Guest viewing is limited
  • Përshëndetje Vizitor!

Nëse j’u shfaqet ky mesazh, do të thotë se ju nuk jeni regjistruar akoma. Edhe pse nuk jeni regjistruar, ju arrini të shihni pjesën më të madhe të seksioneve dhe diskutimeve të forumit, por akoma nuk gëzoni të drejten për të marrë pjesë në to dhe në avantazhet e të qënurit anëtar i këtij komuniteti. J’u lutem:REGJISTROHUNI që të dërgoni postime dhe mesazhe në Forum-Al.

Regjistrohu !

( Së bashku ) Të mësojmë të shkruajmë e të flasim shqip

madje edhe më keq e gjen edhe te fjala "kopësht"

Respekt,

P.S. Se tani e lexova tërësisht: Literaturë = letërsi. ( libri i gramatikës nuk është letërsi ); në rastin më lart fjala litaraturë e ka kuptimin: lexoni metarial nga lëmi i gramatikës
Më drejt do të ishte: shërbehuni me librat shkencorë të gramatikë.
Gjuha e njësuar ... ëëëë i shëmbëllen një valleje. Vallen mund ta ndjekin vetëm ata që e dininë zanatin e vallëzimit!

Ky stan këtë bulmet ka ! ?

Shkronja ë ne fund te fjaleve eshte fare e panevojshme. Krijon shume konfuzion dhe njerezit e perdorin vend e pa vend. Eshte nje nga perlat e kongresit te vitit 1972. Bjeshk duhet te ishte njejesi dhe bjeshkë shumesi. E keshtu per qindra fjale te tjera. Gjuhe e sforcuar,plastike,fallco,e percudnuar. Lexoni shkrimet e autoreve te viteve 30-40 dhe do vini re se sa thjeshte e bukur ngjit fjala shqipe. Lexo keta sot,duket si esperanto.
Sherbehuni ne literature nuk eshte shqip, por eshte pekthim nga nje gjuhe e huaj. Si ne rastin kur shqiptaret qe jetuan nen Jugosllavi perdorin shprehjen "ju deshiroj" e perkthyer nga serbishtja Zelim vam. Ne shqip thuhet ju uroj ose fjalia fillon me "deshiroj te keni nje martese te lumtur" dhe jo ju deshiroj.

Ne rastin e shkronjes ë nuk tu drejtova ty e as thashe se je gabim,por bera nje verejtje personale. Kjo shkronje ne fund te fjaleve eshte fsre e panevojshme. Kjo per shkak te ngutjes ne "njesimin" e gjuhes shqipe. Por ne ne fakt ishte imponimi i toskerishtes mbi gegnishten sipas urdherit te partise jugosllave te Shqiperise. Njesimi duhej,por jo duke e shpartallu shqipen e duke i heq mijera fjale te vetat,per te mos folur per shume anomali te tjera. Ne kete prizem e kisha. Aq problematike eshte shkronja ë, saqe disa e perdorin edhe para shkronjes se fundit,si ne rastet kur thuhet "filëm" ose "helëm" ne vend te film dhe helm. Besoj me kupton tani.

Mire e fillove ne postimin me lart me teorine e "nevojshmerise apo jonevojshmerise" se "ë" ne disa apo shume fjale per shkak te kunfuzionit qe shkakton kjo dukuri, qe me beri te mendoj dhe une lidhur me kete problem, por tani ne kete postim, me shprehjen "partia jugosllave shqiptare" ju bene fare joserioz ne nje debat kaq te rendesishem. Debat ne te cilin behet fjale per shqyrtimin e nje gjuhe te nje populli, e aq me teper te gjuhes se popullit tende.
Jo mer, "Ju deshiroj..." nuk eshte e perkthyer nga gjuha serbo-sllave por nga anglishtja; "I wish you..." -qesh-
Po cfare te keqe ka ketu, e aq me teper, pse ketu duhet t`i hudhet ndonje faj dikujt, qofte ndonje partie apo institucioni, apo edhe ndonje personi pse dikush perdor shprehjen; "ju deshiroj..."? kete vetem ti e di...
Qe ta perkujtoj, pasi qe besoj se edhe ti e di, ne ate kongres ku eshte unjisuar gjuha, kan marr pjese edhe personalitete te profileve te larta gjuhesore edhe nga te gjitha trojet shqiptare jasht shtetit ame, te cilet fare lehte kane mund ta kundershtojne, me se paku me mospjesmarrje, pretendimin se duhet mbizotruar dialekti tosk, ndaj atij gege. Por e kan kuptuar edhe ata se ashtu eshte me se miri dhe me se e drejt, dhe e kane pranuar ashtu sic eshte.

Sa i perket problemit, se nje pjese e konsiderueshme e perdorin vend e pa vend te "ë", te jap plotesisht te drejt. Mirepo, nuk mendoj se eshte problematike, kriteri i perdorimit te saj, por mosmesimi i saj nga nxenesit ne shkolle dhe mesonjesve te pashkolluar....

Last edited:
Duke jetu nen Jugosllavi kjo forme ju deshiroj eshte pekthyer me shqip.nga serbishtja. Dhe kjo nuk eshte e vetmja, por shume e perdorur. Nga anglishtja nuk ka.se si te kete ardhur ne shqip sepse nuk kemi qene kurre koloni angleze. I.qendroj mendimit tim se kongresi ishte politik me shume se sa shkencor. Shqipja kishte nje standard deri me ate.kohe bazuar ne te folmen e.Elbasanit. partia jugosllave e.Shqiperise sepse ata e ideuan e krijuan dhe e financuan dhe ketu nuk kam nevoje te zgjatem se jane gjera qe dihen. Ne ate kongres nuk kishte shance njeri te kundershtonte. Ishte percaktuar paraprakisht,dhe delegacionet me kosovare e arbereshe ishin thjeshte propagande se nuk i pyeti njeri ata a ishin a nuk ishin dakord. A ishte unifikimi i gjuhes i nevojshem? Patjeter qe po. Por u be keq dhe me shume mangesi. U perjashtua gegnishtja pothuaj plotesisht. Mijera fjale te leksikut shqip te gegnishtes u zhduken. U varferua gjuha shume. Gjuha sot tingellon fallco dhe jo e natyrshme. Dhe qe ta.mbyll,ketu gjithkush shpresh mendimet e veta. Une nuk u mora me ty e e as me njeri tjeter por fola per masakrimin qe i eshte bere shqipes. "Ju deshiroj" gjum t'omel si i thon ka Tirona.

• Like
Reactions: Rex
Duke jetu nen Jugosllavi kjo forme ju deshiroj eshte pekthyer me shqip.nga serbishtja. Dhe kjo nuk eshte e vetmja, por shume e perdorur. Nga anglishtja nuk ka.se si te kete ardhur ne shqip sepse nuk kemi qene kurre koloni angleze. I.qendroj mendimit tim se kongresi ishte politik me shume se sa shkencor. Shqipja kishte nje standard deri me ate.kohe bazuar ne te folmen e.Elbasanit. partia jugosllave e.Shqiperise sepse ata e ideuan e krijuan dhe e financuan dhe ketu nuk kam nevoje te zgjatem se jane gjera qe dihen. Ne ate kongres nuk kishte shance njeri te kundershtonte. Ishte percaktuar paraprakisht,dhe delegacionet me kosovare e arbereshe ishin thjeshte propagande se nuk i pyeti njeri ata a ishin a nuk ishin dakord. A ishte unifikimi i gjuhes i nevojshem? Patjeter qe po. Por u be keq dhe me shume mangesi. U perjashtua gegnishtja pothuaj plotesisht. Mijera fjale te leksikut shqip te gegnishtes u zhduken. U varferua gjuha shume. Gjuha sot tingellon fallco dhe jo e natyrshme. Dhe qe ta.mbyll,ketu gjithkush shpresh mendimet e veta. Une nuk u mora me ty e e as me njeri tjeter por fola per masakrimin qe i eshte bere shqipes. "Ju deshiroj" gjum t'omel si i thon ka Tirona.

nëse më lejohet miqësisht një sqarim për fjalët uroj dhe dëshiroj.

Për fjalën uroj thuhet për dicka që është kryer.
është fejuar dikush i themi: urime - dmth punë e kryer.
"dëshiroj"thuhet për dicka në vazhdim. citit të ri i dëshiroj jetë të gjatë e të lumtur ( në të ardhmen )

nëse më lejohet miqësisht një sqarim për fjalët uroj dhe dëshiroj.

Për fjalën uroj thuhet për dicka që është kryer.
është fejuar dikush i themi: urime - dmth punë e kryer.
"dëshiroj"thuhet për dicka në vazhdim. citit të ri i dëshiroj jetë të gjatë e të lumtur ( në të ardhmen )
Nuk e di ne Kosove ndoshta,por ne Shqiperi perdoret ne.cdo kohe e situate. Ju uroj fillim te mbare te vitit shkollor. Ju uroj shendet e.mbaresi. e te tjera e.te tjera. Nuk e kam.degjuar kurre ne Shqiperi ju deshiroj shendet e mbaresi,por ju uroj ose fjalia.fillon me deshiroj te keni shendet e mbaresi. Ndaj kembengula qe eshte nje.forme e te.folmes serbe e cila ka kalu ne shqip e perkthuer fjale per fjale. I wish you a happy new year do te thote fjale.per.fjale ju uroj dhe jo ju deshiroj. Ndryshe anglisht do ti thonin I desire you a happy new year. Dhe kjo qe po them nuk eshte shpikja ime,por ka.studime nga autore shqiptare te Kosoves per keto influenca te.serbishtes ne gjuhen e folme te.shqiptareve ne ish Jugosllavi. Dhe me kete nuk po akuzojme njeri, thjeshte po perpiqemi te sqarojme se.cilat jane gabimet dhe format e duhura te disa shprehjeve. Te uroj.naten e mire e kujdes me cajin e rusit,pi vere me mire?

Nuk e di ne Kosove ndoshta,por ne Shqiperi perdoret ne.cdo kohe e situate. Ju uroj fillim te mbare te vitit shkollor. Ju uroj shendet e.mbaresi. e te tjera e.te tjera. Nuk e kam.degjuar kurre ne Shqiperi ju deshiroj shendet e mbaresi,por ju uroj ose fjalia.fillon me deshiroj te keni shendet e mbaresi. Ndaj kembengula qe eshte nje.forme e te.folmes serbe e cila ka kalu ne shqip e perkthuer fjale per fjale. I wish you a happy new year do te thote fjale.per.fjale ju uroj dhe jo ju deshiroj. Ndryshe anglisht do ti thonin I desire you a happy new year. Dhe kjo qe po them nuk eshte shpikja ime,por ka.studime nga autore shqiptare te Kosoves per keto influenca te.serbishtes ne gjuhen e folme te.shqiptareve ne ish Jugosllavi. Dhe me kete nuk po akuzojme njeri, thjeshte po perpiqemi te sqarojme se.cilat jane gabimet dhe format e duhura te disa shprehjeve. Te uroj.naten e mire e kujdes me cajin e rusit,pi vere me mire?
eh, se jam pak i zënë, tash po flas më lirshëm, ndonëse u bë mëngjes.

Gjuhësisht duhet të pe¨rdoret uroj.
Unë atje mbeta pa e dhënë një sqarim të vogël, se me ato shpjegime që thashë atje përdoret fjala "dëshrioj" në Kosovë.
Forma më e drejtë është uroj.

uroj të kalosh mirë; të uroj vitin e ri... rrugë të mbarë... etj etj.

PS: shpesh mjafton të mos e japësh mendimin e plotë dhe ajo që thua merr kuptim tjetër!

Respekt murik

eh, se jam pak i zënë, tash po flas më lirshëm, ndonëse u bë mëngjes.

Gjuhësisht duhet të pe¨rdoret uroj.
Unë atje mbeta pa e dhënë një sqarim të vogël, se me ato shpjegime që thashë atje përdoret fjala "dëshrioj" në Kosovë.
Forma më e drejtë është uroj.

uroj të kalosh mirë; të uroj vitin e ri... rrugë të mbarë... etj etj.

PS: shpesh mjafton të mos e japësh mendimin e plotë dhe ajo që thua merr kuptim tjetër!

Respekt murik

Derisa një fjalë është "çisto" shqip nuk ka diçka të keqe.
Fjala "dëshiroj" është shqip dhe domethënja e saj është
shumë e kristaltë.
Ndërsa, nëse dikush e din çka don të thotë fjala "uratë" atëherë
e kupton e dhe fjalën "uroj". Aspekti është religjioz dhe
ka kuptimin e lutjes te Zoti për të të ndihmuar.
Pra një instancë më e lartë se kategoria e njeriut.

Hajd pra, ju dëshiroj punë të mbarë e paçi një ditë të mirë.

shumë e kristaltë.

Po ky je mor, Ridvan djali,
Ka ca ditë që s'je këtej pari

Po jap shpjegimet për këto fjalë nga fjalori, se mbrëmë ishte shumë vonë:

UROJ kal.1. I shpreh një dëshirë të mirë dikujt për të ardhmen ose me një rast, i dëshiroj diçka të mirë; përgëzoj dikë me një rast. I uroj lumturi (shëndet, gëzim). I uroi mirëseardhje. I uroi rrugë të mbarë. I uroj jetë të gjatë. I uroj ditë të bardhë. I uroj gjithë të mirat. U uron suksese (fitore)të reja. E uron nga zemra. E uroi me rastin e festës (me rastin e ditëlindjes, me rastin e martesës...). I uroj Vitin e Ri.
2. bised. I jap uratën; bekoj.

DËSHIROJ kal.1. Kam dëshirë për diçka, synoj me vetëdije t'ia arrij diçkaje; kam zell; me pëlqen diçka, dua. Dëshironte shumë (fort). Dëshiron të punojë (të studiojë, të flejë). Dëshironte të fliste. Çfarë dëshironi? Si të dëshironi. Ia dëshironte (ç't'i dëshirojë) zemra. Dëshiroj të jeni mirë. Do të dëshiroja të dija ...
2. Dua shumë që të shoh a që të kem pranë një njeri të afërt, kam mall të madh për dikë; e ndiej shume mungesën e diçkaje. Sa shumë i dëshiroi djemtë! E dëshiroi nënën.
3. Më pëlqen e më tërheq shumë një njeri i seksit tjetër; kam një ndjenjë të fortë dashurie për të, e dua, e dashuroj. Të gjithë e dëshironin. E dëshiruan njëri-tjetrin dhe u martuan.
* Dëshiron të të puthë e të ha me dhëmbë shih te PUTH.

po shtoj edhe fjalën tënde URATË

URATË f.1. fet. Lutje në të cilën prifti shprehte disa dëshira për besimtarët sipas paragjykimeve fetare. Thoshte (mërmëriste) një uratë. S'bëhet vreshti me urata, po me shata e me lopata. fj. u.
2. bised. Fjalë a shprehje që i thotë prindi fëmijës për t'i shkuar mbarë çdo gjë kur ndahet ose largohet, bekim; fjalë a shprehje falënderimi e mirënjohjeje për diçka. Urata e nënës (e babait, e gjyshit). Mori uratën. Kërkoi uratën.
I dha uratën. Ka uratën e prindit. Paç uratën! ur. Ju pastë lënë uratën! përdoret për të ngushëlluar fëmijët, kur vdes një prind, zakonisht i moshuar.
3. vet. nj. m. bised., vjet. Prift. Përqeshnin uratën. Talleshin me uratën.
4. vet. Varg rruazash si tespihe që përdoreshin nga besimtarët katolikë kur thoshin ndonjë lutje në kishë a gjetiu. Bleu një palë urata. Iu këputën uratat.
* Na la uratën
a) vdiq;
b) iron. u prish fare, humbi diçka. E mori ferra uratën shih te FERR/Ë,~A. Hardhia e bën rrushin, ferra merr uratën fj.u. shih te HARDHI,~A.

Pac një ditë të mrekullueshme!

P.S. Neve na mbyti zhegu!

shumë e kristaltë.

Fjala ''deshiroj'' e gjejmi me se afermi tek gjuha frenge:
''Desirée'' shkruhet por thuhet
''Dezir''
Dešir !
Mos te pretendojmi se shqypja a gluh hyjnore...perkundrazi, kreht a e marume si me krrabza prej tana gluhve t europes.
Sa i perkete rregullores mire e ka @Gi de Masha sepse po behet bajat me tana ato ''ëë ëë....siku te ishte krejt toska kaps...????

E gjeta nje fjale ''koder'' dhe ''kodra'' dhe kuder e kuner...

''Dezir''
Dešir !
Mos te pretendojmi se shqypja a gluh hyjnore...perkundrazi, kreht a e marume si me krrabza prej tana gluhve t europes.
Sa i perkete rregullores mire e ka @Gi de Masha sepse po behet bajat me tana ato ''ëë ëë....siku te ishte krejt toska kaps...????

S’e mbajte fjalen o @kreksi djali, jazëkllar!
The kam me shkue ne Drenas, Terstenik, Verbovc, Shtutice.... Une prit se po e con ndonje foto.... jooooo, kreksi hic! hahaha.

Te tema ime emervendet ne Kosove, helbete sill ndonje foto!

Uroj te kesh kaluar mire ne vendlindje dhe nese je kthyer, mire se kthyer!

Sa i perkete fjales
''urata'' ne rumune do thote
''i shëmtuar'' kurse me deshirua diçka kur hyni ne nje butik francez, zonja shitese do t'jua shtroje kete pyetje:
'' ...vu dezire kua /qka? ...vous désirée quois ?!!
-- çka deshironi ?
Mendoj se ''urimi'' vjen nga latine ''oratio'' fundi orkestres kori urata/oratio
Sa per te tjerat fjale pershendetse ''si ba'' si posiba ruse....apo fjala me u fal me u lute vjen prej latines ''salutem'' mirepo e shkruar me shkronjat klasike gotike sikur shkruhej ''falutem'' mbeti ne shqipe edhe ''falem& lutem''...si te falemenderimi vjen nga ''falome'' salome...falem dhe/i (nd) erim/nerim...me perulje me ra para kamve.

S’e mbajte fjalen o @kreksi djali, jazëkllar!
The kam me shkue ne Drenas, Terstenik, Verbovc, Shtutice.... Une prit se po e con ndonje foto.... jooooo, kreksi hic! hahaha.

Te tema ime emervendet ne Kosove, helbete sill ndonje foto!

Uroj te kesh kaluar mire ne vendlindje dhe nese je kthyer, mire se kthyer!
Jam kan te restoranti guri plakes ne Dobroshev c ...Drenas Cyti grill, Prishtine kafe Monako...etj...vijon udhetimi ..

''Dezir''
Dešir !

Ti mund te jesh njeriu me i mencur ne rruzullin tokesor,...me intelektuali, sidomos per gjuhen shqipe....jo vetem ne keto kohe apo shekuj te fundit, por edhe i te gjitha kohrave...ti mund te kesh nivelin e IQ-s 500, Biturbo V12. Per ty Anjshtajnat e Hopkinsat, Platonat e Plutarkat, Qabejat, Nolat e Konicat apo Kadarejat e ku ta di une kush tjeter me...mund te mbesin nen hijen e dijes tende. Mirepo nje gje te keqe ke ti, pra ana negative e ytja eshte se ti ose je idiot, ose nuk je shqiptar. Me tezen apo teorine time me shaka se nje dite ti do ta nxjerresh edhe veten si serbo-sllav, tani si duket po behet fakt.
Edhe sikur te ishte ashtu sic thua ti, pra EDHE SIKUR TE ISHTE ASHTU po ta perserise, mese paku qe ti mund te besh, eshte te heshtesh edhe me vetveten, e le me ta thuash nje gje idiote ne publik. Ty, pra, jo se te shkon mendja ndonjehere te mohosh ndonje genjeshter apo shpifje sllave antishqiptare, por ti keto genjeshtra e shpifje i bene edhe vet...
Ja cfare perfundimi idiot sjell ti...
Po e citoj e perkthej dhe e pershtati, ate qe une kam nenvizuar me te zeze per ata te cilet nuk e kan kuptuar (nese nuk e kan kuptuar) se cfare ka shkruar ky Kreksi...
"E tere gjuha shqipe eshte e krijuar si me *krrabza nga te gjitha gjuhet e evropes"!!!

* "Krrabeza" jane ato mjetet prej metali me te cilat nenat apo gjyshet tona dikur kane thurur corap e fanella leshi...apo edhe me vone pambuku....

Last edited:
Ti mund te jesh njeriu me i mencur ne rruzullin tokesor,...me intelektuali, sidomos per gjuhen shqipe....jo vetem ne keto kohe apo shekuj te fundit, por edhe i te gjitha kohrave...ti mund te kesh nivelin e IQ-s 500, Biturbo V12. Per ty Anjshtajnat e Hopkinsat, Platonat e Plutarkat, Qabejat, Nolat e Konicat apo Kadarejat e ku ta di une kush tjeter me...mund te mbesin nen hijen e dijes tende. Mirepo nje gje te keqe ke ti, pra ana negative e ytja eshte se ti ose je idiot, ose nuk je shqiptar. Me tezen apo teorine time me shaka se nje dite ti do ta nxjerresh edhe veten si serbo-sllav, tani si duket po behet fakt.
Edhe sikur te ishte ashtu sic thua ti, pra EDHE SIKUR TE ISHTE ASHTU po ta perserise, mese paku qe ti mund te besh, eshte te heshtesh edhe me vetveten, e le me ta thuash nje gje idiote ne publik. Ty, pra, jo se te shkon mendja ndonjehere te mohosh ndonje genjeshter apo shpifje sllave antishqiptare, por ti keto genjeshtra e shpifje i bene edhe vet...
Ja cfare perfundimi idiot sjell ti...
Po e citoj e perkthej dhe e pershtati, ate qe une kam nenvizuar me te zeze per ata te cilet nuk e kan kuptuar (nese nuk e kan kuptuar) se cfare ka shkruar ky Kreksi...
"E tere gjuha shqipe eshte e krijuar si me *krrabza nga te gjitha gjuhet e evropes"!!!

* "Krrabeza" jane ato mjetet prej metali me te cilat nenat apo gjyshet tona dikur kane thurur corap e fanella leshi...apo edhe me vone pambuku....
Ne asnje koment nuk thash se une jam serb por ti po e tepron si duket.
Gjuha shqipe ka huazime nga perplote gjuhe europiane si tek shembulli qe kam sjellur ketu nga latinishtja ''salutem'' tuj iu referua shkronjes ''f'' qe duket se eshte ''F-y'' por jo ''fy-er'' as ''fy'' franke por shkroja ''f''ngjan ne ''s'' dhe eshte pranua ne shqipen fjala ''falë'' per tu falur ne kisha apo xhamia apo per tu lutur a e njejta fjale ''salutem'' fal-lutem...
Dhe une spo e shoh se ku eshte problemi ketu nese une deshmoj se keto dy fjalet shqipe ''falë'' dhe ''lutem'' vijn nga e njejta fjale latine ''salutem'' por gabimishte njihet shkronja e pare s/f....dhe tash ti do me pushkatojsh per kete arsyeje ?!!
Pse te mos me quajsh ''frank'' apo ''latin'' po bash ''serb'' ?
Shprehja se gjoja se shqipja eshte krijua si ''me krrabza'' nga gjuhet europiane....eshte nje shaka e imja (loj fjalesh) dhe jane keto komente miqesore mes anetareve qe askund nuk jane te publikuara ne liber, thjeshte jane mendime personale, komunikim ne kete forum ku marrim e japim mendime nga njeri tjetri.
Ti nese thua ''sa çashtu kreksi'' s ka dert, su ba nami...'' por fyerja jote eshte e mbrapsht ''sje shqiptar etj....''
Mire, une dhash mendimin tim edhe rreth fjales ''deshir'' deshironi qe eshte edhe ne ghuhen frenge ''dezire'' nga désirée qe i bjen shkurt shqip: kerkoni, ose '' chercher'' çarkore ne shqipe ilire te vjeter ''po ia jepi ni qark....'' nje rreth-rritull nje kerkim. Si e shihni, shqipja e vjeter ruan plote fjale qe kan hy edhe ne gjuhet europiane ose mund te thuhet u thurren mes veti si me krrabza gjuhet indo europiane.
Ne mund te pretendojmi se edhe Leonar de Vinçi ''çikërrkë'' i bie ''vinç'' por jo, çi kerrk eshte krani ngritsi jo krani/kryt koka...por mjeti per ngritje.
Sidokjofte, bindu se shqipja e vjeter ruan nje thesar te çmuar te popullit tone ilirian.

Last edited:
A ce jour, le plus gros quotient intellectuel (Q.I.) jamais mesuré est celui d'un parfait inconnu du grand public : le mathématicien australien Terence Tao. Agé de 42 ans, détenteur d'une médaille Fields, il possède un Q.I. de 230, sachant que celui d'AlbertEinstein a été estimé autour de 160.
Pra, ska njeri qe posedon Q.I 500 -she...mos ja fut kot...!...???
Te une Q.I eshte tek mesatarja:135...!

Ne asnje koment nuk thash se une jam serb por ti po e tepron si duket.
Gjuha shqipe ka huazime nga perplote gjuhe europiane si tek shembulli qe kam sjellur ketu nga latinishtja ''salutem'' tuj iu referua shkronjes ''f'' qe duket se eshte ''F-y'' por jo ''fy-er'' as ''fy'' franke por shkroja ''f''ngjan ne ''s'' dhe eshte pranua ne shqipen fjala ''falë'' per tu falur ne kisha apo xhamia apo per tu lutur a e njejta fjale ''salutem'' fal-lutem...
Dhe une spo e shoh se ku eshte problemi ketu nese une deshmoj se keto dy fjalet shqipe ''falë'' dhe ''lutem'' vijn nga e njejta fjale latine ''salutem'' por gabimishte njihet shkronja e pare s/f....dhe tash ti do me pushkatojsh per kete arsyeje ?!!
Pse te mos me quajsh ''frank'' apo ''latin'' po bash ''serb'' ?
Shprehja se gjoja se shqipja eshte krijua si ''me krrabza'' nga gjuhet europiane....eshte nje shaka e imja (loj fjalesh) dhe jane keto komente miqesore mes anetareve qe askund nuk jane te publikuara ne liber, thjeshte jane mendime personale, komunikim ne kete forum ku marrim e japim mendime nga njeri tjetri.
Ti nese thua ''sa çashtu kreksi'' s ka dert, su ba nami...'' por fyerja jote eshte e mbrapsht ''sje shqiptar etj....''
Mire, une dhash mendimin tim edhe rreth fjales ''deshir'' deshironi qe eshte edhe ne ghuhen frenge ''dezire'' nga désirée qe i bjen shkurt shqip: kerkoni, ose '' chercher'' çarkore ne shqipe ilire te vjeter ''po ia jepi ni qark....'' nje rreth-rritull nje kerkim. Si e shihni, shqipja e vjeter ruan plote fjale qe kan hy edhe ne gjuhet europiane ose mund te thuhet u thurren mes veti si me krrabza gjuhet indo europiane.

TE sqarohem dhe per here te fundit qe te citoj...

1. Askund nuk kam thene se je serb. Pike.
2. Si pasoje e postimeve, reagimeve tuaja te para se une flase magarlleqe (duke aluduar me fyerje se une do t`mund te jem nje "magar"...shprehje ofenduese kjo per per te percmuar nje person te caktuar ) te kam quajt ne postimin e fundit me lart; ose IDIOT ose JOSHQIPTAR. Madje, kte, nuk e kam bere vetem per hakmarrje ndaj ofendimit tende por me shume per arsyen se ke thene, shkruar ate qe kam nenvizuar me lart me te zeze, se gjuha shqipe nuk eshte hyjnore (gje qe asnje gjuhe e botes nuk eshte e tille, por dihet si kan lind gjuhet), por "E KRIJUAR ME KRRABZA NGA GJUHET EVROPIANE", qe nenkuptohet se gjuha shqipe nuk ka ekzistuar fare deri vone...pra pas gjuheve evropiane.
3. Ky perfundim qe ke sjell ti me lart, "...per krijimin e gjuhes shqipe me krrabza nga gjuhet evropiane..." eshte e thene apo e shkruar ne nje platforme interneti, ne kete forum dhe kjo konsiderohet fare qart si nje shkrim publik.
4. Se nga rrjedhin fjalet deshire, deziree, apo desire do te lexoj gjetiu jo nga ti. E ke humb plotesiht besimin nga une. Flet kot apo ne hava per mua , ti. Madje lirisht mund te them se flet edhe idiotlliqe...
5. Vazhdo ti ta shprehesh mendimin tende tutje....eshte e drejt e ytja evro-sllavo-serbiane...por eshte jo e shendetshme te hedhesh, apo me mire te them shpifesh teza e teori idiote antishqiptare...
Pike. Dhe kaq me ty.

Last edited:
Po diskutoja me nje person i cili mendon se shqipja eshte gjuhe e sajuar barinjshe nomade,te perzier me rraca te ndryshme te cilet internoheshin ne kete pjese te Ilirise nga romaket. Deri ketu shkojne shqiptaret, nga padija,injoranca,dashakeqesia. Deri ketu falet,por ka nje cak,ka nje ndryshim midis injorances dhe tradhetise. Asnje grek nuk del te flasi kundra kombit te vet,wdhe pse e dine historine me mire se ne. Asnje serb nuk del kundra vendit te vet. E keshtu me rradhe. Vetem tek ne gjen kontigjente qe falas apo me pagese i sherbejne shkaterrimit te kombit tone,asimilimit,zhdukjes se rraces tone ne favor te fqinjeve. Gjithcka banalizohet. Nuk e kuptoj kete mungese serioziteti. Gjithcka kthehet ne debat. Gjithcka kthehet ne banalitet. I them ketij personi nese e ka njohur vepren e Sami Frasherit,Jeronim De Rades,Francesco Crispit,Nermin Vlores,Catapanos, te e tjera? E pra i them keta tere kane besuar tek lidhja e gjuhes tone me gjuhet e vjetra para helenike e romake. Por dalin ketu njerez me te ditur se Frasheri e De Rada e na tregojne se shqipja vjen nga serbishtja. Turp. Marre. Gjithkush do gjeje vetveten,nuk po i drejtohem askujt ne vecanti.

Back