësi. Për herë të parë, perspektiva e tyre e pranimit ka rastin më të mirë të kornizës kohore”, do të thuhet nga komisioni në një letërstrategji e cila do të miratohet më 7 ose 14 shkurt. “Me një vullnet të fort politik, shpërndarja e reformave reale dhe zgjidhja e qëndrueshme e mosmarrëveshjeve mes fqinjësh, Mali i Zi dhe Serbia do të duhej të ishin gati për anëtarësim më 2025”, do të thuhet në tekst, sipas draftit që është zbuluar nga EUobsever. Aty synohet që Shqipëria, Bosnja, Maqedonia dhe Kosova do të duhet të përparojnë në rrugën e tyre evropiane apo sipas disa fjalëve në kllapa, që negociatat mes tyre duhet të përparojnë. Ky shënim shënon ndryshim në tone, sa i përket kësaj çështjeje, pasi që kryetarit i komisionit, Jean-Claude Juncker kishte thënë në vitin 2014 që nuk do të ketë zgjerim të BE-së në të ardhmen e afërt. Serbia dhe Mali i Zi kanë hapur bisedimet për pranim deri tash. Shqipëria dhe Maqedonia janë duke shpresuar që këtë ta bëjnë më 2018, nëse maqedonasit arrijnë që të zgjidhin çështjen e emrit me Greqinë. Bosnja është duke pritur që të marrë statusin e ‘kandidatit, përderisa Kosova është duke shqyrtuar që formalisht të aplikojë për kandidat. Letra e komisionit ngre shqetësimin se mosmarrëveshjet lokale mund ta mbajnë pezull atë që quhet afat “Ambicioz”.

Apropo.....Long LIVE Rock N....ROLL.

https://www.youtube.com/watch?v=z46_IYty_eo

TUNGi.

Attachments

• 4bk7607cbe0ae49rnd_800C450 (1).jpg
    4bk7607cbe0ae49rnd_800C450 (1).jpg
    23.1 KB · Views: 69

The 10 Companies That Dominate the Global Arms Trade.

The world puts $1.69 trillion towards military expenditures per year, and about $375 billion of that goes towards buying arms specifically.

Whether it is guns, tanks, jets, missiles, or ships that are on your shopping list, in the international arms community, there is a supplier for any weapon your country desires.

The above data comes courtesy of the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), which tracks arms deals and companies extensively.

USA, USA!
While it is common knowledge that the United States plays a big role in the global arms trade, the numbers are still quite astounding.

Of the top ten companies by sales, firms based in the U.S. make up seven of them. That includes the clear #1, Lockheed Martin, which had $40.8 billion in arms-related sales in 2016, as well as the remaining constituents of the top three: Boeing and Raytheon.

Further, on SIPRI’s wider top 100 list, a good proxy for total arms sales globally, U.S. defense companies accounted for a whopping 58% of total global arms sales. That adds up to $217.2 billion in 2016, a 4.0% rise over the previous year.

ROUNDING OUT THE TOP 10
Only three companies make the top 10 leaderboard from outside of the United States.

That group includes Airbus, the massive European commercial airline manufacturer that gets 17% of its sales from arms-related deals, as well as BAE Systems (U.K.) and Leonardo (Italy).

As a final caveat, it’s worth mentioning that SIPRI notes that some Chinese companies would likely make its Top 100 list as well – but for now, the list excludes Chinese companies as the available data is not comparable or accurate.

January 12, 2018 at 12:36 pm.

Midis te tjerash....do jene rrena ose hulumtuesit do jene agjente te Rusise,m.q-se ska te dhena per ta.

Tungi dhe nje danas te ceta.

Attachments

• arms-sales.jpg
    arms-sales.jpg
    21.8 KB · Views: 61
  • Rüstungsindustrie-Verkäufe.jpg
    Rüstungsindustrie-Verkäufe.jpg
    21 KB · Views: 63

Ngjarja e 1969-s/ Dy vajzat durrsake që u damkosën në vendet intime nga marinarët grekë

Në Durrës, përpara viteve ’90, dy femra njiheshin me nofkën e çuditshme “vula”. Sa herë që kalonin nëpër rrugët e qytetit, bashkëmoshatarët e tyre, i thonin njëri tjetrit, shiko po kalon vula. Këtë nofkë ata e kishin peshqesh nga marinarët e një anije greke të cilët i kishin damkosur vajzat në organet intime.
Ngjarja ka ndodhur 48 vjet më parë, në mjediset e një anije greke e cila ankorohej shpesh në portin e Durrësit pasi sillte mallra importi për llogari të vendit tonë. Gjatë kësaj periudhe marinarët grekë krijuan marrëdhënie intime me dy vajza durrsake të cilat punonin në port në sektorin e spontimit. Puna ja donte që ato të ngjiteshin në mjediset e anijes, të cilat ruheshin nga kufitarë me automatikë, për të llogaritur mallrat që përpunoheshin nga anija.
Në këmbim të produkteve aq shumë të preferuara të importit, sikurse kanë qenë në atë kohë çamçakëzët, syzet e diellit, deodorantët, golfet, orët e dorës e të tjera të kësaj natyre, vajzat ofronin seks për marinarët e huaj. Kur vajzat kërkuan ti jepnin fund kësaj marrëdhënie dhe bënë seks për herë të fundit, marinarët lanë gjurmën e pashlyeshme duke vulosur vajzat në organet intime.
Më pas u mësua saktësisht se ishin drejtuesit e ekuipazhit të anijes greke ata që arritën të krijonin lidhje intime me punonjëset F. A, dhe D. S, në një kohë që çdo lëvizje e tyre survejohej nga dega e sigurimit te shtetit, e cila ruante “ non stop” lëvizjet e ekuipazheve të anijeve të huaja që ankoroheshin në portin detar.
Por grekët ia dolën që t’ia hidhnin jo vetëm kufitarëve që ruanin anijen, por edhe punonjësve të sigurimit të shtetit. Kapiteni i anijes greke dhe oficeri i parë futën në dorë 2 spontatoret, të vetmet që kishin të drejtë të futeshin në anijet e huaja për të spontuar mallrat që shkarkoheshin apo ngarkoheshin nëpër hambarë.
Për një kohë të gjatë, sa herë që anija greke ankorohej në portin e Durrësit, grekët kryenin marrëdhënie seksuale me vajzat e spontimit dhe në këmbim iu bënin atyre dhurata si çamçakëzë, rroba banjoje, deodorantë, syze dielli e të tjera sende përdorimi që në atë kohë ishin tabu për shqiptarët. Në kontaktin e fundit që grekët patën me vajzat, në shenjë ” kujtimi” ju vendosën vulën e anijes në rrëzë të kofshëve. Njëri prej marinarëve të asaj kohe, Ramadan L. e kujton këtë ngjarje, e cila bëri jo vetëm bujë tek banorët e qytetit, por shqetësoi edhe partinë e pushtetin e asaj kohe.
Kur ka ndodhur kjo ngjarje?
Me sa më kujtohet kjo ngjarje ka ndodhur në vitin 1969. Unë isha marinar i ri dhe sapo kisha nisur punë në barkat e drurit në flotën tregtare. Dua të sqaroj se këto anije kryenin vetëm transport të brendshëm mallrash nëpër portet e Vlorës, Sarandës dhe Shëngjinit. Në atë kohë qeveria jonë pati bërë një kontratë ekonomike me një kompani lundrimi greke për transport malli nga vende të ndryshme. Më kujtohet se kjo kompani angazhoi një anije të tonazhit të rëndë që quhej që “Maria ” e që punoi për një kohë të gjatë për llogari të vendit tonë. Ajo kishte ekuipazh grek të përzier me marinarë aziatikë, kryesisht filipinas. Anija greke për muaj me radhë transportonte sheqer për llogari tonën dhe për këtë qëllim kryente lundrime në Brazil dhe Kubë, pra rrugë shumë të gjata.
Si e kujtoni këtë histori?
Siç thashë më parë, marinarët e anijes greke bënin rrugë të gjata dhe kur mbërrinin në Durrës ndjenin uri seksuale. Ata ishin mësuar në portet e huaja në të cilat kur zbrisnin në tokë bënin qejf me të gjithë kuptimin e fjalës duke llogaritur pa dyshim femrat dhe lokalet e natës. Por te ne ata nuk i linte kush të ndjeheshin të lirë. Për të dalë nëpër qytet duhej të merrnin leje me shkrim e me vulë te autoriteti portual dhe duhej që të lëviznin në grup dhe me orar të caktuar.
Përveç kësaj, ata ndiqeshin në çdo hap të tyre nga njerëzit e sigurimit të shtetit që quheshin survejuesa. Në port ishin nja 10 të tillë që kishin në dispozicion autovetura për të ndjekur marinarët e huaj. Por edhe pse në këto kondita ata arritën që të shtinin në dorë dy vajza që ishin punonjëse porti në sektorin e spontimit.
Si e realizuan këtë lidhje detarët grekë?
Të vetmet që mund të ngjiteshin në anije në atë kohë ishin vetëm spontatoret. Ato kishin për detyrë të regjistronin nëpër blloqet e tyre mallrat që ngarkoheshin apo shkarkoheshin nga anijet. Meqenëse personazhet e kësaj historie janë në jetë do të përdor vetëm inicialet e tyre. Në port kishin filluar punë vajzat F. A. dhe D. S., në atë kohë fare të reja dhe mjaft simpatike. Që të dyja u caktuan me punë në anijen greke. Kapiteni dhe oficeri i parë nisën t’i gjuanin me takt vajzat pa rënë në sy të kufitarëve që ruanin anijen “ non stop”. Dhe si e kanë këto punë, vajzat u joshën dhe nisën bisedat me marinarët grekë pa rënë në sy të kurrkujt. Prej tyre morën dhuratat e para simbolike sikurse ishin çamçakëzët dhe sapunë aromatikë, shkurt nisi lidhja mes tyre. Gjërat u trashën dhe mes tyre nisën edhe marrëdhëniet intime.
Në çfarë pjese të anijes kontaktonin?
Atëherë u tha se kontaktet i kryenin në hambarët e anijes, por unë isha i mendimit se duhet të ishin përdorur edhe kabinat e marinarëve. Gjendej koha kur duhej të punohej brenda hambarëve të anijes. Njëra punonte tjetra shkonte në kabinë dhe anasjelltas. Po më pas çfarë ndodhi me këtë lidhje të rrezikshme? Duket se kur kontratës se anijes po i vinte fundi, por ndoshta edhe se vajzave ju kishte hyrë frika se mos kishin rënë në sy të njerëzve të sigurimit apo të bashkëpunëtorëve të tyre, ato vendosën që të kontaktonin edhe një herë me marinarët grekë dhe më pas t’i jepnin fund kësaj historie. Grekët pasi mbaruan punë me vajzat kishin marrë me vete vulën e anijes, të cilën e përdorën duke vulosur vajzat në rrëzë të kofshëve.
Si u zbulua historia e dy vajzave të portit me marinarët grekë?
Një ditë teksa bënin plazh në Currila me disa shoqe, njërës prej vajzave që punonte në port, i vunë re vulën rrëzë kofshëve. Por ndërkaq ato kishin rënë në sy të partisë dhe të pushtetit pasi visheshin bukur, parfumoheshin dhe mbllaçitnin çamçakëzë. Pra historia e tyre u zbulua dhe më pas atë e mori vesh i gjithë Durrësi. Si përfundim ato u përjashtuan nga porti detar përgjithmonë dhe u dërguan të punonin në fermë, atëherë ajo quhej punë edukuese. Ndërsa për shumë vjet këtyre vajzave ju vendos nofka ” Vula”. Që nga ajo ditë e deri në vitin 1991, vajzat që punonin si spontatore në port ishin të detyruara të qëndronin në krye të shkallëve të anijes apo buzë hambarëve në mënyrë që të ishin nën vëzhgimin e kufitarëve.

Çfarë duhet të bëjmë në kohën e sulmit bërthamor?

Qeveria e Amerikës nëpërmjet qendrave të ndryshme siç është qendra për parandalimin dhe kontrollin e sëmundjeve epidemike dhe Departamenti i Sigurisë së Brendshme, ka publikuar urdhëresa për qytetarët se si duhen të sillën në rast të sulmeve bërthamore.

Të shtunën e kaluar në mënyrë të gabuar është dërguar një mesazh nëpërmjet telefonave celularë duke alarmuar të gjithë qytetarët për sulm bërthamor dhe kjo çështje ka krijuar një valë të madhe të tmerrit dhe frikës mes qytetarëve të ishujve Havai. Teksti i mesazhit të dërguar për qytetarët e Havait isht në këtë formë: "Rreziku i sulmit me raketa balistike në Havai. Menjëherë shkoni në strehimore. Kjo nuk është një manovër ushtarake".

Pikërisht ky mesazh me më shumë detaje është publikuar edhe nga kanalet televizive në Havai. Teksti i mesazhit ishte në këtë mënyrë: "Nëse jeni brenda në shtëpi, qëndroni aty. Nëse jeni në ambient të hapur, menjëherë shkoni në një strehimore brenda ndërtesave. Brenda në shtëpi, largohuni nga dritaret. Nëse jeni duke ngarë makinën, ndaleni menjëherë makinën dhe strehohuni brenda në objektin më të afërt që ndodhet aty ose shtrihuni në tokë".

Edhe pse ky paralajmërim shumë shpejtë është hequr nga monitorët e televizioneve, mirëpo akoma ekziston një kureshtje e madhe dhe gjithëpërfshirëse në mesin e njerëzve rreth shtimit të shansit sa më shumë për të mbijetuar në rast të ndodhjes së sulmit bërthamore.

Për këtë arsye, Troy Xhons, pronar i faqes "Nukepills" në internet i cili merret me shitjen e pajisjeve emergjente për tu përballur me lëndët radioaktive, me shpejtësi shkoi në vendin e punës së tij dhe të dielën ka kontaktuar me tre punonjësit e tij. Porositë për blerjen e hapave Potassium iodide, maskave kundër grimcave shumë të vogla dhe gjëra të tjera përkatëse, ishin duke u shtuar në masë të madhe. Xhons tha: "Kjo sasi e porosive ishte një befasi e madhe".

Qeveria e Amerikës para kësaj, duke marrë parasysh shtimin e tensioneve me Korenë Veriore, nëpërmjet qendrave të ndryshme siç është qendra për parandalimin dhe kontrollin e sëmundjeve epidemike dhe Departamenti i Sigurisë së Brendshme, ka publikuar urdhëresa për qytetarët se si duhen të sillën në rast të sulmeve bërthamore.

Sipas këtyre udhëzimeve, në rast të sulmit bërthamor, mund të merren këto masa si në vijim:

1-Shkoni në bodrume. Në rrethana të tilla, bodrumet kanë kushte më të mëdha për mbrojtje ndaj juve përball grimcave me ndotje bërthamore në krahasim me katet e tjera të ndërtesave. Mbyllni dyert, dritaret dhe oxhaqet. Fikni sistemet freskuese dhe të ngrohjes. Në këto rrethana të tilla, trashësia e mureve sa më e madhe që të jetë, është më mirë.
2-Lëndët dhe gjërat e ngurta duke përfshirë edhe librat, mund të përdoren si mburojë. Për këtë arsye disa individë në Havai pas informimit për sulm bërthamore, janë munduar të hapin kapakun e kanalizimeve dhe të hyjnë në kanalet kanalizimeve!
3-Para ndodhjes së sulmeve bërthamore, sigurojeni një kuti me mjete dhe gjëra të emergjencës. Organizata federale për administrimin e krizave ka ofruar një listë me gjëra të nevojshme për mbushjen e kutisë emergjente. Qendra për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve gjithashtu ka ofruar një listë përkatëse me gjëra që nevojiten në këtë drejtim. Kjo listë përmban edhe shumë udhëzime. Shumica e gjerave si mjetet e dhe gjërat e ndihmës së parë, radio dhe elektrik dore janë më të dalluara. Kjo listë përfshinë edhe shumë gjëra të tjera.
4- Më parë përgatituni se në rast të ndodhjes së një sulmi të tillë, si duhet të kontaktoni me familjen duaj dhe me miqtë tuaj dhe pas ndodhjes së katastrofës, ta gjeni njëri-tjetrin.
5-Pyetni autoritetet lokale se ku ndodhen strehimoret e caktuara në lagjen ku jetoni. Në rast se në afërsi të zonës ku banoni nuk është paraparë ndonjë strehimore, duhet të keni parasysh strehimore të përkohshme si bodrumet, metroja ose tunelet.
6-Të paktën për 24 orë pas ndodhjes së sulmit bërthamor, qëndroni brenda strehimoreve. Në zonat në të cilat ka ndodhur "reshje e madhe radioaktive", ndoshta do të ketë nevojë që përgjatë një muaji të qëndroni në strehimore.
7-Nëse në rast të ndodhjes së sulmit bërthamor, jeni në ambient të hapur, mos shikoni në topat shpërthyes. Një veprim i tillë mund të dëmtojë rëndë të shikuarin tuaj dhe të verbëroheni. Nëse shpërthimi është larg nga zona ku ndodheni ju, atëherë nevojiten 30 sekonda se më tepër derisa valët radioaktive të arrin në zonën ku jeni ju.
8-Në kohën më të shpejtë të mundur, duhet të shkoni në strehimore. Hiqni rrobat nga trupi për të parandaluar përhapjen e grimcave radioaktive. Ky veprim deri në 90% mund të zhduk mundësinë për prekje nga rrezet radiaotive.

--------------------------------------------------

-qesh--qesh--qesh- se nuk qaj dot....prandaj.

HORSE PERV Animal sex fiend dodges jail once again despite spending more than half his life sexually molesting horses.

Sterling Rachwal has been in an out of trouble for 35 years after sneaking into barns and sexually abusing the animals.
A SICKO who has spent more than half his life molesting horses has dodged jail after more vile attacks.

Sterling Rachwal has been sneaking into barns and sexually abusing animals for 35 years.

The stomach-churning acts included raping horses and ponies, including a pregnant mare.

Some of them were mutilated or even killed by revolting Rachwal.

A judge branded the 54-year-old's latest crimes "depraved".

But the mustachioed fiend got away with probation after a gelding called Gringo was found bleeding from his anus in his stable.

His horrified owner Jackie Miller raced to his side after getting a late-night call from the boss of a ranch keeping the horse in Eaton, Wisconsin, US.

"I noticed that his rectum was bleeding,” she told WBAY-TV.

“Then right as I said that the barn owner ran inside and called the police."

Officers had little to go on other than a man in a baseball cap and plaid coat was seen fleeing the barn.

But within days they caught up with Rachwal, who had been convicted of similar animal abuse around the state in the 1980s and 1990s.

He claimed he had been at a petrol station, store and bar at the time of the attack - but CCTV from the premises shot down his alibis.

And a search of his phone showed it had been turned off at the time - and revealed he had a big interest in news reports about the Brown County assault.

The pervert was nailed after investigators sneaked a tracking device on to his Ford Explore.

It showed he was regularly driving to a horse barn just across the border in Maribel, Manitowoc County.

And cameras put up by the owner caught Rachwal creeping in and molesting a horse.

Judge Tim Hinkfuss told him at his sentencing at Brown County court: “Mr. Rachwal, I don't really know what happened here.

“It's clearly very sick and very depraved.

“It's just an awful thing for cruelty to the animals. It's a horrible offence to them.

“It took 19 pages of a criminal complaint to describe this case.”

Kyle Kapinos, son of a Manitowoc County horse owner, blamed Rachwal for abusing two family horses.

One had to be sold because it became too unpredictable.

That horse was a great horse and while we had him, he never did anything wrong until this past year, he told the court.

He didn’t deserve what happened to him and nor did I.

Rachwal, of Green Bay, was put on two years probation after pleading no contest to the attack on Gringo last February.

He got jail time for the Maribel assault two months later in April but was released because he had already been locked up since his arrest.

All the charges against him - two of mistreatment of animals, two of disorderly conduct - were misdemeanour counts.

A psychologist told a court hearing in 2007 that Rachwal had been diagnosed with "zoophilia" - specifically, sexual attraction to horses.”

15th January 2018, 11:46 am

The Sun.

Attachments

• sterling-rachwal-2.jpg
    sterling-rachwal-2.jpg
    11.7 KB · Views: 42
  • sterling-rachwal.jpg
    sterling-rachwal.jpg
    20.9 KB · Views: 41
  • molested-horse-gringo-and-owner-jackie-miller.jpg
    molested-horse-gringo-and-owner-jackie-miller.jpg
    19.7 KB · Views: 41

NATO gegen Russland: Wer von einer militärischen Lösung gegen Russland träumt, träumt vom Selbstmord.

Manche forsche Optimisten im Westen träumten die letzten Jahre – und träumen noch immer – von einer militärischen Lösung gegen Russland. Wer gegen Russland militärisch vorgeht begeht Selbstmord.

Russland stationierte in Kaliningrad "Iskander M"-Raketen. Diese können sowohl mit konventionellen als auch mit Atomsprengköpfen beschickt werden. Die Iskander M haben eine Flugzeit von 2 Minuten nach Warschau – und eine von vier Minuten nach Berlin.

Es ist für den Westen unmöglich die Iskander abzufangen. Erstens wegen deren Geschwindigkeit und zweitens wegen deren Höhe. Die Iskander fliegt in die Mesosphäre – und von dort auf das Ziel – unmöglich die Flugbahn vorauszusagen. Nebenbei, die westlichen Raketen-Abwehrsysteme haben Raketen die ihre Abwehrflüge nur in der Stratosphäre fliegen. Iskander überfliegt die westlichen Abwehrschirme.

https://www.youtube.com/watch?v=-z0y-zSWoSM

Inshallah sgjujne...knej per cejf.

Vetëm një minutë!
Po prisja radhën të blej një biletë autobusi, pasi do të shkoja në një qytet 330 km larg. Para meje ishte një zonjë tek të gjashtëdhjetat, e cila nuk po shkëputej nga dritarja ku bliheshin biletat. Në fund, biletashitësja i tha:”Zonjë! Njerëzit po presin! Të lutem hape rrugën dhe qëndro mënjanë!”
Zonja para meje bëri një hap anash dhe më liroi radhën mua. Para se të blej biletën time, e pyeta biletashitësen rreth problemit me zonjën në fjalë dhe ajo më tha se ajo e kishte çmimin e biletës, por nuk kishte një euro për të blerë xhetonin që i duhet të hyjë në stacion. Ajo kërkon që autobusi ta marrë jashtë stacionit dhe kjo është e ndaluar.”
Unë i thashë:”Ja ku e keni një euro! Ia jepni një xheton që të futet në stacion.” Mandej, u tërhoqa dhe i lashtë vend zonjës të shkojë sërish tek dritarja, pasi e thirri biletashitësja.
Pasi mori xhetonin, zonja u kthye nga unë. Me vete mendova:”Po më falënderon!” Por ajo më tha me një ton urdhërues:”Merre këtë çantë dhe mbaje deri tek autobusi!” duke bërë me shenjë një valixhe të fryrë nga gjërat që mbante brenda.
Për mua ishte diçka e papritur. Pa u menduar më gjatë, mora valixhen e saj dhe të dy u nisëm drejt autobusit. Ishte normale që vendet ti kishim pranë njëri-tjetrit, pasi biletat i blemë njëri pas tjetrit. Unë i parapriva të ulem nga ana e dritares, të shijoj borën që kishte mbuluar tokën dhe që vazhdonte të bjerë. Ndjeja se ajo na flet ne njerëzve dhe na thotë:”Unë u sjell të mira pafund dhe tani dimrit, fjala më takon mua.”
Teksa futa këmbën e parë drejt sediljes pranë xhamit, zonja më tërhoqi nga krahu dhe hyri vetë, pa thënë asnjë fjalë. U ula dhe shihja vetëm para, pa ia varur fare asaj zonje hundëpërpjetë dhe mosmirënjohëse. Pasi ishte nisur autobusi, ajo u drejtua nga unë dhe më shihte në sy gjithë kërshëri. Kurse unë nuk e shihja fare, vetëm para. Fillova të ndihem në siklet nga shikimet e saj. Nuk e shihja, por e ndjeja.
Më në fund, u ktheva nga ajo. Zonja buzëqeshi dhe më tha:”Po testoja durimin dhe maturinë tënde!”
“Durimin tim?! E përse?!” e pyeta gjithë habi.
Ajo u përgjigj:”Për sjelljen time të paedukatë. E di shumë mirë çfarë kishe në mendje.”
Unë:”Nuk mendoj se e dini.. e çfarë vlere ka edhe sikur ta dinit...”
Ajo:”Mirë mirë, do ta them më pas. Tani po mendoj si të ta kthej borxhin dhe të mirën që më bëre.”
Unë:”Jo, jo, mos e ço fare nëpër mend. Ishte diçka modeste, nuk më detyroheni asgjë.”
Ajo:”Kam diçka që dua ta shes dhe me paratë që do të marr prej saj, do të kthej euron që të kam borxh. Mos do ta blesh ti?”
Unë:”Çfarë?! Të blej diçka që as që e di çfarë është?!”
Ajo:”Në fakt, nuk është send, është një fjalë e urtë. Më jep një euro, të të them fjalën e urtë.”
Unë:”Po nëse nuk më pëlqen kjo fjala juaj e urtë, do ma ktheni sërish euron?”
Ajo:”Mos e thashtë Zoti! Fjala, nëse del nga goja, nuk mund të kthehet sërish. Pastaj mua më duhet vetëm një euro që të shlyej borxhin.”
Nxora një monedhë euro nga xhepi dhe pasi ia lashë në dorë, u hodha një vështrim rrudhave të fytyrës së saj. Dy sytë e saj të bukur por dhe dinakë akoma nuk e kishin humbur shkëlqimin e tyre. Hunda e saj e mprehtë bashkë me dy sytë, tregonin se pas fshihej një grua mendjehollë. Nga pamja e jashtme, të linte përshtypjen e një gruaje të mirë arsimuar. Megjithatë, nuk kisha ndërmend ta pyes për të tilla gjëra, pasi e dija se do të rrëfehet vetë, udhëtimi sapo kishte nisur.
Ajo mbylli dorën dhe u gëzua me monedhën e vetme të euros, siç gëzohet një fëmijë kur i japim të holla. Pa e zgjatur, tha:”Unë jam pensioniste tashmë dhe kam dhënë lëndën e filozofisë. Isha në qytetin tim të lindjes për të shoqëruar një mikeshën time gjer në aeroport. I harxhova të gjitha të hollat që pata marrë me vete dhe lashë aq sa për tu kthyer në shtëpi. Taksisti që më përcolli gjer tek stacioni, më vuri në siklet dhe më mori një euro më shumë. Me vete thashë ta pres autobusin jashtë stacionit, por nuk e dija se ishte e ndaluar. Doja që nderin që ma bëre të ta shpërblej në një mënyrë të ndryshme nga tradicionalja. Ti pagove një euro për mua pa ta kërkuar. Nuk ka të bëjë me aspektin material, aq sa ka të bëjë me etikën dhe aspektin moral. Shumë mirë mund të thuash se ishte një shumë e papërfillshme, por unë të them që ti nxitove të bësh diçka të mirë.”
Unë e ndërpreva dhe duke i buzëqeshur i thashë:”Mos do më rrëfesh historinë e gjithë jetës tënde tani?! Ku e ke urtësinë që bleva prej teje?”
Ajo:”Një minutë.”
Unë:”Ok, por vetëm një minutë.”
Ajo:”Jo, jo, mos prit më shumë, vetëm një minutë. Kjo është urtësia.”
Unë:”S’po kuptoj asgjë.”
Ajo:”Mos mendon se të kam ngritur pusi dhe po të mashtroj?!”
Unë:”Ku i dihet?”
Ajo:”Do ta them, por prit një minutë. Asnjëherë mos e harro këtë fjalë! Sa herë që të duhet të marrësh një vendim dhe të arrish në momentin final, jepi vetes një minutë kohë, vetëm 60 sekonda. A e di sa informacione mund të procesojë truri përgjatë 60 sekondave? Gjatë këtij një minuti para se të marrësh vendimin, mund të ndryshojnë shumë gjëra, por me një kusht...”
Unë:”Cili qenka kushti?”
Ajo:”Të zhvishesh nga vetja jote dhe ti shkarkosh në trurin dhe zemrën tënde njëherazi të gjitha vlerat humane dhe moralet më të larta. Pastaj trajtoji të gjitha me objektivitet dhe në mënyrë neutrale. Për shembull, nëse beson se ke të drejtë, ndërkohë që kolegu yt të ka bërë padrejtësi, gjatë këtij minuti, pasi të jesh zhveshur nga vetja jote, mund të zbulosh se është e kundërta. Asokohe mund ta ndryshosh mendimin për tjetrin.
Nëse ke vendosur të ndëshkosh dikë, gjatë këtij minuti mund të gjesh arsye dhe justifikime për lehtësimin e ndëshkimit, ndoshta mund të heqësh dorë përfundimisht nga kjo ide.
Vetëm një minutë mund të bëjë të marrësh një vendim të rëndësishëm në jetën tënde, por këtë herë i bindur se po merr vendimin e duhur, ndërkohë që tjetri do kishte qenë tragjik.
Një minutë mund ta shtojë dozën e humanizmit tënd, duke larguar më shumë nga egoja dhe pasioni shtazarak.
Një minutë mund të ndryshojë jetën tënde, por dhe të dikujt tjetër. Nëse je epror, kjo minutë mund të ndryshojë jetën e një komuniteti të tërë.
A e di se të gjithë këto fjalë që ti thashë rreth këtij minuti kaq të vyer, nuk më morën më shumë se një minutë kohë?!”
Unë:”Po dhe unë e pranova me kënaqësi marrëveshjen dhe hallall e paç monedhën një euroshe.”
Ajo:”Tani dua të kthej borxhin, prandaj merre monedhën që pagove për mua tek stacioni i autobusit. Të jam shumë mirënjohëse për gjestin tënd bujar.”
Ma la monedhën në dorë, kurse unë e vështroja dhe buzëqeshja i lumtur. Në një çast, ajo më kap për koke dhe më puth ballin, duke thënë:”A e di se mund të kisha pritur me orë të tëra, pa ditur si të dal nga ai telash? Askush nuk e kuptonte problemin tim, kurse unë e kisha të pamundur tu kërkoj qoftë dhe një euro të vetme. Megjithatë... po e konsideroj si dhuratë martesore dhe jam gati të të pranoj si bashkëshortin tim!!!”
Të dy shpërthyem në të qeshura, saqë mua më rrodhën lot.
Unë i thosha:”Një minutë, një minutë sa të mendohem...”
Nuk më kishte ndodhur asnjëherë që koha të rrëshqasë aq shpejt pa e ndjerë. Ky udhëtim kryeson listën time të udhëtimeve si më i bukuri, saqë kur na u desh të ndahemi, më erdhi keq. Një çerek ore para se të mbërrijmë në stacion, ajo nxori telefonin që të flasë me të birin për ti kërkuar të dalë dhe ta presë. Por.. u kthye nga unë dhe si e pezmatuar më tha:”Nuk paskam kredit.” Unë i dhashë telefonin tim që të flasë.
Dhjetë minuta pasi ishim ndarë, ndërkohë që unë vazhdojë rrugën drejt destinacionit tim, më vijnë dy mesazhe në celular. I pari thoshte se krediti im ishte shtuar me dhjetë euro, kurse i dyti ishte shkruar nga vetë zonja e lartpërmendur ku thoshte:”Unë kisha kredit në celular, por doja të marr numrin tënd të telefonit që të shpërblej për atë që bëre. Nëse dëshiron, mund ta ruash numrin tim të telefonit dhe po të ra rruga nga qyteti im, dije se aty ke një nënë e cila të mirëpret”
Unë i ktheva një mesazh në të cilin i shkrova:”Kur të pashë në sy për herë të parë, mu dukën sytë e një dinakeje, por nuk guxova të ta them. Uroj që ditët të na takojnë sërish. Faleminderit për urtësinë, të cilën unë do e shes shumë më shtrenjtë nga sa e shite ti...”
Vetëm një minutë! (e lexuar)

PS;Shpresoj vetem mos jem jashte teme!

Vetëm një minutë!
Po prisja radhën të blej një biletë autobusi, pasi do të shkoja në një qytet 330 km larg. Para meje ishte një zonjë tek të gjashtëdhjetat, e cila nuk po shkëputej nga dritarja ku bliheshin biletat. Në fund, biletashitësja i tha:”Zonjë! Njerëzit po presin! Të lutem hape rrugën dhe qëndro mënjanë!”
Zonja para meje bëri një hap anash dhe më liroi radhën mua. Para se të blej biletën time, e pyeta biletashitësen rreth problemit me zonjën në fjalë dhe ajo më tha se ajo e kishte çmimin e biletës, por nuk kishte një euro për të blerë xhetonin që i duhet të hyjë në stacion. Ajo kërkon që autobusi ta marrë jashtë stacionit dhe kjo është e ndaluar.”
Unë i thashë:”Ja ku e keni një euro! Ia jepni një xheton që të futet në stacion.” Mandej, u tërhoqa dhe i lashtë vend zonjës të shkojë sërish tek dritarja, pasi e thirri biletashitësja.
Pasi mori xhetonin, zonja u kthye nga unë. Me vete mendova:”Po më falënderon!” Por ajo më tha me një ton urdhërues:”Merre këtë çantë dhe mbaje deri tek autobusi!” duke bërë me shenjë një valixhe të fryrë nga gjërat që mbante brenda.
Për mua ishte diçka e papritur. Pa u menduar më gjatë, mora valixhen e saj dhe të dy u nisëm drejt autobusit. Ishte normale që vendet ti kishim pranë njëri-tjetrit, pasi biletat i blemë njëri pas tjetrit. Unë i parapriva të ulem nga ana e dritares, të shijoj borën që kishte mbuluar tokën dhe që vazhdonte të bjerë. Ndjeja se ajo na flet ne njerëzve dhe na thotë:”Unë u sjell të mira pafund dhe tani dimrit, fjala më takon mua.”
Teksa futa këmbën e parë drejt sediljes pranë xhamit, zonja më tërhoqi nga krahu dhe hyri vetë, pa thënë asnjë fjalë. U ula dhe shihja vetëm para, pa ia varur fare asaj zonje hundëpërpjetë dhe mosmirënjohëse. Pasi ishte nisur autobusi, ajo u drejtua nga unë dhe më shihte në sy gjithë kërshëri. Kurse unë nuk e shihja fare, vetëm para. Fillova të ndihem në siklet nga shikimet e saj. Nuk e shihja, por e ndjeja.
Më në fund, u ktheva nga ajo. Zonja buzëqeshi dhe më tha:”Po testoja durimin dhe maturinë tënde!”
“Durimin tim?! E përse?!” e pyeta gjithë habi.
Ajo u përgjigj:”Për sjelljen time të paedukatë. E di shumë mirë çfarë kishe në mendje.”
Unë:”Nuk mendoj se e dini.. e çfarë vlere ka edhe sikur ta dinit...”
Ajo:”Mirë mirë, do ta them më pas. Tani po mendoj si të ta kthej borxhin dhe të mirën që më bëre.”
Unë:”Jo, jo, mos e ço fare nëpër mend. Ishte diçka modeste, nuk më detyroheni asgjë.”
Ajo:”Kam diçka që dua ta shes dhe me paratë që do të marr prej saj, do të kthej euron që të kam borxh. Mos do ta blesh ti?”
Unë:”Çfarë?! Të blej diçka që as që e di çfarë është?!”
Ajo:”Në fakt, nuk është send, është një fjalë e urtë. Më jep një euro, të të them fjalën e urtë.”
Unë:”Po nëse nuk më pëlqen kjo fjala juaj e urtë, do ma ktheni sërish euron?”
Ajo:”Mos e thashtë Zoti! Fjala, nëse del nga goja, nuk mund të kthehet sërish. Pastaj mua më duhet vetëm një euro që të shlyej borxhin.”
Nxora një monedhë euro nga xhepi dhe pasi ia lashë në dorë, u hodha një vështrim rrudhave të fytyrës së saj. Dy sytë e saj të bukur por dhe dinakë akoma nuk e kishin humbur shkëlqimin e tyre. Hunda e saj e mprehtë bashkë me dy sytë, tregonin se pas fshihej një grua mendjehollë. Nga pamja e jashtme, të linte përshtypjen e një gruaje të mirë arsimuar. Megjithatë, nuk kisha ndërmend ta pyes për të tilla gjëra, pasi e dija se do të rrëfehet vetë, udhëtimi sapo kishte nisur.
Ajo mbylli dorën dhe u gëzua me monedhën e vetme të euros, siç gëzohet një fëmijë kur i japim të holla. Pa e zgjatur, tha:”Unë jam pensioniste tashmë dhe kam dhënë lëndën e filozofisë. Isha në qytetin tim të lindjes për të shoqëruar një mikeshën time gjer në aeroport. I harxhova të gjitha të hollat që pata marrë me vete dhe lashë aq sa për tu kthyer në shtëpi. Taksisti që më përcolli gjer tek stacioni, më vuri në siklet dhe më mori një euro më shumë. Me vete thashë ta pres autobusin jashtë stacionit, por nuk e dija se ishte e ndaluar. Doja që nderin që ma bëre të ta shpërblej në një mënyrë të ndryshme nga tradicionalja. Ti pagove një euro për mua pa ta kërkuar. Nuk ka të bëjë me aspektin material, aq sa ka të bëjë me etikën dhe aspektin moral. Shumë mirë mund të thuash se ishte një shumë e papërfillshme, por unë të them që ti nxitove të bësh diçka të mirë.”
Unë e ndërpreva dhe duke i buzëqeshur i thashë:”Mos do më rrëfesh historinë e gjithë jetës tënde tani?! Ku e ke urtësinë që bleva prej teje?”
Ajo:”Një minutë.”
Unë:”Ok, por vetëm një minutë.”
Ajo:”Jo, jo, mos prit më shumë, vetëm një minutë. Kjo është urtësia.”
Unë:”S’po kuptoj asgjë.”
Ajo:”Mos mendon se të kam ngritur pusi dhe po të mashtroj?!”
Unë:”Ku i dihet?”
Ajo:”Do ta them, por prit një minutë. Asnjëherë mos e harro këtë fjalë! Sa herë që të duhet të marrësh një vendim dhe të arrish në momentin final, jepi vetes një minutë kohë, vetëm 60 sekonda. A e di sa informacione mund të procesojë truri përgjatë 60 sekondave? Gjatë këtij një minuti para se të marrësh vendimin, mund të ndryshojnë shumë gjëra, por me një kusht...”
Unë:”Cili qenka kushti?”
Ajo:”Të zhvishesh nga vetja jote dhe ti shkarkosh në trurin dhe zemrën tënde njëherazi të gjitha vlerat humane dhe moralet më të larta. Pastaj trajtoji të gjitha me objektivitet dhe në mënyrë neutrale. Për shembull, nëse beson se ke të drejtë, ndërkohë që kolegu yt të ka bërë padrejtësi, gjatë këtij minuti, pasi të jesh zhveshur nga vetja jote, mund të zbulosh se është e kundërta. Asokohe mund ta ndryshosh mendimin për tjetrin.
Nëse ke vendosur të ndëshkosh dikë, gjatë këtij minuti mund të gjesh arsye dhe justifikime për lehtësimin e ndëshkimit, ndoshta mund të heqësh dorë përfundimisht nga kjo ide.
Vetëm një minutë mund të bëjë të marrësh një vendim të rëndësishëm në jetën tënde, por këtë herë i bindur se po merr vendimin e duhur, ndërkohë që tjetri do kishte qenë tragjik.
Një minutë mund ta shtojë dozën e humanizmit tënd, duke larguar më shumë nga egoja dhe pasioni shtazarak.
Një minutë mund të ndryshojë jetën tënde, por dhe të dikujt tjetër. Nëse je epror, kjo minutë mund të ndryshojë jetën e një komuniteti të tërë.
A e di se të gjithë këto fjalë që ti thashë rreth këtij minuti kaq të vyer, nuk më morën më shumë se një minutë kohë?!”
Unë:”Po dhe unë e pranova me kënaqësi marrëveshjen dhe hallall e paç monedhën një euroshe.”
Ajo:”Tani dua të kthej borxhin, prandaj merre monedhën që pagove për mua tek stacioni i autobusit. Të jam shumë mirënjohëse për gjestin tënd bujar.”
Ma la monedhën në dorë, kurse unë e vështroja dhe buzëqeshja i lumtur. Në një çast, ajo më kap për koke dhe më puth ballin, duke thënë:”A e di se mund të kisha pritur me orë të tëra, pa ditur si të dal nga ai telash? Askush nuk e kuptonte problemin tim, kurse unë e kisha të pamundur tu kërkoj qoftë dhe një euro të vetme. Megjithatë... po e konsideroj si dhuratë martesore dhe jam gati të të pranoj si bashkëshortin tim!!!”
Të dy shpërthyem në të qeshura, saqë mua më rrodhën lot.
Unë i thosha:”Një minutë, një minutë sa të mendohem...”
Nuk më kishte ndodhur asnjëherë që koha të rrëshqasë aq shpejt pa e ndjerë. Ky udhëtim kryeson listën time të udhëtimeve si më i bukuri, saqë kur na u desh të ndahemi, më erdhi keq. Një çerek ore para se të mbërrijmë në stacion, ajo nxori telefonin që të flasë me të birin për ti kërkuar të dalë dhe ta presë. Por.. u kthye nga unë dhe si e pezmatuar më tha:”Nuk paskam kredit.” Unë i dhashë telefonin tim që të flasë.
Dhjetë minuta pasi ishim ndarë, ndërkohë që unë vazhdojë rrugën drejt destinacionit tim, më vijnë dy mesazhe në celular. I pari thoshte se krediti im ishte shtuar me dhjetë euro, kurse i dyti ishte shkruar nga vetë zonja e lartpërmendur ku thoshte:”Unë kisha kredit në celular, por doja të marr numrin tënd të telefonit që të shpërblej për atë që bëre. Nëse dëshiron, mund ta ruash numrin tim të telefonit dhe po të ra rruga nga qyteti im, dije se aty ke një nënë e cila të mirëpret”
Unë i ktheva një mesazh në të cilin i shkrova:”Kur të pashë në sy për herë të parë, mu dukën sytë e një dinakeje, por nuk guxova të ta them. Uroj që ditët të na takojnë sërish. Faleminderit për urtësinë, të cilën unë do e shes shumë më shtrenjtë nga sa e shite ti...”
Vetëm një minutë! (e lexuar)

PS;Shpresoj vetem mos jem jashte teme!

Nenvizova me bold ate qe me beri te me mblidhet nje lemsh ne fyt. Me shume se njerezore.... Ke nje nene,qe te pret ! Vetem nje nene di te prese. Vetem nje nene eshte femra e vetem ne bote, qe nje mashkull mund t'i zere bese.

Status
Temë e mbyllur.
Back