Skender Luarasi: Revista ''Vullnetari i Lirisë''
Skender Luarasi njihet si i pari vullnetar qe u nis drejtperdrejt nga Shqiperia per te luftuar kunder fashizmit ne mbrojtje te Republikes Spanjolle. Atje ai u emerua pergjegjes i vullnetareve shqiptare ne Shtabin Ballkanik, pergjegjes per propaganden, per botimin dhe redaktimin e revistes “Vullnetari i Lirise” ( me ndihmes gazetarin Petro Marko i cili kreu daktilografimin e materialeve per botim) si dhe pergatiti e transmetoi emisione radiofonike shqip ne radiot e Valencias, Barcelones e Madridit.
Revista ''Vullnetari i Lirisë''
Revista ''Vullnetari i Lirisë'', organ i shqiptarëve në Brigadat Internacionale, u pregatit në një kthinë gjysmë të shkatërruar nga predhat e fashistëve dhe tipografia në të cilën u shtyp revista s'qe veçse nja dyqind hapa larg llogoreve prej nga legjionarët e Musolinit, të Hitlerit e të Frankos i vërsuleshin Madridit si ujq të uritur.
''Vullnetari I Lirisë'' u shkruajt në dritën e raketave e të prozhektorëve dhe nën breshërinë e junkerëve e të kapronëve që orë e çast e fare papandehur lëshonin zjarr e flakë për të prishur mjetet e mbrojtjes , për të vrarë punëtorët e fabrikave dhe për të asgjësuar rezistencën e fundit në kryeqytetin e Republikës Spanjolle.
''Vullnetari I Lirisë'' shprehte botën që lidhi popullin shqiptar me pesëdhjetë e ca kombe për të qëndruar solidar në luftën kundër fashizmit dhe reaksionit botëror, besën që e pohuan dhe e shkruan me gjakun e tyre bijt e Shqipërisë në Brigadat Internacionale, si dëshmi të dashurisë shekullore të popullit shqiptar për lirinë dhe pavarësinë e kombeve.
Në Spanjën republikane erdhën vullnetarë shqiptarë nga të katër anët e dheut: erdhën nga Shqipëria vetë, nga Çamëria, nga Kosova, nga kolonitë arbëreshe të Greqisë e Kalabrisë, erdhën edhe nga fabrikat e Francës e të Amerikës, nga kurbete ku qenë detyruar të venë për të siguruar kafshatën e gojës të fëmijëve të tyre.
Në Spanjën republikane vullnetarët shqiptarë erdhën si përfaqësues të Shqipërisë nga gjithë shtresat përparimtare të shoqërisë:
-Erdhën mësuesit që t'u tregonin nxënësve të tyre se ç'u kishin thënë në klasë për vlerën e vërtetë të lirisë e të pavarësisë, të bashkimit kombëtar e të vëllazërimit të popujve - këto vlera dhe parime qenë gati t'i mbronin edhe me kokën e tyre.
- qenë fshatarë e punëtorë që t'i tregonin familjeve të tyre frutin e djersës dhe një jetë më të denjë në atdheun e tyre që Zogu dhe feudalët ia kishin shitur fashizmit italian;
- qenë ushtarakë, që t'u tregonin shokëve në ushtrinë e mbretit faqezi se cili qe armiku i vërtetë i Shqipërisë dhe kundër kujt t'i drejtonin armët kur të vinte momenti vendimtar për liri a vdekje.
- Në Brigadat Internacionale u përfaqësua edhe gruaja shqiptare që u shërbeu me devocion të plagosurve, të sëmurëve, duke u bërë donatore (dhuruese gjaku).
- Kur plasi rebelimi fashist kundër Republikës Spanjolle, emigracioni i demokratëve të Revolucionit të Qershorit 1924 pati pësuar një ndryshim tragjik. Me largimin e Fan Nolit në Shtetet e Bashkuara nga Gjermania, ku Hitleri mori pushtetin në dorë, KONARE-s nuk i mbeti nishani në Evropë. Fletores ''Liria Kombëtare'' s'iu dëgjua më zëri, ata të ''Bashkimit Kombëtar'' u bënë bashkë me grupin fashist të Mustafa Krujës. Edhe gazetën patriotike ''Dielli'' në Boston editorët mercenarë ia shitën fashizmit.
Kështu, pra, ditën e 25-vjetorit të pavarësisë së Atdheut tonë në organin e vullnetarëve shqiptarë në Brigadat Internacionale, Skender Luarasi me gjuhën e antifashizmit që nga Madridi heroik, në revistën ‘’Vullnetari i Lirisë’’ në artikullin ''25-vjet indipendencë'' shpalli:
''...Përsëri po shkojmë drejt humbjes së plotë të pavarësisë së Kombit tonë ; përsëri po ngrysemi në natën e robërisë e në ankthin e kohëve të errëta që ia ka përgaitur botës fashizmi barbar..Mbi kurrizin e popullit shqiptar Musolini po sheshon udhën e penetracionit romak në Ballkan. Shqipëria është në kthetrat e kuçedrës fashiste. Për të shpëtuar duhet t’iu japim grushtin e vdekjes feudalizmit e fashizmit në vendin tonë.
Kjo është, po, një përpjekje e rëndë për jetë a vdekje.Po nuk mund të qëndrojmë vetëm në këtë luftë të ashpër.As që mund të qëndrojmë vetëm.Sot e gjithë bota është ndarë në dy kampe të kundërta:të fashizmit e të demokracisë. Po luhet shumë në këtad y fronte për fatin e popujve të vegjël e të dobët.. Çdo gjë që ngjet sot në një shtet e për një shtet bëhet çështje e mbarë botës. Kundër fashizmit imperialist që pregatit luftën, për ngadhnjimin e shteteve të dobëta do të na vijë në ndihmë proletariati paqedashës që përkrah popujt e vegjël të mbajnë pavarësinë e tyre (*)(*) S.Luarasi, ''25-vjet indipendencë'', ''Vullnetari i Lirisë'', viti 1937, faqe 18
Ne revisten ‘’Vullnetari I Lirisë‘’ më tej shton:’’Ti viremi me mish e me shpirt veprës së çlirimit të vendit tonë nga tirania fashiste, qoftë kjo e brendëshme apo e jashtme. Populli shqiptar do të na vijë pas, nuk ka veçse t’I fitojmë zemrën, ta bëjmë të kuptojë që luftojmë për të mirën e tij; të jemi gjithmonë me popullin, ta shoqërojmë gjer në kasollen e tij, në arën e tij, në punën e tij të përditshme, të vemi ne kodo që vete ai, ditën e pazarit, ditët e të kremteve, ditëne nisjes së tij për në ushtri, ne t’ia drejtojmë udhën , ne pushkën…’’
'' Éshtë ideja që të ngjallim Frontin Popullor edhe në Shqipëri,dhe ta drejtojmë kundër rregjimit.Me anën e Frontit Popullor do të përpiqemi të shembim regjimin diktatorial fashist dhe të sigurojmë bashkimin në themel të nevojave demokratike dhe të zhvillimit nacional.
Ja që liria nuk u fituaka me fjalë e me frikë,ajo lyp zjarr në zemër e gjak të gjallë...
Përmes kësaj udhe duhet të kalojnë të gjitha fuqitë progresive të popullit,të gjithë patriotët dhe veteranët e kombit, e gjithë klasa e aristokratisë së rënë poshtë nga dynjallëku,të gjithë tregëtarët e dorës së mesme dhe industrialët që janë në rrezik të bënen borçllinj të kapitalizmës italiane,borgjezia progresive antiimperialiste,doemos të gjithë bujqtë e punëtorët,të gjithë,qofshin katolikë ose muhamedanë ose orthodhoksë,dhe ,pa as më të voglën mungesë,e gjithë djalëria kombëtare përparimdashëse e Shqipërisë...'' (Po aty,faqe 20}
Në këtë mes e me këtë qëllim s’ka asnjë shkak të na ndajë ne bijt e popullit; përkundrazi, mijra arsye na shtrëngojnë të bashkohemi dhe t’I japim dorën njëri-tjetrit. Ky bashkim nacional do të na ndihmojë të zëvendësojmë triunfin e ‘’Legalitetit’’ e të mizerjes me triunfin e revolucionit popullor të punës e të bukës, të pëparimit e të lumturisë. Puna jonë për këtë qëllim ka për të qenë festimi më i bukur që mund të bëjmë me rastin e 25-vjetorit të indipendencës sonë shqiptare.’’
Vullnetarët shqiptarë në brigadat internacionale.
Thirrja e vëllezërve spanjollë as turmat demokratike të Shqipërisë nuk mund t'I linte pa prekur. Të gjithë sjellin ndër mend zinë që na pushtonte zemrën kur lëçitnim ndër gazetat reaksionare të Tiranës lajmet mbi përparimin e forcave rebele drejt Madridit, rënien e të cilit fashistët e trumbetonin si të sigurtë orë e çast me anën e radiove; sjellin ndërmend gjithashtu gëzimin tonë që na shtohej dita ditës kur kuptonim që tanët po bëheshin më të fortë, edhe më të fortë, rreth kryeqytetit kreshnik të Spanjës.
Bashkë me kushtrimin e brigadës së gjeneralit Lukash u shoqërua edhe zëri I vogël, por besnik, I trumbës së vullnetarëve shqiptarë. Në vrapin e madh midis punëtorëve të gjithë kombeve, për të arrirë në Spanjë kush e kush më parë, që t'I jepnin krahun e ndihmën demokracisë e lirisë së popullit spanjoll, ne shqiptarët nuk mbetëm prapa. Megjithëse prej një populli të vogël, një numër I madh syresh në krahasim me vullnetarët e kombësive më të mëdha, arrriu në Spanjën republikane qysh në muajt më të parë të formimit të Brigadave Internacionale.
Në gjirin e grupit shqiptar të Brigadave Internacionale ka punëtorë të thjeshtë me zemër prej luani. Sa mendime fisnike duhet t'I kenë entuziazmuar kur lanë veglën e punës me të cilën siguronin bukën epërditshme të familjes së tyre dhe me dorën e tyre të fortë rrokën pushkën. Liritë e të drejtat e fituara prej popullit spanjoll qenë vënë në rrezik prej fashizmit. Po të dilte ky ngadhnonjës në Spanjë, do të dilte I tillë kudo gjetkë. Atëherë liritë e mia, liritë e tua, liritë e gjithë punëtorëve të botës do të ishin në rrrezik të çdukeshin. Në rrezik kishte për të qenë jeta jonë, e fëmijëve tanë, e grave, e nënave, motrave tona. Edhe neve të tjerëve do të na ngjiste ajo që u ra mbi kokë spanjollëve të Budajës, në Grenada, në Kordova, në Malaga e në gjithë jugun në fillim, dhe në Bilbao, në Guernika, në Santander, në Gijon e në gjithë veriun më vonë. . Këtë rrezik, këtë shkatërrim nga ana e fashizmit e kanë ndjerë shqiptarët me gjithë forcën e zemrës e të mendjes së tyre edhe për vetëveten. Pranë shteteve të goditur drejtpërdrejt asnjë popull tjetër nuk e ka kokën e tij më afër hanxharit të fashizmit sesa e ka populli shqiptar…
Ndër gjithë punëtorët shqiptarë që erdhën vullnetarë në Spanjë dy fytyra të reja kanë për të shkëlqyer në përjetësi: Fytyrat e shokëve të dashur Asim Vokshi nga Gjakova dhe Teni Konomi nga Korça. Asimi vetë, e gjithë familja e Asimit, është personifikimi I Kosovës së martirizuar, dyfish e martirizuar. S'ishte veçse dëshira për një rrojtje të ndershme dhe të lirë që e shtrëngoi atë të lërë tokën e dashur të stërgjyshërve. Në shoqërinë e mijta familjeve të tjera shqiptare, erdhën në vatrën e ngushtuar tonën e me shpresë se do të gjenin aty pritjen amëtare të dëshëruar në Shqipërinë e tyre gjoja të liruar.. Themi ''gjoja'', sepse cili vend I Shqipërisë është I lirë sot? Mënyra se si vdiq heroi I Kosovës, Bajram Curri vetë, në malet q'ish përpjekur t'I çlironte, është një vërtetim I shëmtuar që Shqipëria e ''liruar'' gjendet sot nën robëri aq të keqe sa edhe ajo nën sundimin e huaj. Këtë gjendje të keqe të vendit të tyre kujtuan, e ndjenë gjer në palcë, I mërguari djalosh kosovar dhe Teni Konomi, kur që të dy u nisën bashkë për udhën e largët e të fundit. U nisën të dy shokët: Teni nga jugu dhe Asimi nga veriu I Shqipërisë për në Spanjë, për të kërkuar, si dy shtegtarë trima, lirinë që deshën t'I dhuronin popullit të vet. Kjo dëshirë I mbajti që të dy të bashkuar gjer në vdekje. Kanë ndihmuar më shumë se kushdo tjetër nga ne që të bëhet realitet ëndrra e tyre e bukur; I dhanë njerëzisë atë që kishin më të shtrenjtë. Dhe populli punëtor do t'u jetë mirënjohës përjetë.
Bashkë me punëtorin shqiptar, edhe djalëria shqiptare nuk ka për t'I harruar kurrë shokët e saj të moshës e të mendimit..Teni dhe Asimi janë për atë dy emra që simbolikisht do të bëjnë për shqiptarët dy thirrje bashkimi. Jugu dhe Veriu I Shqipërisë, dini dhe feja që aq fort na kanë ndarë e përçarë, treten në kujtimin e këtyre dy dëshmorëve në një lutje, në një thirrje bashkimi kombëtar.
Asimi dhe Teni qenë më të mirët ndër ne të gjithë. Ishin floriri I kulluar I djalërisë punëtore shqiptare, ishin bijtë shembullorë të familjes punëtore shqiptare. Në përpjekjet e shokëve të tyre kanëç qëndruar në ballë dhe atje ku t'I kërkonte nevoja më e madhe revolucionare. Qenë nga më të fortët dhe më veprimtarët militantë, qysh prej fillimit të regjimit faqezi, që sot po bën rrëmujë Shqipërinë. Si militantë dhe demokratë revolucionarë që të dy qenë flamurtarë për bashkimin e popullit kundër spekulantëve dhe përçarësve në vendin tonëdhe kundër penetracionit fashist italian në Shqipërinë e dashur. Teni dhe Asimi qenë, ashtu sikundër duhet të jenë gjithë bijtë e Shqipërisë së sotme., dy nga bijtë shpirtërorë të patriotëve të motshëm, si Bajram Curri dhe Themistokli Gërmenji, për të cilët ideali I një Shqipërie demokratike qëndronte lart përmbi fetë e besimet dhe larg influencave të huaja shkatërronjëse.Si militantë që qenë, ndjenja e antifashizmit, urrejtja kundër fashizmit, I çoi peshë dhe I bëri të nisen për në frontin e Madridit.
Në këtë ballin e Madridit, mbi këtë fushë lufte, ku dy forca krejt të kundërta dhe armike janë nëë përpjekjen më të madhe, fuqitë e vdekjes dhe të jetës, të kohës së vjetër dhe të kohës së re, të barbarisë dhe të përparimit, të fashizmit dhe të demokracisë- në këtë ballë lufte për jetë dhe për vdekje, Tenin dhe Asimin nuk I çoi vetëm zemra porse edhe mendja. Ata të dy e dinin fort mirëashtu sikundër duhet ta dijë fare mirë tërë djalëria shqiptare me llogjikë, që duke luftuarnë frontin e Madridit luftohet edhe në të gjithë frontin e Shqipërisë sonë.
Aty po I përgatitet varri fashizmit italian, I cili është edhe kuçedra e popullit të Shqipërisë; kjo kuçedër kokën e ka sot për sot në Spanjë. Kushdo që ndihmon t'I shtypet koka kësaj kuçedre këtu, jep ndihmesa që të shpëtojë edhe atdheun e vet. \Lufta e popullit spanjoll për shpëtim nga fashizmi është dhe lufta jonë për shpëtimin e Shqipërisë..
Dhe kur I fshijmë lotët e hidhur prej syve dhe mbledhim veten prej tronditjes nga humbja e rëndë, gëzimi dhe mburrja, na pushtojnë zemrën që edhe Shqipëria e vogël dhe e varfër, mundi krah për krah me Gjermaninë e Hans Beimlerit(*)
(*)Hans Beimler ( 1895-1936) komisar i batalionit gjerman Telman. U vra në mbrojtje të Madridit në dhjetor 1936
(*)Ralph Fox (1900-1936) historian e shkrimtar anglez. Komisar I batalionit anglez 121. U vra në Kordova më janar 1937
(*) Guido Picelli ( 1889-1937), symbol i antifashizmit Italian, nismëtar i barikadave kundër fashisteve në Parma-Itali, i vrarë në janar 1937 në betejën e Algeras me Anglinë e Ralph Foxit , me Italinë e Picellit, me Jugosllavinë e Bllagoje Petroviçit, me Greqinë e kiapedanëve Pargaritis, Peres dhe Vernes, t'i sjellë një therori të pasur çlirimit të madh të popujve!
View attachment 2331