• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

Fjalët shqipe në gjuhët e huaja

Përgjigje e: Fjalët shqipe në gjuhët e huaja

dare=me dhane(gegerisht).

nga kjo del donum(latinisht),dono(italisht)=dhurate.

pra me te njejten menyre qe dare jep donare, po ashtu "me dhane" duhet te jape "me dhurue"( pra infinitiv ne gegerisht, sepse ne toskerisht eshte jap, dhuroj).

por vihet re dicka e cuditshme, germa "r" e dare behet "n" e donum,dono, kurse ne shqip ndodh e kunderta, germa "n" e "me dhane" behet germa "r" e "me dhurue".

dime nje gje qe "r" eshte toske, "n" eshte gege...ne shume raste.

Kjo ndodh sepse ne shqip egziston fjala me dhunu. E cila ka kuptim tjeter

Dhe me sa di une nuk kam degjuar nga asnji gjuhetar apo etimolog qe te thoj se "r" nuk ka egzistuar ne gegenishten.

ne fakt toskerishtja nuk ka fare infinitiv, per infinitiv marrim zgjedhimin e foljes ne veten e pare koha e tashme.

Kjo ndodh sepse ne shqip egziston fjala me dhunu. E cila ka kuptim tjeter

Dhe me sa di une nuk kam degjuar nga asnji gjuhetar apo etimolog qe te thoj se "r" nuk ka egzistuar ne gegenishten.
mos kapemi kot e lagu s'e lagu, nuk thashe qe gegerishtja s'ka germen "r".
po thoja qe ne shume raste, germa "r" e toskerishtes behet "n" ne gegnisht, thjesht po mundohemi te zbulojme, ndikimin geg dhe tosk tek dare dhe donum.

ti thua gegnisht une them gegerisht.

qarte???????????????????????????????????

do bejme temen konstruktive, apo do e kthejme lufte gegesh-toskesh?

dime nje gje qe "r" eshte toske, "n" eshte gege...ne shume raste.
jo ajo qe dijme eshte se "n" eshte shqipe, ndersa "r" nuk i takon shqipes fare ne ate pozicion.
po thoja qe ne shume raste, germa "r" e toskerishtes behet "n" ne gegnisht, thjesht po mundohemi te zbulojme, ndikimin geg dhe tosk tek dare dhe donum.
Dhe edijme qe eshte e kunderta, "n" shqipe kalon ne "r" vllahe.
dhe quhet rotacizem dhe eshte njekahor dhe shkon nga n ne r, asnjehere e kunderta.

dare->donare, folje te dokumentuara heret.
me dhane-jap-> dhuroj, shqipe moderne.

mos kapemi kot e lagu s'e lagu, nuk thashe qe gegerishtja s'ka germen "r".

ti thua gegnisht une them gegerisht.

qarte???????????????????????????????????

do bejme temen konstruktive, apo do e kthejme lufte gegesh-toskesh?

Se pari ka qene N pataj u be R gjuhetaret e quajn si rrotacjon. Gegnishtja njihet si dialekti me i vjeter i shqipes.

jo ajo qe dijme eshte se "n" eshte shqipe, ndersa "r" nuk i takon shqipes fare ne ate pozicion.

Dhe edijme qe eshte e kunderta, "n" shqipe kalon ne "r" vllahe.
dhe quhet rotacizem dhe eshte njekahor dhe shkon nga n ne r, asnjehere e kunderta.
toskërishtja na koka vllahe?

Se pari ka qene N pataj u be R gjuhetaret e quajn si rrotacjon. Gegnishtja njihet si dialekti me i vjeter i shqipes.
si e provon qe ka qene dialekti me i vjeter?! si njihet? kush e njeh? mbi c'baza e njeh?
apo keshtu te do qejfi ty?

toskërishtja na qenka vllahe?
jo, -eshte ndikim i liturgjise sllave ne te dy palet qe frekuentuan kete stacion per ne parajs.

rotacizmi si fenomen gjuhesor theksohet ne jugun shqiptar dhe ne rumanishte. (rumunet jane vllah)

mjafton fjala rotacizem dhe cdo gje eshte e qarte.
po devijojme temen, e kthyem kush dialekt eshte me i vjeter, e megjithate nuk e provon dot qe dialekti geg eshte me i vjeter.
s'provohet dot as e kunderta, s'ka asgje te dokumentuar.

rotacismus, cosi dissero i grammatici latini la mutacione della R in S.

dhe asgje nuk eshte e qarte c'lidhje ka vjetersia e gegerishtes apo e toskerishtes me rotacizmin. latinet thonin qe R peson mutacion, pra R eshte e para.

beje dhunoj ose dhunate, e ben dot maqellarjot:p

Eshte gabuar Maqellarjoti sepse ne gegnishten e paster nuk ekziston fjala dhurate .
Dhuratat quhen "te falunat" apo akoma me paster: t'falat.

po devijojme temen, e kthyem kush dialekt eshte me i vjeter, e megjithate nuk e provon dot qe dialekti geg eshte me i vjeter.
s'provohet dot as e kunderta, s'ka asgje te dokumentuar.

Eshte gje e provuar prej qindra vitesh; dhe eshte qesharake te diskutohet kjo gje.

Eshte gabuar Maqellarjoti sepse ne gegnishten e paster nuk ekziston fjala dhurate .
Dhuratat quhen "te falunat" apo akoma me paster: t'falat.
ok, provove qe fjala dhurate dhe dhuroj eshte me origjine latine, krejtesisht dakord me ty.

si eshte provuar para qindra vjetesh qe dialekti geg eshte me i vjeter?

ok, provove qe fjala dhurate dhe dhuroj eshte me origjine latine, krejtesisht dakord me ty.

Po dore, me cfare origjine eshte (il mano it.)? Qe te jem edhe une dakord me dakordin e dakordit.

si eshte provuar para qindra vjetesh qe dialekti geg eshte me i vjeter?

kjo pyetje na ben me dije se nuk i ploteson as kushtet minimale qe te behesh pjese e ketij diskutimi - ndersa une as e kam ndermend te te mesoj ty gjera qe duhet ti dish ne gjume para se te hysh ketu.

Back