Derisa një fjalë është "çisto" shqip nuk ka diçka të keqe.
Fjala "dëshiroj" është shqip dhe domethënja e saj është
shumë e kristaltë.
Ndërsa, nëse dikush e din çka don të thotë fjala "uratë" atëherë
e kupton e dhe fjalën "uroj". Aspekti është religjioz dhe
ka kuptimin e lutjes te Zoti për të të ndihmuar.
Pra një instancë më e lartë se kategoria e njeriut.
Hajd pra, ju dëshiroj punë të mbarë e paçi një ditë të mirë.
Po ky je mor, Ridvan djali,
Ka ca ditë që s'je këtej pari
Po jap shpjegimet për këto fjalë nga fjalori, se mbrëmë ishte shumë vonë:
UROJ kal.1. I shpreh një dëshirë të mirë dikujt për të ardhmen ose me një rast, i dëshiroj diçka të mirë; përgëzoj dikë me një rast. I uroj lumturi (shëndet, gëzim). I uroi mirëseardhje. I uroi rrugë të mbarë. I uroj jetë të gjatë. I uroj ditë të bardhë. I uroj gjithë të mirat. U uron suksese (fitore)të reja. E uron nga zemra. E uroi me rastin e festës (me rastin e ditëlindjes, me rastin e martesës...). I uroj Vitin e Ri.
2. bised. I jap uratën; bekoj.
DËSHIROJ kal.1. Kam dëshirë për diçka, synoj me vetëdije t'ia arrij diçkaje; kam zell; me pëlqen diçka, dua. Dëshironte shumë (fort). Dëshiron të punojë (të studiojë, të flejë). Dëshironte të fliste. Çfarë dëshironi? Si të dëshironi. Ia dëshironte (ç't'i dëshirojë) zemra. Dëshiroj të jeni mirë. Do të dëshiroja të dija ...
2. Dua shumë që të shoh a që të kem pranë një njeri të afërt, kam mall të madh për dikë; e ndiej shume mungesën e diçkaje. Sa shumë i dëshiroi djemtë! E dëshiroi nënën.
3. Më pëlqen e më tërheq shumë një njeri i seksit tjetër; kam një ndjenjë të fortë dashurie për të, e dua, e dashuroj. Të gjithë e dëshironin. E dëshiruan njëri-tjetrin dhe u martuan.
* Dëshiron të të puthë e të ha me dhëmbë shih te PUTH.
po shtoj edhe fjalën tënde URATË
URATË f.1. fet. Lutje në të cilën prifti shprehte disa dëshira për besimtarët sipas paragjykimeve fetare. Thoshte (mërmëriste) një uratë. S'bëhet vreshti me urata, po me shata e me lopata. fj. u.
2. bised. Fjalë a shprehje që i thotë prindi fëmijës për t'i shkuar mbarë çdo gjë kur ndahet ose largohet, bekim; fjalë a shprehje falënderimi e mirënjohjeje për diçka. Urata e nënës (e babait, e gjyshit). Mori uratën. Kërkoi uratën.
I dha uratën. Ka uratën e prindit. Paç uratën! ur. Ju pastë lënë uratën! përdoret për të ngushëlluar fëmijët, kur vdes një prind, zakonisht i moshuar.
3. vet. nj. m. bised., vjet. Prift. Përqeshnin uratën. Talleshin me uratën.
4. vet. Varg rruazash si tespihe që përdoreshin nga besimtarët katolikë kur thoshin ndonjë lutje në kishë a gjetiu. Bleu një palë urata. Iu këputën uratat.
* Na la uratën
a) vdiq;
b) iron. u prish fare, humbi diçka. E mori ferra uratën shih te FERR/Ë,~A. Hardhia e bën rrushin, ferra merr uratën fj.u. shih te HARDHI,~A.
Pac një ditë të mrekullueshme!
P.S. Neve na mbyti zhegu!