• Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

( Së bashku ) Të mësojmë të shkruajmë e të flasim shqip

une mendoja jane nga Tepelena e Feshfeshave :D vertete duhet perkthyes, se keshtu dhafa nuk kisha lexuar ndonjehere, ndersa ne net e gjeta me titull si Mesele pe Korçe

https://meganews.al/2019/02/13/mesele-pe-korce/
Jo bre lalkë, pe Korçe është.
Shumë nga fjalët jua di kuptimin por ka edhe shumë të tjera që nuk i kisha dëgjuar më parë. Ka disa fjalë që janë nga greqishtja, mathimat = mësimet. Pjesa më e madhe pastaj janë dialekt i Korçës dhe më gjerë i Jugut.
Eden duhet që ti dijë sepse ajo është që andej, landi po ashtu.
Por teksti është fantastik.
Ç'na kujtove kallamarin me bojë, lol. Ngallanjoseshim e bëheshim si dreqi, po lëre pastaj maja e penës që thyhej dhe ishte hall më vete.

Ama e kishte qare e vajtuar lalka, nuk kam lexuar diçka te tille asnjehere me pare.

C'kuptim ka shprehja: "Mos merr flake si pushka e jevgut"?
E lexova para ca ditesh ketu te nje teme qe s'me mbahet mend
Une deri me sot nuk kam pa ndonje jevg me dyfek, apo t'i marre flake dyfeku.

C'kuptim ka shprehja: "Mos merr flake si pushka e jevgut"?
E lexova para ca ditesh ketu te nje teme qe s'me mbahet mend
Une deri me sot nuk kam pa ndonje jevg me dyfek, apo t'i marre flake dyfeku.

Eshte njesoj si shprehja Jevgjit kur kane lyejn edhe byçen me vaj -qesh-

Kasoooo shume interesonec ti moo !!!

Po qashtu i thone; pushka e jevgut per hava, por asnjerin nuk e ka vra :D dyfek i gjetur ne hekurishta ndryshku.

Të ktheu përgjigje?

ku e ka kuptuar se çfare i ka shkruajtur :D kujton Demka qe po shkruan me shpedharat e forumit :D majtas, djathtas, poshte e larte dhe te gjithe e kuptojne :D

me duket ti kete thene ne pergjigje : Ca thua mo o kukumalja :D me ato qe ke shkruajtur, une nuk mund te ndeze as fufuçkën :D Ikë tani se mora okllainë, se me bëre me dhimbje koke o Taqka i Demkes :D

Të ktheu përgjigje?

ku e ka kuptuar se çfare i ka shkruajtur :D kujton Demka qe po shkruan me shpedharat e forumit :D majtas, djathtas, poshte e larte dhe te gjithe e kuptojne :D

me duket ti kete thene ne pergjigje : Ca thua mo o kukumalja :D me ato qe ke shkruajtur, une nuk mund te ndeze as fufuçkën :D Ikë tani se mora okllainë, se me bëre me dhimbje koke o Taqka i Demkes :D

hahahhaha. Jo, më kane falënderuar që kam viztuar faqen e tyre: "Pershendetje Adem! Faleminderit qe jeni pjes e faqes tone. ��������", por më vjen keq që unë nuk u shkrova më!

Qe zotni Demush nji pyetje per ty,se ti ke qef me i ra me drejtshkrim e me gramatike.

Dy shembuj.

njeri / rast
nje njeri / nje rast
keta njerez / keta raste

Pse ne te vertete cdo here shkruhet, "keto raste" ?

Ç'kuptim ka shprehja pa kuptim: "bëjmë dy pare muhabet"

Pse nuk e pyet babin KAsom? Da pare ose nje Dore muhabet ka qene si njesi matse

E pyeta dhe me tha qe ne vend te dyshit perdorim pesen. Pese pàre.
Po ju rraca e dragonjve gjuhen e Shrekut flisni?

Kam pasur miq krutanë. Ata e përdornin shprehjen: " bëjmë një dorë muhabet".

Kjo më pare përdoret për të vlerësuar dicka, zakonisht për të keq, ndonjë tipar njeriu: " lere se ky s'bën/s'vlen as pesë pare"!

Nuk është fare pa kuptim, "dy pare" është njësia më (ose nga më) të voglat në blerje që tregon pak ose diçka me jo shumë vlerë.
Dhe kur thua "bëjmë dy pare muhabet" ka kuptimin e një muhabeti të shkurtër thjeshtë për të kaluar pak kohën ose diçka e pa rëndësishme.

Kam pasur miq krutanë. Ata e përdornin shprehjen: " bëjmë një dorë muhabet".

Kjo më pare përdoret për të vlerësuar dicka, zakonisht për të keq, ndonjë tipar njeriu: " lere se ky s'bën/s'vlen as pesë pare"!

"një dorë muhabet" është e ngjashme me "bëjmë dy pare muhabet",

kurse "pesë pare" përdoret kryesisht kur ndokujt ia përmendë të gjitha të këqiat, e ulë, e poshtëron, ia zbritë vlerën duke "e bërë për (sa vlera e) pesë pare." ;)

*

"një dorë muhabet" është e ngjashme me "bëjmë dy pare muhabet",

kurse "pesë pare" përdoret kryesisht kur ndokujt ia përmendë të gjitha të këqiat, e ulë, e poshtëron, ia zbritë vlerën duke "e bërë për (sa vlera e) pesë pare." ;)

*

saktë kjo që the, por besoj e ke dëgjuar edhe variantin që solla, kur thuhet: Le more hicu tina se pesë pare burrëni s'i ka! ( dmth është njeri hiç )

Last edited:
Back