• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Nuset e pikturuara në Kosovë

Përgjigje e: Nuset e pikturuara në Kosovë

Ku e sheh bre ket tradite te shqiptareve ti?

578481_543962258977740_1067916377_n.jpg

Une e gjeta, u rrita e po plakem me kete tradite te shqipetareve mu ne mes te shqipetareve, se ku e shoh e ku e pash e ke te shkruar, lirisht mund ta lexon nese nuk priton, se sa te pelqen eshte thjesht personale. Perseri kundershto, sikur po kundershton e mohon gjithenje, ama s'do te thote se ke te drejte.

Hajt me thuaj ne cilin aheng e pe nje nuse keshtu te pikturuar,meq the u rrita e po plakem me kete tradite mes shqiptareve?

Është për të qeshur, edhe një herë të lutem mos prito lexojë të dhënat se ku mund ta shohësh një nuse të këtyll. Me respekt!

Tradita eshte e vjeter, qe nga koha e Herakliut mbase. Por nuk eshte autoktone. Kam shkruar ne fillim te temes.

Kënaqësi është kur ia qëllon cakut, ama të qëllon në ajër e të mburesh se ja ke qëlluar s'ja vlen, sepse në realitet je i dështuar. Telehisja - pikturimi është traditë autoktone shqiptare.

*

Mua nuk me kujtohet sakte se si ka qene kjo, meqenese, si mashkull, nuk kam pasur qasje per te pare me gjeresisht e me sakte. Ajo qe me kujtohet eshte permendja e "nates se kones" (kona=kana, nje lloj ngjyre...) dhe, nese nuk gabohem, pikerisht kjo ("nata e kones") ka pasur te beje me ngjyrosjen, lyerjen, teleisjen apo, sic eshte hapur titulli: "Nuset e pikturuara...". Me teper nuk di, megjithese nuse te pikturuara sic jane paraqitur ketu nuk kam pare asnjeherene jete...

Me nderime

*

*

Mua nuk me kujtohet sakte se si ka qene kjo, meqenese, si mashkull, nuk kam pasur qasje per te pare me gjeresisht e me sakte. Ajo qe me kujtohet eshte permendja e "nates se kones" (kona=kana, nje lloj ngjyre...) dhe, nese nuk gabohem, pikerisht kjo ("nata e kones") ka pasur te beje me ngjyrosjen, lyerjen, teleisjen apo, sic eshte hapur titulli: "Nuset e pikturuara...". Me teper nuk di, megjithese nuse te pikturuara sic jane paraqitur ketu nuk kam pare asnjeherene jete...

Me nderime

*
Teleisja e nuses dallon nga nata e kanës. Vajzës që shkon nuse në natën e kanës i ngjyrosen flokët dhe duartë deri në maje të gishtave,...
Telehisja e nuses bëhet atë ditë që shkon nuse një apo dy orë para kohe. Me respekt!

Teleisja e nuses dallon nga nata e kanës. Vajzës që shkon nuse në natën e kanës i ngjyrosen flokët dhe duartë deri në maje të gishtave,...
Telehisja e nuses bëhet atë ditë që shkon nuse një apo dy orë para kohe. Me respekt!

Po per kenen cfar mendimi ke,eshte tradite e shqiptareve?

Sharri me mire thuaj se traditat e huaja po i lakmojne shumica e shqiptareve! Veshje e nuseve arabe...per fat te keq koheve te fundit e morem edhe ne!

mbulesa%20per%20nuse%2002.jpg

mbulesa-150x110.jpg

images

E kenen e kemi tradite nga turqit.

... E kenen e kemi tradite nga turqit.

Po cfare turqish bre qike, se s'je knej pari hiq !

Po kanen e kem perdor na shqiptaret per kanaxhexh prej antike. Oshte tradite e pellasgve e oshte perdor edhe prej hititeve. Oshte ni tradite e venit, ku qikat tona e kane ngjit kanen pare se me shku te burri per ner te Zeusit, dillit tone !

Qe lexo ketu qe edhe hititet sikur shqiptarte e kane bo t'njojten me mija vjet ma pare. E ti duhesh me dite fort mire kush jon kon Hititet.

Henna has been used to adorn young women's bodies as part of social and holiday celebrations since the late Bronze Age in the eastern Mediterranean. The earliest text mentioning henna in the context of marriage and fertility celebrations comes from the Ugaritic legend of Baal and Anath,[13] which has references to women marking themselves with henna in preparation to meet their husbands, and Anath adorning herself with henna to celebrate a victory over the enemies of Baal.

Wall paintings excavated at Akrotiri (dating prior to the eruption of Thera in 1680 BCE) show women with markings consistent with henna on their nails, palms and soles, in a tableau consistent with the henna bridal description from Ugarit.[14] Many statuettes of young women dating between 1500 and 500 BCE along the Mediterranean coastline have raised hands with markings consistent with henna.
http://en.wikipedia.org/wiki/Henna

Hajt ti ngojme dy konge se ky Sharri, na knaqi zemren me informata shume t'vlefshme per kulturen tone t'lashte. Faleminers tina shume e ju rrit nera.

'O NGJITET KANA, O ME PIKA T'KUQE' ..... opa opa ...

http://www.youtube.com/watch?v=KY64mR4V4SI

http://www.youtube.com/watch?v=hFiZaSla7xk

Po, po... E hetova me vone se dicka nuk perkonte ndermjet "kanes" dhe "teleisjes". Flm per shpjegimin.
Mirepo, kur e kemi fjalen tek "teleisja", nese nuk gaboj, pikerisht nga kjo dhe rrjedhin theniet, si:
"Mos ia prish telin", "a mos po te prishet teli, a?" (nese dikush perton te beje ndonje pune ose nga dembelia ose/dhe pertesa per te mos u perlyer)...

*

Po per kenen cfar mendimi ke,eshte tradite e shqiptareve?

KËNA TRADITË E LASHTË E SHQIPTARE
Shqiptarët janë popull i pasur me vlera e me traditë të lashtë, jo se dua unë e pse më pëlqen, sepse flasin faktet, flasin argumentet, ...
Gjyshrit e stërgjyshërit tanë edhe para kënës së importuar arabe apo turke kanë ditur të prodhojnë kënë. Këtë kënë e kanë shfritëzuar për ngjyrosje te duarëve dhe të flokëve. Në Malsin e Sharrit njihen këto lloje të kënës;
1) Këna e Kecit – e Gurit
2) Këna e Sheqerit
3). Këna e arrës
Po ashtu kanë shfritëzuar edhe kënën e Tiranës.
Këna e Tiranës ka qenë kënë në formë të petëzave( pra petëza - petëza, në formën e një leku) me ngjyrë të zezë, por kur është zbutur në ujë ka marrë ngjyrën e kuqëremtë.
Këna e Kecit – e Gurit është lloi i kanës më të vjetër që njihet në traditën e lasht shqiptare. Ky lloj i kanës gjendet në gur në shtresën e sipërme të tijë, ka ngjyrën e gjelbërt. Këtë shtresë e zbusin me pak ujë aty në gurë dhe e shfritëzojnë si kënë. Në disa katunde ka emërtime Guri i Kënës ( Gjuri i Kanës ).
Këtë kënë gratë dhe nuset e kanë shfritëzuar gjatë ditëve të punës në fushë, kur kanë mbledhur barin - sanën, gjatë korrjes të thekrit, tërshërës, elbit e të tjera, kuptohet gjatë pushimit. Këtë lëndë të parë e kanë nxjerrë nga guri për me shfritëzuar për shitje edhe për ngjyrosje gjatë stinës së dimrit.
Këna e sheqerit; sheqerin e kanë djegur në tavë deri sa e ka marrë ngjyrën e kuqëremtë në të zezë. Sheqerin e djegur e kanë tretur deri sa është bërë qullë. Qullin e fituar e kanë shfritëzuar për ngjyrosje.
Këna e arrës është shfritëzuar gjethi dhe lëvozhga e frutit. Gjethet dhe lëvozhgën e kanë shfritëzuar të njoma dhe të thara.
Ngjyrosja e duarëve e flokeve dhe gishtave të këmbëve është bërë edhe pas natës së kënës, në ditët e festave kombëtare, fetare, familjare dhe ditëve të rëndomta. Plakat kanë ngjyrosur gishtat e të dy duarëve nga gjysma e gishtave e lartë nga thonjtë dhe në pëllëmbë kanë vëndu një pike të madhe dhe rrethë e rrotull pëllëmbës kanë vëndu pika të vogëla por tek. Kjo ngjyrosje eshtë quajtur pula me zogjë. Pra fëmijët, të afërmit e familjes të jenë të gjithë bashkë dhe të gjithë të respektojnë kryefamiljarin – të zotin e shtëpisë dhe anasjelltas i zoti shtëpisë të jetë i kujdesshëm për të gjithë anëtarët e familjes. ( uaaaa si i mbështjell si pula zogjtë) .
Nuset dhe gratë i kanë ngjyrosur gishtat dhe anën e sipërme të duarëve. Më parë me pej i kanë lidhur duartë si pas dëshirës se si do dukej ngjyrosja, pas kësaj e kanë vendosur kënë.
Vajzat skanë përdorur kënë as në duar e as në flokë, sepse ata skanë nevoj për zbukurim se vet atyre zoti ju ka falur bukurin. Vajzat e kanë ngjyrosur vetëm gishtin e vogul të dorës së djathtë natën e kanës për me i dalur fati më shpejtë.

Po, po... E hetova me vone se dicka nuk perkonte ndermjet "kanes" dhe "teleisjes". Flm per shpjegimin.
Mirepo, kur e kemi fjalen tek "teleisja", nese nuk gaboj, pikerisht nga kjo dhe rrjedhin theniet, si:
"Mos ia prish telin", "a mos po te prishet teli, a?" (nese dikush perton te beje ndonje pune ose nga dembelia ose/dhe pertesa per te mos u perlyer)...

*
[/FON

Kënaqësi është kur ia qëllon cakut, ama të qëllon në ajër e të mburesh se ja ke qëlluar s'ja vlen, sepse në realitet je i dështuar. Telehisja - pikturimi është traditë autoktone shqiptare.

Nuk ka ndonje kenaqesi apo moskenaqesi te parashtrosh faktet. Ajo qe eshte eshte, ose nuk eshte. Deri tani nuk kam pare asnje fakt lidhes qe kjo tradite eshte Ilire.

Por, tradita mund te jete Thrakase. Thrakasit jane kusherinjte me te afert te Skytheve pertej Danubit. Artifakte te zbukurimeve trupore te koherave te lashta, me figura kafshesh jane gjendur ne Altai. Sic kam thene, zbukurimet trupore beheshin nga Berberet e Afrikes (keta jane te bardhe) ky femrat lyheshin keshtu ne ceremonine vjetore ku gjenin bashkeshorte. Ato pikturonin tridente ne fytyre, dhe po te shikosh hena (ne fytyren e faqes se pare) i ka tre rreze me secilen ngjyre.

Me poshte ceremeonia e marteses e nje Pomonase te Bullgarise (edhe keta jane muslimane bullgare sikur boshnjaket. Hipoteza qe keta jane Thrakas perforcohet pasi njelloj sikur boshnjaket, keta mendohen te kene qene iranianet e hershem) Nusja bullgare ne foto i ka gishtat te lyer ne menyren qe trajton Sharri. Per leket qe i kane ngjeshur dhenderrit, nuk di se cfare tradite eshte. Po ashtu vereni ngjashmerine ne dizenjon e luleve ne kete foto dhe ne ate te pikteve me poshte.

Pikturat nuk me dalin, nuk di cfare i keni bere forumit.

http://www.hljtv.com/2013/0105/325764_6.shtml
[
1357353338966.png

Teleisje nuk e kam degjuar ndonjehere ne kete kontekst. Ne Shqiperi perdorim telendisje, ose te behesh telef. E para do te thote te te marrin fytyren (shajne), e dyta te jesh rraskapitur. Ne se ka ndonje lidhje, do jete ne kuptimin e pare.

Ne se nuk gabohem 'telendisur' eshte nje shprehje lokale me origjine nga Delvina? Mbase te tjere mudn ta sqarojne me mire kete fjale.

Teleisje nuk e kam degjuar ndonjehere ne kete kontekst. Ne Shqiperi perdorim telendisje, ose te behesh telef. E para do te thote te te marrin fytyren (shajne), e dyta te jesh rraskapitur. Ne se ka ndonje lidhje, do jete ne kuptimin e pare.

Ne se nuk gabohem 'telendisur' eshte nje shprehje lokale me origjine nga Delvina? Mbase te tjere mudn ta sqarojne me mire kete fjale.

Telehisja = teletis=teletisur
E teletisa nusen, e stolisa nusen me tela, e zbukuroj, i ve të bardhë e të kuq dhe e stolis me xhingla

KËNA TRADITË E LASHTË E SHQIPTARE
Shqiptarët janë popull të pasur me vlera e me traditë të lashtë, jo se dua unë e pse më pëlqen, sepse flasin faktet, flasin argumentet, ...
Gjyshrit e stërgjyshërit tanë edhe para kënës së importuar arabe apo turke kanë ditur të prodhojnë kënë. Këtë kënë e kanë shfritëzuar për ngjyrosje te duarëve dhe të flokëve.
Në Malsin e Sharrit njihen këto lloje të kënës;
1) Këna e Kecit – e Gurit
2) Këna e Sheqerit
3). Këna e arrës
Këna e Tiranës ka qenë kënë në formë të petëzave( pra petëza - petëza, në formën e një leku) me ngjyrë të zezë, por kur është zbutur në ujë ka marrë ngjyrën e kuqëremtë.

ori nausja jonë flokët e gjata
me xhit i ke rrajt lum kunata
i kam rrajt me kanën e Tiranës
barabar me funin e kamës
i kam rrajt me kanën e arrës
barabar me themrat e kamës
i kam rrajt me kanën e gjurit
barabar me funin e kaputit
Driton aga mi ka çue letër
i kam rrajt me kanën e egjër

Këna e Kecit – e Gurit është lloi i kanës më të vjetër që njihet në traditën e lasht shqiptare. Ky lloj i kanës gjendet në gur në shtresën e sipërme të tijë, ka ngjyrën e gjelbërt. Këtë shtresë e zbusin me pak ujë aty në gurë dhe e shfritëzojnë si lloj këne. Në disa katunde ka emërtime Guri i Kënës ( Gjuri i Kanës ).
Kënën gratë dhe nusett e kanë shfritëzuar gjatë ditëve të punës në fushë, gjatë korrjes të thekrit, tërshërës, elbit e të tjera, kuptohet gjatë pushimit. Këtë lëndë të parë e kanë nxjerrë nga guri për me shfritëzuar për shitje edhe për ngjyrosje gjatë stinës së dimrit.

u ngrajtën shoçet herët në saba
shkuën te gjuri kanën me ta ba
kanën me ta ba oj e majr mori
kur dalësh nër shoçe ma e heshmja ti
ma e heshmja ti me t’than mashalla
kur dalësh nër shoçe ma e para
si zana e malit nausja kana

Këna e sheqerit; sheqerin e kanë djegur në tavë deri sa të merrë ngjyrën e zezë në të kuqremtë. Sheqerin e djegur e kanë tretur me ujë deri sa është bërë qullë. Qullin e fituar e kanë shfritëzuar për ngjyrosje.

kur e vune kanën nause
a nise me ka
kanën e sheqerit hazër ta kanë ba
hazër ta kanë ba e vine në dorë
hazër ta kan ba ani shoçet ti
t’na i derdhish lotët e majro si shi
ani vine kanën nause sa ma heshëm
t’na i derdhish lotët e majro si breshën

Këna e arrës është shfritëzuar gjethi dhe lëvozhga e frutit. Gjethet dhe lëvozhgën e kanë shfritëzuar të njoma dhe të thara.

nausja jonë në kraje të shkallës
po na e kërkon kanën e arrës
me kanën e arrës flokët do ja lijm
t’na i kesën hije dimijat jënlij
me kanën e arrës flokët do ja lijm
flokët do ja lijm t’i bahen me boj
t’I bahen me boj, me boj t’kuçe
të na bëhet nausja si gëguçe

Ngjyrosja e duarëve e flokeve dhe gishtave të këmbëve është bërë edhe pas natës së kënës, në ditët e festave kombëtare, fetare, familjare dhe ditëve të rëndomta. Plakat kanë ngjyrosur gishtat e të dy duarëve nga gjysma e gishtave elartë bashkë me thonjtë dhe në pëllëmbë kanë vëndu një pike të madhe dhe rrethë e rrotull pëllëmbës kanë vëndu pika të vogëla por tek. Kjo ngjyrosje eshtë quajtur pula me zogjë. Pra fëmijët, të afërmit e familjes të jenë të gjithë bashkë dhe të gjithë të respektojnë kryefamiljarin – të zotin e shtëpisë dhe anasjelltas i zoti shtëpisë të jetë i kujdesshëm për të gjithë anëtarët e familjes. ( uaaaa si i mbështjell si pula zogjtë) .
Nuset dhe gratë i kanë ngjyrosur gishtat dhe anën e sipërme tëduarëve. Më parë me pej i kanë lidhur duartë si pas dëshirës se si do dukej ngjyrosja, pas kësaj e kanë vendosur kënën.
Vajzat s’kanë përdorur kënë as në duar e as në flokë, sepse ata skanë nevoj për zbukurim se vet atyre zoti ju ka falur bukurin. Vajzat e kanë ngjyrosur vetëm gishtin e vogul të dorës së djathtë natën e kanës për me i dal fati më shpejtë.

*

Aspak ska lidhje telehisja me këto shprehje; mos ia prish telin, do të thotë mos e hidhëro, apo mos të hidhërova, etj.

Aspak ska lidhje telehisja me këto shprehje; mos ia prish telin, do të thotë mos e hidhëro, apo mos të hidhërova, etj.

"mos ia prish telin", sic thash edhe me pare, nuk ka te beje me"mos e hidhero..." Per "mos u hidhero" perdoret "mos e prek ne tel" (tel=nerv), mos e nervozo, kurse, "mos ia prish telin", "po te prishet teli", thuhet kur nje njeri eshte dembel, i mefshte, apo (i veshur pedant) nuk don te perlyhet, p.sh. njerezit me kravata te cilet e quajne veten intelektual dhe, nese iu vie rasti ta bejne ndonje pune (te rende) fizike, e refuzojne kete...sepse nuk duan t'i perlyejne duart me pune qe jane nen 'nivelin' e tyre... iu fyhet "inteligjenca" (sic po e perdorin sot ca nga gazetarucet modern).

Keshtu eshte se paku nga ana ime, sic e kam degjuar e kuptuar nga me te moçmit... Ama doket/adetet/zakonet nuk jane gjithandej njesoj. Dhe mire qe eshte keshtu: diversiteti perben pasuri.

Me te mira nga ana ime.

*

Pra e paskan marr nga ne ket traditen e kanes,indianet e turqit!!

Pershendetje e nderuar
Ndoshta kemi nevoje ta dijme se cfare domethenie ka tradita, fjala "tradite".
Une s'do ta jap ndonje definicion te sakte por po i bie shkurt. Dicka qe perseritet disa here, me muaj, me vite, me shekuj...quhet/behet tradite.
Traditat (jo gjithhere) shpiken. Kryesisht zhvillohen me te pare apo me te degjuar...
Nese, ta zeme, dikush e ka zbuluar rroten, ky tjetri, ashtu sic e ka pare e pranon dhe ben dic me shume me te. P.sh. e konstrukton nje karroce. Tjetri e sheh karrocen dhe nga karroca konstrukton automobil... Dikush tjeter te njejtin automobil e persose edhe me teper... e keshtu me radhe.
Edhe tek puna e kanes eshte e njejta. Ndoshta per here te pare eshte lyer turku. Kete e ka pare shqiptari dhe e ben te njejten. Por edhe i shton dic me teper. Ajo qe ia shton behet apo quhet karakteristike shqiptare...dhe behet tradite. Tradite me karakter shqiptar, karakter lokal... e me te gjere.
Cdo gje pra zhvillohet mbi dicka paraprake.

*

@Sharri

Te falenderoj shume qe na mundesove ti njohim me gjere keto zakone dhe praktika te lashta shqiptare.

Sikur ta beje nje permbledhje te ketyre traditave qe nuk jane harruar ende une do t'i kisha perkthyer ne gjuhen angleze me kenaqesine me te madhe, dhe me pas do ti promovonim ne menyren me te mire te mundshme. T'ua kalojme edhe terbesheve se vertete nuk eshte e drejte vetem ata te dallohen.

Pershendetje e nderuar
Ndoshta kemi nevoje ta dijme se cfare domethenie ka tradita, fjala "tradite".
Une s'do ta jap ndonje definicion te sakte por po i bie shkurt. Dicka qe perseritet disa here, me muaj, me vite, me shekuj...quhet/behet tradite.
Traditat (jo gjithhere) shpiken. Kryesisht zhvillohen me te pare apo me te degjuar...
Nese, ta zeme, dikush e ka zbuluar rroten, ky tjetri, ashtu sic e ka pare e pranon dhe ben dic me shume me te. P.sh. e konstrukton nje karroce. Tjetri e sheh karrocen dhe nga karroca konstrukton automobil... Dikush tjeter te njejtin automobil e persose edhe me teper... e keshtu me radhe.
Edhe tek puna e kanes eshte e njejta. Ndoshta per here te pare eshte lyer turku. Kete e ka pare shqiptari dhe e ben te njejten. Por edhe i shton dic me teper. Ajo qe ia shton behet apo quhet karakteristike shqiptare...dhe behet tradite. Tradite me karakter shqiptar, karakter lokal... e me te gjere.
Cdo gje pra zhvillohet mbi dicka paraprake.

*

Bukur e ke sqaruar. Atehere kjo i bie te jete nje tradite lokale (madje as lokale, e nje fshati specifik), jo shqiptare! Kete jane duke thene qe prej fillimit te temes e deri tani. Jeni duke thene (sic e kuptoj une) te njejten gje po ne version te ndryshem.

Back